Přejít na obsah

Mikliskovo modré AEE-čko

Doporučené příspěvky

Já tam tedy mám asi ještě původní kladku s lisovanými půlkami, což by mělo být obj.č.032145276:

post-1406-0-69682500-1323639826_thumb.jpg

Nové napínáky mají kladku plastovou.

Koukal jsem, že tam je ložisko 6203 2RS C3, což je ložisko do alternátorů s vysokou přesností a malou vůlí. Dá se sehnat na netu za cca 110,-Kč. Zeptám se v obchodě s ložisky, co je u nás ve městě, kolik to bude koštovat u nich. Půlky jsou jen snýtované, tak bude oprava docela jednoduchá.

Jinak samotná kladka i s ložiskem se dá sehnat už za nějakých 400,-Kč. Je zbytečný měnit celý napínák, kladka je uchycená jen šroubem M10, za který se kladka napínáku odklání, když se řemen nasazuje.

Odkaz ke komentáři

Takže dnes výměna ložiska v kladce za nové SKF 62032RSC3, trochu problém s přenýtováním půlek kladky, ale napodruhé se to pomocí trhacích ocelových nýtů podařilo. Kladka už "neševelí".

Taky jsem vyměnil regulátor směšování studeného a teplého vzduchu. Při předzimní kontrole motoru před týdnem jsem zjistil, že klapka visí v poloze teplý vzduch uzavřeno, tudíž při zahřívání motoru teď v zimě motor sál extrémě studený vzduch (notabene z mého upraveného sání chladného vzduchu :D) Sice jsem termostat v klapce rozhýbal, ale stejně mu už nevěřím. Naštěstí jsem na netu sehnal úplně nový regulátor za 500,-Kč, byl to poslední kus skaldem v autorizovaném servisu ŠA, jinak stojí cca 2.500,-.

Jo a dnes spotřeba na cca 45km (vč. krátkých parkování a 10km jízdy po městě) za 6,4l/100km. Na "zimu" dobrý, ne?

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak zas moje oblíbená "závada" na chladícím zařízení. Zas blbne ručička teploměru. Mě fakt jebne. Auto se ohřívá, tak do půlky stupnice mezi 0 a 90° jede plynule, pak klesne o cca 5 mm a pak jede zase normálně nahoru. Vyzkoušeno i staticky, ne jen za jízdy. Zajímavý je, že spodní hadice k chladiči je studená, až ledová, takže termostat 100pro nepropouští. Po vypnutí motoru a zapalování a opětovném nastartování a ohřívání ručička leze nahoru plynule, bez zaváhání. Asi nějaký erupce na Slunci a špatnej tok elektronů drátama od čidla k motůrku teploměru. Ještě že spotřeba je zatím OK, ranní jízdy 6km v -5° okolo 7,7l/100km.

Odkaz ke komentáři

Dík za radu, taky tuším zradu v týhle části taky, ale neodvažuju se na termostat ani pomyslet. Vždyť by to byl už jáužnevímkolikátej ! A to nekupuju čínský a EU shity, ale zn.WAHLER, což by měla být ten nej........ kvalita . A víko mám taky nový, originál od JELDy z cc-ček.

A to musí "zachrápat" nějak divně, když je spodní hadice studená i po dojezdu po těch 6km. Prostě si asi v půlce ohřívání jakoby ucvrnkne, má asi dojem, že už by měl otevřít a pak najednou zjistí, že má mít zavříno, páč je zima, tak zavře.

ACH JO !

Malé doplnění, díval jsem se, kdy jsem měnil termostat naposled a ono to bylo pří opravě zacpaného topení 16.12.2010 v servise ŠA. Takže WAHLER tam určitě nebude.....:D .

Odkaz ke komentáři

Tak má oblíbená závada termostat se potvrdila: vadný termostat. Při opravě před rokem mě dali v servisu ŠA neoriginální ND, i když na faktuře je cena 587,- Kč bez DPH. Termostat je evidenteně čínskej, protožr vosková patrona je nalisována křivě, plastová klec je pokroucená v oblasti žeber a na těsnícím kroužku je napařena vrstva kotelního kamene, jak to nedovíralo a protýkalo to tou malou škvírkou. Podotýkám, že jsem za ten rok od opravy "nevařil" takže vysokou teplotou se to 100% nemohlo zkroutit.

Takže jsem tam dal WAHLER, který jsem měl doma do rezervy.

Asi to budu reklamovat, účtovat takový prachy a dát tám čínskej shit......

post-1406-0-83463100-1327154974_thumb.jpgpost-1406-0-11776300-1327154980_thumb.jpgpost-1406-0-08129000-1327154979_thumb.jpgpost-1406-0-01831100-1327154978_thumb.jpgpost-1406-0-92984900-1327154976_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ještě, že motor AEE-čka je tak nenáročný na naši šikovnost :lol:.

Kdyby vloni těsně před Vánocema auto nevařilo na cestě do práce a ani opatrně pomalu se jet nadalo, protože jsem se bál o hlavu motoru, tak si tehdy tu opravu udělám sám. Ostatně termostat jsem měnil na ulici už x- krát. Ale tohle vypadalo na větší problém. Navíc v půlce cesty mám "svůj" oblíbený autorizovaný servis, a kdee mi dělají takové větší špeky, na které nestačím (a na něž navíc nemám garáž ani dvůr).

Odkaz ke komentáři

Takže v souvislosti s řízením teploty motoru a chlazením ještě vyměněno čidlo. Vypadá to, že taky odešlo do kytek (viz popis závady výše). Rozdíl na konektorech při 20°C: motor 3500Ohm, budíky 800Ohm. A teplota budíková šla horko těžko změřit, číslíčka na multimetru pořád poskakovala. Ještě že jsem ve skříni objevil čidlo, který jsem kupoval vloni a nedal ho tam po tom "vaření brambor". Při zahřívání motoru ručka jde krásně plynule nahoru. Ale už mě to pěkně sejří, co vždycky příjde zima, to problém s těmito "akčními" členy.

No a aby se to nepletlo, tak ještě výměna víčka expanzky. Víčko jsem vyšrouboval a přesto nádobka zůstal uzavřena :blink:, to mě trochu zmátlo. Byl utržený plast u těsnění odzdušňovacího ventilu.

Odkaz ke komentáři

Výměna levé páčky blinkrů za zánovní od "lubos1972" (tímto mu děkuji). Ta moje už byla taková ošůchaná, symboly už nebyly vidět a plast byl na rozdíl od černěmatné páčky stěračů důkladně vyleštěnej. Holt prvních svých 6 let jezdila v Práglu a tam směrovky dostaly zabrat.

Jinak čtvrteční cesta do Kladna a zpět za 6,8l/100km ( a je v tom dálnice cca 70%) ! Super !

Odkaz ke komentáři

jo kamaráde-tak se dělají prachy. To víš majitel servisu musí zaplatit mechoše aspoň do výše minimální mzdy a sám taky potřebuje mít v satelitu větší bazén než sousedi okolo.

V důsledku to vypadá tak, že ti naúčtujou pálku jako za origo termostat a přitom ti tam vrazí čínskou šitku za 200Kč a to jsem to ještě možná nadhodnotil.

Proto si většinu věcí taky dělám sám a je to. Vím že si s tím pohraju-trvá mi to sice dýl, ale vím co v tom mám.

Jinak pokud by se hypotéza s tím kvalitativně a cenově neadekvátním termostatem potvrdila, napsal bych i do Boleslavi. Toto prostě nejde :wallbash:

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Začala vrzat přední náprava při zatočení vlevo. Po dlouhém pátrání (horní uložení je nové, siletbloky stabiku OK, kosti taky, ložiska vloni nová) jsem objevil zdroj: rejdový čep asi trochu ztratil kluzné vlastnosti (že by to byl následek zapadnutí na horách a vyprošťování auta, které sedělo na břiše ?). Zatím promazáno převodovým olejem, uvidíme, jak dlouho to vydrží. Čepy jsou původní, takže uvidíme jestli vydrží ještě pár 10tkm, protože jsou OK, nemají žádnou znatelnou vůli. Ale asi už mají nárok na výměnu po 214tkm.

Odkaz ke komentáři

Stav km 215210: výměna motorového oleje + filtru. Klasika MOGUL 10W-40 EXTREME, filtr origo VW s cc-ček od Jeldy. Zajímavý je, že se tam vešly jen 3litry a to jsem to nechal odkapat snad 15 min, kdy jsem měnil obě těsnění odlučovače oleje, trochu to těma přírubama rosilo a zadek a spodek vany byl vlhkej.

Odkaz ke komentáři

Však já vím, prostě výpusný šroub asi není úplně na nejnižším místě, něco zůstane asi v čerpadle. Ale zarazilo mě to spíš z toho důvodu, že vloni jsem měl 4l kanystr a zbylo mě něco mezi 1/2 a 3/4litru a letos jsem koupil jen 3x1lt flašku a počítal jsem s tím, že doleju ten zbytek co vozím v kufru a ono to ale z těch 3 flašek vyšlo přesně na horní rysku. To já jen tak..... Hlavně že hydroštely už zas ráno neklapou.

Odkaz ke komentáři

V pátek při odjezdu z práce děsný škrábání a skřípání od zadní nápravy, že jsem radši zastavil a sundal kolo, jestli nedrhne ložisko. Po sundání bubnu zjištěno, že o lem na bubnu drhnul zrezlý a ohnutý plíšek, co je na brzdovém štítu vpočtu asi 6ks po obvodu štítu u jeho lemu. Takže očištěno a odstraněny zbytky plíšku ze štítu.

Odkaz ke komentáři

215.884km - výměna lůžek a "kostí" stabilizátoru přední nápravy. Zvlášť vpravo mělo lůžko počínající vůli a "kost" byla ve spodním uložení lehce vymačkaná. I když by to asi vydrželo, kvůli poklepávání na těch nejhorších cestách ČR, kde to bylo slyšitelné, jsem provedl výměnu. Oba díly samozřejmě origo (koupeno na cc-čkách).

post-1406-0-75733700-1334425275_thumb.jpgpost-1406-0-33481400-1334425289_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Je tam velký inbus, z práce jsem si ho zapomněl vzít, ale šlo to povolit hladce, na utažení jsem si vzal siky. A na všechny šrouby jsem nastříkal nejdřív WD-čko, aby to trošku vzalo rez.

Měnil jsem to tak, že jsem nejdřív vždy vytočil kolo do rejdu a vyšrouboval spodní šroub kosti v ramenu - provést na obou stranách.

Pak sundat kolo a vyměnit lůžko - uvolněný stabik nic nekroutí a jde to pak vše dobře povolit i utáhnout - opět provést na obou stranách. Jinak doporučuju při výměně lůžka vytočil kolo do max. rejdu, ať se ti schová manžeta řízení dovnitř kastle a zvětší se tím tak prostor pro manipulaci s klíčem nebo ráčnou, moc prostoru tam totiž není. Šroub třmenu před opětovnou monáží namazat grafitkou, ať jde příště povolit.

Opětovnou montáž kostí na rameno kola zase už s nasazenými koly a s autem dole na zemi. U pravého kola to pak jen chtělo najet na dvě prkýnka silná cca 1,5cm, to aby se dostal otvor v kosti proti závitu v rameni a nemusel jsem nic páčit. Takže žádný podkládání ramene. Práce tak na hoďku i s úklidem nářadí a umytím rukou :D.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...