Přejít na obsah

Jaké LPG vybrat?

Doporučené příspěvky

V servisu, kde mi montovali LPG dávají svíčky Brisk, takže je tam mám taky, konkrétně tyto http://www.eshop-rychle.cz/bezo/eshop/24-1-Auto-Moto/100-2-Svicky-zapalovaci/5/2877-Zapalovaci-svicka-BRISK-Silver-DR15YS a zatím fungují tak jak mají (asi 6tis km). Pokud s nima nebudou do výměny žádné problémy, tak zůstanu u Brisku a nebo zkusím ty Densa... ;)

Co se týká toho ukazatele plynu, tak je to jen orientační, nejlepší je se řídit podle ujetých kilometrů. Jinak asi mám štěstí, ale mě ukazuje celkem dobře (přesně). První dioda zhasne po 100km, druhá po 200km, třetí po 300km a čtvrtá po 350km, pak už svítí jen červená rezerva, na kterou dojedu do asi 450km ;)

Odkaz ke komentáři

Mě zatím ty diody taky ukazujou schopně,červená začíná svítit někde při 450km.Co se týče svíček,tak jsem na jaře kupoval ještě když jsem jezdil na benzín origo NGK BKURET6 a ty tam zůstaly a naprosto v pohodě,jen jsem se nezeptal jestli mi je sklepávali nebo ne..to schválně vyzjistím až tam pojedu na prohlídku

Odkaz ke komentáři

gawlito:

Ty ti asi nezklepávaly,protože ty tvoje jsou tříbodový a to by se naklepaly jak při prášení koberce :lool:

Jinak dneska jsem něco pojezdil a kukal jsem zase na ty diody.A teď jsem z toho trochu jako ten s tím parožím v lese.Ujeto 221km od tankování a ty diody svítí 3(zelené) a sem tam to spadne na 2.To už by se dalo mluvit o tom,že to ukazuje docela OK ze čtyř zelených a jedné červené diody.A nebo jezdím za 7l :lool: :lool: :lool: .- no to asi ne...

Konny:

Já jsem na těch Sylverech jezdil přes dva roky na éčko a taky nebyl sebemenší problém.

Ale na Felině mi na LPG vydržely vždy tak 3tis.a začaly cukat a auto se s nimi oproti klasice podstatně více hřálo.

Používal jsem je tedy hlavně v zimě,ale pak mě to přestalo bavit a používal jsem origo Champion.

Ten borec co mi to dělal na Octávě,tak mi udělal to,že jakmile sladil plynovou jednotku vůči benzínové,tak pak ještě na plynu přidal softowě +5% navíc na bohatosti.I to prý trošku pomůže těm svíčkám,že při razantnější jízdě nejedou na chudší směs a nedostávají tak pohulit.

Asi má pravdu,protože pokud jsem sem tam vrtal do plynu na Felině,tak jakmile se ubralo na bohatosti o trošku více,tak byla jistota,že svíčky mi tak po 2000 tis.začaly cukat.Pokud naopak systém byl bohatší,tak tento problém nastal tak po 6tis.Svíčky jsem většinou měnil po 10tis.za nové origo a zklepával na 0.6mm.

Odkaz ke komentáři

Tam, kde dávali LPG mě, dávají taky Brisky ale já teď uvažuji, že Oktuli k vánocům nadělím k LPG ještě Denso Iridium IW20, které jsou doporučený podle Globaldenso.com pro můj motor, tedy 1.6 55kW, odtrh podle stránek má být pro tento motor 0,85mm, tak bych je asi trošku ťuknul :)

Jinak s tím ukazatelem, nechám ho tedy zkusit seštelovat, po 230 km to blikalo mezi 1 led a rezervou, 250 už jen rezerva, teď mám 360 a samozřejmě to furt jede...

Jel jsem teď Šumperk - Jeseník a zpět, takže konečně pořádný kopec, jak jsem chtěl a bez problémů nebo pocuknutí, takže zatím, až na ukazatel, což je prkotina, s LPG spokojenost (ťuk, ťuk) :)

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

No to já vypozorovávám akorát jednu takovou chybku a to takovou,že pokud nastartuju po manuálním přepnutí na benzin studenej motor a jedu,tak je vše v pohodě.Pak přepnu na LPG a taky OK.Vše šlape super.

Pokud nechám přepínač v poloze AUTO tak motor taky krásně chytne,vyjede,ale těsně před přepnutím do plynu tak třikrát poškubne a pokud vyřadím,tak lehce houpou otáčky.Jak pak přepne do LPG tak už jede OK a můžu přepínat kolikrát chci a toto se už neopakuje.

Takže to vypadá jakoby se ten plyn v té přepínací fázi spustil současně ještě s benzínem a trošku to překrmovalo válce.No stavím se za borcem at na to mrkne.Zatím teď jezdím na manuálním přepínání za studena.

Odkaz ke komentáři

Ano pokud nechám auto pobrkat za volnoběh a ono se samo pak přepne na LPG tak taky OK.Ale 2x se mi stalo,že si před přepnutím vstřikovače standartně klapaly a najednou z nich začal vycházet konstantní dlouhý ton podobný jako když tlakuje třeba na obráběcím stroji hydraulika.Přepnu manuálně na benzin a v mžiku vrátím zpět a je to OK a frčí plyn.Jako zas až tak by mi to nevadilo to přepínání u studeného manuálně,ale pokud to má fungovat dle toho co je nastaveno,tak snad by to tak mělo fachčit bez chyb a podivných zvuků.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem zkusil nastartovat studené auto jen na plyn a jen to škytlo a zdechlo, tak jsem to dál už nezkoušel. Vím že teplý nebo lehce ohřátý (20-30°C) motor mi takto jde nastartovat na LPG, ale studenej asi ne... :)

šipan:

éčko je přeci jen mokřejší než plyn, tak proto ti to chodilo bez problémů, ale mě to i na ten plyn zatím chodí dobře. Jak to mám s bohatostí netuším, ale i když jedu na LPG např. kolem 5000 ot., tak jede motor pořád stejně jako na benzín (pořád je v plném tahu), takže je možné, že tam trošku na bohatosti je přidáno a proto mi ty svíčky i po 6000 km pořád fungují bez problémů ;)

Jinak to tvoje pocukávání při automatickém přepnutí je divné a určitě s tím zajeď do servisu, protože toto by dělat nemělo. Mě to někdy dělává, že když se to po dosáhnutí 30°C přepne na plyn a já zrovna třeba stojím na semaforu, tak potom po přidání plynu to má tendenci se trochu zadusit a pak už to jede normálně. Myslím si, ale že to je způsobené tím, že třeba plynový okruh není dostatečně natlakovanej nebo ještě nedošel ke vstřikovačům čerstvý plyn a tak to tak udělá. Pokud se to přepne za jízdy, tak to ani nepoznám, že se to přeplo, jen podle svítící diody na ovladači plynu.

Ještě jsem si všiml, že když jsem např. v garáži nastartoval studený motor a čekal jsem u otevřené kapoty až se ohřeje, tak po přepnutí na LPG jsem za chvíli cítil ve vzduchu v oblasti motoru plyn , tak nevím jestli mi to někde netěsní nebo jestli je to normální...? :O Pokud to někde netěsní, tak to by mohlo dělat to zadušení po přidání plynu těsně po přepnutí z benzínu na LPG, co myslíte?

Odkaz ke komentáři

Tak to jsem rád, že to je normální, už jsem myslel, že je něco špatně a někde to uchází ;)

Jinak ano, před startem jsem podržel to přepínací tlačítko a pustil až po nastartování a jak jsem napsal, u teplého nebo aspoň trošku zahřátého motoru mi to tak jde nastartovat, ale u komplet studeného motoru mi to nešlo. Dnes jsem u studeného motoru zkusil poprvé a jen to zablaflo a zdechlo. Možná to někdy zase zkusím a když mi to zase zdechne, tak to zkusím nastartovat ještě jednou, ať vím, jestli mi studený motor na plyn vůbec pojede ;)

Odkaz ke komentáři

Konny: Já to byl teď zase zkusit a chytne mi to na drb, jen asi po 15s to kucklo jako by to vynechalo ale hned to zase jelo dál, rozjezd taky OK, poprvé jsem to zkoušel když venku byla 0 a taky to chytlo, to samé mi říkal známý co má stejný systém na BMW, akorát to teda celkem smrdí z výfuku po plynu, jak se to asi špatně spaluje :D

Odkaz ke komentáři

Tak ono zas nemá cenu to pokoušet,ať to třeba nedrbne do hadice sání a to pak dá slušnou pecku.

Jde jen o to,že člověk o tom ví v případě,kdyby ho zradilo třeba pal.čerpadlo,tak aby mohl odjet.Stalo se mi 2x na felině,včetně těch pecek do sání.

V létě by to ale myslím nebyl problém.Ale jak říkám zbytečně to nepokoušet.

Odkaz ke komentáři

Romix95:

tak to buď rád, že ti to dobře nastartuje i za studena :palec:

šipan:

o tom střelení do sání jsem taky četl, sice by to u sekvence nemělo hrozit, ale při takových pokusech se to stát může a je pravda, že bych byl nerad, kdyby mi to roztrhlo sání, takže to asi radši zkoušet nebudu :( . Kdybych měl litinové sání, tak je mi to jedno, ale plastové sání toho právě moc nevydrží...

Odkaz ke komentáři

No kdyby se tomu nechtělo, tak to asi taky moc nepokouším, hlavně skrz to plastový sání :D ale chytne to stejně jak benzín, takže se to tam nikde nahromadí...

Ale stejně to ráno budu startovat na benzín, nechám to vždycky alespoň 5 minut a pak při rozjezdu už to přepne na plyn, ohřeje se to dost rychle :) ale je fajn vědět, že při poruše čerpadla by neměl být problém nastartovat, pokud moc nemrzne tedy...

Odkaz ke komentáři

Tak dneska jsem byl na tom seřízení po 1500km.Sdělil jsem borcovi co mi to za studena dělá a jak to eliminuju já.Takže to za mé přítomnosti napichl na diagnostiku LPG a zjistil,že po sednutí systému mi v něm klesl mírně tlak,takže mechanicky přidal na reduktoru do standartních hodnot a překontroloval na PC.Poté mi zvedl přepínací teplotu z 30°C na 35°C a navrhl mi,že mi nastaví přepínání jednotlivých válců do LPG po 1s,a to jednotlivě,ne současně.Tak jsem mu řekl at to zatím nechá tak a když jeho korekce nepomohou,tak se zase stavím a zkusíme i tohle.

No a vhledem k tomu,že mi sem tam svítívá kontolka motoru,tak mi udělal i diagnostiku benzínového okruhu a zjistil to,co vím už 5 let - "chudý systém o 9.4%.Plyn hlásil 5.5%.Něco možná ještě dělá zbytek ethanolu co se ještě po dvou tankování benzinu za 300kč neeliminoval.Doporučil mi abych si brával nějakej 100 oktanovej,který prý v sobě nemá ani těch 5% biosložky.Tím by se mohla posunout korekce směrem k lepším zítřkům.No a pak jsme pokecali o tom,že lambda u Octávy hlásí chybu motoru už při korekci + nebo - 10%( to jsem věděl) oproti normálu.Lambda ale i tak prý dokáže ukorigovat i + nebo - 40%.Takže motor jede OK akorát lampion motoru na palubce provádí svou exibici :D :P .Už jsem si zvyklnul a neřeším to.Vyměněny lambdy,váha,hadičky podtlaku,kontrola a i výměna výfuku a... :wallbash: ..No fakt už mě to přestalo bavit.

No takže jsme provedli korekci plynového systému o dalších + 5% nahoru,abychom se dostaly na hodnotu regulace pouze 0.5% a tím bylo hotovo.Všechny tyto úkony byly provedeny zdarma v rámci jeho servisu a péče o zákazníka.

No uvidím ráno jak to pošlape.Jinak změna jde lehce znát,protože je auto mírně živější a i klidnější.To ale spíše dělal ten nižší tlak v tom systému,který mi ted vylepšil :palec: .

Odkaz ke komentáři

Tak doufám, že ti to teda pomůže a nebudou s tím už problémy :)

Taky mě čeká seřízení, taky zdarma samozřejmě, jen nevím, kolik vlastně buou stát ty další prohlídky každý rok, ještě se poptám a zítra zajdu lpg konečně zapsat do malého TP :)

Jsem zvědavej, co vymyslí u mě, taky mi lambda píše chybu, signál příliš vysoký, tak pak dám taky vědět, co jsme vyřešili :) jinak zatím mám najeto 500 km na tuto nádrž, hladové oko se ozývalo od 230 km a při 250 už zůstalo svítit, ale zatím to furt jede :)

Určitě napiš, jak se ti to zítra bude chovat :)

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to dneska prubnul po ránu a výsledek je ryze pozitivní.Žádné cuknutí,nebo zakolísání otáček.Několikrát jsem zkoušel na tom cca 1km od startu vyřadit a to v místech,kde jsem většinou zaznamenal nějaký ten kiks,nebo výpadek a tentokrát nic.Při jízdě z práce provedeno několikrát to samé a taky nic.Vše OK.Takže uvidím,jak to vyzkouším ještě vícekrát.

Posunutí spínací teploty reduktoru na 35°C se projevilo tím,že auto přeplo do plynu asi o 400m dále,než předtím.Je ale fakt,že dnes jsme tu ráno měly -4°C a to je taky trošku proti,protože předtím jsem to zkoušel tu vzdálenost,když byla maximálně nula.Pak jsem to už netrápil a přepínal do plynu ručně.Jinak kontrolka motoru mlčí a auto jede perfekt.

Odkaz ke komentáři

Tak to je super, snad to tedy bude už bez problémů, asi se nastavení vyřadilo :) u nás bylo -9, ale motor se i tak asi za 7 minut trochu ohřál, rozmrazil mi okna a při vyjíždění už jsem jel na plyn, taky mi to spíná při 35°, vše bylo bez problémů, čekal jsem, jestli to nebude něco dělat, když je zima, ale vše ok :)

Jinak na nádrž jsem najel 529 km, pouze na LPG, poslední necelý km mi řval ukazatel stavu, že mám natankovat :D tak jsem natankovat plnou za 795,- na Eurooilu, obsluha mě nechala držet "čudl" na tankování, tak jsem našel na boku stojanu i budík a tlačilo to 10 barů. Vešlo se tam něco přes 45 litrů, takže by mělo odpovídat to, že tam ty 2-3 litry zůstávají. Příště zkusím asi Vena-trade plyn za 15.80 mínus 0.30 sleva, protože mám jejich kartu. Vyšlo by to na 1km o 0.20,- méně.

A asi koupím aditiva, zjistil jsem že mi to na volno běh vynechává na benzín, na plyn vše ok, takže spíš vynechává vstřikování, než zapalování :D pokud to nepomůže, zkusím vstřiky dát známému vyčistit ultrazvukem, uvidíme, moc mě to netrápí, ale bylo by lepší to mít v cajku, protože tk trochu dělá i za studena, všiml jsem si toho ráno a pak jsem to zkoušel na parkovišti a jakmile to dám na benzín, začne se motor cukat a jde i z výfuku slyšet, že to vynechává, ale při jízdě nic, ani v tahu...

Odkaz ke komentáři

S tím benzínem to mám to samé.Taky mi to po ránu při studenym motoru poprskává od výfuku a má tendenci lehce škobrtat.Ale tak po cca.2min. to skoro vymizí.Teplé je to už OK.Začalo to dělat až když jsem

začal jezdit na plyn.Takže mám v plánu koupit taky aditivum do béééňa. Prý funguje toto:

http://www.oleje-shop.cz/vif-super-benzin-aditiv-500ml

Tak to zkusím.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem zkusil nastartovat studené auto jen na plyn a jen to škytlo a zdechlo, tak jsem to dál už nezkoušel. Vím že teplý nebo lehce ohřátý (20-30°C) motor mi takto jde nastartovat na LPG, ale studenej asi ne... :)

Tohle nedělej. Start rovnou na plyn je opravdová nouzovka, zvlášť když je motor studený a plyn se špatně odpařuje. Tím se motor pěkně kurví .. aspoň mě na to teda technik z firmy, kde mi to montovali upozorňoval. A to mi to řekl až když jsem se ho zeptal. Ptal jsem se ho proč mi neřekli že to jde nastartovat rovnou na plyn a řekl mi že to je takovej záhul pro motor že to vůbec ani lidem neříkají že to jde aby to nedělali. Použije se to až opravdu jako nouzovka např když ti vyplivne benzínové čerpadlo. Navíc třeba STAG má počítadlo startů na LPG a nedovolí ti udělat víc jak 3 starty na LPG protože i výrobce ví jak to kurví motor.

Odkaz ke komentáři

Romix:

Ano to máš pravdu.Taky jsem měl Š120L a tu zde vzpomínanou Feldu.Obě tyto auta ale měly tvz."sytič",

nebo jakési to manualní obohacení při startu.Zmáčkl si tlačítko a fouklo to do karbecu plyn.Tím pádem byl systém dostatečně nasycen pro start.Na feldě to fungovalo po zapnutí klíčku do polohy II a 2s čekání.Pak start a v pohodě.

Toto Octa nemá a ty vlastně startuješ na provozní směs teplého motoru a tím pádem směs chudou.

Hrozí tedy hoření velkého množství přebytečného kyslíku obsaženém ve směsi při vysoké teplotě a to se moc nemá rádo s výfukovými ventily.Nehledě na to,že hrozí i střelení do sání.V létě možná budiž,ale v zimě určo nééé.

Ale to už jsem psal.

Jinak jsem dneska tankoval a to konkrétně 39l na které jsem po odečtení kilometrů na benzín po startu najel 485km.Výpočet tedy zní 39 x 100 : 485 = rovných 8l/100km.Na benzín jsem ujel 27km tedy celkových 512km.Benzinu dle odhadu jsem spotřeboval asi 3l.Myslím,že to je solidní zimní skore.

Ted tedy beru na Tomegasu(měl by to být německý plyn a na plyn si němci před 70lety hodně potrpěly.Akorát byl tehdy pro lidi v granulích :unsure: ) a plyn mají asi kvalitní,protože jsem i posledně byl ze spotřebou o něco níže oproti Lukoilu v Přerově,kde nevím co čepujou.

Tomegas Lipník n Bečvou 17.40kč,

Odkaz ke komentáři

No na provozní směs určitě na plyn nestartuješ, to by asi ani nenastartovalo, viz problém, když je čidlo teploty KO a jednotka si myslí, že je motor ohřátej, ale není, to je pak taky problém nastartovat, nebo po sešlápnutí plynu to zdechne, a to je to benzín... Startovat to na plyn provozní dávkou, tak to snad ani nemůže škytnout :D přitom mě to chytlo když jsem to zkoušel jako by to startovalo na benzín a rozjel jsem se taky bez problémů... Takže to zase tak chudá směs si myslím určitě nebude... Horší to je, když je pod nulou, to už chápu že by to nechtělo chytit, protože se ten plyn špatně odpařuje, favorit známým startuje na plyn tak do -10... Pak už prý přichází na řadu startovací sprej na start a pak už se to nějak chytne :D Každopádně startovat rovnou na plyn nebudu, jen jsem to zkoušel :)Jinak spotřeba parádní ;) já zkusím příště ten vena-trade a dám pak vědět, jak to jede a jestli se nezvedla spotřeba, jsem na to celkem zvědavej..

Ještě dotaz, co tech 10 barů na budíku na pumpě, psalo se tady, že by tam mělo být kolem 5ti, tak nevím jesrli se toho bát, nebo jestli to může bejt, nebo to ukazuje kraviny :D

Odkaz ke komentáři

No tak potom to musí fungovat tak že pokud držíš to tlačítko,tak to nějak obohacuje,nebo to kopíruje mapu RJ motoru a plynová jednotka obohatí systém dle té teploty motoru sama.Druhá verze je asi pravděpodobnějsí.No ale třeba Konny tu vzpomínal,že moc úspěchu tímto způsobem při startu neměl.

Jinak mě Felda startovala na plyn i v -15°C na drc.Potom mi vyměnily membrány a od té doby to už pak chytat v mrazu nechtělo.

Na ten budík jsem dneska na tom Tomegasu kuknul a ukazoval 6.5baru( nemělo by být pod 5barů-vyšší by vadit neměl) a systém tankování šel krásně tiše.Jo a vždy co tam beru,tak pokaždé dotláčí do nádrže přes sílu(začne to tak hrčivě drnčet přes multiventil).To na Lukoilu to zaprvé to tankování trvá dlouho a za druhé na konci tankování se tlaky jen s leností vyrovnávají a o přetláčení nemůže být řeč.Zkrátka to zdlouhavě dotankovává.

To na první vzpomínané to jen odsýpá a do 3min hotovo a 40l v nádrži. A spotřeba je o 0.4l menší.

U obou zmiňovaných se tak děje at tankuju Corsára,nebo Octu.

Odkaz ke komentáři

No asi to spolupracuje s jednotkou motoru, takže si myslím že to bere i délku vstřiku, co chce dávat jednotka do benzínových vstřiků, která je u studeného motoru dlouhá, a tu si ještě uoravuje jako za normálního provozu, proto to nastarutuje a ihned se dá i vyjet, Konny má možná jiný systém, tak to třeba má jinak, netuším... Každopádně dříve vzpomínaný známý s BMW a Fabčou nastartují taky rovnou na plyn bez problémů, stejně jako já, mají i stejný systém...

Já jsem si nějakého přetlačování nevšiml, ale těch 45 litrů tam šlo se mi zdá celkem rychle, ale to budu moci posoudit až zkusím natankovat jinde, pokud nezapomenu, tak se kouknu na budík i tam... A co jsem poslouchal, tak čerpadlo nijak neměnilo zvuky po dobu tankování, tlak se taky furt držel cca stejně... Takže snad netankuju nic špatnýho :)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...