Přejít na obsah

Olej

Doporučené příspěvky

Ďakujem ti za rýchlu odpoveď. Interval dodržiavam, tých 15k km. Vačšina je i tak jazda na dialnici (tak 70%cca). Ďakujem aj za varovanie ohľadom fake olejov. Ja sa cítim stále nováčikom a veľa sa učím, no len z internetu je to ťažko, najlpešie ak by bol niekto pri mne. Ohľadom postupu, je vporiadku to robiť napríklad podľa https://www.youtube.com/watch?v=qkGOA49wruk ?

Opýtal by som sa na pár detailov, ak by si mi alebo aj hocikto iný poradili prosím.

1; olejový filter meniť pred vypúšťaním oleja alebo po ? (väčšinou som sa stretol s tým, že pred)

2; niekde písali, doliať menej (o pol litra,liter), naštartovať na 10 min, nechať usadnúť olej, skontrolovať hladinu a doliať. Mne sa nezdá rozumné nechať bežať motor s menším množstvol oleja, než je predpísané.

3; Ja viem tak, že stav oleja sa kontroluje pomocou tej tyče pri studenom nepoužitom motore, pretože počas prevádzky ten olej prúdi, takže tá hladina sa nedá stanoviť. Takže budem liať, a priebežne kontrolovať tou tyčou ? Ak dám veľa, tak spustím opäť šróbom dole ? Mimochodom tak ako to je na tom videu, teda úplne na doraz ju zastrčiť ?

4; ako dlho nechať stiecť ten olej ? Pretože niekde niektorí hovoria aj pol dňa :D. Dokonca niektorí písali, prepláchnuť s novým olejom, vypustiť a až potom tam na druhý krát naliať ten ktorý chceme v motore nechať (internety...)

5; Niečo iné ? Na čo si dať pozor, prípadne zmeniť v postupe ?

Ďakujem za ochotu poradiť

Odkaz ke komentáři

Nejsem mechanik, tak ti odpovím z pohledu bězného člověka. 

1) Zde bych se držel léty ověřeného postupu, že lehnu pod auto, sundám šroub, nechám vytékat a mezi tím si hraju s filtrem

2)Nezdá se mi, někdě minimálně v DP je napsáno kolik toho oleje tam má přijít, pokud tam má přijít 4,8L tak naleju 4,8L a neřeším, pak jen cvičně kouknu na měrku a jede se dál. 

3) Zastrčit vždy nadoraz a zde platí to co jsem psal v bodě 2, naleju kolik tam nalejt mám, pokud jsem to z auta nevypouštěl kolama hore, tak ten olej vytekl..

4) kafe a cigáro případně nějaký brunch, je to auto a ne Boeing

5) Vyměnit výpouštěcí šroub !

většinou měním i vzduchový filtr, na těsnění olejového filtru natřít film oleje, jo a některý motory maj ten olejovej filtr tak kreténsky že potřebuješ tatru Vapexu.

Nedělal bych z toho úplnou kovbojku:D

EDIT: V DP jsem našel, že pro CFHC přijde 4,3 litru oleje. V postupu je to psaáno stejně jako bod1 tudíž nechat vytéci olej a pak si hrát s filtrem

Upraveno uživatelem header009
Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Asi mám dlouhé vedení, 

Pro CFHC s DPF je předepsán olej se specifikací VW 507  4,3 L, nikde nic o specifikaci VW 504 není psáno,

může mi to někdo vysvětlit proč se většinou uvádí VW 504/507 ?

LL DPF CFHC.png

Upraveno uživatelem Radas
Odkaz ke komentáři

Protože norma 504.00 je benzínová norma (norma pro benzinové motory), a tento olej plní zároveň naftovou (norma pro naftové motory) 507.00 a i benzínovou 504.00. není špatný sledovat a zvolit správnou výkonnostní třídu ACEA kdy bude pro diesel lepší volbou ACEA C3 a pro benzín ACEA A3/B4.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...

Kluci, budu přecházet z Mobil Formula 1 ESP na jinou značku. Otázkou je jaká by byla výhodnější, trošku tápu a vychází mi u všech, že se dají použít bez problému jak pro naftu tak benzín.

https://olejebrno.cz/domu/55-millers-oils-trident-longlife-5w30-5l-59995-5024081599951.html

https://olejebrno.cz/domu/594-total-quartz-ineo-long-life-5w30-5l.html

https://olejebrno.cz/domu/8-castrol-edge-titanium-fst-5w-30-longlife-5-l.html

Jen doplním, že u Tdi i Tsi, měním olej každých 15 000 km.

Odkaz ke komentáři

sorry ale ... žádný olej dost dobře nezpracovává karbon ... to je samo o sobě nesmysl. U LL je interval 30 tkm, takže když Radas mění co 15 tkm, což je v pohodě, tak to dělá dobře. Tvůj interval 10 tkm má smysl u vysocevýkonných benzínů.

A k Radasově otázce jaký výrobce ... když měníš každých 15 tkm a olej splňuje normu 507.00, tak je více méně jedno co tam dáš, pokud splňuje normu. Pokud chceš TOP, doporučuju Petro Canada.

Odkaz ke komentáři

Proto píšu, "prý". Dost lidí ho tam lije a ty motory jsou obecně "čistější".

Ten výrobce asi ve výsledku asi souhlasím, ta norma je jasně daná.
Ale co to řeším u sebe s klukama z LKM, tak ti všude lijou Motul. Má lepší vlastnosti a schopnosti na nějaké vyšší výkony, než ostatní.

Taky otázka, jak ten Radasův olej vypadá při 15k
Jak to měním u těch 10, tak je ještě krásně průhledný, ale už chytá nějaký bordel. Takhle vím, že nejsem na hraně mazacích schopností. Dávám raději více za olej, než abych musel dělat po druhé generálku 😄

Odkaz ke komentáři

jasný, častější výměna je určitě lepší, na druhou stranu, ten motor má předepsaný nějakou normu a pokud ji daný motor splňuje, tak bych si s tím moc nelámal hlavu, navíc, pokud měníš opravdu každých 10 tkm .... tak bych opravdu neřešil značku oleje.

Jak píšeš "podruhé generálku" ... to už jsi dělal jo ?

Odkaz ke komentáři

Před několika lety jsem přešel kompletně na oleje od Yacco a maximální spokojenost, defakto to leju do všeho co mám, kromě 2T Stihlky a DSG, sekačky, motorky, čtyřkolka auto atd... 

Poměrně kvalitní oleje bez hype marketingu, defakto nulová šance na padělky, ikdyž já beru výhradně od dovozce, protože za rohem atd... 

Parametrově ty oleje vycházejí velmi dobře, nehodlám nic měnit a víceméně všichni komu jsem doporučil jsou spokojení, u oleje v autě je stejně důležitější prevence.. 

Odkaz ke komentáři
před 11 hodinami, Fireee napsal:

jasný, častější výměna je určitě lepší, na druhou stranu, ten motor má předepsaný nějakou normu a pokud ji daný motor splňuje, tak bych si s tím moc nelámal hlavu, navíc, pokud měníš opravdu každých 10 tkm .... tak bych opravdu neřešil značku oleje.

Jak píšeš "podruhé generálku" ... to už jsi dělal jo ?

Jojo, CDAAčko :))
Jen aby bylo jasno, tak jsem s tím počítal při koupi a byla tomu i úměrná cena 😄

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...
V 25. 7. 2024 at 22:04, Fireee napsal:

sorry ale ... žádný olej dost dobře nezpracovává karbon ... to je samo o sobě nesmysl. U LL je interval 30 tkm, takže když Radas mění co 15 tkm, což je v pohodě, tak to dělá dobře. Tvůj interval 10 tkm má smysl u vysocevýkonných benzínů.

A k Radasově otázce jaký výrobce ... když měníš každých 15 tkm a olej splňuje normu 507.00, tak je více méně jedno co tam dáš, pokud splňuje normu. Pokud chceš TOP, doporučuju Petro Canada.

V 26. 7. 2024 at 19:51, header009 napsal:

Před několika lety jsem přešel kompletně na oleje od Yacco a maximální spokojenost, defakto to leju do všeho co mám, kromě 2T Stihlky a DSG, sekačky, motorky, čtyřkolka auto atd... 

Poměrně kvalitní oleje bez hype marketingu, defakto nulová šance na padělky, ikdyž já beru výhradně od dovozce, protože za rohem atd... 

Parametrově ty oleje vycházejí velmi dobře, nehodlám nic měnit a víceméně všichni komu jsem doporučil jsou spokojení, u oleje v autě je stejně důležitější prevence.. 

Tak jsem s Castrolem zatím moc KM nenajezdil, ale jako první zvláštnost jsem zaznamenal v teplotě oleje kdy běžně na dálnici jsem s Mobil 1 ESP Formula, dosahoval teploty oleje kolem 108°C a u Castrolu 100°C. Beru srovnání na stejné vzdálenosti a  stejné zátěži motoru. Dost velký rozdíl je i v zanášení DPF, kdy na Mobil 1 ESP Formula byla regenerace pravidelně po 300-380 km, zaplnění DPF 62% a u Castrolu se regenerace totálně rozhodila a začíná ve 160-180 km a 89% zaplnění. Možná si to musí sednout, nevím no🤢

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...