Přejít na obsah

Zavada v chlazeni 1.6 75kW

Doporučené příspěvky

Stále se mi nedari odstranit problém s chlazenim motoru u 1.6 75kW BFQ a potrebuji radu.Termostat novy,cidlo teploty nove,ale jen nahradni výrobce.Voda vre,z nádobky leti para a buliny,chladic studeny.Je mi jasne ze nepousti el.termostat.Pri kontrole přes vag zadna zavada není.Nekolikrat jsem vse prosel a jedine co mi není jasne v tabulce motor,132,treti pole ma byt hodnota 0,2 az 5,1V (viz příloha) Ja tam mam stále 0,0V at je motor studeny nebo vari proste se to nehne.Myslim ze to bude důvod proc motor neridi chlazeni,ale nevim kde hledat zavadu.Jinak mam model climatronic tak by tam mělo byt max. 5,1V.Muze někdo poradit?Ted se trochu venku ochladilo tak mam na kratkych trasách klid.

post-34845-0-78391100-1386699886_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Stále se mi nedari odstranit problém s chlazenim motoru u 1.6 75kW BFQ a potrebuji radu.Termostat novy,cidlo teploty nove,ale jen nahradni výrobce.Voda vre,z nádobky leti para a buliny,chladic studeny.Je mi jasne ze nepousti el.termostat.Pri kontrole přes vag zadna zavada není.Nekolikrat jsem vse prosel a jedine co mi není jasne v tabulce motor,132,treti pole ma byt hodnota 0,2 az 5,1V (viz příloha) Ja tam mam stále 0,0V at je motor studeny nebo vari proste se to nehne.Myslim ze to bude důvod proc motor neridi chlazeni,ale nevim kde hledat zavadu.Jinak mam model climatronic tak by tam mělo byt max. 5,1V.Muze někdo poradit?Ted se trochu venku ochladilo tak mam na kratkych trasách klid.

Prohlížel jsi kostřící dráty? Vypadá to, že Ti tam nejde napětí, chtělo by to změřit. Taky třeba udělat test akčních členů v řídící jednotce "topení/klima".

Odkaz ke komentáři

Kostrici draty jsem neprochaze,protoze vadna kostra by dela problém asi i jide.Vse ostatní jede bez problemu.Test akcnich clenu udelan,serva klimatizace srovnana na pomyslnou 0.Topeni a ovladani klimatizace zadny problém.Kdyz zadam rezim zakladni nastaveni strana 130 spusti se nuceny test rizeni termostatu.Ten zacne otvírat a zvisuje se teplota v chladici.Vse chodi dobře přes PC test,ale bez nej to nejede.Proste ten termostat nedostava volty na otevreni od ridici jednotky,motor na 117 stupnich a vre voda.Asi budu muset do servisu otestovat pocitac na to věci nemam.Kdyby to byla vada kabelaze neotevrel by se při testu.

Odkaz ke komentáři

Cidlo i termostat jsou nove

Myslim si ze bude problém v panelu ovladani klimatizace nebo pocitac,ale nevim jak to proměřit.Nekde tech 5,1V jak jsem psal na zacatku misi schazet.Nikdo znami climatronika nemá aby jsem na zkousku vymenil.

Poradi někdo kde vag vidi ty 5,1V kde je pro kontrolu hledat,nebo kde co namerit.TERMOSTAT CILA HODNOTOVE V PORADKU

Odkaz ke komentáři

Dekuji za odpověď,taky jsem před casem resil lambdu vymenou za nahrazku a za dva mesice nesel na ni ohrev.Zatím jsem ji vyreklamoval a je klid,ale cekam ze ne na dlouho.Ohledne tech neoriginálních dilu je (cidel) je proble hlavne ze se brzy rozejdou hodnoty,ale když je nove chodi uplne stejne.Kontroluji si vse po namontovani na PC tak to vidim.Omlouvam se ze jsem dal spatne odpověď jsem novy a ještě nevim kde se co pise

Odkaz ke komentáři

Menil jsem to cidlo na motoru.

Dnes jsem ještě zjistil na netu ze když u teplého motoru se vypoji cidlo musí se otevřít okruh chladice.Motor je tak chraneny proti preruseni vedeni ci poruse cidla.Nabehne nouzovy rezim a pocitac otevre termostat naplno.Osobne jsem to zkusil a vazne to tak funguje.Taky se hned spusti ventilátory na chladici.Tak zase jsem o krůček dal,pocitac by to byt nemel.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si ten tvůj první příspěvek přečetl ještě jednou, včera jsem byl nějakej mimo. Nechápu, že jsem to nepochopil hned. Tvrdíš, že máš chladič studený a voda v motoru je vařící, což znamená, že se Ti nedostává voda do chladiče. Termostat jsi vyměnil, takže bych to viděl spíše na mechanickou závadu a to ve formě nějakýho ucpanýho místa.

Jen pro info, protože mám problém s tím, že mi auto topí jen když jedu, zkusil jsem udělat to základní nastavení termostatu (akorát nevím, proč jsem to nezkusil dříve), jestli se to třeba nerozhýbe. Zdá se, že se to rozhýbalo a auto mi začalo topit i na volnoběh, což je super, zvlášť teď když začala zima.

Nicméně koukl jsem se i na tu skupinu 132 jak píšeš a mám v tom poli 3, taky 0.00 V. Problémy s přehříváním nemám, takže tady bych závadu nehledal. Sice nevím, proč tam mám 0.00 V i ve chvíli kdy pustím topení, nebo klimatizaci, ale po funkční stránce žádný problém nepozoruji. Je otázka, zda se v tomto poli má vůbec zobrazovat napětí, protože jak o tom teď přemýšlím, to pole ukazuje napětí z potenciometru G267. Tím pádem se domnívám, že se jedná o mechanický potenciometr a tím pádem o mechanické ovládání. Climatronic je samostatná jednotka, takže na VAGu žádný napětí z potenciometru nenaměříš, protože tam fyzicky není klasický potenciometr, ale samostatná jednotka climatronic. ;)

Má někdo stejný názor?

Odkaz ke komentáři

Tak jsem asi prisel na to proc tam nename 0,2V az 5,1V a driv v lete jsem je tam videl.Klimatizace totiž nejde pro ochranu spustit pod 7 stupnu venkovni teploty.Cerpadlo klima nesepne a ty volty asi napaji rele klima.

Zavadu jsem mozna dnes odstranil. Zkousel jsem odpojil cidlo teploty a nahodit tak nouzovy rezim chlazeni.Pritom jsem dal topeni na 29 stupnu a povolil vicko nádobky.Otacky tak na 2000 jako za jizdy.Termostat i topeni tak otevřelo naplno a vypada to ze tam byl nekde vzduch.Za cely den pojizdek mi to dal problém neudelalo,tak snad opraveno.Uvidim az pojedu nejakou delší trasu.Na kratkych pojížďkách se to mozna stiha uchladit,ale i tak je to o poznani lepsi. Ten uzaviraci ventil ani to rele tam ja nemam.

Dekuji vsem co poslali nejakou radu.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem asi prisel na to proc tam nename 0,2V az 5,1V a driv v lete jsem je tam videl.Klimatizace totiž nejde pro ochranu spustit pod 7 stupnu venkovni teploty.Cerpadlo klima nesepne a ty volty asi napaji rele klima.

Zavadu jsem mozna dnes odstranil. Zkousel jsem odpojil cidlo teploty a nahodit tak nouzovy rezim chlazeni.Pritom jsem dal topeni na 29 stupnu a povolil vicko nádobky.Otacky tak na 2000 jako za jizdy.Termostat i topeni tak otevřelo naplno a vypada to ze tam byl nekde vzduch.Za cely den pojizdek mi to dal problém neudelalo,tak snad opraveno.Uvidim az pojedu nejakou delší trasu.Na kratkych pojížďkách se to mozna stiha uchladit,ale i tak je to o poznani lepsi. Ten uzaviraci ventil ani to rele tam ja nemam.

Dekuji vsem co poslali nejakou radu.

Já jsem se teda potom uzavíracím ventilu nepídil, ale jestli ho tam nemáš a já teď zjisil, že to s tím napětím 5,1 V u climatronicu máš pravdu (protože jsem si toho dodatku pod tou tabulkou skupiny 132 všiml až teď), tak to vypadá, že ta dílenská příručka "topení, klima" je hodně zevšeobecnělá. Protože u toho uazvíracího ventilu píšou, že je to u vozů s elektronicky řízeným termostatem, takže by to tam mělo být. Pokud to tam není, tak kdo se v tom má potom vyznat. Na druhou stranu v tabulce skupiny 132 je napsáno, že je tam napětí z potenciometru nastavení teploty G267 a tenhle potenciometr jsem nikde v žádný dílenský příručce k tomuhle typu motoru nenašel.

Odkaz ke komentáři

Mam ulozeno ohledne skodovky hodne navodu a pdf,ale ne všechny jsou dobře srozumitelne.Taky občas hledam a odpoved nikde.Ten potenciometr nastavení teploty G267 jsem taky nikde popsany nenasel.

Auta si opravuji od zacatku sam a stále se ucim.Nekdy je nejhorsi pochopit jak cely systém funguje a pak je to uz jednoduche.Pri koupeni mého auta byl hned problem vada EGR ventilu a nakonec to byla dírka v saci hadici.Kdyby jsem nehledal sam,oprava by stala kolem 5tis a kdo ví jestli by to nasli protože pc odkazovalo stále na vadu ventilu.Bohuzel se servisi mam hodne spatne zkusenosti a pokud to jen bude mozne moje auta servis neuvidi.

Odkaz ke komentáři

Mam ulozeno ohledne skodovky hodne navodu a pdf,ale ne všechny jsou dobře srozumitelne.Taky občas hledam a odpoved nikde.Ten potenciometr nastavení teploty G267 jsem taky nikde popsany nenasel.

Auta si opravuji od zacatku sam a stále se ucim.Nekdy je nejhorsi pochopit jak cely systém funguje a pak je to uz jednoduche.Pri koupeni mého auta byl hned problem vada EGR ventilu a nakonec to byla dírka v saci hadici.Kdyby jsem nehledal sam,oprava by stala kolem 5tis a kdo ví jestli by to nasli protože pc odkazovalo stále na vadu ventilu.Bohuzel se servisi mam hodne spatne zkusenosti a pokud to jen bude mozne moje auta servis neuvidi.

Jo, s těma servisama mi o tom povídej. Taky jsem radši, když si můžu vše udělat sám, ale na parkovišti na sídlišti prostě všechno neuděláš a některé věci bez určitého nářadí taky ne a kupovat v OBI nějaký kdo ví jaký nářadí, to taky nejde. Takže se snažím udělat maximum a když vidím, že to nejde, s velkým sebezapřením jedu do servisu a doufám, že to udělají pořádně.

Odkaz ke komentáři
  • o 10 měsíců později...

Zdravím prosil bych o radu.Jedná se o motor 1,6/75kW BFQ.Taky jsem se potýkal s unikem chladící kapaliny.Nakonec jsem vyměnil celou skřín termostatu,ta plastova příruba od hlavy motoru byla uplně rozpadlá a tam to taky evidentně teklo.Díl jsem koupil originál.

Všechno jsem namontoval napustil vodu projel auto a všechno se zdálo v pohodě teplota vody krásně drží na 90C°ale když jsem chtěl zkontrolovat vodu expanzdce a povolil uzávěr tak se začne valit vařící voda ven.A takto se děje i při ujetí 40km.Při teplém motoru je přetlak v expanzní nádobce.Za studena hladina normálně klesne na risku.Vrchní hadice do chladiče je rozpálená a spodní co vede k termostatu je studená.

Je tohle normální podotýkam že teplota motoru krásně drží na 90C° a žádná kontrolka nesvítí.Na diagnostiku jsem nekoukal ale předpokládam že tam žádná chyba není.

Máte s tím někdo zkušenost?

Odkaz ke komentáři
  • o 5 měsíců později...

Zdravím vás dobří lidé, poraďte prosím. Mám motor 1,6 75kw AVU. Z toho co jsem tady i jinde přečetl jsem vydedukoval že čidlo na chladiči slouží pouze k ovládání sahary a čidlo v tom plastovém pazmeku vedle termostatu (vedou do něj 4. dráty) slouží k posílání stavu teploty jednak do řídící jednotky a jednak do budíků. Je to asi tak, že ano? Mám teď totiž takový problémek s budíkem teploty, Jeden den se mi stalo že mi při ohřátém motoru (klasika 90°) ručička několikrát během jízdy spadla na ''nulu'' a po pár vteřinách zase vyskočila na těch 90°. Teď už napadá ale všiml jsem si že když vyjedu se studeným motorem tak ručička nestoupá pozvolna, je pořád na poloze v které je za studena a pak nejednou vyskočí třeba na 70°, někdy víc někdy míň. Jak se takhle hne pak už dál stoupá normálně. Jinak voda nevaří ani žádný jiný náznak přehřívání nebo tak něco. Tak si myslím že odchází tohle čtyřpólové čidlo. Máte stejný názor?

Ps: zatím s tím jezdím, jen by mně zajímalo co by se stalo kdyby to čidlo odešlo úplně, hlavně jestli hrozí riziko přehřátí motoru.

Dík moc všem za postřehy.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 měsíce později...

Zdravím prosil bych o radu.Jedná se o motor 1,6/75kW BFQ.Taky jsem se potýkal s unikem chladící kapaliny.Nakonec jsem vyměnil celou skřín termostatu,ta plastova příruba od hlavy motoru byla uplně rozpadlá a tam to taky evidentně teklo.Díl jsem koupil originál.

Všechno jsem namontoval napustil vodu projel auto a všechno se zdálo v pohodě teplota vody krásně drží na 90C°ale když jsem chtěl zkontrolovat vodu expanzdce a povolil uzávěr tak se začne valit vařící voda ven.A takto se děje i při ujetí 40km.Při teplém motoru je přetlak v expanzní nádobce.Za studena hladina normálně klesne na risku.Vrchní hadice do chladiče je rozpálená a spodní co vede k termostatu je studená.

Je tohle normální podotýkam že teplota motoru krásně drží na 90C° a žádná kontrolka nesvítí.Na diagnostiku jsem nekoukal ale předpokládam že tam žádná chyba není.

Máte s tím někdo zkušenost?

ahoj mám podobnej problém. prasknul mi za jízdy radiátor. všechno jsem rozdělal vyčístil, vyměnil, složil. a po zahřátí teplota na budíku 90°, ale chladič studenej. mám strach to nechat dýl nastartovaný, aby zase něco neprasklo.

podle DP jsem zkoušel odpojit čidlo teploty a dostat tak do nouzového režimu chlazení. a multimetrem měřit napětí co jde do termostatu. a strašně to napětí lítalo od 0.5V do 12,5V ale opravdu hodně rychle. to na stejné hodnotě nevydrželo ani 2 vteřiny.

test termostatu na stole jsem dělal. otevřel se asi tak za 3 minuty, ale to bylo napětí přímo z baterky a celou dobu stejný.

v čem může být problém?

Upraveno uživatelem czzapik
Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Dobrý den, rád bych využil tohoto příspěvku a podělil se o své starosti.

Mám O1 1.6 75kw. A neustálý problém s tlakem v hadicích. Do včerejška ukazoval budík teploty 90 stupňů, ale voda expanzce vařila a tlačila se přepadem ven. Chladič studený.

Napadl mě termostat. Známý mi poradil, ať jej vytáhnu a zkusím to projet bez něj. Vytáhnul jsem celý ten plastový díl ve kterém je termostat uložen. Vybral termostat a pouzdro vrátil zpět. Tlak v hadicích přetrvává, voda vaří a budík teploty ukazuje již nad 120 stupňů. Chladič pořád studený :(

Z expanzky cítím spaliny, tak podezírám těsnění pod hlavou - dělané tak před rokem, včetně broušení hlavy. :(

Kolega povídal, že je zavzdusneny chladič jak to fouká přes těsnění.

Jaký máte názor? Diky za každý nápad.

Odkaz ke komentáři

Co Vodní pumpa byla někdy měnena? Párkrát jsem viděl protočenou, auto samozřejmě vařilo i bez termostatu, chladič studený... Pokud to dělá i bez něj šel bych prvně po pumpě, když se hlava a těsnění dělalo před rokem tak by to tím být snad nemělo, pokud se tedy oorava povedla jak měla...

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Co Vodní pumpa byla někdy měnena? Párkrát jsem viděl protočenou, auto samozřejmě vařilo i bez termostatu, chladič studený... Pokud to dělá i bez něj šel bych prvně po pumpě, když se hlava a těsnění dělalo před rokem tak by to tím být snad nemělo, pokud se tedy oorava povedla jak měla...

Ahoj vodní pumpu jsem měnil někdy v zimě - tuším, že leden/únor.

Co se týče toho těsnění pod hlavou, tak doufám, že se oprava povedla - začínám zjišťovat že mám problém najít schopného mechanika v mém okolí :)

Dostal jsem radu, že mám vyměnit ten termostat za orginální díl. Že tenhle test, kdy jej jen vytáhnu je k ničemu. Povídal mi to mechanik, který řešil stejný problém u stejné motorizace - taky neustálý tlak, vařící voda a studený chladič.

Dnes tedy zkusím nainstalovat ten nový termostat. Jen se obávám těch spalin v expanzce, to se mi moc nelíbí....

---

Ještě doplnění. Ten termostat co jsem vykuchal jsem uvařil ve vodě a laickým pohledem jsem zhodnotil, že se neotevřel - na pohled vypadal jakza studena. Ale nevím jistě, jestli to jde takto zhonotit.

Odkaz ke komentáři

Ok tak dnes jsem vyměnil termostat a musím konstatovat že po jízdě při které mě běžně hadice ztvrdly na beton a voda začala vesele vařit, mám klid. Jízda není úplně nejdelší, takže nemůžu na 100% tvrdit, že je vše ok, ale určitě je to posun k lepšímu.

Jediné co není úplně košér je, že auto netopí, ale doufám že je to jen zavzdušněním systému...

Moje auto je 1.6 75kw (r.v 2002) typ BFQ, jen pro upřesnění.

Odkaz ke komentáři
  • o 10 měsíců později...

Ahojte

mám octávku 1.6 75kw s klimatizací motor AVU. Problém začal že se mi ztrácela voda, to sem poznal že se mi rozsvítila kontrolka a začlo to signalizovat zvukem.Oprava spočívala ve výměně skříně termostatu a výměnou zátky bloku motoru (to byly vadné díly). Unik vody již nemám ale zjístil jsem že mi auto netopí.Někdy to topí a někdy né. Motor vaří, když zastavím a otevřu víčko od nádržky tak valí voda nahoru , pak to spadne ,ale stejně topení nejde.Zjistil jsem že se nesepne velký okruh přes chladič, jelikož je elektronicky ovládaný termostat a termostat věřím že je cajk tak ještě co sem se dozvěděl že je v chladícím okruhu elektromagnetický ventil na uzavírání okruhu a uzavírací ventil která se nachází na hadici od termostatu k topení.Uzavírací ventil mám v plánu vyměnit a ted scháním ještě ten elektromagnetický ventil ale označení co na něm je 1J0 906 283 C nemohu sehnat. Neporadil by jste mi někdo?
Dnes sem skusil odpojit zelené čidlo aby se zapnul nouzový režim a otevřel se velký okruh tak uvidím zítra jestli se velký okruh ohřál.

Jinak už si nevím rady, v servisech mi všechny mý doměnky a poznatky tu z fora popřou. Nechal sem se i ukecat a nechal vyměnit těsnění pod hlavou ale bylo to k ničemu nic se nezlepšilo,naopak řekl bych že ráno mám horší startování,auto nechytne hned ale po delší době.tak mě ještě jeden mechanik poradil, že by to mohlo být prasklou hlavou, tak sem ráno nastartoval a koukl jestli z výfuku nejde kouř,chvíli šla z výfuku voda,řekl bych tak malé štamprle vody vyteklo cca deset centimetru v prumeru bylo mokré kolečko pod autem a malinko se zakouřilo bílým kouřem ale hned to přestalo. Tak nevím, našel by se někdo kdo by mi něco na tohle odpověděl?

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...