Jump to content

Rozměry alu kol a pneu

Dakie

Recommended Posts

Ceny teda rozhodně stejný nejsou, 205/50 R17 je celkem drahá guma a i pokud se budem bavit o Barumkách je to 1600 vs 1200. Dunlop sport max 1700 vs 2600, obzvlášť pokud chceš hmotnostní index 89, tudíž nezesílenou bočnici, tak se i ty R17 gumy hůř shání. u 205/55 R16 je velkej výběr.
K zatěžování ložisek, tam až tak nezáleží na kole, ale hlavně na ET, pokud se člověk oddálí od původní hodnoty tak ložiska dostávají. Origo ET jsou 42 na 16" a 38" na 17.
Jinak Flowforming znamená že je, zjednodušeně řečeno, kovaná obruč, ale střed s loukotěma je litej.

Tak jsem si našel prohlášení Škodovky. Tam stojí:
"6. Pro vozidla řady ŠKODA OCTAVIA I (první generace) je možná alternativní montáž pneumatik 205/55
R16 91V na ráfcích 6,5J x 16 ET42.
"

No jo, ale já mám (budu mít) 6,0J x 16“ ET38. Bude velký problém? 

• 10 months later...

Ahoj všem,

dostala se ke mě shodou okolností z rodiny  zachovalá Octávie 1,9 Tdi  81kw 2003  290tkm.  Nemám s Octávkami moc zkušeností kromě Octávie s českým motorem 1,4 kterou jsem měl asi tři roky ale tahle motorová specifikace se celkem vymyká.  Posledních 12 let jsem měl jako daily car Jeep Gran Cherokee 4,7 V8 (Jeep v rodině zůstává jako druhé auto), takže návrat k Octávce po 12 letech.  Musím říct, že jedničková  Octávka mě v téhle motorizaci velice příjemně překvapila. Teď na ní nechávám dělat servis kolem motoru.
Chtěl jsem se zeptat na vaše zkušenosti ohledně rozměrů ráfků a jízdních vlastností.
Mám tam originál alu kola  195/65 R15 a auto je překvapivě komfortní ale logicky i trochu  "měkké" v zatáčkách.
Chápu, že to není jen o pneu ale i o tlumičích a pružinách přesto se zeptám. Přemýšlel jsem o koupi alu kol v rozměru 6,5x16 pro letní pneu 205/55 R16 bude auto jistější při svižnější jízdě v zatáčkách? Jdou  dát na Octávii 1 kola z Octávie 2?

Pokud máte doporučení  i na tlumiče, pružiny nějaký zlatý střed mezi tvrdostí (přesností větší jistotou v řízení )  a komfortem budu rád. Díky.

Edited by Favor
  • 3 months later...

Ahojte,

sháním typový list k "17" alu diskám spider 1U0601025P. Bohužel tyto disky v technickém průkaze nemám, tak rozhazuji síťě, zda někdo tento typový list nemáte, jestli Vám někde neleží a nebo jestli jste někdo už neřešil podobný problém a neporadil by, kde sehnat.

Děkuji

Ahoj, 

1) dotaz mas ve spatne sekci

2) jelikoz jsou Spidery origo kola, tak k nim typovy list ani nesezenes. Ten by ti mohla vystavit jen Skodovka, ktera to ale neudela, protoze z vyroby octavia 1 krome RS nemela R17. 

Jedine sehnat jiny kola se stejnymi rozmery jako maji Spidery a ty nechat zapsat a pak nasadit Spidery 😉

A nebo prdet na typovy list a s kolama normalne jezdit 😁👍