Přejít na obsah

Jaké LPG vybrat?

Doporučené příspěvky

Konny:

Vypadá to že mi zítra cestou z práce dojde plyn,než to stihnu na pumpu.Takže pokud se to podaří,tak dám vědět kolik jsem natlačil.Ted mám 520km odjeto s Flagou a zítra s tím chci ještě zkusit cca 50km.Tak uvidím,protože tak daleko jsem ještě z km nedojel.Samože to jsou km již odpočítané od km na benzin po ránu.To jsem jinak už na 544km.

Tak to jsem zvědavej kolik nakonec najedeš a kolik plynu nacpeš do nádrže ;) .

Jinak jsem si vzpoměl, že když jsem jel loni do Žamberku na sraz, tak jsem za ten 1 den najel 300km po okreskách a jelikož to byl i hodně kopcovitej terén, tak jsem tomu taky šlapal a špotřeba plynu byla 8,1l, takže to že jezdím často krátké trasy má určitě velký vliv na tu mojí spotřebu ;)

Tak já jsem dnes doslova v šoku, plyn mi došel po 380km !! Je oravda že jsem měl auto asi 2 hodinky nastartovany na volno běh (když jsem opravoval v -10ti dveře, respektive měnil konečně zámek ve dveřích a montoval tapec apod. zpět) ale i tak se mi to zdá dost málo, že by to bylo tím plynem z Lukoilu co ani pořádně nejede ? :/ když na mě ukazatel začal blikat, tak jsem doufal že to jen nějak zamrzlo nebo něco, ale po přepnutí zpět na plyn to za chvilku zase přeplo na benzín...

Že by si to na volnoběh tolik vzalo, to se mi moc nezdá...? :O Kolikrát, když jsem jako doprovod vezl někoho z rodiny k doktorovi a čekal jsem v autě, tak jsem si taky přitápěl, takže jsem nechal motor běžet třeba půl hodiny a nezdálo se mi, že by se mi kvůli tomu nějak zvedla spotřeba :blink: . Uvidíš po dalším natankování, jak dlouho ti ten plyn vydrží... ;)

Odkaz ke komentáři

Romix:

No je možný a asi tomu fakt bude,že Lukoil není žádná sláva.Potvrdil mi to včera i kámoš co má taky LPG.

A nakonec i já co jsem jezdil dříve at už 120L,nebo Felda,tak třeba Flaga byla opravdu jinde a to jak po stránce dynamiky jízdy a i spotřeby.Proto už moc na cenu u stojanu nehledím a beru radši ověrené dodavatele.Pokud jsem se tak díval na firmy co montují LPG a vlastní i svou pumpu,tak se Flaga vyskytuje docela často.Asi ví proč.Já třeba pokud jezdím dál,tak se mrknu a vytipuju si pumpu kde budu tankovat.

Ono třeba 40kč ušetřených na nádrži,ještě neznamená,že jsi ušetřil.... :unsure:

Odkaz ke komentáři

No ono je nejhorší, že na Lukoilu Šumperk by měli mít Flagu ! Tak nevím jestli maj nebo nemaj, moc se mi to nezdá... Je to na lpg.cernosice.cz ale je možný že to už třeba není pravda... Nevím.

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Jojo, buď s Flagou, nebo Tomegas na úplně nové čerpačce :)

Na seřízení jsem byl jednou a jel jsem tam s lpg s lukoilu, myslíš že by se zvedla spotřeba kvůli tomu seřízení ? Už tak to papá dost, tak jsem doufal že to bude stejné nebo se spíš sníží :D

Odkaz ke komentáři

No divej já jsem si nechal nastavit 10% bohatosti navíc u LPG.A to z jednoho důvodu,aby to při vyšší rychlosti třeba na dálnici nemělo tendenci být chudý.Zároveň jsem použil jednotku éčka co mi v autě zůstala k nastavení taky +10% navíc i u benzínu a to proto aby lambda neměla takové regulační výkyvy při přepnutí na benzín a neházela pak chybu.I když občas stejně na palubku vyhodí a pak zase po nějaké době zhasne.

Ale vždy je lepší to mít bohatší než chudy na směsi.Já totiž vím jakej byl na diagnostice rozdíl bohatosti jednoho i druhého paliva.Dle toho jsem to upravil.

Jinak i to navýšení u plynu u mě nemělo zásadní vliv na zvednutí spotřeby.Ba právě bych řekl právě naopak.Co jsem tak vypozoroval,tak mi po necelých 3tis.km na LPG ukazuje PC dlouhodobou 8.3L a v podstatě to tak i je.

Odkaz ke komentáři

Taky si myslím, že by to mělo spíš jít dolů a že je lepší to mít bohatší, takže mám obavy že ta lambda nefunguje, pokud tedy nebyl ten plyn šmejd :)

Takže pokud bude v paměti chyba, smáznu ji, natankuju a uvidím, jestli tam zase skočí, dám lambdu na osciloskop :)

Odkaz ke komentáři

Tak jsem natankoval Tomegas v Zábřehu za 16.80 natankoval jsem přesně 45 litrů, což odpovídá tomu, že tam zůstávaji 3 litry a spotřeba mi vychází skoro 11 litrů :O lambda píše Signál příliš vysoký, takže je možné, že je lambda KO, zkusím se mrknout do paměti po pár km jestli to tam skočí zase, nebo ne.

Odkaz ke komentáři

Romix:

Zatím to pusť z hlavy.Uvidíš co ukáže další dotankování.Ono se to nezdá,ale bylo přeci jen chladno a

to spotřebě moc neprospívá.

No a teď ohledně mojí spotřeby.Takže k pumpě jsem dojel zase na LPG,takže plyn jak jsem počítal mi nedošel.No a udělal jsem tedy pořádné odpočty od jízdy na benzín a vyšlo mi toto.

Dnes dotankováno 45.5l a po odpočtu benzínových kilometrů jsem ujel 554km.Celkově s benzínem ujeto 585km.

Spotřeba tedy jen LPG 8.21l/100km.Palubák mi ukazuje dlouhodobou od vymazání po přestavbě 8.3l.Najeto kolem 3tis.

Takže kolik dotankuju do plna plynu od prázdna zase nevím... :wacko:

No ale aby to nevypadalo tak ideálně,tak jsem na ty studeny rozjezdy spálil 8l BA.Takže 31km/8l BA.Což dělá 25l/100km :wallbash::blink:

Takže na měsíc ježdění cca 280kč za benzín.

Odkaz ke komentáři

Zatím to pouštím z hlavy, jen se občas mrknu jestli tam zas neskočí chybka lambda sondy a jsem zvědav, kolik najedu teď na Tomegas, každopádně po asi 5km jsem tomu zkusil šlápnout a výkon se zase vrátil.

Trošku sem přemýšlel co by to mohlo ovlivnit a je fakt, ta zima je na prd, i E85 mi v zimě žral mnohem víc, než když bývá tepleji, konkrétně přes 10 litrů jako teď na LPG, navíc se spojil mráz s kratšími trasami přes svátky než obvykle, cca 10-15 km, místo obvyklých 30 tam a 30 zpět, což jsem si uvědomil až když sem zapřemýšlel proč se to stalo, to bude mít taky vliv, když se motor déle ohřívá a ještě se ohřát pořádně nestihne, protože je zima a člověk ho ještě chladí tím, že topí :)

Ta spotřeba LPG a nájezd je fakt super :) ten benzín, s tím je to horší, ale zase v létě to nebude dělat skoro nic... :)

Škoda, že ti ten plyn zase nedošel a nevíš kolik tam narveš, tak snad někdy jindy :D

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

šipan:

je škoda, že ti ten plyn nedošel, ale někdy se ti to určitě podaří zjistit, kolik se ti přesně vleze do té nádrže ;) . Ta spotřeba benzínu je šílená, ale co se dá dělat... Ve výsledku to ale stejně vychází o dost levněji než kdyby jsi jezdil jen na benzín nebo éčko ;) . Já jsem to tak podrobně tu spotřebu ještě nikdy nepočítal a radši to asi ani počítat nebudu... :D

Romix:

jak píše šipan, zatím to neřeš a pokud to pojede tak jak má a spotřeba bude taky OK, tak není co řešit ;)

Odkaz ke komentáři

Konny:

Pokud se nic nebude dít vyjímečného,tak teď tuto nádrž zkusím jezdit domrtva a dotankovat zase tam co dnes,kde stejně beru skoro pořád.Na druhou stranu jsem i rád,že mi ten plyn nedošel,protože jsem v pohodě na spotřebě :P . :palec: .

Jsem sám zvědav kolik mi to bude brát v létě.Aby to pak vizuelně nevypadalo

ještě hůř jak v zimě :blink: ,protože to bude přepínat dříve do plynu.Ale to asi ne,protože bude hrát do karet rychlejší zahřátí motoru a rychlejší pokles obohacování.

Romix:

Já myslím,že ty vánoční faktory s těmi pojížďkami co jsi popsal hrajou v tvém případě velkou roli a že další dotankování ukáže standart na jaký jsi byl zvyklý.Mě brávala Felda při teplotách -10°C a dojíždění do práce

(13tam km 13zpět) 12l/100km.Jinak v zimě do 9l a v létě 8.5l.LPG

No a ještě chci zmínit akci-doladění bohatosti pomocí éčkové jednotky o +10%.Cold start i provoz nastaven na +10% a ranní start nádherně ostrý.Měl jsem sice přepnuto do benzínu manuálně,ale i tak bylo znát,že adaptace benzin-plyn se shodli.Pak dám vědět jestli to nebyla náhoda.Bude ale potřeba,aby alespoň trochu mrzlo,ať je to objektivní.Z práce po 9h stání při +2°C byl taky rozdíl oproti včerejšku kdy u nás bylo -1°C a start byl takový tupější.Uvidím.

No a sice nás se to na Moravě netýká,ale hele Tank Vono "jak říííkaj v Prazééé " má LoPoGo už za 14.50kč

http://www.tank-ono.cz/cz/index.php?page=cenik&lang=cz

Odkaz ke komentáři

No jsem zvědavej, kolik se ti tam nakonec toho plynu vleze ;) . V létě budeš jezdit téměř jen na plyn, protože když budou teploty kolem 25-30°C, tak se ti to do plynu přepne po 100-150m, takže spotřeba benzínu minimální. Co mám já zkušenost, tak během léta (od července) jsem najel kolem 3000km a benzínu si to za tuto vzdálenost vzalo asi 20-25l (je v tom započátané i nějaké trasy, když mi došel plyn :D ), ale je to způsobené i tím, že mám hodně startů na krátkých vzdálenostech, takže kdybych jezdil dálky jako ty, tak je spotřeba benzínu asi 10-15l, což by na tolik km nebylo vůbec špatný :palec:

Odkaz ke komentáři

No je fakt,že v té mé uváděné spotřebě je i cesta na Slovensko 100tam a 100 zpátky,ale bylo to v obsazení 3 dospělí a dvě děcka (4 a 10let) takže zase to až tak EKO nebylo.

No v létě myslím se do 8l vlezu v tom mém jezdícím standartu.To už bude třeba plyn za 12kč :D jak před 15ti lety a spotřeba nám bude skoro ukradená :palec:

Odkaz ke komentáři

Ty by jsi se v létě mohl vlést do 10l benzínu, já toho bohužel nikdy nedosáhnu :D , ale je mi to jedno, protože i tak je to oproti ježdění jen na benzín obrovskej cenovej rozdíl. Ten plyn by taky mohl víc zlevnit, bohužel v mém okolí se ceny pořád drží kolem 17 Kč a v létě to asi nebude o moc lepší :(

Odkaz ke komentáři

Konny:

Mělo by to být lepší,protože zase když si vzpomenu na čásy před 15ti lety,tak pokaždé šel plyn na zimu nahoru díky drahšímu butanu.Po zimě plyn vždy zlevnil i třeba o 1kč.Takže když už ted jde plyn pomalu dolů(tedy aspon někde),tak na jaře by se to mělo projevit razantněji.No a díky pak většímu poměru propanu pak budem mít i lepší spotřebu a líp to pojede.Mám vyzkoušeno :palec:

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to zkoušel ráno jen tak nakopnout při 3°C a start opět super.Stejně jako včera.Čerpadlo sekundárního vzduchu se spustilo okamžitě jak motor chytl.Předtím to bylo až tak po 20s a do té doby měl motor takový kolísavější chod.Takže ethanolová jednotka bude sloužit i nadále,aby hodnoty benzin-plyn byly v souladu.Bez ní by to byl trošku problém,protože díky většímu obohacení plynu by měla ECU motoru trošku zmatek v drátkách po cold startu,který by nastal po dojetí na plyn.Tak teď je pod 10% drogama a je "veselejší".

Odkaz ke komentáři

Konny:

10% není až taková hrůza a samože jsem si vyzkoušel jak jede auto pokud to na benzin obohatíš nad rámec.10% bylo znát že auto jelo živjeji a nemuselo se tak šlapat na plyn.Pokud jsem použil hodnotu pro provoz na éčko tz.17% plus,tak tam už to bylo o něco tupější při přidání většího množství plynu.Na 25% plus už se auto začínalo dusit podstatně více a pokud s tím chtěl člověk kousek jet tak musel opatrně s plynem.Po větším zešlápnutí šel výkon do půlek v zadní části lidského těla.

Bude to v pohodě :palec:

Vše jsem si vyzkoušel v době kdy jsem jezdil na ethanol a byl donucen natankovat benzin.Tak jsem si tak testoval co to bude dělat.Takže teď jsem v pohodě,protože vím že je to READY.

Koneckonců jednotku můžu vypnout kdykoliv.

Odkaz ke komentáři

No v podstatě je,protože mám tak nastavenou i jednotku plynu(počítačem doladěno) na své přání.Protože třeba ve velké zátěži(rychlá jízda na dálnici)může občas vznikat na plyn chudá směs,ale to už jsem psal předtím.Auta s plynem od výrobců v této variantě zátěže přepínají na benzín a pak po odlehčení přepnou zpátky do plynu.

Když jsem měl minulá auta na LPG tak mě vždy přestavitel říkal,že je vždy lepší být bohatší než chudý :palec:

Platí i v životě a praxi.

Ethanolová jednotka mi tedy umožní si udělat korekci jakou chci na start a provoz i u benzínu.To jinak u benzínu neuděláš.Snad jen chiptuningem.

Čím víc % navíc tím je ECU víc SJETÁÁÁ. :jager::blink:. Ale nad 10% už bych to nepraktikoval,protože je to už nanic.Snad ještě Cold start,kde se ti hodnoty vrátí po 1min na hodnoty standartní.To by byl takový BOMBA SYTIČ. :lol:

Odkaz ke komentáři

Zdarec.

Tak jsem týden pojezdil a postartoval za různých teplot a můžu říci,že přídáním bohatosti díky ethanolové jednotce je start na benzin naprosto super.Ten motor snad ani jednou neotočí dokola a už to valí. :palec: Žádné kolísání po startu,nebo pocuknutí za jízdy.Patrně jsem se trefil do správného kompromisu.

Romix:

Co ty jak jsi spokojen s Tomegasem?

No a jinak jsem dneska narazil na članek-

http://ekonomika.idnes.cz/benzin-dal-zlevni-tvrdi-sef-tank-ono-db9-/ekonomika.aspx?c=A150116_155146_ekonomika_suj#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

Zajímavá je ta cena LPG v roce 2009 co je na foto,protože je tam dosti kontrastní poměr BENZIN-LPG,

který teď z nějakého důvodu moc nefunguje.Ceny se hýbou jen někde a jsou hodně velké rozdíly v ceně LPG.To za předchozí 2roky moc nebylo a ceny byly plus,mínus 0.50hal.

Musíme více aktualizovat lepší ceny na netu,aby se propagovaly.A k těm drahým vyčůránkům lidi moc nejezdily.

Odkaz ke komentáři

Že bych si hodil jednotku zpátky do auta ? :D i když s mým zvýšeným předstihem mi to chytne taky na na drb za studena, tak že zatím jednotka leží doma :) ale mohlo by to být fajn, protože bych to mohl mít na 0% a jen na cold start si přidat pár %, který se během minuty zase vrátí na 0 ^_^ :D

Jinak Tomegas šlapal jako hodinky, najel jsem 480km :) dnes natankuju Primagas (nebo možná Flagu, když nevím co tam teda je :D) na vena-trade za 15.50 - sleva :) dojezd si myslím že je fajn, na to že skoro pořád jezdíme v 5ti lidech

Odkaz ke komentáři

..Romix:

No vidíš.Se oteplilo a jsi na standartu.45l x 100 : 480 = cca 9.4l/100km

Nato,že jezdíš v pěti lidech(jako kdysi romové v žigulu :lool: :lool: :lool: :lool: ),tak je to v pohodě.Ale myslím,že i ten plyn hraje roli.

Uvidíš co Primagas....nebo relativně Flaga.Já měl Primagas v Octě jednou před vánoci a zdálo se mi taky nic moc(hlavně v kopcích).Ale to z jednoho tankování neposoudím.Pokud pak s jiným plynem půjdeš opět nad 10l,tak už pak asi nemá cenu špekulovat a chyba je jasná.

Jak už jsem psal momentálně jedu nádrž domrtva a uvidím co bude za spotřebu a kolik tam narvu na stejné pumpě.Zatím jsem na 398km i s benzínem a po odečtu 17km tedy na 381km.Takže ještě asi necelý týden na cestách do práce a ve čtvrtek by ta realita mohla přijít.... :unsure:

Odkaz ke komentáři

No doufám, že ta spotřeba zůstane už takhle, jinak pocitově si myslím, že Tomegas byl lepší a teď klesl na 16.40, tak si ho zase někdy tanknu :)

A řekl bych, že Flagu mít na Vena-trade nebudou, díval jsem se i na stránky Flagy a je tam ten Lukoil, kde už nechci tankovat, když se tomu tak nechtělo, ale Vena-trade tam není, tak že vše napovídá tomu, že tam je ten Primagas.

Tak to budu očekávat, co teda nakonec najedeš, tak snad co nejvíc ;)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...