Přejít na obsah

Octavia I RS style (Tour Trumf 1,9 TDi PD) + recenze a foto

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny příznivce octavií, byť se jedná o nejběžnější „tuctové“ a v současnosti nejprodávanější vozidlo na našich silnicích. To jsem si to hezky zavařil hned na začátku! :blink:

Vždycky se mi líbila verze RS, ale ta se již bohužel řadu let nevyráběla (auto jsem objednával na jaře 2010, kdy se Octavia I prodávala pod názvem „tour“) a navíc měla poměrně vysoké provozní náklady. Jelikož v 95% jezdím po Praze v zácpách a najedu zhruba 30.000km za rok, byla volba motorizace velmi jednoduchá.

Ze stávajícího výběru dvou motorů (1,6l 75 kW a 1,9l 74 kW Tdi) jsem volil naftovou verzi a vůz jsem vizuálně upravil k obrazu svému (styl RS), ale jen velmi decentně. Nechtěl jsem mít „řadovku“, kterou bych si na ulici lehce spletl s autem někoho jiného, ale vůz, který se mi líbí, je individuální a zároveň ne „přetůněný“, jako třeba tady tento „skvost“ http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=1870. O nárazník, jaký nemají ani vozy WRC, či zadní křídlo z Boeingu :D opravdu nestojím.

Motor jsem nijak nemodifikoval, jednak je dva roky v záruce a pak je na ježdění po městě dostatečně výkonný. Možná nad tím, co píšu někteří (zejména „tuneři“) opovrhují nos, ale je to pravda. Výkon naftové Octavie je do města naprosto dostačující. Ty, kdo nejsou střelci, může svým výkonem uspokojit i mimo město a na dálnici. Po záruce možná přibude čip, ale jen s rozumným navýšením výkonu – tak do 20k. Nechci mít zadní nárazník černě očouzený a životnost motoru a dalších součástek snížit na minimum.

Auto bylo vyrobené na konci srpna, v provozu od 1. září 2010. Motor jsem poctivě zajel dle manuálu, což se mi již několikrát vyplatilo, jak u aut, tak i u motocyklů. V současnosti (prosinec 2010) mám najeto 10.000 km a motor šlape, jako hodinky. I po zajetí se k němu chovám velmi ohleduplně, do vyšších otáček jej točím, až když je poctivě zahřátý (90 st. C). Stejně tak šetřím i turbo a pár minut před dojezdem do cíle už motor prakticky nevytáčím a využívám spíše jízdy na neutrál. Ať si kdo chce říká co chce, takhle motor vydrží nejdéle a je to pro něj nejlepší. Když je ale zahřátý, nebojím se ho točit do červeného pole (po překročení 4000 ot/min. však ztrácí výkon), takže se nedá říci, že bych jezdil, jako paní Radová.

Se spotřebou jsem velmi spokojen, po městě se vejdu do 7,5-8l/100km, což se může zdát hodně, ale jízda po zacpané Praze dělá své. Pro porovnání, v mé bývalé Octavii I (1,6l 55 kW, najeto 260 tis. km) byla spotřeba při stejném stylu jízdy kolem 10,5-11,0l. Když jedu brzy ráno do práce, dostanu se i na 5,5 – 6,0 l, ale to je město prakticky prázdné a z celkových 20km jedu většinu po okruhu. Dlouhodobá spotřeba se pohybuje kolem 7l, avšak je třeba říci, že můj rychlostí průměr je jen velmi malý – kolem 35km/h, na čemž se opět podílí převážná jízda po městě.

Rekord ve spotřebě jsem udělal na cca 120km vzdálenosti, kdy jsem jel zhruba 10 km po vesnicích, 20km mimo a 80km po dálnici (80km/h) a při celkovém rychlostním průměru necelých 70km/h se dostal na 4,4l! Mimo město se při pomalé jízdě (dle předpisů) dá dostat i pod 5l, ale člověk musí mít hodně lehkou nohu. Při razantní jízdě pak spotřeba prakticky nepřesáhne 7,5l, což je skvělé (v porovnání s benzínem). Na kombinovanou spotřebu 5,1l udávanou výrobcem však zapomeňte.

Jízdní vlastnosti jsou na běžné ježdění dostačující, oproti benzínu jež však znát těžší motor a tím i větší zatížení předku. Protikluz ASR se hodí zejména v zimě, ale i na mokru při razantnějším zrychlení. Přeci jen, 240 Nm dělá s adhezí své.

Také mne překvapil rozdíl mezi koly 15‘ a 16‘, které jsou mnohem tvrdší. Auto sice lépe sedí (zvlášť na širších pneumatikách 205/55 oproti 195/65; hustím 2,4 atm.), avšak občas při neúmyslném najetí do větší díry ve vozovce mám pocit, že mi praskne ráfek. Nedovedu si představit jízdu na 18‘ a také mne opustila touha pořídit si kola 17‘.

Rozdíl v ceně pneumatiky není zanedbatelný, jestliže dobrá zimní pneumatika 195/65 (vítěz testu ADAC) stojí cca 1500Kč/ks, pak naprosto stejná v rozměru 205/55 vyjde o 1000 Kč dráž, přestože se jedná o ten samý model stejného výrobce (navíc s totožným rychlostním indexem). U větších kol je finanční rozdíl pneumatik ještě mnohem větší.

O dalších věcech asi nemá smysl psát, klady octavie znají asi všichni – velký kufr, levný provoz, nízká pořizovací cena (tour), nízká cena náhradních dílů, a to i originálních. O druhovýrobě nemluvě. K záporům patří menší prostor pro kolena na zadních sedadel, což však u posledních modelů bylo částečně vyřešeno větším vybráním zadní části předních sedadel. Kdo se někdy svezl v kupé (např. Mercedes CLS) mi však musí dát za pravdu, že s místem v Octavii to není zas tak hrozné. Naftový motor je také hlučnější, než jeho benzínové sestry, ale dá se s tím žít (a jezdit), zejména po zahřání na provozní teplotu. Žádná další výtka, která by stála za pozornost, mě nenapadá.

Krátce jsem zvažoval, jestli nekoupit novou Fabii combi, ale za cenu o cca 100.000 Kč vyšší (stejný motor a výbava) bych získal menší auto s menším kufrem, takže jsem to rychle zavrhl. Znám ji z firmy a párkrát jsem s ní jel, vím, o čem mluvím.

Octavii I jsem si pořídil pro svoji vysokou užitnou hodnotu, nízké provozní náklady a ceny náhradních dílů, osvědčenou kvalitu, spolehlivost a také pro to, že mi ji nikdo nebude tolik závidět, jako nový model, přičemž užitná hodnota je prakticky stejná. Dvojková Octavia je nepochybně modernější a lepší vůz, ale určitě ne o tolik, o kolik vyšší je její cena.

Nyní již k vlastní výbavě a úpravám:

1) Sportovní paket:

- kola Spider z lehké slitiny 6,5J x 16", pneumatiky 205/55 R16;

- vkládané tkané koberce;

- tříramenný sportovní volant v kůži, madlo ruční brzdy v kůži, kožená hlavice řadící páky, kožená manžeta řadící páky;

- sportovní rámeček kolem středového panelu a na popelníku vpředu (něco na styl karbonu)

- lakovaná zrcátka a kliky v barvě vozu;

- výškově nastavitelné sedadlo spolujezdce;

- sportovní sedadla vpředu;

- tónovaná skla;

- postranní směrová světla s tmavým zabarvením;

- spoiler na 5. dveřích;

- tónovaná skla vnějších zpětných zrcátek;

- přední nárazník s integr. spoilerem se sport. designem;

2) Vyhřívané přední sedačky (zadní se bohužel nedělají, jinak bych neváhal) + bederní opěrky (bez nich vám výrobce vyhřívaní neprodá)

3) Automatická klimatizace Climatronic (super, moc si ji užívám, v předchozím autě nebyla a rodiče mají jenom manuální, tohle je bomba)

4) Tempovat – koupeno přes internet, montováno dodatečně (byť v autorizovaném servisu), celkově vše vyšlo na zlomek původní ceny (ve Škodovce za něj chtěli nehorázných 12.000 Kč), viz http://www.obautodily.cz/s_octavia_spinac_...belazi-503os003

5) Luxusní kožené potahy MAD – dle vlastního návrhu (sednou, jako ulité, vypadají úžasně, vřele doporučuji!!!)

6) Denní svícení (pouze relé, bez přídavných světel)

7) Sportovní pedály

8) Loga RS vpředu a vzadu

9) Prahové lišty RS

10) Kožená hlavice řadicí páky RS

11) Koncovka výfuku RS, včetně svodů – již nelze sehnat, koupil jsem ji na Aukro.cz

12) Bezpečnostní klíče na kola (pro jistotu dva na každém kole, před barákem se strašně krade, několik aut již zůstalo na špalcích)

13) ASR (u TDi ve standardu)

14) Zadní parkovací senzory (přední se nevyrábějí, jinak bych je vzal pro přítelkyni, nicméně nejsou ani nutné...)

15) Plnohodnotná rezerva (při protržení pneumatiky, jak se mi již jednou povedlo, je kompresor a lepící sada celkem k ničemu)

Na voze mám samozřejmě i několikeré zabezpečení proti krádeži. Nic dalšího „potřebného“ mne (zatím ;)) nenapadlo.

Z dostupné příplatkové výbavy jsem objednal téměř vše (resp. koupil na www.obautodily.cz, kde zboží vyjde nejlevěji a je zasláno velmi rychle) mimo těchto věcí, které považuji za zbytečné:

1) Zadní stěrač aero - ze zkušenosti s předchozím vozem se sklo u liftbacku nešpiní a déšť z něj stéká, příp. se dá zapnout mřížka

2) Mlhovky – měl jsem na předchozí Octavii, byly naprosto k ničemu, svítily jen na vzdálenost cca 3m

3) Xenony – za příplatek přes 20.000 Kč nesvítí o moc lépe, než stávající „obyčejná“ světla s čirými skly. Ty mají svítivost naprosto dostatečnou, výměna žárovky přijde na pár desítek korun a ne na cca. 3000Kč, jako v případě xenonu, který navíc na autě vydrží zhruba měsíc, než ho nějaký chmaták se „zlatými českými ručičkami“ ukradne. Ne, že bych na ně neměl, ale nenašel jsem důvod, proč si je pořizovat, zápory (často se kradou, zejména u nás v ulici) převážily nad klady, pokud vůbec nějaké mají (mírně lepší svítivost?), o poměru cena/výkon (nebyl však rozhodující) nemluvě.

4) Loketní opěrka – ze zkušenosti znemožňuje zatáhnutí ruční brzdy, kterou používám při (a zejména po ;)) každé jízdě. U Octavie II vyřešena lepším tvarem, tady je to však tragédie.

5) Maxi dot – rozmluveno prodejcem, jedná se o zastaralou verzi palubního počítače, který zobrazuje totožné údaje, jako MFA (multifunkční ukazatel). Navíc je jeho montáž podmíněna zakoupením zcela nevyhovujícího, zastaralého a předraženého autorádia, za které bych se v dnešní době styděl. To raději nějaké z Lídlu :lol:. Mám ale Sony Xplod. :)

6) Zadní okna v elektrice. Vzdadu prakticky nikoho nevozím a v autě je klimatizace, tak na co je otvírat. Pokud chce někdo vyhodit žvýkačku, zvládne to za pomoci švihadla. Jen další blbost za 5000 Kč...

S autem jsem velmi spokojený. Vypadá krásně (přestože za červenou barvu bych si i připlatil, byla zdarma :blink:), dobře jezdí a má (relativně) levný provoz. Pořizovací cena byla stejná, jako u vozů nižší třídy, užitná hodnota však mnohem vyšší. Absolvoval jsem s ním také 150km cestu v pěti dospělých osobách na hory - vzadu sice bylo trochu natěsno, ale vešli jsme se všichni i s velkou bagáží (přeskáče, jídlo, chlast :P). Lyže byly v boxu na střeše a spotřeba při tomto zatížení jen 5,6l. Jel jsem sice pomalu, ale to znamená mimo město 80-90km/h a na dálnici kolem 100km/h. A to vůbec není špatné… :blink:

Edit – 23.6.2011

Tak mám najeto téměř 25 tis. km a rád bych se podělil o další zkušenosti.

1) chip tuning

2) spotřeba

3) huštění pneu

4) výměna oleje

5) shrnutí

1) Před časem jsem si nechal načipovat od CIMBU (zvýšení výkonu asi na 130k) a bohužel jsem se dost napálil. Ještě cestou do Prahy mi při velké zátěži (jízda na pětku do kopce, plný plyn) několikrát vypnulo turbo a vůz se přepnul do nouzového režimu, což bylo dost nepříjemné. Pan Janda mi tvrdil, že je to chyba mého auta a na žádost ať mi dá vozidlo do původního stavu a vrátí peníze mi odvětil: „To je, jako byste si koupil nové kalhoty a po 2 měsících nošení je chtěl vrátit.“ Po zhruba 2 hodinové brutální hádce a několika jízdách s diagnostikou nakonec uznal, že chip není úplně v pořádku, jelikož turbo vypíná již kolem 2,4 baru, místo 2,6, s čímž původně počítal (tak je chip nastavený). Mimochodem s originálním chipem se auto nedostane na víc, než 2.0 baru. Nakonec mi napájel původní čip zpátky na řídící jednotku a vrátil peníze. Kdybych ale nebyl dostatečně důrazný, asi bych měl do teď problémy a z peněz neviděl ani korunu.

Je zajímavé, jak vás někteří lidé vítají, když jim nesete peníze a jak naopak rychle zapomenou na dobré vychování, když je chyba na jejich straně a měli by dát věci do pořádku. Po této dost otřesné zkušenosti mám dost strach z dalšího chipování, CIMBU měl být to nejlepší na trhu, ale bohužel se jedná o neseriózního zlatokopa, který se k vám při prvním problému obrátí zády a dělá, že vás nezná. Byl jsem z jeho chování dost v šoku.

Také se mi nelíbí, jak všichni tuneři píší, že jejich chipování je naprosto bezpečné, neovlivňuje životnost motoru a také se vám nemůže s autem nic stát, zato chip od konkurence vám může zničit motor… Celá záležitost s chipováním je oficiálně nelegální, proto vám nikdo ani nenapíše, že u automobilu zvyšoval výkon, ale vymyslí si nějaký nesmysl, jako „oprava řídící jednotky“ – viz CIMBU.

2) Spotřeba je velmi slušná, hodně však závisí na stylu jízdy. Obecně se však dá říci, že maximální spotřeba při jízdě může být kolem 8,5 l (plný plyn, dálnice), při obzvlášť ekonomické jízdě se dá dostat i na cca 4,5 l, rekord mám 4,2 l. Pokud budete jezdit podle předpisů a nebudete zbytečně šlapat na plyn, dostanete se mimo město na cca 4,5 l – 5 l.

3) Po huštění pneumatik na 2,4 atm bylo sice auto tvrdší a lépe sedělo, zato jsem si pěkně zničil střed, který se rychle sjel. Doporučil bych tedy hustit spíše na 2,0 - 2,2 atm.

4) Olej jsem vyměnil po 20.000 km (dal jsem tam opět longlife, ale za úplně jinou cenu, než nabízí Škoda), prý je to pro motor lepší. Názory se různí, ale po dostatečně dlouhém studování a pročítání různých fór a konzultací s lidmi z oboru jsem si řekl, že to tak bude ohleduplnější k motoru, což se doufám projeví delší životností některých součástek. Asi ideální je výměna oleje po 15 tis. s tím, že tam v tom případě nemusí být longlife. Já však koupil Longlife za lepší cenu, než originální servis Škoda nabízí "obyčejný" olej, takže nebylo, co řešit...

5) Celkově jsem maximálně spokojen, auto přesně splňuje má očekávání, má velmi levný provoz a skvěle vypadá, rozhodně se za něj prakticky nikde nemusíte stydět. Potěšilo mě konstatování syna jednoho z mých klientů, který si koupil nový Rolls Royce Phantom a několik Mercedesů AMG, že "ta octávka fakt dobře vypadá a sedačky s koženým volantem jsou luxusní.“ :-)

Jak jsem již psal, výkon je na ježdění po městě naprosto dostačující (dvojka velmi slušně táhne, trojka celkem také), pokud se budete pohybovat v mezích zákona, dá se to říci i mimo město a na dálnici. Samozřejmě, že sportovněji založené řidiče by nějaký ten koník navíc jistě potěšil, stejně tak i přivrzené tlumiče. Časem uvažuji o nějakém rozumném tuningu (chip+možná úpravy motoru, jako např. jiné vstřiky, či větší turbo) . Pokud víte, jaká je jízda s vozidlem, které zrychluje z 0 na 100 km/h za méně, než 3,5s a máte s ním časté srovnání, budete o zvýšení výkonu vaší octavie také uvažovat. ;-)

Motor je určitě hlučnější, než v nových dvojkových octaviích, ale pocitově táhne lépe, než třeba nový 1,6 Tdi, dokonce i 1,9 Tdi 77 kW ve verzi 4x4 s šestistupňovou převodovkou. Pokud ale nemáte časté srovnání, bude vám to celkem jedno.

Někteří mi psali, proč jsem si nekoupil stěrač, opěrku xenony apod., že jsem skoro dostal pocit, jako by bez nich auto bylo méněcenné a já se zbytečně ochudil o tolik užitečných věcí. Odpovědi naleznete v článku a i s odstupem času si za nimi stojím. Přemýšlel jsem trochu o xenonech (vypadají dobře), ale dospěl jsem k závěru, že pouze kvůli estetice těch 20.000 Kč navíc asi nestojí. Stávající světla svítí skvěle a nemusím se bát, že mi je někdo ukradne, což se u nás v ulici stává xenonům dost často.Myslím, že za dané peníze byla Octavia I tour skvělou koupí. V současnosti se pod označením tour sice prodává první generace dvojkové Octavie, v nabídce je však pouze s benzínovým motorem.

post-5488-1293563482_thumb.jpg

post-5488-1293563492_thumb.jpg

post-5488-1293563513_thumb.jpg

post-5488-1293563523_thumb.jpg

post-5488-1293563540_thumb.jpg

post-5488-1293563549_thumb.jpg

post-5488-1293563561_thumb.jpg

post-5488-1293563572_thumb.jpg

post-5488-1293563587_thumb.jpg

post-5488-1293563597_thumb.jpg

post-5488-1293563612_thumb.jpg

post-5488-1293563633_thumb.jpg

post-5488-1293563641_thumb.jpg

post-5488-1293788509_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ahoj, krásný autíčko, pochálit ti to musím, když já jsem si vybral v podstatě úplně stejně :-)

Ale v tom co jsi napsal, s tebou ve sposutě věcí souhlasím, až na pár výjimek:

Maxidot - ten bych chtěl, malý palubní PC sice stačí, ale to přepínání není ono, už jsem ho měl ve Fabii a ve výbavě Octy rozhodně chybí, navíc to vypadá dobře :-)

OB autodíly - člověk aby je prosil, aby balík poslali, komunikace s něma taky žádná sláva, objednávat tam určitě ještě budu, ale budu počítat s tím, že to dojde když dobře tak za 14 dní

Xenony - víš co dělá RSo RSem? - vzhled a k tomu NUTNĚ musí být na autě xeny, motor je samozřejmostí :-)) Bez nich je to neúplný

Loketka - dá se bez ní vůbec jezdit? Jak si na ni jednou zvykneš....

Stěrač - hergot, jak bez toho můžete být, nevím jestli to moc neprožívám, ale všechny okna musí být čistý a zadní používám dá se říct stejně často jako ten přední

RS znáčky - ty bych z auta sundal, vzhled jako RS ano, je skvělej ale znaky už tě prostě řádí k pravým RS a tohle to prostě není a nebude

Jinak Ti přeju ať autíčko slouží a najedete spolu hodně km :-))

EDIT: potahy jsou super, vypadají opravdu dobře! Teď v zimě, nezaznamenal jsi, že by kvůli nim hřály sedačky třeba trošku míň, nebo je to v pořádku?

Upraveno uživatelem Garrett
Odkaz ke komentáři

auto super, hlavne novy :blink: souhlasim s Garettem, pokud ty znaky RS nejsou na original RSu, tak je to spis k smichu, kdyz ti pak litaji certi z vyfuku a auto "nejede"... :blink:

edit: zkus malinko zmensit ty fotky, je to zbytecne veliky :blink:

Odkaz ke komentáři

Ahoj, díky za příspěvky. Abych to uvedl na pravou míru:

to Garrett:

Prodejce mi Maxidot rozmlouval, oproti dvojkové Octavii je tenhle značně omezený a podsvícení je zastaralé oranžové. Viděl jsem ho na několika fotografiích a fakt po něm netoužím. Dal by se sehnat zvlášť, nicméně mne fakt nenadchnul. Pokud by byl ale stejný, jako ve dvojkové Octavii, uvažoval bych o něm.

V obautodily.cz mi vždy zboží poslali do druhého dne, někdy dokonce odeslali v den přijetí objednávky. Poslední jsem kupoval před měsícem a úplně stejně. Nechci jim dělat reklamu, ale mám s nimi dobrou zkušenost a jsou hodně levní.

Xenony – vypadají hezky, ale za tu cenu ti o moc lépe (pokud vůbec) neposlouží. U mě před barákem jsem ráno našel několik octavií a superbů bez nich. Jak jsem psal, mohl jsem je mít, ale rozmyslel jsem si je.

Loketku jsem měl ve firemní Fabii, kde mě dost rozčilovala, protože jsem se nemohl dostat k ruční brzdě. A tu používám velmi často, obzvlášť teď v zimě, když je hezky nasněženo, či led. :-)

Stěrač – ze zkušenosti z předchozího auta považuji za nepotřebný. Jak jsi psal, zvykneš si. ;-)

Znaky RS – určitě vypadají lépe, než nápis tour či 1.9 TDi. Stejně to obyčejný člověk nepozná. Tady na webu octaviaklubu je to samozřejmě jiné a nedivím se, že spoustu lidí to pobouří. Kdybych ale nepsal o tom, co mám pod kapotou a neukazoval tachometr, nepozná to z fotek nikdo ani tady… Ok pro znalce bych ještě mohl vyměnit tapecírunk ve dveřích a koupit koberečky RS, ale má to cenu?

Potahy jsou super a slovo „potahy“ se k nim vůbec nehodí. To, co je pod nimi originál ze Škodovky je vlastně také potah, akorát lépe připevněný. Sedačka hřeje, jak divá, vůbec to na ni nemá vliv. Jinak provedení je fakt luxusní, což by mělo být patrné i z fotografií s velkým rozlišením.

to Kubiik: Když jsem viděl zrcátka poprvé, neušetřil jsem si jízlivou poznámku přímo před prodejcem. Připadalo mi, že se výrobce snažil ušetřit každou korunu a spodní polovinu proto nenalakoval. Ze zkušenosti bych je ale už neměnil (maximálně nalakoval celé), je v nich vidět mnohem lépe, než ve starých, jsou fakt praktická.

to Houmik: Vzhledem k tomu, že tam nemám čip, mi žádní čerti z výfuku nelítají a podle vzhledu stejně skoro nikdo nepozná, jestli je to RS nebo ne. Maximálně se může divit, když nastartuji. ;-) Auto jede celkem pěkně, jednou jsme závodili ve městě s dvojkovou modrou octavií RS a samozřejmě mi ujížděl, ale mnohem méně, než by(s) čekal. Jel kudlu, já taky a dost mne překvapilo, že rozdíl nebyl tak velký. Jeli jsme do 120 km/h, kde velký krouťák udělal fakt hodně. Zajímalo by mne proto srovnání se skutečnou OI RS... Fotky jsem nechal schválně velké, většinou si je systém upraví podle velikosti monitoru a takhle je možné zvětšit detaily.

To Hoblik: Auto užívám na práci a chci, aby mi vydrželo. Proto nejsem zastánce tuningu motoru. Na vyblbnutí mám jiné vozidlo, které z 0-200km/h (ne na 100) zrychluje za 10s. :-) V dobu nemá většina Octavií ani 100km/h…

Odkaz ke komentáři

Cau, mas ji moc peknou, chip stejne budes resit az po zaruce.. Vse ostatni pro i proti jiz bylo receno vyse..

ALE jsem z rady dalsich, co znacek VRS uznavaji pouze na opravdovych nebo na upravenych tak, ze presahuji vykon originalniho RSa (viz treba Hoblik). Sam mam 1.8T s par upravama a pohonem vzadu navic, ale nalepit znacek bych povazoval za hrich. To radeji sloupnout vse a kdo chce, rozdil pozna na prvni ci druhy pohled aniz by jsi to nastartoval, zda to je RSa nebo ne..

Odkaz ke komentáři
Cau, mas ji moc peknou, chip stejne budes resit az po zaruce.. Vse ostatni pro i proti jiz bylo receno vyse..

ALE jsem z rady dalsich, co znacek VRS uznavaji pouze na opravdovych nebo na upravenych tak, ze presahuji vykon originalniho RSa (viz treba Hoblik). Sam mam 1.8T s par upravama a pohonem vzadu navic, ale nalepit znacek bych povazoval za hrich. To radeji sloupnout vse a kdo chce, rozdil pozna na prvni ci druhy pohled aniz by jsi to nastartoval, zda to je RSa nebo ne..

Pánové, vy jste všichni strašně erudovaní a o Octaviích víte první poslední. I věci, kterých si běžný smrtelník nikdy nevšimne. Znaky RS vídám na Fabiích HTP a Octaviích 1.4, které nemají žádnou úpravu, jedná se o oholené základní verze bez jakékoli příplatkové výbavy. To je pak samozřejmě trapné.

Na Vinohradech v Praze parkuje jedna Octavia (viz foto), o které jsem si kdysi myslel, že je to RS. Má všechno, co má mít, včetně vnitřku a koberečků. Teď jsem podle otáčkoměru zjistil, že není. Loga RS ovšem nemá a dlouho jsem se tomu divil. Majitel bude zřejmě sdílet váš názor a já mu ho neberu.

Můj je oproti tomu takový, že Octavia zcela bez označení vypadá dost divně, prostě si ji bez něj nedovedu představit. Jestliže si někdo dá práci s tím, aby vypadala, jako RS, tak je dost zvláštní, když tam pak loga nedá. Na to auto prostě patří a vypadá s nimi lépe.

Mít Superba 4x4 TDi (do budoucna o něm uvažuji), který má stejný motor, jako Octavia II RS, tak si tam logo 4x4 ani TDi nedávám. Prostě mi k tomu autu nesedí, ani V6 u nejvyšší verze. Zkrátka, auto je hezké a čisté bez jakéhokoli označení.

Je to věc názoru a rozhodně si nemyslím, že pokud si umístím logo RS na své auto, je to nějaká svatokrádež. Také si nemyslím, co Fly, že „kdo chce, rozdil pozna na prvni ci druhy pohled aniz by jsi to nastartoval, zda to je RSa nebo ne…“

Abych tu debatu uzavřel – Octavia RS se mi líbí a proto jsem se snažil, aby mé auto vypadalo stejně se vším všudy. Myslím, že se mi to celkem povedlo, i když se tu najde spousta těch, kteří budou nesouhlasit… :blink:

P. S. Pokud jste takoví puritáni, nesměli byste si koupit ani řadicí páku RS, ani koberečky, ani lišty...zkrátka nic. :blink:

:blink:

post-5488-1293627426_thumb.jpg

post-5488-1293627444_thumb.jpg

post-5488-1293627516_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

zdravičko

moc moce pekna octa, jen tak dal

ale nemoh jsem se poradne nezasmat gdyž jsem prečetl že loketku a xenony považuješ za zbtyečne veci :blink:

xenony mam dodelavane a proste pred tim jsem byl jak slepej (a to jsem rozhodne nemnel nejake china žarovky). Proste je to neco co bych u prištiho auta považoval za samozrejmost.

a loketka take, gdyž je nepotrebuješ tak ji posuneš mezy sedačky, ne?!?! Ja ji nemužu sehnat za rozumne penize a strašne je chci, je to moc moc dobra vec.

Odkaz ke komentáři
zdravičko

moc moce pekna octa, jen tak dal

ale nemoh jsem se poradne nezasmat gdyž jsem prečetl že loketku a xenony považuješ za zbtyečne veci :blink:

xenony mam dodelavane a proste pred tim jsem byl jak slepej (a to jsem rozhodne nemnel nejake china žarovky). Proste je to neco co bych u prištiho auta považoval za samozrejmost.

a loketka take, gdyž je nepotrebuješ tak ji posuneš mezy sedačky, ne?!?! Ja ji nemužu sehnat za rozumne penize a strašne je chci, je to moc moc dobra vec.

Zdar, no já vidím dobře a proti starým světlům, která nebyla čirá, jsou stávající více, než dobrá. Nemám potřebu hledat lepší. Posunování opěrky jsem nevyzkoušel, pouze v nové Octavii, kde je úplně jiná. Asi věděli, proč... Pokud ji ale chceš mrkni na aukro, tam by mohla být za rozumnou cenu...

Odkaz ke komentáři

Ahoj chlapiku,

musim rict, ze mas fakt krasavici, takhle nejak bych si predstavoval tu svoji (akorat ve stribrny :P ).

Jinak mas vzadu svihadla, vid? :palec:

A na kolegy se znackama se vykasli, delej si co Tobe se libi, jinak ani nemusim koukat dovnitr a ani startovat nemusis, aby jsem poznal ze to neni eReSa :huh: (velikost brzd vredu/vzadu)

Jinak co se tyce loketky, tak presne jak pise kolega nade mnou, sklopis nahoru mezi sedadla a mas po problemu... jinak auto bez loketky uz nechci...

Maj sa a at auti slouzi min 300 000 kilasku bez jedine zavady!!! (pak uz se to da pochopit) :)

Zdravi,

Killer22

Odkaz ke komentáři

Zdar, díky za příspěvek. S brzdami máš pravdu. Na léto je plánuji nastříkat do červené (originál zelená se mi nelíbí). Větší ale rozhodně kupovat nebudu. Brzdí to, tak to neřeším. :huh:

Švihadla mám, nepovažoval jsem za nutné platit 5000 Kč za ovládání zadních oken... Beztak tam budou jezdit maximálně děti a jestli s tím něco budou dělat, tak jim ty pracky urazím. :palec:

Odkaz ke komentáři

Hehe, spravne!! :palec:

Mno, ja elektriky nemam ani vepredu a nemam ani klimu a taky ziju... I kdyz ty elektriky dopredu asi necham dodelat, to je dobra vec... Klimu zas tak nepotrebuju, opravdovy vedro je jenom par dni v roce a to se da prezit...

Ja dal trmeny do zeleny RS a moc se mi to libi... :huh: A doma se mi vali RS naraznik, takze na jare snad pujde na moji kokticku... :)

Zdravi,

Killer22

Odkaz ke komentáři
auto super, hlavne novy :huh: souhlasim s Garettem, pokud ty znaky RS nejsou na original RSu, tak je to spis k smichu, kdyz ti pak litaji certi z vyfuku a auto "nejede"... :(

edit: zkus malinko zmensit ty fotky, je to zbytecne veliky :palec:

Tak jsem ty fotky zmenšil, budou se rychleji načítat... Díky za radu

Hehe, spravne!! :P

Mno, ja elektriky nemam ani vepredu a nemam ani klimu a taky ziju... I kdyz ty elektriky dopredu asi necham dodelat, to je dobra vec... Klimu zas tak nepotrebuju, opravdovy vedro je jenom par dni v roce a to se da prezit...

Ja dal trmeny do zeleny RS a moc se mi to libi... :D A doma se mi vali RS naraznik, takze na jare snad pujde na moji kokticku... :)

Zdravi,

Killer22

Ahoj, přední okna v elektrice jsou naprosto super, doporučuji!!! Vzadu skoro nikoho nevozím, tak tam mám jenom švihadla... RS nárazník je pěkná věcička. :)

Odkaz ke komentáři

Potahy v autě považuju za hroznou věc, protože sport sedačky jsou parádní i to čalounění je hezky, ale do budoucna když bych chtěl změnu v interiéru tak je to skvělý řešení :-)

Jak jsi psal, že když by jsi vyměnil tapecirung ve dveřích tak už to nikdo nepozná - pozná, a to podle zrcátek! Ale jsou parádní, já bych ty malý nechtěl :-))

Odkaz ke komentáři

Cmelak: jde jen o to, ze kdyz to sem nahazou vsichni takhle veliky, bude se muset zase platit vic za server atd, jinak o nic nejde :palec:

edit: potahy vypadaj dobre :huh:

Upraveno uživatelem houmik
Odkaz ke komentáři

to houmik: Jasný, zmenšil jsem to a mělo by to být lepší. Kdo má pomalejší připojení to také ocení...

to Garrett: Pojmenování "potahy" je dost zavádějící - sedí, jak p... na hrnci. Akorát na sedáku se trochu zvedají a dělá se tam velká boule. Nevím, jak to přichytit, ale už jsem si na to zvyknul. Jinak všude sedí dokonale.

Zrcátka, pomineme-li jejich vzhled, fakt nemají chybu. Dělají se i na Fabie a je to dobře. Mohly by být akorát celé lakované anebo s integrovanými blinkry. Ale to by bylo za jinou cenu... Ten tvůj svatební kočár je také parádní, už jsem se na něj několikrát díval! :palec:

Odkaz ke komentáři

pokud budeš myt možnost presedni si do octy s xenonama večer a pak uvidiš rozdil :palec:

vrele doporučuju každemu majitelu O1 když to bude myt za fer cenu at nevaha ani chvilku, jak rikaji na morave: bez nich su slepej :) a to sem mnel taky čire svetla + vykone žarovky. Nerikam že je to slabe, oproti konkurenci docela lepši ale xenon je xenon a ješte k tomu origo je origo :huh:

jinak k loketce, no to težko budu zhanet, ono to do Černe Hory nigdo ne pošle :P :D :)

Odkaz ke komentáři

Jen k tem xenonum... za cenu 8.000-10.000 Kc si je poridim taky, to neni zadny financni problem, ale komplet dodelat nivelaci, ostrikovace a prace, tak si na uuuuplne jiny cene, nez 10.000 Kc. A na to uz je Octavka dost stara, abych do ni investoval takovy penize.

Odkaz ke komentáři

Mno, strach nemam, abych se priznal, i kdyz ta moznost je tady vzdycky... Ale kdyz si vezmu pomer svitivost/cena, tak to ja zustanu u lepsich zarovek, ktery mi staci. Nerikam, ze je to vzdycky lahoda, ale proste mi za to tech 20.000 Kc nestoji. :palec: A nemuzu si dovolit to mit na aute bez nivelace a funkcnich ostrikovacu.

Upraveno uživatelem houmik
Odkaz ke komentáři
pokud budeš myt možnost presedni si do octy s xenonama večer a pak uvidiš rozdil :huh:

vrele doporučuju každemu majitelu O1 když to bude myt za fer cenu at nevaha ani chvilku, jak rikaji na morave: bez nich su slepej :P a to sem mnel taky čire svetla + vykone žarovky. Nerikam že je to slabe, oproti konkurenci docela lepši ale xenon je xenon a ješte k tomu origo je origo :)

jinak k loketce, no to težko budu zhanet, ono to do Černe Hory nigdo ne pošle :D :) :(

ti ji příští rok vezmu do Brely...to už máš kousek :palec:

Odkaz ke komentáři

to Garrett: Bohužel ano, garáž nemám a dávat za placené parkoviště venku přes 10.000 Kč ročně, to bych musel být blázen... Mám ho ale dobře pojištěné, takže když ho někdo za 5 let ukradne, dám mu hobla. ;-) Máš k těm xenonům vše, co má být? Není to tak jednoduché...abys pak neměl problémy s policií a TK.

to Houmik: Zcela souhlasím.

to MfM: Přímé srovnání jsem neměl, ale rodiče mají stejná světla a ta mi naprosto stačila, takže jsem víc neřešil. Myslím, že stačí.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...