Přejít na obsah

Tlumiče bilstein B 4 problém,prosím o pomoc!

Voss69

Doporučené příspěvky

Zdar lidi

Chystám se teď dělat GO přední nápravy,mám tam skoro všechno ještě origo a nalítáno 300 000,tu plavbu si asi umíte představit

Koupil jsem tu legendární sadu tlumičů bilstein B4 s dorazy a prachovkami v ceně

Když jsem to ale vybalil,zjistil jsem možný problém a to,že ty prachovky k tomu dodané nejspíš nebudou kompatibilní s těmi tlumiči,resp,že tam ještě něco chybí.Dole totiž ta prachovka v ničem nedrží a je to tam otevřené pro bordel a nečistoty.U mých originálů na autě je tam ještě na samotném tlumiči taková miska,na kterou se spodek manžety nasadí.Taky si nejsem jistý s těmi dorazy,jestli to jsou ty správné.Dorazy zadních tlumičů mají na tyčce tlumiče velkou vůli a nejsou na ní nasunuté "na fest" jako u originálů,je to tak dobře?

Poprosil bych tedy o radu a kontrolu dle fotek,co vše mi ještě k úspěšné výměně chybí(horní ložiska+gumy předních tlumičů mám,misky pružin a pružiny nechávám původní,horní uložení zadních tlumičů-ty hliníky měnit nebudu)

Další dotaz,nebyl by prosím nějaký nákres,jak mají být správně nalisované zadní silentbloky předních ramen?Všude se píše o nějakých šipkách,ale na mých Moogách žádné šipky nejsou:-(

Prosím,dost to hoří,jinak jsem bez auta,díky moc!

post-6022-0-53597700-1465940735_thumb.jpg

post-6022-0-11526100-1465940746_thumb.jpg

post-6022-0-23563100-1465940756_thumb.jpg

post-6022-0-56985400-1465940770_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

zadní silentbloky předních ramen: než vylisuješ starý, tak se podívej jak tam jsou nalisovaný, ale to nemusí být vždy dobře pokud se už do toho někdy pouštěl někdo nevědomý.......

jinak v rameni u silentbloku je důlek, na silentbloku bývá většinou šipka nebo nějaká značka. ale i kdyby nebyla, tak to lze jednoduše odhadnout. Silentblok není symetrický, ten větší pupek patři směrem ven z auta a střed vzpěry silentbloku jde k důlku na rameni

post-28775-0-54101200-1466077536_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Chlapi,díky moc za rady

Co se týče těch prachovek,tak jsem to řešil s obchodem,kde jsem to kupoval,psali mi,že to je spolu kompatibilní podle OE čísel a taky měli pravdu,bohužel skoro všechny přední prachovky jsou pod stejným číslem.Problém je,že co jsem zatím vystopoval,tak existují 2 typy předních prachovek.Prachovky jsem tedy vrátil(nebyli by schopni dodat ty správné včas),obchod se zachoval velmi férově,musím pochválit.

Sháním tedy marně ten druhý-užší typ prachovek se spodním okrajem na průměr 50mm a to je tedy opravdu peklo,většina prodejců se řídí jen podle OE čísel,ne selským rozumem a nechtějí o tom vůbec slyšet,natož to shánět.Když jsem si objednal ty užší prachovky v kellyně,podle obrázku,tak tam na mě samozřejmě čekaly ty široké(viz. výše),prostě to mají všichni všude promícháno pod stejným číslem oba typy a taky to takto dodávají...

Zatím,podle mých zjištění,by ten užší typ neměl být plastový,ale spíše pružný-gumový aby to šlo natáhnout přímo na ten tlumič a těsnilo to,zatím nejblíže tomu(na octavii),co jsem měl v ruce byly prachovky MONROE-gumové,ale ty měly zase spodní průměr o několik mm větší než je průměr tlumiče Bilstein(stáhnout páskou by to nešlo),takže z bláta do louže,nehledě na tu nehoráznou cenu za manžetu.

Dále jsem zjistil,že Febi dělá,tedy podle obrázku,široký i úzký typ prachovky s tím,že ten široký,který nepotřebuji má na konci čísla velké A......objednal jsem tedy ten úzký,uvidíme.Osobně tomu nevěřím,že dojde úzký...

Abyste byli v obraze,tak

Toto potřebuji(obrázek):

http://www.autokseft.cz/P-L-prachovka-predniho-tlumice-XS-357413175A-357413175A-nd385090?zenid=5ff1019a065db20f67148f0c4fdd1816

Toto nepotřebuji(obrázek) a je to k tlumiči Bilstein B4 k ničemu:

http://www.autokseft.cz/FEBI-Ochranne-viko-prachovka-tlumic-FB-01367-01367-nd174229

Je naprosto neuvěřitelné,jaký problém je tu správnou manžetu sehnat díky stejnému číslu obou typů,řešil jste to už vůbec někdo?

Někteří lidi a je jich dost na forech na tlumiče Bilstein B4 nadávají,že jim vydržely snad jen 20 nebo 30 tisíc km,je to sice jen moje domněnka,ale tady v té manžetě vězí možná příčina.Pokud tam nandali tu event. dodanou širokou manžetu,která je dole skoro o 2cm širší a tudíž tam těmi 2cm po obvodu lítá veškeré svinstvo na pístnici a na gufero pístnice,pak se není čemu divit,že to to gufero v krátké době zničí a problém je na světě.Ten prostor pod manžetou prostě musí být prachuvzdorný a naprosto čistý co nejdelší možnou dobu(životnost manžety),jinak to musí jít zákonitě brzy do kopru.Potom by těch 20-30 skutečně odpovídalo:-(

Na zadních tlumičích tam po obvodu je taky velká mezera,ale tam je prachovka hladká a ještě k tomu je v ní tlumič dost hluboko zapuštěný,takže tam se sice nějaké svinstvo taky dostane,ale nedrží se tam a to hlavní,vyměnit zadní tlumiče je oproti předku procházka růžovým sadem

No doufám,že ty prachovky seženu,protože zítra začínám rozebírat a v neděli musím jezdit:-)Dost mě ta pakárna zdržuje

Zatím jsem si alespoň vyrobil přípravek(viz. foto) na stažení pružin,snad to něco vydrží i když místo 12 bych raději použil 16 závitovku(buhužel nebyla k dispozici-ne z domácích zásob)

P.s:Co používáte k vylisování a nalisování těch puků,jde to i ve 150tce svěráku?Příp. jak to děláte v domácích podmínkách,lis sice mám,ale je poměrně malý 1t,to asi stačit nebude,co?

Další věc:Jaký speciální vercajk je potřeba na výměnu obou řídících tyčí?Běžný vercajk mám.Musím ten hřeben taky něčím chytnout nebo zajistit,ať není při povolování a utahování nijak namáhaný na krut?

Díky moc

přípravek

post-6022-0-86804100-1466110718_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

snad ti to pomoze....

post-36605-0-91793500-1466359929_thumb.jpg

inak B4 mam doma kupene aj ja a tiez si o ich extra kvalite nerobim........... uvidim co vydrzia ak ich vobec nahodim, vdaka za temu kazdopadne, tie rozdielne priemery piestnic ma rozculuju ale maju to tak aj iny vyrobcovia, takze asi tak a kazdy si urobi aj vlastne prachovky a dorazy ked uz tak nech zarobi aspon podla tohto odkazu mi to tak pride

http://www.comco.sk/vyhladavanie-a7?q=357413175A

a tu este video ako to lisovanie riesil tipek tak by som sa toho az tak nebal, sice ukazuje ako to vybrat ale podobne sa to tam cez zavitovu tyc da aj nalisovat len to chce urobit si pripravok spravneho priemeru

Odkaz ke komentáři

plný puky by lecos vyřešili na aukru najdeš italský plný puky zn. Impergom cena 145kč kus mám je na škoduli přítelkyně a na škoduli bratra a neni problém

http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=30567

tady něco k zadním tlumičům

http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=28155

tady k předním

http://www.vectra-club.cz/viewtopic.php?f=15&t=361

a tady k tyčkám řízení

http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=24473

Upraveno uživatelem pavel71
Odkaz ke komentáři

Zdarec

Tak o víkendu jsem to úspěšně zmáknul,šlo to celkem bez problémů,jediné u čeho jsem se nasral ,bylo to,že se mi protočily oba rejdové čepy,ale tam, to snad bez protočení ani nešlo vyřešit(pokud člověk nechtěl tasit ven poloosy z nábojů),poněvadž se jejich matky opřely o pouzdra homokinetických kloubů dřív,než byl čep venku,samojistící matky samozřejmě zatuhlé po celé délce závitu-opravdu jedna z mála stupidních věcí na oktávě..Musel jsem shrnout prachovky až dolů a lapit ten čep do sikovek,ale lacinější,než knipex cobra by se na to asi ani nechytly,bylo potřeba vynaložit opravdu brutální stisk aby se čep zastavil,jsou i hezky úzké,takže to takhle šlo

Ty manžety jsem nakonec sehnal ty úzké,na podruhé se to podařilo v Autokelly(potřeboval jsem to rychle a v sobotu)

Jsou to manžety Bilstein např. tyto

https://granex.cz/autodily/skoda/octavia-combi-1u5/1.9-tdi-81kw/odpruzeni-tlumeni/tlumic-perovani?productId=31131

Tato manžeta ale taky není na tlumiči natěsno,každopádně je tam mezera pro bordel o hodně menší než u těch širokých a taky tam ten bordel nemá tak snadnou cestu přes ty krycí plastová víčka u pístnice,možná,že tam asi nějaká ta mezera být musí,ale ne tak obrovská.Kdyby to těsnilo úplně,tak by se nejspíš ta harmonika podtlakem nevracela do původního stavu po propérování...

Pokud ale již máte v ruce ty široké manžety,tak nezoufejte,jde to pořešit jednoduše tak,že z originálních tlumičů nebo z těch na ty široké manžety,pokud jste je měli předtím namontovány,jdou ty plastové distance na ty široké manžety stáhnout rukou dolů,musí se nejdřív vyhodit ta krycí "matice" u pístnice-jde to sikovkama normálně sundat.Jak je to tam poskládáno a co tím myslím jde vidět na fotce

Ty silentbloky taky nešly lisovat nejhůř i v domácích podmínkách ve 150mm svěráku.Starý zakyslý puk jsem musel normálně z poloviny nakrčit údery kulatiny dovnitř a pak už to šlo vyrazit ven je to hliník,takže se do dá snadno pokrčit.Rameno samozřejmě celé venku a uplé v hliníkových čelistech ve svěráku.

S tím předním silentblokem to bylo těžší,ale šlo to taky.Musel jsem ořezat zlamovacím nožem z jedné strany ten jeho přesah a pak to vhodným kouskem trubky vylisovat ven,svěrák sice zpíval,ale jakmile se pohne,máte vyhráno.Pokud už to na vašem autě někdo někdy dělal,máte jen půl zla.Jako lisovací nástroje jsem použil různé kousky vodovodních trubek a redukcí a na ty puky různé zbytky kroužků z ložisek,třeba to z náboje kola je ideální

Nový přední silenblok i oko v rameni jsem poctivě napatlal čistým jarem a šlo to tam jak do maminy.

Poprosil bych jen o kontrolu dle fotky,zdali mám ty zadní puky nalisovány správně,nebyly tam šipky jako u origa,ale jakési výstupky(moog)

Silenbloky jsem pak dotáhnul tím stylem,že jsem si auto zvedl za rameno až do doby než se začalo zvedat celé a dotáhl.Tak samo jsem to opakoval u druhé strany.Nevím jestli to takto může být dotaženo,ale nemám na place nikde rovinu,tak jsem si nasimuloval zatíženou nápravu takto...

Podotýkám,že jsem měl vše ještě originál i při těch kilometrech.Jak to bylo všechno zakyslé,si umíte asi představit a i přesto to šlo dobře,prostě oktávka.Přední tlumiče byly úplně v háji i když ještě netekly a zadní bych tipnul tak ještě 50% ok,pohledově byly ty zadní asi 2x masivnější jak ty Bilsteiny,nejspíš monroe,tak doufám,že to alespoň něco vydrží,i když bych byl hodně naivní,kdyby 300 000:-)

Měnil jsem i komplet řídící tyče,šlo to pěkně povolit tuším 34kou klíčem a šlo by to pěkně i hasákem,knipex sikovkama.Musíte si vždycky vytočit plný rejd na stranu,kterou budete dělat.Pásky na manžetách jdou dobře rozháhnout akorátním šroubovákem a zatáhnout tupějšími přímými štípačkami.Ten hřeben i klouby na tyčích jsem pěkně naložil tukem,byl už docela suchý.

Na všech nových čepech(moog,lemforder) jsem posundával prachovky a ještě je poctivě domáznul tukem,od výroby ho tam moc nedali.

Délku tyčí jsem se snažil nějak rozměřit,ale po nahození na auto z toho vzešel brutální paskvil,asi kvůli tomu,že každá značka dělá jinak dlouhé čepy i tyče atd.Dal jsem volant do roviny,podíval se potom,jak už bylo vše nahozeno zhora na kolo a seřídil ho do roviny s lemem blatníku-na dojetí na geometrii to takto bohatě stačí

Měnil jsem i silentbloky stabilizátoru,mám stabilizátor 21mm,tak jsem sehnal opravnou sadu gum s vnitřním průměrem 18mm i s objímkami a šoupnul to tam,šlo to pěkně i mě udivila jejich kvalita zpracování,těch dílů(Meyle)

Všechny místa na těhlicích,kde dosedají prachovky čepů jsem pěkně očistil od rzi,vyleštil a máznul měděnou vazelínou,docílil jsem toho,že prachovky se nežvejkají a nezničí se hned ze startu,než si zvyknou to by se = brzkému kocni čepu

Pavlovi díky za super návody i když jsem si je přečetl pozdě,alespoň jsem tak zase využil trochu zbylých mozkových závitů.Každopádně si vážím toho,když si někdo dá tu práci a udělá pro druhé takto srozumitelné obrázkové návody,nemusíme přece furt podporovat vydřidušské servisy:-)

O těch plných pukách z TT jsem se dozvěděl bohužel až hodně dlouho po nákupu dílů,tak je tam šoupnu při příští výměně,pokud se toho dožiju

Snad i moje rozumy někomu pomůžou a taky díky za pomoc a na oplátku bych se zeptal,tak trochu mimo téma:

Je tento nový levý přední zámek,viz. foto opravdu originální náhradní díl na Octávku nebo je to nějaký čínský fake??

Díky

post-6022-0-77651100-1466773887_thumb.jpg

post-6022-0-99283700-1466773896_thumb.jpg

post-6022-0-89054300-1466773904_thumb.jpg

post-6022-0-85540200-1466773914_thumb.jpg

post-6022-0-69461800-1466773927_thumb.jpg

post-6022-0-38934300-1466773937_thumb.jpg

post-6022-0-01046300-1466773945_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Píšeš moc dlouhý story.

Na přední tlumiče natáhneš ty koncovky ze starých tlumičů,co ti právě drží tu prachovku a je to jako origo. B4 normálně vydrží dlouho,já cca 200tis km a jezdím pražskou dlažbu.

A spodní čepy se drží imbusem za čep. Čep se vyndá po povolené 3šroubů,co ho drží a pak povolovat matku. Při výměně půku ale nemusíš vyndavat čep,stačí jen rameno v uchycení a vytočit,vhodně podložit a je to hned. Ale doporučoval bych plné puky origo z Audi TT,ně nějakou druhovýrobu a již o nich nikdy nebudeš vědět. Zároveň se hodně zlepší stabilita a poslušnost zatáčet.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
    • Mě to přijde jako nedostatek proudu. Tj : odešla baterie, špatně připojené / znečištěné / zoxidované svorky na baterii . Vyhřátý silový kabel na kostru. 
    • Ahoj, mám taky origo diagnostický kabel Ross-Tech se sadou VCDS MAX. Jsem tvůrce návodů do VIS autodiagnostické postupy. Kdo má zájem o kódování světel, podsvícení budíků, ručiček, podsvícení displeje v palubní desce, či podsvícení infoteimentu... Umím! Vše je zesilováno či zeslabováno: 1) Fototranzistorem (který lze také nastavit a to nevídaně!) , (nebo ho odstavit z činnosti) 2) Car - nastaveni - světla - podsvícení palubní desky   mrkněte na částečné ukázky možností co a jak s čím... videa zde: Kódování světel a podsvícení VCDS Víťa    Rád Vám provedu nastavení dle vašich přání!!! *Samozřejmostí je Prvotní záloha Vašeho vozu, např pro STK. *Znovu přehrání Vašeho oblíbeného nastavení vozu po STK! *Všechna Data Vám pošlu i emailem, jak scan chyb, před jejich vymyzáním, tak i kompletní zálohy vozu! Můžete si je tedy přehrát i jinde, kde budou vlastnit HEX-V2 kabel... NosekVitezslav@seznam.cz Kod pro jakou jednotku_? Potřebuju číslo jednotky: 09? a Objednací číslo. Nejlépe autoscan vozu, je to možné??? Podle ostatních jednotek lze přesněji sestavit kódování! VCDS Víťa NosekVitezslav@seznam.cz
  • Vytvořit...