Přejít na obsah

Zásuvka 220V - redukce

Guest konsty

Doporučené příspěvky

Ahoj, mám v Octavii zásuvku na 220V jenže k mému zděšení jen úzkou a co dál, když všechny kabely mají kulatou se zemnící dírou na kolík. V autě si tam nezapnu vubec nic a já to mam na notebook, ale mám smolíka a redukce se nedá sehnat. Tak místo nabíjení PC si asi pořídím stolní lampičku. :wallbash:

Odkaz ke komentáři

No je pravda, že jsem nad tím taky přemýšlel, jak napojit Notebook. A redukce ani nemůže existovat, protože v ploché zásuvce není zemnící kolík, takže by redukce tento třetí drát měla nefunkční, což by podle mě oficielně neprošlo u výrobce při výrobě normou...

Vzdálenost kolíků (fáze a nula) je stejná, takže řešením by bylo zásuvku nějakou redukcí povystrčit dopředu, pak bys tam normálně zapojitl i kabel s kruhovým koncem... :huh:

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...
  • o 2 týdny později...

Je to z bezpečnostních důvodů, zásuvka je omezena na příkon max. 150W. Proto je plochá. Přístroje nad 150W mají zemnící kolík a kulatou zástrčku.

No, můj zdroj k NTB má jen 90W a přesto je se zemnícím kolíkem.

Ale i toto má řešení, stačí koupit obyčejný kabel - http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450000000001I73

a vyměnit ho za ten s trojkolíkem. Jsem to tak teď řešil, když jsem origo kabel zapomněl a potřeboval jsem NTB nabít, vzal jsem kabel z rádia, mírně ho upravil aby šel do zdroje zastrčit a už to jelo.

Je to sice bastl, ale co se dá dělat. Jinak já používám měnič od HQ a ten má zásuvku tříkolíkovou.

A nebo než to takto bastlit, tak koupit zdroj jen s dvoukolíkem.

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514508O1UY0001B0H

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...

Pokusím se to trochu objasnit

1. tato dvouvodičová zásuvka v autě je určena POUZE k napájení spotřebičů třídy ochrany dvě - tedy s dvouvodičovým přívodem.

2. zde není žádná fáze či nulák jako v běžné síti - oba vodiče jsou rovnocenné

3. použití jakékoliv redukce je nepřípustné - ne snad z hlediska použití v tomto autě, ale proto, že nějaký blb by tu redukci mohl použít doma v bytě

4. není pravda, že spotřebiče menší než 150W nemohou mít třívodičový přívod (L,N,PE) a naopak, že spotřebiče nad 150W nemohou mít dvouvodičový přívod.

5. každý spotřebič s třívodičovým přívodem (třída ochrany 1) musí mít zapojený ochranný vodič (PE)

A pozn. nakonec - dnes už je jedno, kde je v bytové zásuvce zapojen vodič fáze L a nulák N

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...