Přejít na obsah

Motor s pěti válci – Jak funguje?

Doporučené příspěvky

zdravim všechny muj kámoš je majitelem volva 2.4 TD pětiválec a ted ho má v servise a dostal náhradní vúz oktavii 1.4 tfsi a řikal že je opravdu skvělá a dobře se mu sní jezdí ale to jen tak naokraj. ale bavyly jsme se spolu otom jestli by nám mohl někdo říct jak vlastně funguje motor s pěti válci dohadovaly jsme se otom a nevíme zaboha na jakem principu je to založené jak ty písty vlastně chodí jestly jdou nahoru všechny postupně a nebo nejdříve dva a pak ty 3 prostě by nás toto moc zajímalo doufám že tu nebudu za blbce :rolleyes: děkuji za každou odpověd na internetu se mi to nepodařilo dohledat

Odkaz ke komentáři

Podle mě je i u 4 válce v horní úvrati vždycky jen jeden válec ostatní jsou v různých pozicích. Nikdy to není tak že by 2 byly nahoře a 2 dole... U 5ti válce to bude úplně stejný jen bude jeden válec navíc a proto bude mít motor jemnější chod a menší vibrace... :pivo:

Odkaz ke komentáři

Podle mě je i u 4 válce v horní úvrati vždycky jen jeden válec ostatní jsou v různých pozicích. Nikdy to není tak že by 2 byly nahoře a 2 dole... U 5ti válce to bude úplně stejný jen bude jeden válec navíc a proto bude mít motor jemnější chod a menší vibrace... :pivo:

diky mooc jo bylo mi to divné že by chodily po dvou nebo tak myslel sem si že to tam je uložený tak že jdou postupně :) protože by to jinak nedávalo smysl :) ještě jednou diky za utvrzení :palec:

Odkaz ke komentáři

u 4 valce mas 2 nahore a dva dole

1 nahoru komprese

2 dolu sani

3 dolu expanse

4 nahoru vyfuk

Alespon takhle nak si pamatuju stodvacu, na petihrnec bych se musel podivat

EDIT > napr. zde to mas nazorne nakresleny ;)

a zde mas animac 3hrnce vpravo dole podrz ikonu toceni.

Upraveno uživatelem buml
Odkaz ke komentáři

u 4 valce mas 2 nahore a dva dole

1 nahoru komprese

2 dolu sani

3 dolu expanse

4 nahoru vyfuk

Alespon takhle nak si pamatuju stodvacu, na petihrnec bych se musel podivat

EDIT > napr. zde to mas nazorne nakresleny ;)

U 4 valce máš dva nahoře a 2 dole ale ty dva co jsou nahoře tak jestly se nemýlim tak každej tam má jinou funkci určitě oba v tu chvíly nezapalí :blink:

Odkaz ke komentáři

Vojto,tak jak pises, tak tak to funguje ted u posledni Yamahy R1..Dosahli toho pretocenim ojnicnich cepu...Rikaj tomu motoru BIG BANG..A pral bych ti slyset ten zvuk..!ZA prvy mazec a za druhy bys nerek,ze je to 4val.. :)

Ahaa jsem myslel že to tak je u všech 4 válců nebo aspoň těch modernějších teda než je ten ze 120 :D

Ale je mi to divný, proč by chodili vždycky 2 spoleščně? jaký to má výhody oproti tomu když půjde každej jinak?

aha tady je to hezky vidět, tak aspoň je vždycky každej z těch dvou v jiným cylku :)

Odkaz ke komentáři

u 4 válce běžné kontrukce jsou vždy dva dole a dva nahoře. je to kvůli vyvážení

rozdělit 360°na 4 díly by ale určitě taky šlo...

jinak z toho schématu HTPéčka je krásně vidět, že prostá "amputace" jednoho válce z 1,6 to nebyla(jak někteří hanlivě vznik tohoto motoru popisují)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...