Přejít na obsah

Teplota vody a oleje po delší jízdě.

Doporučené příspěvky

Dobrý den, 

rád bych se poptal na pár věcí. Cca rok jsem majitelem naftového motoru. Dřív pouze benzín. Momentálně jsem zažil zimní období a chci se zeptat zda je to normální. Trápila mě teplota vody a oleje. Kdy vůz nedokázal vytahnout teplotu vody nad 50°C po 20minutové jízde po okresních silnicích. V servisu mi řekli, že termostat. Byl tedy vyměněný. Teplota se už začala zvyšovat. Jak u vody, tak oleje. A vše vypadalo, že je fajn. Nicméně včera jsem jel z Katovic směr Havířov. Většina dálnice, pak pár okresek a pak už jen město. Teplota okolí 5-7°C. Jízda po 30minutách při 110-130km/h a teplota vody stále na 50°C.  Po cca hodině se teplota vody zastavila na nějakých 70°C(pokud se jelo bez plynu tak teplota dokonce klesala zpět), teplota oleje nepřesáhla hranici 75°C(Většinu času max 70°C).

Je to můj první nafťák, ale nemyslím si, že to je v pohodě. 

Případám si jak blbec že furt čučím na budíky teploty vody a oleje. Jaká je vaše zkušenost s teplotami vody a oleje při takové teplotě okolí a a rychlosti po dálnici? Jsem jen hysterka nebo to není normální? 

Jedná se o Octavia 2 FL, 2.0 TDi, DSG. 

Za každý odpověď budu velice rád. Děkuji

Odkaz ke komentáři

Děkuji za odpoveď. Právě. Všude čtu jak všichni jsou schopni po pár km mít teplotu vody na 90°C. A olej jim taky jde hezky. 

Dnes při jizdě po kopcovitých okreskách 90-100km/h cca 20minut. A teplota max 70°C u oleje i vody. Ke konci jízdy. Pochopím kdyby bylo -x °C. Ale dnes 8-10°C. 

Budu řešit se servisem reklamaci nového termostatu. Případně zda je problém ještě někde jinde. (Prý je u DSG ještě jeden termostat).
Spíš mě zájimaly zkušenosti ostatních členů s naftovými motory. 

Ještě jednou díky.

Odkaz ke komentáři

Kdo říká, že má po pár minutách jízdy na budíku 90°C, tak buď neví, co znamená pár minut, nebo kecá o teplotě. Já jedu ráno do práce ca 10km a v zimě se mi ručička při 90% jízd ani nehne ( mám tedy TDI 110kw), abych měl v zimě 90°C, musím jet minimálně 20km a nesmí to být z kopce a nesmím to "jen lechtat". Není to vada, je to třetí auto, takže vlastnost dieselu.

Po té poslední jízdě, pokud tam nebylo moc klesání už by se to ohřát mělo. Ale je to jednoduché. Ujet třeba 5-10km a hadice k chladiči musí být pořád studená. V podstatě pokud budík ukazuje, že 70°C, pořád by měla být hadice studená. Pokud není, pak  je buď špatný termostat, nebo čidlo teploty a je nutno neměřit reálné teploty motoru.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
On 4/10/2023 at 10:42 AM, JanSedlar said:

Dobrý den, 

rád bych se poptal na pár věcí. Cca rok jsem majitelem naftového motoru. Dřív pouze benzín. Momentálně jsem zažil zimní období a chci se zeptat zda je to normální. Trápila mě teplota vody a oleje. Kdy vůz nedokázal vytahnout teplotu vody nad 50°C po 20minutové jízde po okresních silnicích. V servisu mi řekli, že termostat. Byl tedy vyměněný. Teplota se už začala zvyšovat. Jak u vody, tak oleje. A vše vypadalo, že je fajn. Nicméně včera jsem jel z Katovic směr Havířov. Většina dálnice, pak pár okresek a pak už jen město. Teplota okolí 5-7°C. Jízda po 30minutách při 110-130km/h a teplota vody stále na 50°C.  Po cca hodině se teplota vody zastavila na nějakých 70°C(pokud se jelo bez plynu tak teplota dokonce klesala zpět), teplota oleje nepřesáhla hranici 75°C(Většinu času max 70°C).

Je to můj první nafťák, ale nemyslím si, že to je v pohodě. 

Případám si jak blbec že furt čučím na budíky teploty vody a oleje. Jaká je vaše zkušenost s teplotami vody a oleje při takové teplotě okolí a a rychlosti po dálnici? Jsem jen hysterka nebo to není normální? 

Jedná se o Octavia 2 FL, 2.0 TDi, DSG. 

Za každý odpověď budu velice rád. Děkuji

ahoj, výmena termostatu ale DSG, mal som ten istý problém, sučiastka za 20 eur a ľahka výmena, kukni schému... 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...