Přejít na obsah

PAPAPINEova kapučíno oktávka

Doporučené příspěvky

Po dlhsej dobe som sa rozhodol/odhodlal pre lepsiu ocistu diskov. S aktualnymi platnickami, ktore ale ze neskutocne disky spinia je to celkom opruz. Vzdy, ked ich chcem vycistit tak, aby boli ako nove miniem velmi vela chemie a vynalozim velke mnozstvo fyzickej sily, kedze spinu musim odstranovat mechanicky kartacom na kolesa, ktory ale nemam moc dobry, kedze sa nezmesti medzi luce. Ale tento vikend som na to dostal chut a vysledok sa mi velmi pacil, takto ciste neboli uz dlhsiu dobu.

ovi1.thumb.jpg.d6d4837f1bcbc380c85df6115f4b22d7.jpgovi2.thumb.jpg.a87519532e491dd64e5e91dce2ad4e1b.jpg

Zial som mal tiez skoro dva tyzdne dozadu mensiu udalost. "Odtrhla" sa mi prava, dlhsia poloos. Nic celkom prekvapujuce, kedze ma auto vacsi vykon. Auto sme museli na lane odtiahnut domov, kedze bolo uplne nepojazdne. Na druhy den som rano zohnal poloos (z druhej ruky, kedze bol vikend a potreboval som auto co najskor) a poobede sme frcali do garaze to rozobrat. Hned po zhodeni motoroveho krytu som videl, ze je pruser.

Vsetko bolo spinave od vazeliny co je vo vnutornom klbe. Po lepsej inspekcii som vsak zistil, ze sa nerozpadol vnutorny klb, ale uchytenie pri prevodovke, kt. je na asi 8? sroboch sa odtrhlo priamo z unasaca na prevodovke. V oprave sme nepokracovali, kedze na nieco taketo nemame skusenosti. Zavolal som teda mechanikovi, ktory mal cas sa na to pozriet, ale zial az v nedelu vecer. V nedelu sa tam teda odtiahlo auto a v utorok vecer sa donho mechanik pustil (predvianocny zhon, vela prace...). Este som medzitym samozrejme musel zohnat druhy unasac na prevodovku, kedze v tom mojom boli zatrhnute skrutky. Asi by sa dal opravit, ale zrejme by to bolo viac prace, ako mat nahradny.

Mechanik trochu zazmatkoval, ked mi vecer o 20 volal, ze poloos nepasuje. Sadol som teda do pozicaneho auta a o hodinu a pol som mu priniesol druhu poloos, ktora uz pasovala. Neskor si vsak uvedomil, ze obe poloosi pasuju, ale jedna je tensia (nahrada). Takze zas mensi fuck-up. Auto kazdopadne este v ten den okolo 22 bolo opravene s tym, ze mam jednu poloos navyse.

Osobne sa asi necudujem, ze to prdlo. Par stranok dozadu som pisal o repase/vymene tejto poloosi, ktoru robil moj vtedy "kamarat" mechanik. Neskor sa vsak ukazalo, ze tento clovek je celkom fuser, ktory vela ludi (aj velmi, velmi jemu blizkych ludi) oklamal - ci uz o peniaze, kvalitu dielov ktore menil alebo celkovo o ukony, ktore treba urobit. Vyzera, ze skrukty ktore drzia vnutorny klb na prevodovke neboli uplne spravne dotiahnute a vplyvom casu (a urcite aj vacsieho vykonu) sa postupne povolili a zvysne sa odtrhli.

Takze zas a raz som sa naucil na vlastnej chybe, ze treba davat pozor, komu zverujem auto. Na servisakov som nikdy nemal stastie, snad ale tento, co poloos opravil bude drzat dobre renome (klop-klop).

ovi3.thumb.jpg.b631bbf0f275623738c5ab18bfddfad0.jpg 

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Uspesne dokonceny dalsi retrofit (mozno nie az tak) uzitocnej funkcionality z ineho koncernoveho vozu. Vedel som, ze sa to da uz celkom davno, ale nejak som tomu neprikladal velku vahu. Ked mi vsak davnejsie ked som mal pozicane auto povedala, ze svetielko nad slnecnou clonou je super, tak som isiel do toho.

Instalacia je celkom jednoducha. Treba natiahnut dva kabliky zo stropnej lampicky, rozvetvit ich k obom clonitkam a lampam, jeden kablik ide priamo do lampy, druhy sa prezenie clonitkom a az potom ide do lampy a je hotovo. 

Najvacsia sranda za mna bola vymena samotnych drziakov clonitka. Jeden z povodnych Golf drziakov mi zisiel pekne dole (pouzival som fen na nahriatie), druhy vsak nechcel ist dole ani za nic. Pomohla nakoniec az bruska s reznym kotucom, kedy som drziak opatrne odrezal. Vymenil som si teda drziaky za svoje povodne, namiesto originalnych konektorov som pouzil svoje (Golf ma tuto funkcionalitu riesenu nie klasickymi kablami, ale tymi "papierovymi", ktore netusim ako sa odborne nazyvaju).

Po teste doma, kedy vsetko fungovalo stacilo uz iba vyrezat diery do stropnice, natiahnut kable, napojit ich k stropnej lampicke a hotovo. Hotovo bolo samozrejme az po tom, co som isiel na pumpu kupit 7,5A pojistku, ktoru som odpalil a nahradnu ako jedinu nemal...

Celkova cena tohoto retrofitu bola velmi zaujimava, nejakych cca 35€ vratane materialu ako konektory, kable a pojistky.

svetlo1.jpg.434483fcc32ea462c10cccd595ddfa5f.jpgsvetlo2.jpg.dbca1fef4e224456a16bc416217b8dad.jpg

Odkaz ke komentáři

Tak to je mega dobrý, taky jsem nad tím uvažoval! 😄
Akorát jsem z toho mimo, nebo neumím číst 😄 Měnil jsi jen držáky? Proč jsi nimi musel tahat kabely, když máš původní clonítka, které nemají v sobě to spínání.

Nahážeš kdyžtak odkazy, či čísla dílů?

Odkaz ke komentáři

@MorDecaY slnecne clonitka aj lampicky su z VW Golf 5 GTI. Clonitka su rozmerovo uplne rovnake, akurat drziak, ktory sa zasuva do stropnice a skrutkuje ma Octavia a Golf iny, je ho nutne vymenit, nepasuje do otvoru na Octavii.

Kabel ide tou tenkou "tyckou", ktora ide zo stropnice. Na jej konci su dva PINy, ktore z nej trcia. Odstranil som teda vsetko okrem tychto PINov, demontoval samotny drziak za pomoci fenu a osadil kabelaz na PINy naspat.

Zo slnecnej clony je kusok kabelaze a konektor, dlzka asi 10cm. Konektor na konci som cvakol a pridal tam svoj, kedze som mal iba ciastocky povodnej kabelaze. Vysledok je, ze mam v aute clonitka z Golf 5, drziak z Octavie 2, lampicky z Golf 5 a custom made kabelaz.

Ako linky som pouzival iba tieto dva:
https://wirer.sk/f3_led-makeup/
https://www.drive2.ru/l/471252883761791420/

Lampicky: 1K0947109
Cislo dielu konektoru pre lampicku: 1J0971972
Cisla dielov pre samotne clonitka netusim, ale prakticky ze pasuju poznas hned - rozmerovo musia byt rovnake ako O2 a musia mat z nich trciaci kabel. Pokial viem, pasuje automaticky Golf 5, Golf 6, myslim ze aj Passat B6, B7. Dokonca myslim aj, ze som niekde videl ze pasuju aj z Golfu 7, ale to si isty nie som. 🙂 Mozes skusit 

Odkaz ke komentáři

No jasně, už to dává smysl. Jsem z původního textu nepochopil, že jsi neměnil i stínítko 😄 
Takže třeba "vnitřní" držák máš původní? Já mám totiž dvojité stínítka, tak jestli to půjde z nich nakombinovat 😄 

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Kedze od minulorocnej upravy podvozku som mal neustale problemy (podvozok bol na zadnej naprave najvyssie, ako isiel nastavit) so suchanim, pripadne inymi pazvukmi od povodnych komponentov napravy sa koncom minuleho roka zapocala opravna akcia. Planom bolo vsetky poskodene suciastky vymenit a dostat auto do dobreho stavu.

Prebehla kompletna vymena brzd a kotucov. Kotuce sa davali znacky Brembo, platnicky ATE Ceramic. Bola zial potrebna vymena oboch lanovodov rucnej brzdy a laveho zadneho brzdoveho strmena. Tiez sa menili capy riadenia, gulove capy, zadne silentbloky prednych ramien, tycky stabilizatora, komplet tlmice a pruziny.

Tlmice som vybral vyskovo nastavitelen znacky AP Sportfahrwerke.

Po vymene a geometrii mozem posudit, ze auto je skutocne ine, no pazvuky uplne neprestali. Zostal tam nejaky problem, je stale pocut kovovy zvuk, buchanie pri jazde cez nerovnosti. Caka ma dalsia navsteva servisu, podozrievam, ci to nebude predny stabilizator, resp. jeho silentbloky. Uvidime.

ap.jpg.dc686c033b9c1da02ec045037313f722.jpgbr.jpg.e083bbee203d011cce953d8d032ff635.jpgbr2.jpg.681bc28a58f9e445acfa0a8375245339.jpgauto2.jpg.94deed6eca044d211b9009e93ce9214d.jpgauto.jpg.beb046c0500e1be31c7bfbaa5ac8c7cf.jpg

Odkaz ke komentáři

@MorDecaY predtym som mal JOM BlueLine, ono nebola taka tragedia ani to, ale nevyhovovalo mi to po stelovacej stranke, auto bolo extremne nizko (hlavne vzadu) a nedalo sa ist vyssie. Nedalo sa s tym moc jazdit. Tvrde to bolo, ale hlavne to bolo hrozne uskakane, niekedy pri ostrejsej jazde az celkom nebezpecne uskakane.

AP je niekde inde, je to stale dost tvrde, ale je uplne iny pocit z jazdy. Zdaleka to nie je take uskakane, ako bol JOM, je to velmi prijemne vozenie. Mozno by som si to dovolil kvalitou jazdy prirovnat k origo skoda podvozku, ale to je asi velmi odvazne porovnanie, kedze som v nom rok nesedel. 

Ak ale niekto bude zvazovat tlmice, urcite nebudem po vlastnej skusenosti odporucat ani TA, ani JOM, ale je fajn zainvestovat do niecoho lepsieho.

Skor sa mi aktualne rodi v hlave myslienka, ze ked je AP takto fajn, co potom bude take KW?

Odkaz ke komentáři

@MorDecaY jj, na zadnej naprave mam este viacero povodnych dielov aj silentov, ale zatial su vsetky OK (klop klop). dokonca aj geometria isla nastavit, okrem odklonov, tie ramena sa budu musiet niekedy rezat - ale je to v dobrych hodnotach, takze zatial neriesim. uz takto to so vsetkymi dielmi bolo cca 1500€

Odkaz ke komentáři

Vcera prebehla vymena oleja a vsetkych filtrov. Tentokrat som nepouzil MOTUL, kedze sa uz typ ktory som pouzival nevyraba, zvolil som teda CASTROL TurboDiesel. Tiez som zrejme zistil, odkial uteka chladiaca zmes, takze caka ma dalsia oprava.

Po vymene oleja prislo tiez konecne po niekolkych mesiacoch na vymenu koncoveho dielu vyfuku, kvoli odpadnutej koncovke. Na auto sa daval original tlmic z O2 RS 125kw. Tesim sa, ze vyfuk je konecne v pozicii v akej ma byt a koncovky su dve, nie iba jedna. Ked sa otepli, este ma caka lestenie koncoviek.

1.jpg.0ba8977fa129b0a24f7ef4581041dabd.jpg

A tiez fotka nasho najnovsieho clena rodiny, ktory je s nami uz skoro pol roka:

3.jpg.0b7fd25aef153ee1a02c602ff139e865.jpg2.jpg.dac7e59a12e50fc13119326ca7b3ed40.jpg

Odkaz ke komentáři

ty ma tak s**ries s tym autom co vsetko na nom robis 🙂 mam rovnake auto - farbu a aspon keby z casti vyzeralo tak jak tvoje bolo by to super..ale v panelaku clovek ma vela casu a nema kde robit upravy/opravy..drzim palce dalej..;) 

Odkaz ke komentáři

@cico86 dakujem ti 😄 je to hobby, tiez som zial z panelaku a teda castokrat je to s miestom kde robit veci o hubu, hlavne takto v zime. v lete sa este da niekde najst nejake miesto, kde je klud na taketo veci, ale ked je vonku 0 stupnov tak sa to proste neda. jedine prenajom garaze, ale tu v ba su to same malicke budy do 20m2 bez jam, bez vody a bez elektriny a za to naozaj 120€+/mes nedam.

kvoli zime uz mi tu doma lezi asi tak pol kila dalsej kabelaze a novych veci, ktore coskoro budem zapajat, akurat to pocasie mi nepraje... 

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

OSTREKOVAČE SVETLOMETOV, PARKOVACÍ ASISTENT 8K

Táto úprava/retrofit ešte nie je dokončená, ale rozhodol som sa, že sa o ňu podelím už teraz.

Jeden deň som na internete našiel set zadných senzorov spolu s jednotkou na FL Octaviu za veľmi, veľmi priaznivú cenu. Vzal som ho teda. Jednotka však bola pre 8K systém, mal som iba zadné senzory. Predné senzory som teda riskol - objednal som ich z Aliexpressu ako kompletný set aj s kabelážou. Tak isto, keď som už vedel, že pôjdu nárazníky dole, rozhodol som sa pre výmenu nádržky ostrekovačov, inštaláciu ostrekovačov svetiel a senzoru hladiny vody v ostrekovačoch.

Samotné senzory dorazili, tak sa začala príprava káblových zväzkov. Zapojenie som sa snažil spraviť čo najviac "OEM" to iba šlo, predsalen pri senzoroch ide o väčšie množstvo kabeláže a teda som nechcel, aby bola niekde "iba tak". Zväzky som si pripravil doma, potom som ich postupne celkovo asi 3 dni po takých 3-4 hodinách naťahoval v aute (s tým, že zakaždým som ho rozobral a zložil, keďže ho potrebujem). Zábava bola hlavne zapojenie CAN Pohonu, pretože sa mi jednotka nechcela zobudiť. Po vyriešení problému však už išlo všetko viacmenej hladko. Všetka kabeláž z kufra dopredu šla ľavým prahom, popod prístrojovú dosku a von cez priechodku na spolujazdcovej strane.

Jeden z finálnych dní som si vyhradil na pretiahnutie kabeláže do motorového priestoru, výmenu nádržky, zapojenie nádržky a zapojenie snímaču hladiny vody. Pretiahnutie cez priechodku bola sranda sama o sebe, musel som konektor vypinovať aby sa zmestilo, každopádne aj tak je to lepšia varianta. Druhým smerom (zvonka dnu) som natiahol vodiče pre spínanie ostrekovača svetlometov a pre snímač hladiny - ten som rovno zapojil do svorkovnice budíkov.

Ďalší deň prišlo na radu samotné montovanie senzorov a ostrekov. Začalo sa s predným nárazníkom. Všetko bolo fajn, vyrezali sa diery pomocou originálneho Škoda prípravku (odporúčam), vyrezali sa diery na ostrekovače, natiahli zväzky, nalepili senzory a mohlo sa ísť na auto. Prvý problém však bol, že po osadení krytiek ostrekovačov som zistil, že nepasujú tak, ako majú. Kupoval som čínsku náhradu, keďže sa mi nechcelo zbytočne dávať za jeden kus 12€, keď som ju zohnal za 3€. To sa mi však vypomstilo. Tieto čínske (kupované na slovensku v autodieloch) krytky nešli zacvaknúť na trysku. Keďže som nechcel jazdiť s dierami v nárazníku, vyvrtal som do troch pacičiek na krytkách diery, prevliekol tam drôt a ten obmotal okolo trysiek tak, aby to držalo. Samozrejme to nedrží ako má, ale povedzme že som spokojný do doby, než nalakujem originálne krytky.

Ďalší problém bol, že mi jeden predný senzor vypadol, resp. sa povysunul smerom dozadu. Nárazník teda išiel znova dole a senzory sa nalepili aj tavnou pištolou.

Nasledovala montáž na zadný nárazník. Vyrezávanie dier išlo už ľahko. Natiahutie kabeláže tiež, keďže som ju už mal pripravenú v mieste pre rezervu, stačilo vylúpnuť prechodku von a natiahnuť ich. Tu sa však stal fuck-up z mojej strany, keďže tieto zadné senzory boli už používane a ja som zistil, že tavná pištol funguje na prichytenie výborne, neobťažoval som sa s tým dať na ne pásku. Neuvedomil som si, že tá páska ale slúži aj ako odsadenie senzorov, aby boli v správnej hĺbke nárazníku. Čaká ma teda ešte prelepenie, lebo moc trčia von (cca 1,5-2mm).

Senzory ale fungujú. Ešte čakám na inú jednotku RJ PA kvôli zobrazeniu na MIB2, aktuálna jednotka to nepodporuje. Zostáva mi ešte zapojenie relé ostrekovača svetiel, zatiaľ bolo skúšané iba zapojením na 12V baterku.

Zhrnutie: Som spokojný, bolo to oveľa viac práce ako som čakal, veľa práce ma ešte čaká ale ideme ďalej 🙂

ovca6.jpg.c44497704cea51edd51f88485d9c67b0.jpgovca3.jpg.78ad15d5d974457c275ca2904219f391.jpgovca1.jpg.e7bb35e260d07a041ece26067ee3cce1.jpgovca4.jpg.4650b90985a6e0f41a6b7b34b0f41818.jpgovca5.jpg.7c3a1f1a24472343ceaad25acf24f343.jpgovca2.jpg.22e4ce9a7a06e944c23af45aed897817.jpgovca7.jpg.7e22597378971d9d47a098f33f493d99.jpgovca8.jpg.6b41fa046419467d1077ab723ee0a774.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 6 měsíců později...

PRESTAVBA NA BCM

Dlho som snival o prestavbe na BCM, kedze BSG zacala byt celkom limitujuca a obmedzovala ma vo funkcionalite dorobenych veci.

Zohnal som jednotku spolu s konektormi a rele panelom za velmi priaznivu cenu (50€). Napriek tomu, ze sa mi nechcelo do tejto operacie pustat samemu, cena, za ktoru to robia autoelektrikari (cca 1000€) ma presvedcila, ze to urobim sam. Pocas par dni som si vypracoval kompletnu schemu z Elsy, s tym, ze niekolko veci mi zostalo nejasnych, ale rozhodol som sa, ze ich vyriesim pocas procesu.

Auto som si jeden vecer rozobral, pristrojova doska isla pekne dole, BSG sa demontovala a zostalo kvantum kablov. Zacal som postupne prepinovavat kable. Nemal som v tom nejaky extra system, zacal som to ale robit po velkych novych konektoroch - moj ciel ich bolo naplnit co najviac, kym zacnem robit na novom. Vypinovaval som teda zo vsetkych starych BSG konektorov rad za radom. Komfortka sa rusila a dotahoval som z nej (myslim) 8 kablov. Jedna zem a CANy zostali pri komfortke zaslepene. Drziak komforkty sa tak isto odstranil. Samotna praca mi trvala par dni, robil som na tom tak max 2-3 hodky denne, s tym, ze posledny den som robil asi 4-5 hodin a to som dostal do stavu, ze som sa s autom isiel previezt (palubka naspat, vsetky veci naspat). Tam som vsak skoncil, kedze mi chybali kluce a PINy na zvysne relatka klaksonu, ostrekovacov svetiel a vyhrev zadneho skla. Prislo cakanie.

Medzi cakanim som vsak vyriesil parametrizaciu svetiel (oni sice svietili OK, ale potreboval som nastavit dve zadne hmlovky, denne svietenie a vypnut kontrolu ziaroviek kvoli LED). Ked prisli kluce, hned som ich sparoval s autom a preskladal do obalov. Ked sa vypeknilo pocasie, dokoncil som zvysne tri relatka a korektne nakodoval neexistujuci auto alarm.

Auto funguje presne tak, ako ma. Prestavba je uspesne dokoncena a ja si uzivam jej plody. Konecne ma MIB2, Climatronic a zadny panel vyhrevu zo S2 svietivost taku, aku ma ma mat.  Budiky maju naspat komfortne menu. Denne svietenie sa na budikoch zobrazuje korektne. Osobne odporucam!

PREDNE OKNA LAURIN & KLEMENT, TAPCE SOUND-SYSTEM

Trocha davnejsie sa mi podaril velmi dobry kauf - kupil som predne bocne okna spolu s tapacirmi sound system. Samotne okna su urcite lepsie ako klasicke zelene, hluk cez ne je ovela mensi. Cakal som, ze budu aj tepelno-izolacne, co su, ale menej, ako som cakal.

Tapce co som kupil boli zo sedanu, takze som si ich musel prerobit. Nahodil som ich vsak a auto opticky vyzera ovela lepsie. Zostava uz iba sa rozhodnut, co s audiom dalej - je to vec, ktorej sa chcem venovat. Neviem vsak, ci ma zmysel dorabat original Sound System alebo ist cestou niecoho vlastneho. Viem, ze urcite budem v buducnosti chciet sub-woofer do lavej bocnice kufra, avsak prirotia to nie je.

bcm1.jpg.b66a4e6a1d55c8a52ad83149ac55c4b1.jpgbcm2.jpg.da1347c6b4a0f320cb91a1140e25d715.jpgbcm3.jpg.6310b8d69c4e17f7e5a67e77b07e9005.jpgbcm4.jpg.3effaaceb0be6340be4456c5cd52251c.jpgbcm5.jpg.2a5fcbf8a819346944ec8fe65ca80764.jpgbcm6.jpg.b4790c26b6800d29f54920e6a6fccdda.jpgbcm7.jpg.38c3cc2b4e9523604aaeb719a1f6fbd6.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
  • o 3 týdny později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...