Přejít na obsah

Normativy na výměnu všeho

Doporučené příspěvky

Ahoj,

zajímám se o normativy na výměnu všecho, co lze měnit u O II 1,6 TDI cr. Tzn. filtry, kapaliny popř. rozvody apod. Nějakou celkovou tabulku. Nemá někdo, popř. nemůže ji někdo sem přišpendlit do technických specifikací?

Hledám, neb ty normativy na výměnu všeho jsou přetáhnuté. Hodně. Každý si zkrátil termíny, ale přehled všecho, co se má dělat, jsem tu nenašel. Proto prosím o pomoc a poskytnutí tohoto..

díky.

Odkaz ke komentáři

Jako spotřebáků nebo všech dílů ? Takové tabulky asi neexistují.

JInak jestli auto jezdí normálně tak:

Tlumiče vydží mezi 120-200 tisíci km

Kosti každých 50 tisíc

Gumové části náprav je dobré dělat s tlumičy. Zdají se OK ale nejsou když je vyměníš auto celkově zpevní

EGR každých 80-160 tisíc km

Dvouhmota vydrží mezi 140 a 250 tisíc km

Vstřiky a čerpadlo by mělo v klidu dát těch 250 tisíc ale může odejít dřív

DPF 260 tisíc km

Rozvody 210 tisíc (dřív jen když auto třeba půl roku stálo a je starší 5 let)

Olej v převodovce po 5 letech na km moc nesejde... ano je doživotní, ale životnost auta je 5 let. Takže buď prostě ten olej vyměň po 5 letech nebo auto hoď na vrakáč, protože když tam necháš původní, budeš mít problém.

Olej v motoru klasika rozumných 15K

Brzdová kapalina... lidi mi to tu omlátí o hlavu, ale nemáš šanci poznat když jí místo po 2 letech vyměníš jednou za 4 roky... já jí zatím nemělnil vůbec auto má 7 let, jezdím s autem hodně po dálnici kdyby to byl problém už bych to dávno řešil, podle mě je to všeobecně zavedený a uctívaný hoax.

Vzduchový a palivový filtr se má měnit po 90 tisích km osobně měním s každou druhou výměnou oleje to jest po 30K km... podle mě je to blbost po 90k

Kabinový každý rok ideálně na jaře.

po cca 160K km rád odchází kompres klimi a volnoběžka altíku...

Celkem jasně z toho vychází že pokud si někdo koupí octu po 160K km tak když bude mít smůlu na vše tak si může připravit dalších 180 tisíc na generálku auta... to řikám pořád že nemá moc smysl kupovat ojetá auta :-)

Nevím jestli to takhle stačí, ale pochybuji že najdeš nějakou oficiální tabulku.

Odkaz ke komentáři

Ahoj,

zajímám se o normativy na výměnu všecho, co lze měnit u O II 1,6 TDI cr. Tzn. filtry, kapaliny popř. rozvody apod. Nějakou celkovou tabulku. Nemá někdo, popř. nemůže ji někdo sem přišpendlit do technických specifikací?

Hledám, neb ty normativy na výměnu všeho jsou přetáhnuté. Hodně. Každý si zkrátil termíny, ale přehled všecho, co se má dělat, jsem tu nenašel. Proto prosím o pomoc a poskytnutí tohoto..

díky.

Čemu říkáš "normativy"?

Myslíš intervaly výměny nebo technologické postupy?

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Myslím to, že tady jsou nějaké normy, dle kterých se má co měnit. Třebas filtry po 90 000, olej po 2 letech či 30 000, rozvody 150 000 km apod.

Dle mého jsou tyto normativy prostě přetáhnuté. Proto bych rád měl nějaký seznam, kde bych si to seškrtal tak na polovinu až třetinu a to si měnit sám. Proto mi šlo o ty normativy na jednotlivé kapaliny a mechanické součásti.

Technologické postupy by byly také zajímavé.., at vím do čeho bouchnout.. :D

Díky moc za reakce..

Odkaz ke komentáři

Něco podobného. Spíše jde mi o to, co psal 15 degren v tomto smyslu:

Výměna oleje xxxxx km, xxx let

Výměna olejového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna vzduchového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna pylového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna brzdové kapaliny xxxxx km, xxx let

Výměna rozvodů xxxxx km, xxx let

Výměna ... (stačí si doplnit).

Prostě nějaký smysluplný přehled všeho, co se má měnit v jakých termínech (omezeno najetýma km a nebo rokama)

Odkaz ke komentáři

Něco podobného. Spíše jde mi o to, co psal 15 degren v tomto smyslu:

Výměna oleje xxxxx km, xxx let

Výměna olejového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna vzduchového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna pylového filtru xxxxx km, xxx let

Výměna brzdové kapaliny xxxxx km, xxx let

Výměna rozvodů xxxxx km, xxx let

Výměna ... (stačí si doplnit).

Prostě nějaký smysluplný přehled všeho, co se má měnit v jakých termínech (omezeno najetýma km a nebo rokama)

Vždyť to v tom máš napsané, stačí jen číst.

Odkaz ke komentáři

:blink:

hodně zajímavé téma..... co k tomu napsat, doporučovat pokyny výrobce + selského rozumu a zkušenností zkušenných servisáků, neměnit 7 let brzdovku je naprostý úlet. Brzdovka má vliv na životnost celého brzdového systému a má takovou hezkou vlastnost, že do natahuje vlhkost a veškeré nečistoty, takže klasika je zadní samostavy KO a třeba na FL OII dos časté výpadky ABS - vadná hydroventilová část, cena nového dílu kolem 30t Kč... to se vyplatí :palec:

Odkaz ke komentáři

vše co není uvedeno v tabulkách servisního intervalu se mění buď podle stavu a nebo podle aktuální opravy (je třeba nesmysl nechávat u nových tlumičů staré horní uložení i když je ještě ok a podobně.....)

nelze určit životnost všeho, záleží hlavně na tom, jak a kde se s autem jezdí, jsou prasata, co z auta udělají vybydlenku a technický střep do 100 000km a pak jsou lidi, co po nájezdu 500 000 mají auto jako nové i včetně podvozkových dílů, protože nevymetaj každou díru...

ale zase opatrným řidičům odcházejí bzdy dřív jak těm, co jezdí rázněji

pokud na to ale chceš jít vědecky a né rozumně, tak je lepší si každých 150t km koupit nové auto a nebo vzít operák, po 2 letech měnit auto a neřešit vůbec nic

Upraveno uživatelem Rolbař
Odkaz ke komentáři

Bohuzial nemam toho viac. Ako to tu odznelo, su veci kde sa neda odhadnut zivotnost a je ciry nezmysel menit uplne vsetko skor.

Napr. pri rozvodoch suhlasim ze je lepsie preventivne vymenit remen skor. Ale zas taky DPF moze vydrzat cca 250tkm, to ale neznamena ze si ho dam preventivne menit pri 125.

Odkaz ke komentáři

Ty kosti, to jsou na O2 které přesně díly? Zatím jsem neměl tušení, že bych měl po 50 tkm měnit nějaké díly na nápravě. Mám najeto 75 tkm, pokud je to pravda. A rozvody 210 tkm? U 1,6 MPI zvažuju výměnu, protože mám sice malý nájezd, ale stáří 12,5 roku. Vodní pumpu měnit taky při mém nájezdu??

Odkaz ke komentáři

Ale předpokládám, že napínací kladku po 75 tkm měnit nemusím? Řemen bych udělal, když to má ty roky, ale kladka by klidně mohla ještě jednou tolik namotat. Mechanik od nás říkal, že i po 160 tkm má dobrý stav, vyměnil ji a nová byla slyšet. Nejdřív ale zkusím na řemen kouknout, pokud bude vypadat jak z fabriky, tak ho měnit nebudu.

Odkaz ke komentáři

Olej.. (to známe všichni, ale předpokládám, že když tam není to základní, tak tam nemusí být ani ten zbytek) ;)

Co třebas tlumiče? EGR?

Tohle přesně dokazuje, že je tohle téma od začátku zbytečné. Copak se dá normovat výměna tlumičů? Ze samotné podstaty věci ne!

Normy k předepsaným věcem tu máš, když sis nedokázal sám otevřít návod a přečíst si to tam, a zbytek jsou jen plky, takže zamykám.

Odkaz ke komentáři
Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...