Jump to content

Poradna lité disky a pneu

jirka.k

Recommended Posts

Na STK by měli zkontrolovat rozměry disku včetně ET (ale to by si museli sundat kolo z auta, že) a pak myslím i tzv. KBA číslo. To je uvedený jednak v typovým listu a druhak by mělo být vyražený i na kole. Pokud se nebude shodovat (což u origo kol škoda a typ. listu od jiných výrobců nebude), neměla by STK dát posvěcení k zápisu. Ale všichni víme, jak to u nás chodí... :palec:

Mimochodem, když jsem kupoval fabii a šel na evidenční prohlídku, byly tam disky 7,5x16 ET35 (který v TP zapsaný nejsou) s pneu 205/45. Technik jen kouknul na rozměr pneu, který souhlasil, a prošel jsem. Nicméně podle stylu "našprcnutí" gumy na disku by mu to mělo být jasný, že to není origo. Jo a se stejnýma diskama jsem rok na to prošel i normální STK a ještě mě pochválili, jak mám auto v cajku. :palec:

Nikdo tu na to auto nechce cpat ET 5 23" a podobne hovadiny takze zase klid ju? Zase musis uznat ze kdyz ty rafky maji typovej list a nemecky TUV tak jako v pohode a ta byrokracie navic tam proste je z casti si za to muzeme sami, ale jak pisu resime tu rozumne parametry disku.

SA v tom taky taky neni uplne nevinne pac 18" zenithy na to auto jdou drzi si to bokem kvuli rozliseni modelu.

To uz mi pripada jako vetsi hazard vymena jinejch casti podvozku.

SA v tom taky taky neni uplne nevinne pac 18" zenithy na to auto jdou drzi si to bokem kvuli rozliseni modelu.

politika Škoda Auto je vo viacerých faktoroch presne opačne ako by som to spravil ja :palec: Možno sú jednotlivé kroky nadiktované aj zo strany VW, ale vyhlasovať že 18" disky môžu ísť iba na RS - akoby to auto bolo úplné niečo iné ako klasická OII, ale všetci vieme, že je to to isté iba s nižším podvozkom prípadne inými tlmičmi. Takže o uchytení a nestabilite gumy tu nemôže byť ani reč. Nezaregistroval som, ale ani škodovka nepovolí certifikát resp typový list na Zenithy že sú pre model OII a nie len pre RS?

Guest Jura Hrabal

Zdravím všechny tady z fóra. Chtěl bych se tady pozeptat, a doufam v nějaky ohlas jako rady a tipy Chci koupit tyto kola.. http://www.kuptepneu.cz/detail-zbozi/23566...7-5-112-0-et35/ měly by byt na OII 2.OTDI rv. 04. chtěl bych poradit,zda je to dobrá volba,a především se šířkou kola, tj. 7,5 palce, a následným obutím pneu, jak se někde výše zmiňuje Ol@f, a dát tam co je předepsané, já bych tam chtěl dát pneu 215/45 R17. jasny že někdo řekne,dej tam co je předepsané, většina dává 225/45.. já puvodně chtěl dát šířku 205,prostě nechci nijak široká kola,ikdyž to vypadá pěkně, poradíte mi s mou volbou 215/45 R17 k těm kolům z odkazu, prosím? :-)

Strašně mě baví řeči o byrokracii..ono jde o to, že výrobce z nějakého důvodu má konstrukčně navržené určité rozměry a obutí. Pokud by na parametrech nezáleželo, tak asi do techničáku dá rozměrů tři prdele, ale není tak těžké pochopit, že to asi tak snadné nebude, proto ta omezení..a proto také příslušná legislativa, která toto dále omezuje do té míry, aby se nedaly měnit parametry konstrukce vozidla tak, jak zamýšlí jeho výrobce. Proto také není tak snadné najít dodatečné homologace pro další ráfky..ale jsme v Čechách, tady výrobce auta ví úplné ho.no, že

nikdo nechce menit parametry konstrukce.chci tam jen legalne origo 18"..na homologacnim odd. SA mi rekli, ze tam jdou, ze konstrukce je stejna,jen podvozek je nizzsi, ale ze to proste nepovolujou-duvod neuvedli, ale rekli mi, ze kdyz si koupim 18", 19" od jineho vyrobce a budou mit typovy list na OII tak nebudu mit problem---potom se tedy nezlob, ale tohle je byrokracie :angry:

politika Škoda Auto je vo viacerých faktoroch presne opačne ako by som to spravil ja :angry: Možno sú jednotlivé kroky nadiktované aj zo strany VW, ale vyhlasovať že 18" disky môžu ísť iba na RS - akoby to auto bolo úplné niečo iné ako klasická OII, ale všetci vieme, že je to to isté iba s nižším podvozkom prípadne inými tlmičmi. Takže o uchytení a nestabilite gumy tu nemôže byť ani reč. Nezaregistroval som, ale ani škodovka nepovolí certifikát resp typový list na Zenithy že sú pre model OII a nie len pre RS?

SA nedavaji typove listy.....zeptaji se na VIN a reknou jaky kola tam muzou byt a pokud je nemas v technicaku, zaslou lejstro-asi neco podobnyho jako TL a s tim pujdes na magistrat a tam Ti to napisou.. Proste na obyc OII 18" SA nepovoli, byt jsou origo

Zdravím všechny tady z fóra. Chtěl bych se tady pozeptat, a doufam v nějaky ohlas jako rady a tipy Chci koupit tyto kola.. http://www.kuptepneu.cz/detail-zbozi/23566...7-5-112-0-et35/ měly by byt na OII 2.OTDI rv. 04. chtěl bych poradit,zda je to dobrá volba,a především se šířkou kola, tj. 7,5 palce, a následným obutím pneu, jak se někde výše zmiňuje Ol@f, a dát tam co je předepsané, já bych tam chtěl dát pneu 215/45 R17. jasny že někdo řekne,dej tam co je předepsané, většina dává 225/45.. já puvodně chtěl dát šířku 205,prostě nechci nijak široká kola,ikdyž to vypadá pěkně, poradíte mi s mou volbou 215/45 R17 k těm kolům z odkazu, prosím? :-)

myslim,ze polezou trochu ven, aby neskrtaly o lemy.......ale jestli OII bude TL nemel by byt problem a jsou tam i rozmery pneu, ktere jsou pro to kolo povoleny

Mno...nevím, jestli je škodovka tak blbá, aby to klaplo ;)

...IMHO na to maximálně napíšou obligátní "Velice nás těší Váš zájem o naše produkty...bla bla bla...obraťte se, prosím, na některého z našich autorizovaných partnerů, který s Vámi danou věc projedná a pokusí se ji vyřešit k Vaší plné spokojenosti. Děkujeme za Vaši důvěru...bla bla bla...zvažte prosím, zda-li tento e-mail potřebujete skutečně vytisknout, šetříte tak životní prostředí" :palec:

Guest Jura Hrabal
myslim,ze polezou trochu ven, aby neskrtaly o lemy.......ale jestli OII bude TL nemel by byt problem a jsou tam i rozmery pneu, ktere jsou pro to kolo povoleny

no právě,toho se bojím,abych to nepřepískl,někdo někde mi říkal, že ET35 je max možný, tak raději zvolit kolo 7 palcové místo těch 7,5?

• 1 month later...

Ahoj, chtěl bych se zeptat, mám takové menší dilema, chtěl bych na Octávku dát 18x8 kola a teď nevim jestli pořídit gumy 215x40, nebo 225x40, poraď te dík

pri 225/40 R18 je doporucena sirka disku 7,5 - 9,0

215/40 18 v te tabulce neni. Pokud se bavime o OII (jako ze jsme v sekci OII) ktera ma predepsane 225/45R17 tak pri prechodu na 18" a zachovani prumeru bys mel prejit na 225/40R18 (predepsano na RSce)

• 5 months later...

zdravim idem kupuvat zimne pneu uz som si nieco precital a asi pojdem do Dunlop 3D len teraz sa neviem rozhodnut ci kupim len pneu a disky co mam teraz tak z nich zhodim tie letne pneu a hodim na ne tieto nove Dunlop 3D, potom na leto kupim nejake pekne elektrony na tie letne pneu myslite ze je to dobry napad ?

inak co stoji take vyvazenie kolies ?

dik za rady

NeroII: Ceny sú rôzne, záleží od regiónu a od pneuservisu. Ale rátaj tak priemerne cca 20-25 € za vyzutie starých, obutie nových + vyváženie. Nápad s obutím zimných gúm na pôvodné plechy a potom na jar obutie pôvodných letných na nové hliníky je dobrý, robí to tak množstvo ľudí - a tí, čo to takto nerobia, majú ďalšiu sadu hliníkov aj na zimu :)

Kluci, taky mám dotaz, někteří už vědí pořídil jsem GV GTi a potřebuji na léto koupit 18"kola, ale mám problém s výběrem, hlavně teda parametrama, tak abych na 100% věděl že tam padnou a nikde nebude nic drhnout a tak.

Ve velkým TP mám uvedený rozměry: 7,5x18 ET51 a pak 7,5x17 ET51 a 7x17 ET54 a jde mi o to jestli se z toho dá určit jaké rozměry můžu volit? Třeba jestli rozměr 8x18 ET45 bude v pohodě, nebo 8x18 ET40 nebo 8,5x18 ET45?

Dokáže někdo říct??? Děkuji za každou radu

Nejlépe volit to co máš v techničáku...každý širší disk nebo menší (i větší) ET můžou znamenat problémy. Jistá vůle tam vždy je, ale těžko říct jak velká a při extrémní situacích pak k problémům může dojít.

Nejlepší je ptát se lidí, kteří daný typ auta mají a mají s jinými než předepsanými rozměry osobní zkušenosti.

Jako rádce mohou posloužit i internetové stránky některých prodejců alu disků, obykle uvádí, jestli daný rozměr na určitém typu auta vyžaduje úpravy (jako je vytažení blatníků) nebo je bezproblémový.

Globálně ale jiný rozměr než předepsaný může znamenat problémy s policií, na STK, s pojišťovnou při nehodě...

ten samozrejme snad ani nesezenes, koncern rad dela atypicke ET abys koupil kola u nich, podle me jdi na elektrony.cz tam vybirej, vyber kola s typovym listem k tvemu autu, kup je zajedes s nima na technickou tam to prohlidnou orazi ti typovej list a mazes na magistrat tam ti kola zapisou do VTP a mas po starostech, nekde je to tu popsane ale nemam cas to ted hledat.