Jump to content

1.6 55 kW Nejčastější závady a problémy

Recommended Posts

Zdravím mám problém s mým aeečkem zničeho nic přestal táhnout někdy lítá jak prase a někdy to je líný noví kabely svíčky viko a palec rozdělovače a nic a na vag. to ukazuje pořád snímač vibrací a ten sem taky dával new a pořád se ukazuje jako vadný a řídicí jednotka taky v pořádku čidlo teploty taky v pořádku škrtící klapka tak a new vstřikování nevím kabely proměřené a taky dobře nevím co stím je že to pořád ukazuje snímač vibraci motoru díky za odpoved

myslíš asi snímač klepání , keď to blblo mne tak na vagu mi nabehla chyba 00524 knock sensor 1 , stačilo odpojiť a znova zapojiť svorkovnicu a fakčí dodnes , ak ti to nabehlo na vagu tak premeraj snímač ani new nemusí byť ok a káble od snímača k riadiacej jednotke ( pri odpojenej baterke ) niekde som tu dal obrázok tam by malo byť všetko ( hľadaj snímač klepania ) jo a príznaky som mal tie isté z ničoho nič prestal prestal ťahať :pivo: , veľa šťastných km prajem

díky to sem taky zkoušel a pořád nic a ted navíc začal klepat ako předtím jak se zničil píst a jestli bude zase v háji tak to radši seženu jiný motor nebo fakt nevím uvidíme no co s tím bude ale už toho mám plné zuby :'(

• 2 weeks later...

jasný ona tam předtim nebyla a vubec to nefachalo byly menený 3 snímače a nic tak se to odvezlo k chlapoj co ma smlouvu se škodovkou a zpravuje jim tam auta tak sme mu to daly řekli jak na tom sme a on řikal že na to ma tokej připravek tak tam dal zatím tu podložku neakou seřidíl předstih ale říkla že to jede ted tak na 70% že se na to nemuže pořádne kouknou že ho pořád nekdo otravuje tak to tam máme přivest po prazdninách ale i ted tahne jak krava :lol: tak sem zvedawej až to bude mít tech 100% pak dám vedet přesne co stím bylo až to budu vedet jo :rolleyes:

• 6 months later...

Ahoj,

mám tenhle motor (ALM) v Seatu Cordoba, r.v.2000. Občas se stane (tak 2x za zimu), že prostě zdechne a jede až po vychladnutí, ideálně až druhý den. Stalo se to vždycky, když chumelilo, za deště ne. Jakoby se někam dostal sníh a něco zkratoval.

Startér normálně při startování točí, ale motor nechytne. Po chvíli třeba i naskočí, ale jakmile se dotknu plynového pedálu že přidám plyn zadusí se. I po vychladnutí když už to trochu jelo po čase a zahřátí reaguje "dušením se" na přidání plynu.

Měnil jsem kvůli tomu jeden poškozenej kabel zapalování v domění že je to on a všechny konektory, cívku, kabely zapalování, kabely k řj apod. jsem postříkal nějakým sprejem od Berneru co zastavuje "plíživé proudy". Minulou zimu to dalo pokoj a letos se mi to stalo znovu.

Auto bylo v servisu, žádné chyby v řj nebyli, jen vyměnil svíčky a motor seřídili, nevím jestli i klapku. Zase to jezdí, ale zůstávají viset volnoběžné otáčky, které pumpují od 1100-1500. Musím motor přidusit přes rychlost někam k 1000/min, pak už zůstanou dole. Motor jde na volnoběh dost nepravidelně-houpe. To ale dělal už při koupi.

Teť jsem narazil na možnost vadného hallova snímače, může to být ono? Dík za rady a postřehy.

• 2 weeks later...

Zdravim

mám pár problémů, jeden z nich je, že když potřebuju auto rozjet, tak nad 3000ot. mi motor začne o dost víc řvát, nevíte čím to může být? Je pravda, že už má nalítáno

A druhý je, že dlouodobá spotřeba mi ukazuje 11,6l, a to nejsem závodník

co stím :-(?

• 3 months later...

Mám tenhle motor ALM/AEE jako kolega o pár příspěvků nahoře v cordobě. Celkově si myslím, že je to povedený motor pokud se o něj člověk od novoty staral a dopřál mu, co potřebuje. Já jsem měl bohužel smůlu nebo spíše jsem byl moc hrr do koupě a nechtěl jsem vidět určité věci.

Mám ho něco přes 2,5 roku a repasoval se rozdělovač, komplet rozvody po koupi, pastorek startéru, 2x čidlo teploty, lambda sonda, svíčky, výměna kroužků a gufer ventilů (pápnul si přes 0,3l/1000km), jiná převodovka + pravidelné čistění klapky.

Od loňského léta mám potíže po nastartování studeného motoru pokud je teplo (řekněme více něž 20°C). Motor sice naskočí na brnk ale 15-20s kucká a při pokusu o rozjetí má tendenci zdechnout, kucká, škube, po chvíli je vše v pořádku a krásně plynule jede bez nějakého kuckání/škubání.

dsc0057rj.th.jpg dsc0059vl.th.jpg dsc0061xc.th.jpg dsc0062or.th.jpg

Dnes koukal na cívku a narazil jsem na toto ale nechce se mi věřit, že by to způsobovalo výše popsaný problém - modul vypadá netknutý. Jeden pin (viz. foto) je nějak vyhřátý a konktor lehce nataven, zahřívá se celý hnědý kabel a díky zahřívání/chladnutí je bužírka jako kámen - část již odpadla. Mám docela obavy abych někdy nepřišel k autu a nenašel toto:

http://imageshack.us/f/269/2949p.jpg/

Jinak příbuznej má tento motor přímo v octavii 99 a motor šlape jako hodinky bez jediného problému, je vidět, že o něj bylo výborně staráno a taky má najeto asi 65000km :)

no to musí mít zapalovací trafo "kontakt" jako víno :blink:

ten konektor určitě dát nový, kablíky trochu zkrátit, možná že pro sichr i nové trafo a jestli dobře vidím, tak zapalovací kabely už mají taky svoje za sebou-čili vyměnit :palec:

• 2 months later...

Já jsem se trapil 2 dny!!!

Nechtělo mi to nastartovat...tak jsem bojoval co to šlo, vše bylo překontrolováno a pořád nic...poté nastoupila diagnostika bylo to.

Problém vyřešen...

Prasklý palec v rozdělovači, prasklý rozdělovač nešlo to vidět je něm ještě nějakej plech a taky zapalovací modul ;)

• 3 months later...

čaute , tak sa trocha posťažujem , aj keď to nie je priamo motor čo sa mi posr... bola to prevodovka typ DRY asi pred týždňom začala hučať ako keby sa zasekol kamienok medzi brzdovým kotúčom a plechom a rýchlosťou auta sa hluk zväčšoval tak že včera šla s auta von a ak niekto typoval tak ako ja že sa uvolnili nity na diferenciáli ( že vraj najčastejšia porucha u tých prevodoviek v mojom prípade OK ) tak sa mýlil bolo to to menšie kuželíkové ložisko ( prvé od motora ) na hnanom hriadeli tak že sa mení za nové aj s tým čo je za ním (bude najskôr v stredu) +2 na diferenciáli pre istotu , už by som ju nerád ešte raz vyberal z auta , tak držte palce aby sa ju podarilo poskladať a aby bola bez nejakých pazvukov bo ma urveé

• 1 month later...

jasný ona tam předtim nebyla a vubec to nefachalo byly menený 3 snímače a nic tak se to odvezlo k chlapoj co ma smlouvu se škodovkou a zpravuje jim tam auta tak sme mu to daly řekli jak na tom sme a on řikal že na to ma tokej připravek tak tam dal zatím tu podložku neakou seřidíl předstih ale říkla že to jede ted tak na 70% že se na to nemuže pořádne kouknou že ho pořád nekdo otravuje tak to tam máme přivest po prazdninách ale i ted tahne jak krava :lol: tak sem zvedawej až to bude mít tech 100% pak dám vedet přesne co stím bylo až to budu vedet jo :rolleyes:

Podobné problémy som mal ja, príčina bola že motor bol natesno uložený na silentblokoch a prenášal vybrácie jak na karosériu tak na výfuk, vymenil sa držiak motora na prevodovke originálny a stredný a zadný diel výfuku plus komplet silentbloky výfuku a pridal som jeden silentblok aj nad zadnú nápravu a pokoj zatiaľ....Mne to pripadá tak že tieto motory dosť vibrujú a pokiaľ vibruje motor sám o sebe tak to RJ berie ale pokiaľ sa na motor pridajú aj odozvy z výfuku tak to potom ani nemá ťah žerie aj trávu okolo cesty a občas aj vypisuje poruchy.

• 10 months later...

Zdravím všechny mam pár problémů:

1. Občas Octavěnka nechce za tepla nastartovat. A chytne až když vypnu všechno co žere proud tak chytne.

2. Během jízdy sama chcípne. nejčastěji při řazení když mam vyšlápnutou spojku a když podřazuji před zatáčku což je dost na nic v ten moment je neovladatelná a hodně krát jsem se s ní pral abych projel zatáčku.

3. Po nastartování jí musím protočit tak na 2500 ot./min pak se světla rozsvítěj pořádně a větrák šlapat na zvolenou rychlost.

4. Ztrácí se mi voda z okruhu vždy doleju po risku MAX a ona se po zhruba 200 Km ztratí na MIN a dál neklesá a drží hladinu.

Díky za rady a odpověďi

1. Proměřit dobíjení alternátoru a regulátor napětí na něm. Baterka je OK?

2. Vyčistit škrtící klapku + udělat jí základní nastavení. Zkontrolovat lambdu diagnostikou. Jestli Ti lítá volnoběh, bude to pravděpodobně jedno z toho.

3. Viz bod 1. :)

4. Hladina MIN je i při zahřátém motoru? Jestli jen při studeném, je to v pohodě. Já mám kolikrát za studena lehce pod MIN a po zahřátí se to zvedne nad risku. Hladina prostě lehce kolísá.

Edited by squirrelcze

Baterka je dobrá. Při startování to škytne a pak točí na prázdno. mam obavy o čerpadlo. Dnes jsem vyměňoval palivový filtr dle jedné rady že to muže dělat špína v nádrži. Po sundání na mě vtekla černá špína z filtru. tak jsem to slil do mističky a sledoval zda to sedne. Tak mě poradily nějaké aditivum které sežere bordel z nádrže. Tak uvidim zda to pomůže.

Ta chladící kapalina ve stavu MIN je za tepla.

Tak ta nechtíč nastartovat byl kvůli svíčkám měl jsem tab BOSCH tří bodové a dal jsem tam nějaké BRISK taky tři body.

Svíčky vypadaly krásně cihlové barvy a po od zkoušení se zistilo že se strašně moc ohřívaly a keramiky vy praskala kolem jiskřiště a rovnou to šlo do bloku motoru. Teď to jde na první otočení a už ani samo nechcípe ani nekolísá volnoběh.

• 2 months later...

Tak za mě to bude asi upadlý výfuk od CATu, baterka, vodní čerpado, střecha ( :wallbash: loupala se střecha a haubna, nově nastříkaný - kamínek či kejaký haj*el mi do toho udělal díru takže lak za 50 a znova) ovladač u pravého okna. Seřazeno od nejstaršího po současnost.

Dodatek: Kdejaká spodina mi čajlza GLXkový poklice a něco cvaká v sedačce při ráznejší akceleraci...

• 1 month later...

Jelikož se loučím s AEE,tak bych si dovolil pár postřehů.

Kromě jednoho vážného problému zaviněného vadnou baterií mě vždy dovezla kam jsem potřeboval.

Jinak za sedm let klasické závady-škrtící klapka,termostat,modul zapalování,rozdělovač,čidlo teploty,silentblok pravá strana a reakční vzpěra.

Nastal čas na změnu.

• 1 month later...

Zdravím všechny AEE.Auto má 192 300 km.Výměna 3x termostat,2x čidlo teploty ( to má vliv na spotřebu ).Nedávno jsem kontroloval rozdělovač a totálně KO ložisko hřídelky.Sehnal jsem z vrakoviště jinej.Asi 200 km pohoda a pak to začalo,za jízdy zdechne,musím znova startovat a zase jede,na výkonu není nic znát.Četnost zdechnutí se stupnuje.Tady na foru je návod na opravu rozdělovače,tak jsem starý zrepasoval podle návodu,namontoval a auto zase jede.Nevím v čem je chyba,mechanik říká že to může dělat ŘJ,protože rozdělovač je každej od jiného výrobce a ŘJ je nastavená na ten co byl v autě původní.

Má někdo nějakou zkušenost? Děkuji za odpověd.