Přejít na obsah

Geometrie zadní nápravy - jak?

borlan

Doporučené příspěvky

Tak jsem měnil kola na zimní a zjistil jsem nemilou věc - u obou zadních pneu se výrazně sjel vnitřní okraj (auto mi občas vzadu zaplavalo, ale přičítal jsem to bohužel povrchu, gumám a prázdnýmu kufru). Gumy byly sice z druhé ruky, ale jako nové a v žádném případě sjetý kraj. Dal jsem na nich cca 6.5tkm, tak mě to pěkně točí, jestli je budu muset vyřadit. No asi jsem na ně měl občas mrknout, teď už je pozdě. A je jasné, že podobně dopadnou i zimáky (ale ty už mají dost za sebou, tak to oželím).

Zřejmě tedy nějaká chyba na geometrii zadní nápravy, otázky:

1 - dá se nějak geometrie zadní nápravy nastavovat?

2 - nebo tam něco odešlo a musím vyměnit (nějaké čepy, silentbloky...)?

K zadní geometrii se mi zde nepodařilo nic najít. Sám to zřejmě nakonec nepořeším, ale než bych dal někomu dělat, rád bych byl trochu v obraze co a jak...dík předem za info a rady... :)

Odkaz ke komentáři

ahoj, nie som nejaky odbornik ,ale zadnu napravu som si uz robil. Nastavovat sa neda, je to vlecna naprava, napevno. Kedze sa ti zodiera vnutorny okraj, vidim to na rozbite silentbloky, su pomerne velke a ked sa znicia, ma to vnutro tendenciu ohnut sa pod vahou ,ze sa koleso nakloni tak,ze ti to bude drat viac vnutro ,, koleso sa nakloni takto \ -ako ukazuje lomitko. Cize skontroluj silentbloky.

Odkaz ke komentáři

Myslim si, ze silentblokmi ani tlmicmi nic nepokazis, ale problem nevyriesis. Mas rovnaky problem, aky ma asi 50% majitelov Octavii. Casom sa ta naprava jednoducho ohne do tvaru pismena A. Kamos robi v pneuservise a hovori, ze je kopec aut z VW Grupe s tymto problemom. Hlavne kombiky. Bud das novu napravu, alebo ju vyrovnas rozpinakom, alebo to este riesia cca 0,1mm podlozkou medzi naboj kolesa a napravu.

Odkaz ke komentáři

Nemám ambice až tak radikálně měnit (úvaha o zadních kotoučích), jezdím v klidu a bubny mi snad postačí. Otázka je, zda jsem schopen rozpoznat OK nápravnici z vrakáče. Obávám se, že bych jen dostal ujištění vrakaře a v reálu pak průšvih...

Někdy v týdnu pojedu k mechanikovi, tak snad zjistí jasnou příčinu a podle toho budu pokračovat...

Co ta nová čína? Najedu cca 10tkm ročně, větší zátěž v kufru max 1x ročně dovolená...to by mi mohla dobře posloužit, ne? I když vím, že je zde na foru spíše obecná nechuť k druhovýrobě... :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Říká vám něco výrobce CARWELL? Cena ok a Čína by to neměla být...co?

A ještě prosím dotaz - v nabídkách zadních nápravnic narážím občas na údaj "pro stabilizátor 18mm" (snad to teď nemotám). Co to znamená? Je více druhů a jak poznám jestli na moji Octu jo nebo ne?

A jsi si jist koupi nove napravy ? Netsaci vymenit jen dily ?

I ja mel sjete kolo (jedno pravda) a oprava byla minimalni a za malo Jen silemblok a cosi a byl klid

Odkaz ke komentáři

Tak po návštěvě mechanika to nevypadá dobře. Sice se kontrolovalo jen vizuelně (sešli se u toho 3), ale už z toho bylo konstatováno, že to je vše nějak hnuté. Zadek jede jen po cca 1/3 pláště (vnitřek obou kol, výrazné "áčko"). A zřejmě úplně zadek neladí s předkem. Svezli se v tom a dali za pravdu, že na jízdních vlastnostech nic není markantního poznat (ale nezkoušeli velkou rychlost a zatáčky...ale já tak jezdil a nic podstatnýho mi to nedělá). Když mi to ukazovali, tak už jsem to viděl i já...

Prozatímní závěr je nová nápravnice (nová nebo vrakáčová - nabídnou mi)a modlit se, aby nebyly hnutý nosníky kastle a stačila jen ta výměna (objevili, že to tam v těch partiích bylo už dřív opravovaný po nějaký bouračce - místně neorigo ošetřený spodek, tu opravu dělali evidentně kdysi v Německu, tak by snad mohla být ok?). :(

Já to koupil zřejmě až po druhý bouračce - lehce (zdálo se) fláknutý zepředu dozadu po boku (přední blatník, přední dveře). Původně nemělo být přední kolo bouchlé, ale objevila se hned po koupi ohlá tyčka řízení - vyměněna (a taky za chvíli měnil ložisko v předním kole...možná důsledek té rány). Možná při té druhé dostalo i zadní kolo a tehdy hnula se ta náprava (teď zpětně vidím v jiných souvislostech, že byly na zadku ponechaný zimáky - asi letní vyřídili jako já?).

JAK VELKÁ JE PRAVDĚPODOBNOST OHNUTÍ ČEPU ZADNÍHO KOLA? Připadne mi masivní a spíš, že se ohne plech nápravnice než ten čep, co? Abych nedal novou nápravnici, problém zůstal kvůli čepům...a podezříval zbytečně nosníky...?

Každopádně slušné náklady mne neminou... :(

Chytám se vlastní domněnky, že i kdyby nová nápravnice nesrovnala kompletně geometrii, tak odklon kol (tedy to "áčko") by měla odstranit - a to je pro mne nejpodstatnější, nežralo by to už pneu. Jízdně si nestěžuju, ale měnit gumy po 6tkč fakt nejde...je ta domněnka správná?

Opět dlouhý příspěvek, omlouvám, ale musím se z toho nějak vymluvit a oklepat...dík za další rady a postřehy... :(

Odkaz ke komentáři

Tak kostky jsou vrženy - po dohodě připravena jetá kompletní náprava, výměna proběhne příští týden v úterý. Celá sranda propočítána na 4.5tkč :-( Je to i včetně kompletní geometrie (i když stav některých ostatních komponent ji zřejmě hned krapet znehodnotí). Tak jen doufat, že se nevyvrbí něco víc...jsem finančně opravdu ve srabu. Budu pak informovat.

...zajeď někam na spolehlivou geometrii a pak dělej závěry. Nějaké vizuelní kontroly to je o ničem...

Jo to chápu, ale tohle je opravdu evidentní. Geoška-měření by to jen potvrdila, nic víc. Silentbloky na zadku (alespoň jsem přesvědčen)nemohou mít s odklonem (resp. s tvarem "A") nic společné. Musí se jít po nápravnici, event. čepech. Jak píšu jinde - úterý rozhodne...

Odkaz ke komentáři

Dík za nabídku, ale bohužel pro mne přišla pozdě - v pátek odpoledne jsem musel odkývat nápravu nabídnutou mechanikem a ta je už zajištěná, nemůžu zřejmě cuknout. Stejnou nabídku jsem zahlédl pozdě i na Aukru. Tak si teď říkám, že to bude ta tvoje...co? Pokud to není ta tvoje, tak mi prosím dej soukromou zprávu za kolik by byla a odkud jsi...možná bych pak zkusil dojednat vrácení té odsouhlasené. Ale obávám se, že to už nepůjde. A muselo by se to dořešit do pondělí večer, v úterý ráno jdu na plac...

Tak teď jsem kouknul na tvůj profil a figuruje tam Prostějov. Z toho mi plyne, že ta náprava na Aukru není tvoje a zároveň, že to neklapne - jsi příliš daleko od Pardubic... :( ale ještě jednou dík za nabídku... :palec:

Odkaz ke komentáři

Tak jen krátká info o (doufám) závěru této záležitosti - nápravu komplet vyměnili za použitou z vrakáče, původní mi zůstaly pouze bubny (byly vizuelně v lepším stavu). Podle vytištěných údajů z geometrie vše luxusní hodnoty (ale jak dlouho, že?), tak doufám, že to nepravidelné sjíždění skončilo. Změnu jízdních vlastností nějak zvlášť nepozoruju, ale neměl jsem taky moc příležitost řádně ozkoušet.

Celá sranda mne stála 4.600, což je na moje momentální možnosti ku*evská darda z které se budu zase dlouho "léčit"...obzvláště když se furt něco objevuje dalšího aniž bych se pořádně "doléčil" z předchozího... B)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...