DiKey Odesláno Červenec 24, 2016 Sdílet Odesláno Červenec 24, 2016 Nevíte kde sehnat D.P která by popisovala jak má fungovat chlazení na téhle motorizaci? Třeba nedávno jsem jel cca 50km mimo dálnici a v motorovém prostoru snad všechno rozpálené jak prase až po kabeláž, ventylátory (sahary) neběželi. 100% sepnou pokud zapnu klimatizaci Climatronic. Nebo pokud stojím na místě. Docela bych si představoval že tam musí být dochlazování závislé na těplotě (mělo by točit chvíli po vypnutí klíčku) a minimálně by se měli točit ventylátory po otočení klíčku a tady ani prd... V souvislosti s tím že netopil jsem vyměnil i dochlazovací jednotku, nikde žádná chyba... Podle diagnostiky to vypadá že teploty sedí. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Romix95 Odesláno Červenec 24, 2016 Sdílet Odesláno Červenec 24, 2016 Jelikož za jízdy se motor bez problémů uchladí náporem vzduchu na chladič, není potřeba aby se zapínaly ventilátory. A jelikož horký vzduch z chladiče jde do motorového prostotu tak je tam vše horké, pokud sahara zapne sama když auto stojí a nevaří za jízdy tak si myslím že je všechno v pořádku.... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
stevo292 Odesláno Červenec 24, 2016 Sdílet Odesláno Červenec 24, 2016 Pri tychto motoroch je prevadzkova teplota až 110-115stupnov ale na budikoch ti bude ukazovat ste 90. Po vypnuti klucika sa vetilatory vypnu a aj ked ho hneď zapnes tak sa neroztocia. Má to el. Termostat ovládaný RJ motora. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
DiKey Odesláno Červenec 26, 2016 Autor Sdílet Odesláno Červenec 26, 2016 Někdo kdo tomu opravdu rozumí! Jestli se pletu tak mě opravte, ale řádně to odůvodněte důkazy, schématy… Mám 1.6 75kw BFQ. Ta má elektromechanický (můj výraz, protože čistě elektronický to rozhodně není) termostat tj. nějaké elektricky vyhřívané voskové tělísko, které si řídí ECU (dle nějaké logiky motor managementu, není třeba tohle téma rozebírat dál…) podle teploty z dvojitého teplotního čidla G2 (asi termistor s negativním teplotním koeficientem protože obvykle u všech těch čidel odpor teplotou klesá). Druhý termistor z G2 je napojen na panel přístrojů na schématu č.69/8 jde z T32b/12 panelu přístrojů do T14/13 (Input) - jednotky J293 (pod baterií) u mě typ 1J0 919 506 L. Z čehož logicky vyplívá, že termostat neřídí ventilátory jak se na Fóru dost často uvádí, možná nepřímo a to ovlivněním teploty kapaliny v těle termostatu. Dále Viz. anglický text z tabulky: Engine overheat signal from the Engine Coolant Temperature Sensor G2 (Coolant temerature Sensor) via the Instrument Cluster J285 Variable duty cycle signal from the Instrument Cluster J285 when the engine is not overheating. (0% duty cycle when the engine is overheating. Use the VAS 5051 DSO to read this signal: 5 V/Div, 100ms/Div. Note: When overheating, this signal will switch the A/C compressor OFF and switch the radiator fan to 2nd speed. Z toho je jasné že první stupeň dochlazování řídí panel přístrojů! Pokud navíc dosáhne kritického stavu, předpokládám že je to ta chvíle kdy se rozsvítí kontrolka přehřátí chladící kapaliny (vypne se kompresor a zapne se druhý stupeň chlazení). Nutno podotknout že v panelu přístrojů jsou k dispozici různé údaje rychlost, doba stání, okolní teplota, které by se dali použít k inteligentnímu řízení ventilátorů např. v zimě atp. Bohužel jsem k tomu zatím žádné informace nenašel a je opravdu možné a myslím si, že celkem hloupé, že by tam nic takového naprogramovaného nebylo… Pokud bych měl přijmout teorii z Fóra která se tady opět rozvedla, že signál do T14/13 odpojí jen magnetickou spojku a termospínač F14 je jen na sepnutí druhého stupeň ventilátorů (2nd ) při teplotách 112-119 stupňů. Tudiž by nenastal žádná podmínka pro první stupeň chlazení kromě sepnutí Climatronic. Který ale točí ventilátory na první stupeň skoro pořád (jak na topení tak chlazení?). Pak mě to nedává absolutně žádný smysl, ale bylo by to mechanicky a elektronicky v pořádku? Spíš mě ale přijde logičtější, že panel přístrojů řídí otáčky prvního stupně (druhého stupně), pokud je zapnutý a jednotka ventilátorů řídí dochlazovací proces (při vloženém klíčku) na základě teplotního čidla F18 (85-95C? první a druhý stupeň dochlazování) nebo čidla F14? To by potvrzovalo nějakou závadu u mě… Jinak je fakt, že žádná funkce dochlazování po vytažení klíčku u j293 není popsaná (vede tam ale trvalé napájení mohlo by být relé uvnitř j293) jinak by tu funkci muselo řešit další relé (tvrdil někdo, že na to bývá relé 13). Nevíte o tom někdo něco? Panel přístrojů a Climatronic je po vytažení klíčku samozřejmě odstaven takže by se na řízení nemohl podílet... Prakticky o co mě jde. Když jedu po dálnici mám zapnutý Climatronic – chlazení a ventilátory V7 a V35 se točí pořád, teplota a motor je v pohodě. Když jedu po okreskách pustím si čerstvý vzduch a Climatronic vypnu – motor není v pohodě, hřeje jak prase stačí když vystoupím z auta a cítím, jak z motoru sálá teplo. Minulý rok jsem pár závad řešil a motor nebyl až na vyjímky tak zahřátý, začalo to po dovolené kdy auto přestalo topit a tekl olej z víka ventilů. Měnil jsem jednotku ventilátorů, rozvody kvůli pumpě, vadný termostat bylo toho víc. Jelikož mě to nedalo znovu jsem chtěl otestovat chlazení. Při stání na 108 stupních (trvale mám diagnostiku na MaxiDotu) a ventilátory se ani nehnuli (cesta 10 km, 2hod pauza, 10km zpět, venkovní teplota kolem 25). Minulý rok jsem testoval a kolem 105 stupňů začali normálně ventilátory chladit. Co mě navíc vadí, že jak jde teploty k 110 stupňům tak běžně je úbytek něco kolem 0,5l oleje/100km. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
stevo292 Odesláno Červenec 26, 2016 Sdílet Odesláno Červenec 26, 2016 Všetko vieš tak čo radiť? Popísal si co sa len dalo. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
DiKey Odesláno Červenec 28, 2016 Autor Sdílet Odesláno Červenec 28, 2016 Ani jsem toho moc nenapsal :-) Pokud jdou ventilátory na stojícím autě. První stupeň, obvykle je vadné jedno z čidel termostatu nebo chladiče. Pokud jedou na druhý stupeň pak jsou vadné oba nebo nějaká vážnější závada např. vyšší tlak v klimatizačním okruhu atp. To znamená, že sepnutí ventilátorů na stojícím autě krom níže uvedeného případu, vlastně znamená závadu! Jediný důvod kdy se spustí ventilátory na 1 stupeň tak je to v případě dlouhého stání 5-10-15minut? na volnoběh. 1,2 stupeň má fungovat běžně podle zátěže motoru, otáček, teplotě vzduchu a dalších věcí. Mám na to celý dokument. To znamená že na stojícím autě pokud nebudu tůrovat? Motor, tak nezjistím nic. Jedině rozebrat a všechno proměřit. Funkce se dá za jízdy zjistit jen pomocí VAG motoru 01 a skupiny 132. Jediné co kompletně moc nesedí tak si prakticky odporují v rozmezí teplot 80-85-95 a 95,100,105,110 pokaždé uvádějí něco jiného! Obecně tvrdí že motor má běžet při 95-110 stupních ale po dosažení teplot 110 stupňů se má chladit velkým okruhem na 85-95? stupňů. Nějak podle zátěže. Co se týká Climatroniku tak aby celý ten motormanagement fungoval tak si myslím, že se ventilátory za jízdy zastaví a pak se spínají podle definovaných pravidel. Ale vzhledem k tomu že za jízdy se do motoru nepodívám, kamery a sensory by mě tam roztáli :). A v diagnostice není funkce ventilátorů vidět, jen sepnutí (závada) od Simosu a nikde o tom vypnutí není ani zmínka (spíš podle schématu to vypadá, že jsou opravdu trvale sepnuté) tak je to zvláštní. Zjistím jen, jestli je při některých jízdných režimech Simos sepne ventilátory, termostat ale co dělají ve skutečnosti ventilátory nevidím nikde... Ale že má motor teplotu max. 110 stupňů tak se asi nepřehřívá a prí navíc šetřím palivo kombinovaná spotřeba s Climatronicem kolem 6,8-7,5litrů a mám nízké emise CO a čehosi (Simple Clever, VW Gate aféra:), takže mě možná ekoteroristi nezastřelí a můžu být spokojen, že všechno funguje jak má, ještě vyřešit aby mě auto v zimě pořádně topilo :-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
stevo292 Odesláno Červenec 29, 2016 Sdílet Odesláno Červenec 29, 2016 Skupina 136 máš zopnutie vetilatorov 0 Citovat Odkaz ke komentáři
DiKey Odesláno Červenec 30, 2016 Autor Sdílet Odesláno Červenec 30, 2016 Super, díky moc stevo292, otestuju a případně přidám si do Labelu.Očividně v 06A-906--033-AVU.lbl který je společný pro motory AVU/BFQ/BFS a je to vidět i na videu skupina 136 chybí. Jak si na to prišel? Případně je ještě někde něco zajímavého schované? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
DiKey Odesláno Srpen 5, 2016 Autor Sdílet Odesláno Srpen 5, 2016 Našel jsem si na VCDS chybějící skupiny ale k ničemu to nebylo. Cokoliv se týká větráků tak je při Climatronic ve stavu vypnuto i když reálně aspoň na stojícím autě točí. Pokud zapnu Climatizaci, topení i HI ventilátory aspoň na stojícím autě reálně stále běží, ve skupině 136 ale hlasí relé ventilátorů: OFF, OFF. Je mě divné že ve skupině 137 stále běží kompresor i na topení HI. Výsledkem je: nastavena automatika, teplota kontrolou na výdechu nahou a dopředu lehce zvýšená 5 stupňů. Přesměrování na nohy studená, dopředu teplá, není to sice žádná sláva ale aspoň něco. Zkoušel jsem standardní odstavení kompresoru ECON, vypnutý motor, ventylátor klimatizace vše OK. Veškeré klapky OK. Tak už nevím? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vikrs Odesláno Srpen 7, 2016 Sdílet Odesláno Srpen 7, 2016 DiKey. Máš někde prosím seznam skupin ve VCDS co která znamená? Ve VIS nějaké mám, ale ne všechny. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
DiKey Odesláno Srpen 7, 2016 Autor Sdílet Odesláno Srpen 7, 2016 DiKey. Máš někde prosím seznam skupin ve VCDS co která znamená? Ve VIS nějaké mám, ale ne všechny. Jak už jsem se zmiňoval, řeším to přes Labels. Když něco potřebuji např. motor, tak se kouknu ve VCDS na na název labelu (Label File:) pro motoru AVU, BFQ, BFS byl label 06A-906-033-AVU.lbl a vytisknu. Je to strukturovaný texták kde jsou popsané všechny skupiny a funkce. V podstatě to funguje jako seznam funkcí použitelný po tisku jinak použít web Ross-tech pro nějaké nepopsané speciality. Případně si nějaké drobnosti připíšu do textáku nebo do tištěné podoby. Dál třeba mám starší VCDS kde nebyl popsaný Climatronic tak jsem vzal label z novější verze a nakopíroval místo staršího. Tohle mají udělané šikovně bez toho se při řešení neobejdu. Jinak jsem koukal na tvoje příspěvky O1, prošel jsem snad všechno, veškeré modifikace má jen O2 a výše. O1 toho má minimum např. co jsem objevil u ASR?, EPS se musí kódovat při zvýšení podvozku použil bych změnu i při zvýšení přes podložky. Kontrola pásů se mění kódováním v přístrojovce. Jediné co snad mám a bylo užitečné nastavení komfortky na stahování a zavírání oken při dlouhém stisku tlačítka na ovladači. Veškerá sranda začíná na O2 ažs long coding. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Libor Vizent Odesláno Červen 11, 2020 Sdílet Odesláno Červen 11, 2020 Hezký večer To mě zase na 1,6 75kw snad vše vyměnili protože : Jsem dojel do servisu a ptal jsem se jich , že se mi ztratila voda cca 0,5-1l za 3 měsíce , nikdy jsem neslyšel ventilátor a když dojedu a mám studenej vzduch a otevřu expanzku tak mě vyvře nahoru. Zastavím ji dotažením víčka. Ptal jsem se je to normální? Jejich odpověď není sáhli na hadice a hned začali vyměňovat termostat , údajně byl vadný a dali nový. Ani jsem nedojel dom otevřu kapotu, otevřu expanzku zase vyvřelo nahoru a mákl na hadice od ventilátoru jedna horká druhá studená. Zavolal jsem ji , že to dělá furt stejně a v motoru po otevření expanzky to jen syčí jako by se voda teprve dostávala do motoru. Prý to bude těsnění pod hlavou ( zkrátím to - vyměnili termostat , udělali těsnění pod hlavou, vyměnili expanzku , údajně se někdo vrtal v elektrice a tak ji opravili a pustili více proudu na sepnutí větráku a stále to dělá stejně to samé navíc v motoru syčí jako prase a po otevření expanzky zase vaří nahoru.) Mimo to větráky se mi rozběhnou na klimatizaci oba dva i když není nastartované auto. Budíky stále ukazují že je vše ok 90 nikdy ne více. Je to normální nebo dělám jen paniku expanzka je rozehřátá tak že teplo od ní je jen při zdvihnutí kapoty natož abych ji mohl s čistým srdcem povolit. děkuji moc Libor 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Patrik77 Odesláno Červen 12, 2020 Sdílet Odesláno Červen 12, 2020 Nečetl jsem nic o čerpadle , jak je to s ním? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
NameNotFound74 Odesláno Červen 12, 2020 Sdílet Odesláno Červen 12, 2020 Nikdy se expanzka neotvírá, když je voda ohřátá, to zaprvé. Je tam nějaký tlak a můžeš být rád že ti to nevystřelilo do ksichtu. Přehříval se ti motor po jízdě? nebo naopak nedosáhla voda provozní teploty? Co hadice od vody k chladiči, jsou po jízdě studený nebo teplý? Není hadice od vody po jízdě tvrdá? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
jaster-83 Odesláno Červen 12, 2020 Sdílet Odesláno Červen 12, 2020 na tychto autach je pretlakovy okruh to znamena ze voda moze realne aj cez 105 - 110 stupnov a varit sa nebude nakolko je tam pretlak a budiky budu ukazovat 90, akonahle otvoris viecko tak tlak klesne a vodu moze vyvarit, treba pozerat realne teploty vody cez diagnostiku, tesnenie pod hlavou sa zasadne meni iba pri 100% dokaze a to je test na spaliny v chladiacej sustave, vela servisov do vymeny zbytocne tlaci lebo maju z toho pekne prachy, je mozne ze mas pred smrtou vodnu pumpu, alebo niekde staru hadicu alebo nejaky spoj kadial ti unika tlak, alebo dierku na chladici, unik sa da odhalit uv cinidlom do chladiaceho okruhu a skumat uv lampou, z popisu mohlo byt tvoje auto ok pred opravou... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.