Přejít na obsah

spadle dvere O1 prosim o radu

miltas

Doporučené příspěvky

Staří karosáři by vám za matici M16 dali lepáka. Lepší je koupit pant ze zadních dveří (panty jsou stejné a určitě méně ochozelé, pokud to nebylo taxi) a při troše štěstí trefíte na vrakovišti i barvu. Výměna a seřízení je záležitost 1/2 hodiny.

Odkaz ke komentáři

Nasel jsem cisla pantu a vyjely mi tyhle obrazky... Prvni je spodni pant na zadnich dveri a druhy obrazek je spodni pant na prednich dveri. Ty panty mi teda prijdou trochu jiny...

post-16-1296683506_thumb.jpg

post-16-1296683513_thumb.jpg

Upraveno uživatelem houmik
Odkaz ke komentáři
Lepší je koupit pant ze zadních dveří (panty jsou stejné a určitě méně ochozelé, pokud to nebylo taxi)

Muze mi nekdo vysvetlit, jak to s tim teda je? :D Mne se ty panty zdaji jiny...

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem to dělal a povedlo se na 1.

Nejdřív jsem to napružil přes matici - dveře musí být otevřeny uplně minimálně. Je lepší sedět v autě a přidržet si zevnitř tu matici a pak se přivřít a napružovat to.

A jako druhou věc jsem udělal to , že jsem povolil šroubek , který je na vrchním pantu a je schovanej pod plastovou černou krytkou.

Dveře ted fungují naprosto výborně !!! Takže pokud někdo chce mam doma zbytečný spodní a vrchní pant,který jsem tak dlouho sháněl po vrakáčích :o

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

já ty dveře přizvedl i bez povolení šroubku, jen jsem je napružil :palec:

Tak aby se lidi mohli vyhnout tomuto vpravdě humpoláckému způsobu opravy, mám tady alternativní návod. Měl jsem dveře spadlé asi o 2 mm. Šly zavírat, ale bylo slyšet i cítit, že plastové západky zámku drhnou o kovový protikus v rámu dveří. Takže:

1. sežeň kus plastové tabulky o rozměru pantu a tloušťce 0,8 mm (např. z různých varovných cedulek jako je ZÁKAZ KOUŘENÍ a spol.)

2. vyvrtej do tabulky díry v místě, kde jsou v pantech šrouby

3. vytáhni z pantu šrouby, které drží pant ve dveřích

4. vsuň pod pant plast, vrať šrouby, dolaď na pantech dveře, aby těsnily

Oprava když moc, tak na 30 min. se vším všady. Elegantně, čistě, nenásilně. :palec:

Pápopá

Odkaz ke komentáři

KEPP - můžeš prosím rozvést to "...dolaď na pantech dveře, aby těsnily..." v bodě 4.? Co si pod tím představit? Dík.

kdyz povolíš šrouby na pantech, dveře se trochu pohnou, protože v pantu je díra na šroub větší - právě aby umožnila pohybovat dveřmi vzhledem k pantu. takže tam dáš podložku a vrátíš šrouby. protože se ti to asi mezitím pohlo a dveře se vzhledem k pantu trochu posunuly (buď dovnitř nebo ven), je potřeba je poladit: jemně dotáhneš šrouby a opatrně zavřeš dveře. krásně uvidíš, kde ti to nelícuje. například když to zavřeš a uvidíš, že na horní straně dveří máš po zavření větší mezeru než předtím a že dveře nelícují se zadními dveřmi, musíš dveře trochu vysunout ven - STÁLE MLUVÍM O SPODNÍM PANTU! - takže zase otevřeš, povolíš šrouby a zevnitř trochu rukou klepneš do dveří, aby se vůči pantu trochu posunuly směrem ven. tím se ti přitáhne vrch dveří směrem k rámu. myslím, že je to velice jednoduché, třebaže to zní složitě. rozhodně lepší, než pružit panty násilným ohýbáním. pomůže, když na začátku, před prvním povolením šroubů, obkreslíš pant na dveře nebo šrouby na pant. pomocí toho to pak nastavíš hned napoprvé poměrně dobře a bude stačit jen malé seřízení, nebo možná žádné. a za žádnou cenu nepovoluj horní pant i spodní pant současně, pokud neměníš celé dveře. zbytečně by sis přidělal spoustu práce.

pápopá

Odkaz ke komentáři

Dík za rozepsání. :palec:

Já teda doufám, že snad správně chápu, co se tu řeší - můj problém je, že musím dveře spolujezdce rázněji zavírat. Těsně před úplným doklapnutím zámek dveře malinko pozdvihne a když jsou zavřené, tak horní rám lícuje s rámem zadních dveří. Když zavírám menší silou, dveře nedoklapnou úplně a horní rám je o cca 4-5mm níž oproti zadním dveřím. Když dveře jen domáčknu do zámku, zvednou se a lícujou.

Včera jsem krátce pokoušel tu matici - úspěch jsme nějak nevypozoroval, ale nevím jestli jsem použil dostatečnou sílu...nějak jsem se v tu chvíli více neodvážil aby něco nekřuplo...

Je to řešení "maticí" opravdu pro ten můj případ jak popisuju výše?

Odkaz ke komentáři

Dík za rozepsání. :palec:

Já teda doufám, že snad správně chápu, co se tu řeší - můj problém je, že musím dveře spolujezdce rázněji zavírat. Těsně před úplným doklapnutím zámek dveře malinko pozdvihne a když jsou zavřené, tak horní rám lícuje s rámem zadních dveří. Když zavírám menší silou, dveře nedoklapnou úplně a horní rám je o cca 4-5mm níž oproti zadním dveřím. Když dveře jen domáčknu do zámku, zvednou se a lícujou.

Včera jsem krátce pokoušel tu matici - úspěch jsme nějak nevypozoroval, ale nevím jestli jsem použil dostatečnou sílu...nějak jsem se v tu chvíli více neodvážil aby něco nekřuplo...

Je to řešení "maticí" opravdu pro ten můj případ jak popisuju výše?

Já měl stejný problém jako ty.. Spravil jsem to tou maticí a vše je ok.. Musíš se do dveří trochu víc opřít..

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to znovu pokoušel maticí. Tentokrát jsem byl trochu důraznější. Jestli jsem to dobře vypozoroval, tak dveře (horní rám) už najíždí přímo, bez toho "pozdvihnutí" zámkem těsně před úplným domáčknutím. Takže vizuelně ok. Ale dveře bohužel stále potřebují důraznější zavření oproti ostatním = ten zákrok maticí asi neodstranil tu moji hlavní příčinu. Mám pocit, že kdybych oko zámku na sloupku posunul krapet ven z auta, tak to pomůže. Ale moc se mi do toho nechce, třeba pak zase nebudou dveře dostatečně těsnit.

Asi to budu teď chvíli jen sledovat jak se to chová, třeba jsem ty výsledky "po matici" jen špatně vyhodnotil a je tam změna k lepšímu... :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

prostříkej zámek dveří WDčkem a stejně tak i pant, hlavně spodní, kde jsou pohyblivé "krokovače", nebo jak to nazvat. já jsem měl jeden z nich uplně zatuhlý, takže místo aby se otáčel tím, jak na něj tlačí pero pantu, tak se o to pero odíral. prostříkal jsem to, nechal pár dní působit, pak ještě a zas a už se to hýbe. jestli bys ty krokovače měl taky zatuhlé a spěchal, dá se to prý povolit brzdovkou (rozpouští rez). určo jsou na takové věci i spešl spreje, ale ty budou dost drahé.

pápopá

Odkaz ke komentáři

Já to řeším úplně jinak. Když s dveřma zaviklám, tak cítím, že vůle je většinou ve vrchním pantu a tím pádem se dveře svěsí a pak při zavírání dře zámek dveří o oko. Řešil jsem to asi u 20ti oktávek. Takže je třeba vymezit tu vůli, kvůli které nám to padá dolů.

1. Sundáte přední kolo a plastový podběh.

2. Vytáhnete malý blinkr a odšroubujete plast, který drží na dvou plastových maticích M10.

3. Vezmete torx a jemně zevnitř blatníku povolíte vrchní pant.

4. Vezmete kus desky obalenou hadrem. Desku přiložíte na povolený pant a úderem na desku pant posunete o kousek dopředu, a tím se vymezí vůle. Chce to ale pořádnou prdu, aby se to pohlo. Že se to pohlo, poznáte pohledem na pant.

5. Pant posuňte nejdříve asi o 1mm, přitáhněte vrchní pant, nasaďte kolo a spusťte na zem. Zkuste dveře zavřít. Musíte to zkoušet, když auto stojí na kolech, protože, když je to zvednuté, tak je kára napnutá. Pokud je to OK, zase auto zvedněte, pořádně dotáhněte vrchní pant a vše nastrojte zpět. Pokud to pořád dře, tak postup opakujte.

6. Když to tak po sobě čtu, tak to vypadá složitě, ale je to práce max. na 30 min, a funguje na 100%. D.

Odkaz ke komentáři

Já na tom svým vrchním pantu vidím známky toho "poklepu" jak popisuješ ty. Z toho jsem usoudil, že už tak někdo řešil. Od akce mne tehdy odradila nepřístupnost toho torxu. Ty popisuješ jak se k němu dostat a považuješ za jednoduché. Mně by se spíše líbil udělat speciální klíč, kterým bych se dostal skrz pootevřené dveře směrem z kabiny. Dovedu si takový klíč představit.

Momentálně se mi zdá, že po "matici" se mi situace zlepšila, tak to nebudu zas nějakou dobu řešit...

Odkaz ke komentáři
  • o 4 měsíce později...

Díky za návod s matkou. Dneska jsem to přes ní napružil a je to rozhodně lepší než předtím. Není to sice na 100% jako s novejma pantama, ale aspoň už to při zavírání tak nebouchá, jen to lehce drhne.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
  • o 2 týdny později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...