Jump to content

NÁVOD: Promázání ložisek pískajícího ventilátoru (kabinového)

Honza9007

Recommended Posts

Opět se svolením Stringa přidávám další jeho návod. ;)

1. demontovat schránku spolujezdce - tento krok lze přeskočit

- povolit 6x torx, odpojit hadici klimatizace a konektory airbagu a osvětlení schránky

01.jpg 02.jpg

2. demontovat spodní kryt palubní desky spolujezdce

- povolit 2 vruty a sundat polstrování

03.jpg

3. demontovat výdech - tento krok lze přeskočit

- povolit 1 vrut a sundat plastový výdech

04.jpg

4. demontovat ventilátor

- lehce zatáhnout za zobáček směrem dolů a otočit ventilátorem za zarážku (může být zajištěno vrutem, ale nebývá to)

- ventilátor "spadne" dolů

- vyčistit případně obal ventilátoru

05.jpg 06.jpg

5. rozebrat ventilátor

- odpojit konektor s černým a červeným drátem a vyndat gumovou záslepku

- podle obrázku zatlačit 3 gumové aretace (chce to celkem velkou sílů, nejlépe širším plochým šroubovákem zamačknout směrem dolů a vytahovat s nimi celý rotor ventilátoru)

07.jpg

6. vyčistit a promazat ložiska

- dle obrázků očistit co nejlépe obě ložiska a pořádně promazat mazivem pro ložiska - já jsem koupil PortaPro silikonové mazivo ve spreji pro vysoce namáhaná ložiska, v autě se mění hodně teplotní podmínky a ventilátor běží prakticky pořád, když to nastříkáte WDčkem, vydrží to jen rok, já to mám takhle už 4 roky a ani o ventilátoru nevím.

08.jpg 09.jpg 10.jpg

7. zpětná montáž

- opačný postup ;-)

POZOR: při prostrčení kabelu ventilátoru a vlastního vložení ventilátoru do krytu, musíte zase ty gumová zajištění vrátit do zajištěné polohy, to se zase udělá tím šroubovákem a to tak, že se po maximálním nastrčení ventilátoru na kryt podeberou ty zajištění šroubováčkem a nadzvednou se až vyskočí ven z drážky a vylezou, jinak by ventilátor vypadl ven!!!

V servisu Vám řeknou, že vymění celý díl (tuším že něco kolem 3500kč vč.práce), pokud tam není mechanická závada a ventilátor jenom píská, tohle Vás vyjde na cca 350kč a max. hodinku práce u auta!

• 4 weeks later...
  • 6 months later...

Chlapi riesil som to podobne, ale povedal by som jednoduchsie. Zapol som vnutorny okruh a vytiahol kluc zo zapalovania. Potom som dal dole kastlik (3torxy hore, 2torxy dole a 1torx napravo pod krytkou). Vdaka tomu ze zapnete vnutorny okruh sa vam otvori klapka hned za kastlikom cez ktoru viete vopchat trubicku s WD40 a premazat to tam. Potom staci nahodit kastlik naspat a je po cvrlikani. POZOR: Ked odpojite steker k zamku na spolujazdcov airbag, nezapinajte kluc v zapalovani skôr, ako ho pripojite naspät, pretoze pri odpojenom zamku vam zapise chybu, ktoru bude treba diagnostikou vymazat!

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...

Neměl jsem tohle téma ve sledování, takže jsem sani netušil, jaký to bude mít ohlas, ale jsem rád, že to mnohým pomohlo / pomůže :palec: jindra999 dobře zaregistroval, že v popisu mám 5x torx, je jich ale opravdu 6 tak, jak je znázorněno na obrázku :jelen:

Vložil jsem tentokráte už sám další návod, tak koukněte, třeba se bude někomu hodit :beer:

• 1 month later...
  • 5 months later...

Tak chlapy, není tam žádné ložisko, ale taková provrtaná kulička, která je držená poloviční ocelovou klecí a to bude vrzat pořád. Já jsem koupil 2 ks kvalitních uzavřených ložisek 8x22x7(180,-kč), udělal 2 ocelová pouzdra 22x26x7 (pokud by existovalo ložisko 8x26x7 tak není potřeba). Abych se dostal na ložisko, malým kotoučkem jsem ubrousil z boku ta dvě roztepovaná místa a při montáži použil ta druhá dvě. Nic těžkého. A o ventilátoru do 3 polohy vůbec nevím ! Pokud bude zájem, tak to nafotím

Krasko

• 4 months later...

Diky za navod, dnes mi pomohol. Prvy a treti krok staci uplne preskocit a vybrat rovno ventilator, ide to pekne von. Premazal som to olejom na zbrane, tak uvidim kolko to vydrzi. Mam este silikonovy sprej, ale toto mi prislo rozumnejsie :)

Inak je zaujimave, ze na FL je ten cerveny a cierny kabel az vnutri toho puzdra, nie tak ako je na obrazku vyssie.

Edited by Kyselinka

Já to dělal při čištění klimatizace a měl jsem kaslík sundaný, tak jsi to měl snazší [emoji6]
Hele já to stříkal sprejem co se mažou ložiska pro vysokootáčkové stroje a mám to už tuším 2,5 roku a je klid. Ťuk, ťuk [emoji16]
V servisu když jsem se na to pískání ptal, ho chtěli hned vyměnit blázni.

• 1 month later...
  • 5 months later...