Přejít na obsah

napojeni led do světel sedan


Doporučené příspěvky

Než to zkusím tak se rači zeptám abych v autě něco nespálil. Bude fungovat když na žárovku zadních Face světel naletuju 20diod s odpory , nebude jim žárovka brát energii aby mohli svítit na plno?Diody vložím před žárovku do světla. Chtěl bych to tak udělat na všechny 4 žárovky . Aby to neházelo žádnou chybu..

stačili by mě pouze zadní světlo, blinkry , zpátečky atd. by byl jen takový bonbonek. Ještě mě napadlo napojit diody na osvětlení spz. A popř. brzdová světla napojit na napájení třetího brzdového světla.

Odkaz ke komentáři

To je len vlastnost prerusovaca.

 

Ak je dostatocny odber, blika normalnou rychlostou. Nikde nie je zapisana ziadna chyba.

Niekde to tu bolo uz riesene, bolo by treba (pri pouziti cisto LED) upravit referencne napatie v prerusovaci, aby blikal normalnou rychlostou, alebo pouzit nejaku nahradu, ktora sa nestara o odber ziaroviek.

Osobne sa mi nepaci pouzitie "skrytej" ziarovky paralelne k LEDkam, ale to je len moj nazor. Radsej by som to riesil upravou, aby vsetko fungovalo ako ma aj bez takych "barliciek".

Odkaz ke komentáři

tak sem jesště pohledal na netu. http://yamaha535.wbs.cz/svetla.pdf tenhle maník to vychytal. Dám pře ledky pouze odpory a napojím je na místo žárovky a všechny by měli bezproblému svítit až na blinkry, nutnost relé ...

 

Včera jsem zkusil rozdělat stare předfacelift lampy než se pustím do face. Rozlepit to nejspíš nepude ani trouba ani horkovzduška. zadní světla FAce rozřežu v zadu. A ještě musím sehnat nějaké reflektory nebo čočky pro ledky. nejlepší by byli reflektory jaké jsou např. u audi A6 jsou čtvercové. Jenže hledám do druhý den a všude jsou jen kulate :(

 

Má někdo typ kde sehnat na netu hranaté reflektory pro led????

Odkaz ke komentáři

teda nevim proč chceš rozdělávat lampy apod já tam dal ledkový žárovky a svítí to jako kráv.... http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=893&view=findpost&p=1119540 žárovky co jsem tam dával jsou http://stualarm.cz/produkt/95103-led-zarovka-12v-s-patici-ba-15s-bila-28led/3smd/

http://stualarm.cz/produkt/95103ora-led-zarovka-12v-s-patici-ba-15s-oranzova-28led/3smd/ na tuhle jsem dal http://stualarm.cz/produkt/ledr-21w-rezistor-pro-zarovku-12v/21w-6-ohm-hlinikove-pouzdro/

aby to blikalo normálně ;) a brzdový mám http://stualarm.cz/produkt/95103red-led-zarovka-12v-s-patici-ba-15s-cervena-28led/3smd/ a vzhledem k tomu že mám všechny světla v ledkách i 3tí brzdový tak jsem tam musel dát taky rezistor protože se mi jinak ozýval brzdový spínač že je v háji.... a musím říct že když je na mě v noci někdo nalepenej tak mu v zadu rozsvítim a hned je o kousek dál od toho kolotoče :D

Odkaz ke komentáři

jo mám 3 ale z toho jsou 2 na blinkry a jeden na brzdu a hřejí se jen když dáš blinkr nebo šlápnu na brzdu.... a nebojím se toho že to chytne... navíc pokud se bojíš tak prodávaj žárovky který už v sobě ten rezistor maj ale ty jsou 2x tak dražší než ty co tam mám...

Odkaz ke komentáři

mě jde hlavně oto se něčím odlišit a udělata si to aby se to mě líbilo, o tom je snad i styling a tuning aut. Jinak už na tom pracuju a zatím nic moc použil jsme 15000mcd svítivé diody a ty by se spíš hodily do brzdových světel. Ale mělo by to jít vetsím odporem ztlumit. Zatím zkouším na starych před face světlech ale ty skla jsou hodně naprd CHtěl jsem udělat protažené C ale moc to nění poznat ještě na tom zapracuju než říznu do face větel a dám fotkx snažení.Ted na to bohužel nemám moc času. Jinak diky za názory a rady. V Octavia clubu je podle mě víc ochotných lidí jak na skodahome ...

Odkaz ke komentáři

TAk co na to říkáte , akorát jsem dal moc silné diody a oslnuje to . Mám tam 3 větve diod. 1větev obsahuje 6 diod a odpor. Otázka zní chci snížit svítivost oporem který dám za zdroj napětí 12v. Uškodí diodám další opor ? Co se stane když se dá k diodě např 3x větší odpor než má být?

post-2034-0-87818900-1328295885_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

něco málo už jsem udělal, ale musím to předělat svítí to málo. TEd mi vrtá hlavou toto. Chci aby se ledky parkovačky, u kterých bude svit omezen rezistory po zapnutí mlhovek rozsítili na maximum Mám to nakresleno jen nevím jakou součástku použít místo OTAZNIKU v obrázku. Musí se tam dát nějaká dioda nebo relé, popř. jaká a jak ?

 

mensi ukazka svetla :

post-2034-0-95259500-1329240245_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Dobrá práce :palec: , co se týká toho plánku, tak pokud to chápu dobře, tak při puštění mlhovek chceš, aby se obešly ty 3 rezistory a všech 5 větší diod se rozsvítili naplno že? Pokud ano, tak by místo otazníku stačilo dát diodu, která by proud z obrysovek nepustila do mlhovek, kdežto při puštěných mlhovkách by se měly všechny diody rozsvítit naplno :)

Odkaz ke komentáři

Když chceš aby to bylo předimenzované a dobře se chladila, tak tam dej 5A diodu, ta je už dostatečně velká a díky malému proudu, který jí poteče, tak se nebude ani moc hřát (mám to tak na motorce taky udělaný, při použití diodové žárovky v zadním světle mi to dělalo bordel a musel jsem napájení té žárovky opatřit diodama, tak jsem použil ty 5A a pohoda, vůbec se nehřejí) ;)

Odkaz ke komentáři

Tohle je projekt, který se mi líbí a jsem zvědavý na výsledek :palec:

Kdysi jsem o něčem podobném uvažovat taky, a moje teoretické řešení problému obrysovky vs. brzdy/mlhy bylo asi touto úvahou:

- všechny červené LED by byly použity jako obrysovky (snížená svítívost) a současně horní část jako brzdy a spodní jako mlhy (plná svítivost).

- Předřadné odpory u LED by byly spočítány na maximální svítívost při napětí za jízdy, tj. těch cca 14,4V (resp. ne maximální co dají LED, ale tak aby svítivost byla na úrovni původní žárovky)

- do napájení okruhu "obrysovky" někde před vstup do světla by byl zařazený nějaký obvod, který by zajistil snížení napětí při potřebném proudu - tohle jsem neměl úplně dořešeno, tady by mohli pomoci slaboproudaři, jak to nejefektivněji udělat. Prostě aby do světla šlo za jízdy třeba jen 6V místo 14,4. Přesná hodnota napětí by se musela samozřejmě zjistit experimentálně ve vztahu ke svítivosti obrysových LED na úrovní původních žárovek.

- ty dva napájecí vstupy 14V a 6V by napojany na vstup do LED modulu a odděleny klasickými diodami

 

Tolik teorie (moje), nejsem od elektro fochu, tak prosím uvítám věcnou kritiku příp. oponenturu :D

 

Jinak elektrika je jen jedna část problému, druhá možná ještě složitější je, jak vyřešit technicky umístění LEd ve světle, parabolky k LEDkám, přístup na případnou opravu, svítivost aby to neoslňovalo, a vůbec celkovou estetiku aby to trochu vypadalo.

Upraveno uživatelem Kajman
Odkaz ke komentáři

můj problém je že jsem ty diody dal ve světle moc dozadu a plexi světla na to není stavěno a diody nebyli vidět , pokud sem se nedíval napřímo. tak to musím celé od znova překopat a ještě přidám počet diod ,protože blinkr byl špatně vidět.

 

tA dioda bere. 1V A 5A . nebude lepší relé . (to relé když zapnu mlhovku přepne na druhou větev, pokud se nemýlím)

 

Dioda:

http://www.gme.cz/un...-1000-p221-029/

Relé :

http://www.gme.cz/re...-0-36-p634-144/

 

nějak se v tom nevyznám, nevím jak se pak změní odpory. Mám 5 ledek v sérii . Hodnoty 1LEd :Uf 2,2V , If 70 mA

 

1. ODPOR bude 51 Ohm. . . (15-11)/ 0,07 =57 ohm

2. ODPOR dle obrázku dám např . 100 Ohm

 

Pokud použiji např. diodu budu muset odpory měnit?

Odkaz ke komentáři

Poradil bych ti, ale už jsem se v tom úplně ztratil, popiš znovu přesně požadavky, co chceš

-jak a kolik diod a jaký konkrétní typ diod bude zapojen v kterém světle

-jak se mají zapínat, které mají případně snížit jas

-zkus znovu přibližně namalovat celé schema

Odkaz ke komentáři

Takže shrnuto:

Ten odpor bude okolo 4 Ohm - kup třeba 4J7, bohatě stačí na 6W.

K té toleranci - ty se honíš za odpory s tolerancí 0,1% a napětí v palubní síti ti kolísá (12V/14,4V) o 20% a to se v tomto zapojení stejně přímo promítne do změny jasu.

Je to pitomost, stačí bohatě běžné odpory na 1%.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...