Přejít na obsah

Ethanol e85

Doporučené příspěvky

Aha, tak to asi budes mit jen spatne nastavene, pri te 0C by to melo delat alespon 150-200% hned po startu, na zimni smes E70 staci pak min (~pulka). Zvedni to a uvidis, kdyz to prezenes tak to poznas ze motor ma nizsi volnobeh nez obvykle a tvrde reaguje na plyn. Na spotrebu to prakticky nema vliv, tohle obohaceni je zalezitost prvni minuty, dvou behu motoru (mezitim skrabu sklo).

Odkaz ke komentáři

Ohledně startů v zimě jsem také zvědav jak bude elotec od flexcaru fungovat poněvadž při -4C již jsem startoval na třikrát , tak snad to nebude horší , jinak dnes jsem se stavoval tankovat E85 na PRIMU ve Velkým Týnci a opět neměli Ethanol (během září to už bylo 2krát)-prej Čepro nemá , tak jsem se stavil v Olomouci u Hornbachu na benzině Vena-Trade a k mému překvapení po zakoupení věrnostní karty (100Kč) tam E85 vyjde na 24,10,-Kč.

Co se týká zkušeností s elotecem tak na mém autě OII 1,6MPI (najeto na E85 20tis. km) po vychytání všech much (cukání,rožínání kontrolky motoru) se spotřeba usadila na příjemných cca 8,5l a auto zatím šlape jak hodinky.

Odkaz ke komentáři

mirdo> Ještě vychytat ty starty, to by neměla být standardní vlastnost jednotky. Ne za takovou cenu

Těch 24,1 u Vena-Trade, platí to i při placení kartou? Tuším, že právě PRIM třeba karty nebere. To se mi líbí u Tank Ono, že jejich ceny platí bez dalších podmínek a mohu v klidu platit kartou. Litr u nich mi tak akutálně vyjde na 23,4 Kč a při tankování s sebou nemusím tahat tisíce v hotovosti.

Odkaz ke komentáři

mirdo:

Taky už se mi stalo,že na Primu eťák neměly.Ale jen jednou.Skončil jsem tehdy taky u Hornbachu a nabral i do kanďáků.Ethanol se mi ale odsud jevil línější než od Primu.Spotřeba taky těch 8.5l.No a platba je tam možná i kartou,ale počitají si asi 2% procenta navíc za terminál.

Prazdroj:

My tu Takn Ona na Moravě moc nemáme-Mošnov,Zádveřice(okr.Zlín) a Spytihněv.Takže jejich cena je pro nás vzdálená.Škoda.

Odkaz ke komentáři

Jo, je to divné, že TO tu Moravu nemá moc pokrytou. Ale i u nás to je spíš stranou a ne všude ten ethanol mají. Ale třeba Prim vypadal nadějně. V Ústí nad Labem měli stejné ceny jako místní TO. Ale bohužel neberou ty karty. A teď už ani tu cenu nemají tak příznivou.

Celkem mě zaráží, že pumpy PRIM nebo Petronal dokáží držet ceny benzínu a nafty na úrovni TO, ale na ethanolu se nestydí nechat si pořádnou marži. Ne tak strašnou jako jiné pumpy, ale znatelně vyšší, než mají na benzínu/naftě.

Odkaz ke komentáři

Zdarec tak musím dát za pravdu šipanovi s ethanolem od hornbachu auto o něco méně táhne, tam kde jsem do kopce vždy vyfrčel na pětku tak ted jsem nucen hodit čtveráka.

Jinak je škoda že čerpačky ONO střední moravu nějak vypustily.

Je to tak Mirdo.Dneska jsem byl v Olmiku a počítal jsem,že vemu do kanďáků.Bohužel Prim zklamal,protože stále ethanol nemá!Dostala se na řadu teda Vena Trade u Hornbachu.Vzal jsem teda nějakých 114l myslím a taky dostal slevovou kartu.No ale už za Olmikem to bylo poznat,že je to línější.Podle okamžité spotřeby bude auto papat o něco víc.Zkusím nalít do odměrky vzorek a zase dolít vodou a uvidíme co vyplave.Jak to zvládnu hodím sem zase foto.

Odkaz ke komentáři

Takže proveden test na orientační kvalitu e85 od- http://www.vena-trade.eu/cs/mdl/stanice/cerpaci-stanice-olomouc

No a výsledek asi nic moc.Teda co se obsahu benzínu týče.Odpovídalo by tomu i to,že má potom auto již zmiňovaný větší apetit a hořší jízdní vlastnosti kvůli nižší výhřevnosti.Vypadá to tak na 10%.Vzhledem k tomu,že začne za chvíli chladnější období,tak to bude zajímavé po ránu.

Zkoušel jsem i mírně fetovat a zjistil jsem,že ethanol je silně cítit toluenem.Opravdu jak ředidlo.

Výsledky pro porovnání z předchozí pumpou o stránku zpět jsou na foto.

Jak vyjde chvilka budu pokračovat u eurooil s měrěním,ať to stihnu do doby než bude zimní verze a není to pak zkreslené.Zkusím pak porovnat ještě další dvě pumpy jak jsem sliboval.Pokusím se během příštího týdne.

post-1545-0-37072200-1381580206_thumb.jpg

post-1545-0-92343600-1381580256_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Je to sice opravdu jen orientační test,ale zaráží mě,jak je možné takových rozdílů.Jsem zvědav co ukáží další pumpy.Přemýšlel jsem,jestli má na to vliv i to,že třeba beru z plnějšího tanku nebo naopak a benzín v éčku se pak ukáže jinak.Ale pokud naleju éčko do nádoby,tak je vše krásně smícháno a nejeví se že by se benzín samočinně nějak sám odděloval.Až pak díky vodě.Kanystrem před testem jsem taky dobře zašplouchal.Uvidím co s.start.Tam se to pozná hned jaká je kvalita.Dám vědět.

Měl jsem před dnešním dotankováním nabráno vyjímečně od Unicornu a naprosto v pohodě až na cenu(27.70kč)

Uvidím co ukáže ethanol po testu od nich.

Opravdu si musíme dávat asi bacha co u koho tankujem.Díky takovým se pak šíří fámy,že je éčko sajrajt.

Vena Trade byla opravdu jedna z prvních co éčko propagovala a distribuovala -

http://www.bioe85.eu/e85/mdl/info/vena-trade---jeden-z-nejvetsich-prodejcu-paliva-e85-v-cr

Odkaz ke komentáři

Kdyby to nebyla Vena Trade, tak bych třeba řekl, že tam mají malou výtoč a natankoval jsi nějaké staré palivo. Ale u nich bych čekal, že se E85 prodává dobře. Obecně je prý problém dlouhodobě udržet stejnou kvalitu E85, že se kazí rychleji než benzín nebo nafta.

Když už to řešíme, narazili jste někdy u pump na někoho jiného, kdo by tankoval ethanol? Já ještě ani jednou, nikde :-).

Odkaz ke komentáři

No tak pátrám v paměti a taky si nevybavuju,že by někdo vedle na stojanu bral to naše lihové čůůůčo.

Akorát mě jednou takovej starší pantáááta oslovil,jak to na to jezdí když jsem tankoval.Ptal se,co je k tomu potřeba,nebo jestli se to bere jen tak místo benzínu.Objasnil jsem mu situaci,stréééc pokýval hlavou a odfičel.Měl Fabču.

Odkaz ke komentáři

Sipan: jak si prosimte presne delal rozbor, neverim ze v E85 by bylo min jak 15% benzinu a jsi masochista kdyz na to vyblemcas litr paliva, stejny vysledek dosahnes i s treba 100ml. Hlavne by jsi mel zacit s odmerkou ktera ma valcovy profil, dost zasadne to ovlivni presnost 'mereni'. Jak jsem zminoval drive, hlavni slozka benzinu je toulen, neprijde me divny ze to smrdi po nem. Uvedomte si, ze do E85 se davaji hlavne lehke frakce benzinu, tzn benzin v E85 ma jine slozeni nez obyc benzin.

U Vena Trade jsem tankoval jen jednou, na moravu nejezdim a zadny rozdil jsem nezaznamenal. Pokud vam to jede hur na E85 kde je hodne lihu, smrdi to chudou smesi - bud spatne funguje pridavna jednotka nebo uz mate na limitech vstrikovace (vetsinou ale maji dostatecnou rezervu aby to zvladnuly). Neexistuje zadny duvod (krome te chude smesi) aby motor mel na lih mensi vykon, opak je pravdou. Ja mam s E85 znatelne vetsi vykon nes z benzinem, mam to podlozene plnicim tlakem turba kterej je s E85 o 0.25 baru vyssi. A kdyz je vzduch, jsou i kone.

Davejte si na chudou smes velky pozor, znamej znamyho jezdil na E85 v neupravene tojote (prej to byl primej vstrik, takze nesla prestavba) a ten motor to vydrzel 3 mesice... asi tak vznikaji famy o skodlivost lihu :(

Vemte diagnostiku a overte, ze pri plynu v podlaze zustanou lambdy na 1V v celem spektru otacek.

Odkaz ke komentáři

Ano.Je mi jasný že to jde i ze 100ml,ale ten litr mě nezabije a je to přehlednější.Kupovat odměrnej válec na to nehodlám.Pokud provedu i ta nastavající -orientační- měření tak zase ze stejnou odměrkou.

Já nemám až takový problém že to nejede.Je to jen trošku línější.Samože jsem minule zkoušel přidat na jednotce i ubrat,ale je to trochu jiný než co brávám.Po 22tis.co mám s éčkem najeto si motor šlape jak za mlada.Tím horším výkonem jsem měl namysli to,že to auto nejede např.tak lehce jako před tím a víc papá.

Jinak 1 litr ethanolu a dolít po míru(dle metru třeba jak já) vodou.Pak se vyplaví obsažený benzín nahoru.

Odkaz ke komentáři

Nemusis kupovat valec, staci jakakoliv sklenice ktera nemeni prurez. Nalejes do ni 10 cm paliva, dpolnis vodou dokud se to neodseparuje a zmeris benzin v centimetrech a mas mix. Problem tvoji odmerky je, ze se docela hodne rozsiruje a objem roste s druhou mocninou polomeru...

Jinak proc mate pocit, ze se E85 casem kazi?? Benzin gelovati, bionafta se rozklada sama od sebe, ale lih zustane lihem i po 100 letech. Ja povazuju E85 za palivo ktere naopak dlouho vydrzi pokud se zajisti aby to nechytalo vodu.

Odkaz ke komentáři

Jinak proc mate pocit, ze se E85 casem kazi?? Benzin gelovati, bionafta se rozklada sama od sebe, ale lih zustane lihem i po 100 letech. Ja povazuju E85 za palivo ktere naopak dlouho vydrzi pokud se zajisti aby to nechytalo vodu.

To je informace z praxe. Tuším, že to byl zástupce KM Prona, který si stěžoval, že normy pro kontrolu paliv jsou vůči ethanolu přísné. Že je u něj těžší udržet jakost, složení, které má z výroby, při dlouhodobém skladování.

Odkaz ke komentáři

To je informace z praxe. Tuším, že to byl zástupce KM Prona, který si stěžoval, že normy pro kontrolu paliv jsou vůči ethanolu přísné. Že je u něj těžší udržet jakost, složení, které má z výroby, při dlouhodobém skladování.

Aha, to vypada na problemy s vodou, podle norem tam nesmi byt zadna. Autum bez karburatoru voda prakticky nevadi, tak to asi neni potreba resit. Skoda ze nerek podrobnosti.

Odkaz ke komentáři

Takže po pár stech kilometrech s ethanolem od Vena Trade můžu říct,že to není až tak hrozný.Start je na poprvé a spotřeba taky OK přibližně stejná.Asi ten toluen kterým ten špiritus od nich vane dělá ve výhřevnosti svoje.

Jinak další nová jednotka pro FSI atd... - http://www.biopowers.cz/

Tady ještě něco na čtení o schvalování jednotek-

jednotný-postup-Ethanol-E85-ministerstvo-dopravy.pdf

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak už Tank Ono přešlo na zimní směs. Minimálně, co se ceny týče - cena vzrostla z 23,9 na 24,5 Kč.

Moc se v té jejich cenové politice neorientuji. Ale do značné míry to jistě ovlivňuje dodavatel ethanolu. Letos tedy možná byla řepka dražší. Loni totiž ceny benzínu byly vyšší jak letos a ethanol stál v létě 23,5 Kč. Pak přes postupně cena vzrostla nadvakrát o korunu na 24,5 Kč. Letos je cena naturalu nižší, ale ethanol se na 23,5 nedostal. Tak uvidíme, jestli i letos bude u TO ethanol zdražovat nadvakrát, tedy cca v druhé půlce listopadu na 24,9 Kč nebo právě díky nižší ceně N95 zůstane u jednoho zvýšení ceny.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Dnes auto oslavilo velké kulatiny. Necelých 105 z toho najezdil předchozí majitel, takže naše společné kulatiny s menším číslem nás čekají až příští rok, ale i tak je to hezká suma.

Při pohledu na narůstající kilometry si často říkám, jestli se k takovým hodnotám dostanou dnešní moderní přeturbené motory.

post-6413-0-01319900-1385326102_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Já jsem ještě v přechodné fázi, kdy dojíždím letní směs, takže nedokáži úsporu/vyšší cenu posoudit. Ale protože mám nové zimáky, které mají větší valivý odpor, než ty minulé, očekávám vyšší spotřebu.

Budíky jsou původní, originál Octavia RS, takže jsem na ně vůbec nesahal. Jen jsem dal jas kvůli fotce na maximum.

Díky, také doufám, že mi holka ještě pár kilometrů bude dobře sloužit :-).

Odkaz ke komentáři

No já mám Barum Polaris 3, 165/80 R14, zvýšení spotřeby letní/zimní nemůžu posoudit jelikož jsem celý léto jezdil na stejných gumách (dojížděl jsem je), a toto je moje první zima :) jinak moje spotřeba na spotřeby.cz je jen orientační, jelikož většinou netankuji do plné. Spotřebu si počítám, na Spotřeby.cz si to v podstatě jen zapisuji :)

Aha :o budíky na RS jsem ještě neviděl, proto jsem tak koukal :)

Jinak starty na Ethanol vždy na poprvé, zatím u nás bylo ale "jen" -8 stupňů, jsem zvědav třeba na -20 :)

A provoz, na E85 jsem zatím ujel něco přes 5000km, za 2 měsíce a jsem spokojen.

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Já měl poslední roky Michelin Pilot Alpin 3 205/55/16 a byl jsem s nimi spokojený, dobře držely a výdrž byla také perfektní. Vydržely pět sezón a najel jsem s nimi 70.000 km.. Drobné rezervy jsem ale viděl v jízdě hlubším sněhem, proto zkouším teď zkouším Pirelli SottoZero 3 205/50/17 se vzorkem, který by na tom měl být v tomto ohledu lépe. I když za cenu vyššího valivého odporu a vyšší spotřeby. Ale uvidím, až budu mít delší sledovací období a srovnatelné podmínky na trasách, které jezdím pravidelně.

Podobně jako ty jsem na těch zimákách jezdil v létě, nasadil jsem je v srpnu 2012, když jsem své letní vygumoval v Norsku :-). A i když byl vzorek zimní, pneumatiky užší o dva centimetry než letní se příznivě podepsaly na dlouhodobé spotřebě. Tak jsem zvědavý, jak mi zase postupně půjde nahoru, až přejdu na standardní šířky.

Tak to jezdíš dost, to budeš mít časem dobrý statistický vzorek.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

70 000km ? :o to je slušný:) jinak po zimně můžeš napsat jak si vedly ty Pirelli, bydlím na vesnici a v hlubším sněhu si ty Barumky dělají co chtějí.

Statistický vzorek mít určitě budu mít, ale minulý měsíc jsem měl až moc vysokou spotřebu, dokonce tak že se E85 nevyplatil.

Včera jsem to konečně řešil a nejspíše to bylo díky výfuku který "prděl" ve spoji u svodů, takže před lambdou, začalo to cca před tím měsícem, takže to odpovídá.

Při té příležitosti jsme si tak trošku pohráli nastavením jednotky E85, jelikož máme možnost měření emisí :)

Jednotku na E85 mám od Ethanolshop.cz v4.2.

Jezdil jsem na nastavení AUTO s +10% vstřiku, po změření emisí bylo jasné že je to zřejmě moc bohaté, snížil jsem proto nastavení na pouhých 5% a emise šly slušně dolů.

Naměřené hodnoty:

+10% vstřiku: CO: 0.198%, HC: 37 ppm, CO2: 14,2%, O2: 0.7%, Lambda: 1.028 COvrai: 0.2%

+5% vstřiku : CO: 0.022%, HC: 30 ppm, CO2: 14,2%, O2: 0,5%, Lambda: 1.022 COvrai: 0.0%

Jezdím tedy aktuálně na +5% a s přetěsněnými svody, tak uvidíme co to bude dělat se spotřebou, jelikož to foukalo před Lambdou, měla Lambda údajně nejspíš hodně kyslíku a jednotka tak kvůli tomu obohacovala směs a díky tomu to pravděpodobně papalo víc, a i hůře jelo, čemuž se moc nedivím.

EDIT: Údaje ME jsou při zvýšených otáčkách +-2500

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...