Přejít na obsah

Denní svícení dálkovými světly s nižší intenzitou

STIB

Doporučené příspěvky

Jsou dvě možnosti

1. např. přes kontakty relé a přes srážecí odpory připojovat dálkové žárovky na linku 30 (plus baterka). Ovládací cívku relé ovládat buď linkou 15 (zapalování zapnuto) a světlo se tak rozsvítí ihned po zapnutí zapalování, nebo udělat obvod zpoždění na několik sekund (což myslím plně vyhovuje), nebo již složitěji to ovládat kontrolkou od mazání nebo ještě složitěji elektronikou, reagující na dobíjení od běžícího alternátoru.

Tato varianta se srážecími odpory ale dost topí do odporů.

2. ovládání realizovat bezeztrátově, pomocí PWM (rychlé spínání a rozepínání tranzistorem). Ostatní jako v bodě 1.

Myslím, že kontrolka dálkových je napojena přímo na dálkové, tedy i její svit v tomto režimu bude menší.

Odkaz ke komentáři

Cau, ak nemas aspon trocha znalosti z elektroniky tak si radsej nieco na takyto ucel pohladaj a kup.Neber to v zlom, ale na tom tranzistore co by si tam dal,alebo odporoch, by si mal strasne velky ubytok napatia, cize by sa to moc zohrievalo.A ty ked to zrazis s tim odporom,alebo s tranzistorom tak ten rozdiel prudu sa ti prejavy v podobe tepla.Taketo nieco treba riesit impulznym obvodom, ako tu uz bolo spomenute (PWM), alebo s viacerymi vykonovymi tranzistormi a VELKYM chladicom :lol:

Odkaz ke komentáři

Právě proto chci konzultaci s někým kdo dělá slaboproud.Třeba BMW nebo AUdi to aktivuješ přes počítac a určitě se tam nic tavit nebude.Na odběr 10A by musela bejt H4 na 6V,ne?Co mám zatím odzkoušeno tak se to pohybuje kolem 6A obě žárovky.Teorie je teorie,ale v praxi je to jinak.

Odkaz ke komentáři

Není pravda, že žárovka připojená na poloviční napětí odebírá dvojnásobný proud (odebírá poloviční proud).

Trochu teorie- mějme žárovku H4 12V/60W. Protože výkon žárovky je P=UxU/R (je úměrný čtverci napětí), bude mít tato žárovka při napětí 6V ne poloviční, ale čtvrtinový výkon, tedy 15W. Její odpor bude R=P/UxU=0,416 Ohm. Zařadíme-li tedy do serie s touto žárovkou stejný odpor 0,416 Ohm, bude na žárovce 6V, na odporu rovněž 6V, výkon na žárovce bude 15W a na odporu rovněž 15W, tedy odpor bude slušně topit. Stejný výkon by se též protopil na tranzistoru místo odporu.

Protože žárovky jsou dvě, na odporech se protopí výkon 30W a to už vychází rozměrově velké odpory.

(tato úvaha není zcela přesná, protože odpor vlákna žárovky se mění s teplotou, ale pro pochopení problému to postačuje).

Proto je daleko výhodnější používat PWM regulaci, kde nic netopí (samozřejmě kromě žárovky).

Odkaz ke komentáři

Kdysi jsem to vymýšlel pro feldu, teď mě to čeká pro moji oct tour.

Mám zhruba tuto představu (nechť zkušení se vyjádří). Kašlu na běžící motor, prostě světla se rožnou po cca 10 sekundách od zapnutí zapalování s nastavenou intenzitou podle podle vlastní potřeby.

Regulace je PWM, takže nic netopí.

post-11490-1306396734_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Nevím, proč obrázek nejde otevřít, má jen 5,5kB, formát png, buď to neumím nebo nepatřím mezi vyvolené (poraďte, co dělám špatně, na všech ostatních forech s tím nikdy není problém).

Mezitím jsem navrhl novou pracovní variantu blokového schema. Použil jsem známý obvod 555 jako generátor pro PWM regulaci. Jas se nastaví potenciometrem P. Nulovací vstup R bude připojen na obvod automatické detekce nabíjení (=motor běží), nebo na časovací obvod, který prostě po určitém čase PWM spustí.

Pokud by byl opravdový zájem o realizaci, uvítal od někoho obvodů znalého spolupráci na vývoji, připomínky a vylepšení.

Zkusím jednak schema nahrát a pro jistotu dám i odkaz na obrázek.

http://obrazku.cz/obr702329_densvicpwm.png

post-11490-1306493591_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Konečně se do toho někdo obul.Připojení na dálková světla bych dal na přívod pred pojistkama kde se to teprve rozděluje na pravé a levé světlo.tudíš odpadají některé součástky v obvodu a + na hlavní vypínač světel(asi pin 6) kde je po zapnutí klícku napětí a po prepnutí na parkovačky se to automaticky vypne.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to dle tvých požadavků trochu upravil.

Protože si nejsem jistý, jestli kontakt spínače světel T17a/6 je dimenzován na proud obou žárovek, raději jsem volil napájení PWM regulace pro spínání žárovek z kontaktu spínače světel T17a/1.

Pozn. - neví prosím někdo, proč mi nejde nahrát obrázek, aby se čitelně otevřel?

http://obrazku.cz/obr702592_oct6.png

Odkaz ke komentáři
Není pravda, že žárovka připojená na poloviční napětí odebírá dvojnásobný proud (odebírá poloviční proud).

Trochu teorie- mějme žárovku H4 12V/60W. Protože výkon žárovky je P=UxUxR (je úměrný čtverci napětí), bude mít tato žárovka při napětí 6V ne poloviční, ale čtvrtinový výkon, tedy 15W. Její odpor bude R=P/UxU=0,416 Ohm. Zařadíme-li tedy do serie s touto žárovkou stejný odpor 0,416 Ohm, bude na žárovce 6V, na odporu rovněž 6V, výkon na žárovce bude 15W a na odporu rovněž 15W, tedy odpor bude slušně topit. Stejný výkon by se též protopil na tranzistoru místo odporu.

Protože žárovky jsou dvě, na odporech se protopí výkon 30W a to už vychází rozměrově velké odpory.

(tato úvaha není zcela přesná, protože odpor vlákna žárovky se mění s teplotou, ale pro pochopení problému to postačuje).

Proto je daleko výhodnější používat PWM regulaci, kde nic netopí (samozřejmě kromě žárovky).

dobrá práce,ale musim si rejpnout a opravit tě, P=UxU/R nebo-li P=U^2/R ;-)

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
    • Mě to přijde jako nedostatek proudu. Tj : odešla baterie, špatně připojené / znečištěné / zoxidované svorky na baterii . Vyhřátý silový kabel na kostru. 
    • Ahoj, mám taky origo diagnostický kabel Ross-Tech se sadou VCDS MAX. Jsem tvůrce návodů do VIS autodiagnostické postupy. Kdo má zájem o kódování světel, podsvícení budíků, ručiček, podsvícení displeje v palubní desce, či podsvícení infoteimentu... Umím! Vše je zesilováno či zeslabováno: 1) Fototranzistorem (který lze také nastavit a to nevídaně!) , (nebo ho odstavit z činnosti) 2) Car - nastaveni - světla - podsvícení palubní desky   mrkněte na částečné ukázky možností co a jak s čím... videa zde: Kódování světel a podsvícení VCDS Víťa    Rád Vám provedu nastavení dle vašich přání!!! *Samozřejmostí je Prvotní záloha Vašeho vozu, např pro STK. *Znovu přehrání Vašeho oblíbeného nastavení vozu po STK! *Všechna Data Vám pošlu i emailem, jak scan chyb, před jejich vymyzáním, tak i kompletní zálohy vozu! Můžete si je tedy přehrát i jinde, kde budou vlastnit HEX-V2 kabel... NosekVitezslav@seznam.cz Kod pro jakou jednotku_? Potřebuju číslo jednotky: 09? a Objednací číslo. Nejlépe autoscan vozu, je to možné??? Podle ostatních jednotek lze přesněji sestavit kódování! VCDS Víťa NosekVitezslav@seznam.cz
  • Vytvořit...