Přejít na obsah

Jak jezdit?


Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

chci se zeptat na téma jak jezdit s tímto motorem. Já se snažím mít otáčky kolem 2000 a řadit cca kolem 2500.

Ale zajímalo by mě jak je to s tím turbem. Někde jsem četl, že aby lopatky nezatuhly, tak by to chtělo cca 1-2 krát týdně tomu dát napít.

Dotaz: Stačilo by vyrazit jednou týdně na cca 7 km úsek dálnice s rychlostí kolem 130 km/h?

A doplňující dotaz: Co kdybych na tom úseku (7 km) dálnice nechal zařazenou 4, což bude odpovídat cca 3000 -3200 ot/min? Vadilo by to autu nebo by to naopak takhle jednou týdně prospělo?

 

Jinak jedná se o ALH.

 

Díky za rady.

 

Odkaz ke komentáři

S tímto motorem jezdit v běžném provozu standardně 1800-2000 ot., na to je to dělané, Samozřejmě to nedřít na vyššší rrychlost do kopce, ale na 4 vesnice po rovině z kopce běžně. Ničemu to nevadí. Při jakých otáčkách řadit - na to není recept, to je dle okamžité situace. Z druhé strany není zásadní problém zase dle situace řadit př 3000-3500ot.

Tenhle motor nemá naklápění lopatek turba, to má verze 81kW. Vůbec není třeba to h*nit po dálnici ve vysokých otáčkách. Ano, při delší jízdě , při důkladně prohřátém motoru to krátkodobě protočit, to ano, ale jinak nemá další smysl. Navíc stejně nikdo neví, co má motor za sebou a v jaké je kondici ... .

 

Upraveno uživatelem HONZAV1
Odkaz ke komentáři

Přijeď , zaškolím tě . Každý auto potřebuje různé režimy otáček. Je jedno jestli nafta , benzín ,turbo obtokový , s lopatkama , bez , MPI , jednobod ......

motor , resp časování, nastavení.... je kompromis...nic neni úplně ideální. 

Pro použití co jsi napsal bych doporučil spíš benzín. 

Takže prostě jezdi když to bude mít smysl šlápni na plyn , nedrž zbytečn ě nízký otáčky- usazují se saze v sání (pokud není zaslepeny egr). Nevím kudy jezdíš trasa....terén-převýšení -kopce , . Např, do kopce nejezdi na 5ku a 2500ot protože to ještě zvládne..... .

Odkaz ke komentáři

To tam ale letíš kilo ne? Takže jezdíš pomaleji a na 2000 ot? 

 

Já mám opačný problém. Domů dojíždím po prašné a díraté cestě do kopce, takže se musí jet pomalu, max 20 km/h. Takže když jedu na dvojku, tak má motor cca 1100 ot. Což mi přijde, že je málo (že mu ubližuju). Takže bych měl přeřadit na 1 a jet na cca 1700 ot? 

Jinak, když jedu po městě, tak to točím při 55 km/h na rovině na cca 2100 otáček. Přijde mi ale, že to je strop, protože motor už je docela hlasitej. Když ale kouknu na měření z této stránky: Diagram průběhu výkonu a točivého momentu vůči otáčkám pro 1.9TDI 66 KW, tak mi přijde, že jsou to optimální otáčky pro tento motor. Pokud bych totiž přeřadil na čtyřku, tak se dostávám na 1500 ot a to už motor podtáčím.

Podotýkám, že motor má 300 tisíc, takže už má něco za sebou-

Díky za radu

Upraveno uživatelem dhalibor
Odkaz ke komentáři

Já si myslím, že to není ani tak o nějakém zběsilém držení trojky (možná se líp vypálí lambda). Spíše jde o to občas donutit lopatky, aby se zahýbaly v celém rozsahu (ideálně) a setřely usazující se saze (jak ten nános překročí jistou hranici, tak už lopatky nebudou mít sílu se pohnout). Lopatky se snaží reagovat na pokyn k akceleraci a zátěži motoru. Do středního kopce 3 a opakovaně přidávat/ubírat plyn, tak nějak "pumpovat" v rozumném rozsahu (ani bez plynu, ani na podlahu). Těžko se popisuje...

Samozřejmě nikomu nevnucují svůj pohled.  🙂

Odkaz ke komentáři

Aby nebyla mýlka - lopatky rotoru turba jsou napevno, zatuhávající lopatky( o kterých mluvime) jsou spíše takové praporky po obvodu, které se naklápí a tím regulují proud/množství spalin na lopatky rotoru, čím víc spalin navedou, tím víc otáček rotoru =větší turboefekt. To řídí elektronika. Když to potom nedokáže správně mechanicky reagovat (zatuhlé), tak třeba jde moc spalin = moc otáček turba = tlak nad povolenou mez = zasáhne pojistka, vypustí tlak = nouzový režim bez turboefektu. Podobně - málo spalin = málo otáček = malý tlak = slabý turboefekt...

Tak snad nemystifikuju...

 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Inzerát platí jen do 14.5.!Prodám Škodu Octavia, 1.9 TDI, v provedení TourRegistrováno 12.11.2009Najeto 437 000 KmVIN TMBDS41U4A8840113Typ 1U, Variante: STAXRX01, Verze NFM5S5Barva: šedá tmavá metalízaHistorie:Do r. 2009 – 2019 firemní vozidlo otce, který spravuje vozový park firmy. Sám staví veterány, takže vozidlo bylo pravidelně servisováno a udržováno v perfektním stavu.2019 – 2024 odkoupeno od firmy, řídila jsem jen já, (jezdím 16 let bez vážnější nehody).Průběh nehody: Řidič přede mnou z vysoké rychlosti prudce zabrzdil aby vpustil chodce, kterého přehlédl kvůli špatné viditelnosti. Na mokré silnici jsem nestihla dobrzdit.Opravy a změny:Do r. 2019 vše zapsáno v servisní knížcePo r. 2020 měněn pouze startér a kloub s manžetou na LP kole, levé zrcátkoPovrchové škrábance laku jsem letos plánovala rozleštit a nechala jsem namíchat lak – přenechám.Plánovala jsem ji opravit a udržovat co nejdéle ideálně až do stavu veterána, ale bohužel dlouhodobě nevyhovuje mým aktivitám, nyní odkupujeme od firmy combi.Pojišťovna vyčíslila hodnotu vozu před poškozením na 37 000 a nabízí odkup (do 14.5.), ale rozhodli jsme se nabídnout ho touto formou i jiným zájemcům.Pro více informací volejte 722 706 180.
    • No ono po výměně brzd vibrace nejsou, ale kolo se hřeje vyměnilo se vše kolem brzd a bez výsledku. Proto se ptám jestli to může dělat náboj když při jízdě nehučí, každopádně už je objednaný takže v úterý by měl dorazit a ve středu se hned vymění tak doufám že bude klid už.
×
×
  • Vytvořit...