Konny Odesláno Únor 11, 2014 Sdílet Odesláno Únor 11, 2014 Pro přibívající zájem sem dávám návod jak si jednodušše upravit zadní světla na OI. Úpravou myslím zdvojení obrysových a brzdových světel. Nejen že to vypadá hodně dobře, ale také se o hodně zvýší bezpečnost, protože pokud vám praskne jedna žárovka, tak nadále zůstává dostatek žárovek, které vám osvítí obě strany auta Obrysová světla: Na internetu už koluje návod na úpravu, kde se ale musí do patice světla vyvrtat dírka. Já jsem to chtěl udělat nedestruktivně, tak jdem to udělal po svém ;) Co je potřeba: 2x žárovka 21/4W a tenký drátek. Na žárovku (na kontakt obrysového 4W vlákna) přiletujeme drátek. Kontakt na který jsme přiletovali drátek, přelepíme elektrikářskou izolačkou (aby byl kontakt dokonale odizolován od kontaktu brzdového světla co je v patici), dále ubrousíme jeden výstupek na žárovce co drží žárovku v patici, aby jsme mohli dvouvláknovou žárovku namontovat do patice, která je určená pro jednovláknovou žárovku (i jeden výstupek žárovku bezproblémů udrží). Druhý konec drátku zastrčíme do rozvodného plíšku, kterým se napájí obrysové vlákno na spodní žárovce a tím se bude napájet i druhé obrysové vlákno co je v brzdovém světle :) Tato úprava je jednoduchá a v případě potřeby se dá během několika minut světlo vrátit do původního stavu bez viditelného poškození Brzdová světla: Tato úprava je ještě jednodušší, protože se nemusí upravovat žádná žárovka. Jen se na rozvodných plíšcích propojí silnějším drátem mlhové a brzdové světlo. Je ale potřeba na propojovací drát naletovat usměrňovací diodu, aby při zapnutí mlhovek nesvítily i brzdová světla a pak je potřeba naletovat ještě jednu usměrňovací diovu na kabeláž od mlhovky co vede do levého světla, protože by jinak při šlápnutí na brzdu svítila na přístrojovce kontrolka mlhovky. Potřeba je teda celkem 3 ks usměrňovacích diod :) Funkce samotných mlhovek touto úpravou není nijak pozměněna... :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vittorio Odesláno Únor 12, 2014 Sdílet Odesláno Únor 12, 2014 ahoj, mrsknu to na OC at to mame i tam ju? dikes 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Radek81 Odesláno Únor 12, 2014 Sdílet Odesláno Únor 12, 2014 Zapojení pozičky na mlhovku je v pohodě, ale zrovna u mlhy a stopky je definována min. vzdálenost aby člověk spolehlivě rozpoznal, že brzdíš. Obrys vypadá hezky , stopkou bych neprovokoval 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Únor 12, 2014 Autor Sdílet Odesláno Únor 12, 2014 ahoj, mrsknu to na OC at to mame i tam ju? dikes Jasně Vitto, určitě to na stránkách OC uvítám Zapojení pozičky na mlhovku je v pohodě, ale zrovna u mlhy a stopky je definována min. vzdálenost aby člověk spolehlivě rozpoznal, že brzdíš. Obrys vypadá hezky , stopkou bych neprovokoval Nevím jestli je definována nějaká vzdálenost, ale když to tak mají i jiné značky auta a ničemu to nevadí, tak proč by to mělo vadit tady :O ? Vždyť je při brždění změna jen v tom, že když brzdím, tak svítí více brzdových světel než normálně, tím pádem se zvyšuje svítivost a i bezpečnost. Když svítí mlhovky a do toho se brzdí, tak se od neupravených světel nic nemělní, takže v tom nevidím žádný problém ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vittorio Odesláno Únor 13, 2014 Sdílet Odesláno Únor 13, 2014 mam nazor jako konny, nevidim v tom problem kdyz budou zaply mlhy a dupne na brzdu, tak to bude svitit stejne prece :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Gaston 1 Odesláno Únor 13, 2014 Sdílet Odesláno Únor 13, 2014 Tuplované světla mají už z výroby některé autobusy,také v tom mevidím problém,jenom se tím zvýší bezpečnost provozu.Dobrý nápad,chválím 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Radek81 Odesláno Únor 13, 2014 Sdílet Odesláno Únor 13, 2014 Konny, Vittorio neřekl sem, že to nebude fungovat. Tím, že pozička bude viditelnější jen vítám. Ale NIKDY není FOG (mlhovka) společná s STOP lampou. Tohle přesně specifikuju ECE-R48, kde je výslovně napsáno "The clearance of the S1 or S2 stoplight to the rear fog light must be > 100 mm." To že třeba může vyzařovací charakteristika komory být odlišná od stopky neřeším. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
šulda Odesláno Únor 14, 2014 Sdílet Odesláno Únor 14, 2014 Ono ve dne to má svůj význam ale v noci a kor když je vlhko, je to hnus ;) vitto>> Když je někdo už za mnou tak mlhy vypnu takže to by to stejný nebylo. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Únor 14, 2014 Autor Sdílet Odesláno Únor 14, 2014 Konny, Vittorio neřekl sem, že to nebude fungovat. Tím, že pozička bude viditelnější jen vítám. Ale NIKDY není FOG (mlhovka) společná s STOP lampou. Tohle přesně specifikuju ECE-R48, kde je výslovně napsáno "The clearance of the S1 or S2 stoplight to the rear fog light must be > 100 mm." To že třeba může vyzařovací charakteristika komory být odlišná od stopky neřeším. Podle nějaké specifikace je možné, že je má úprava nepovolená, ale mě osobně je to jedno (za 2 roky provozu jsem neměl jediný problém). Pro mě je důležité, že se o dost zvýšila bezpečnost a přitom vše funguje, tak jak má (po vzhledové stránce je to taky lepší než obyč. světla) ;) . Jinak každý máme jiný styl a je mi jasný, že ne každý tuto úpravu schvaluje, ale kdo se chce aspoň trochu odlišit, tak je to určitě dobrý způsob... :) Tuplované světla mají už z výroby některé autobusy,také v tom mevidím problém,jenom se tím zvýší bezpečnost provozu.Dobrý nápad,chválím Díky, jsem rád, že se ti tato úprava líbí 0 Citovat Odkaz ke komentáři
buml Odesláno Únor 16, 2014 Sdílet Odesláno Únor 16, 2014 zdvojeny obrysovky vypadaj super a pri jejich castem spaleni je to vybornej napad, ale ty brzdovky jsou jak jiz pise Radek 81 problem, tam je doopravdy stanovena minimalni vzdalenost ucinne svitici plochy mezi brzdovym svetlem a koncovym svetlem do mlhy. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
eReSek Odesláno Březen 16, 2014 Sdílet Odesláno Březen 16, 2014 Pánové, tak jsem obrysovky zdvojil, vypadá to super. Brzdovky jsem nechal tak, zas tak moc často nebrzdím Jen škoda, že z toho nejdou udělat "céčka" jak svítí O2 0 Citovat Odkaz ke komentáři
kadlec Odesláno Březen 16, 2014 Sdílet Odesláno Březen 16, 2014 toto jsem měl již před 7 lety na O1, sice jen zdvojený obrysovky a neměl jsem problém, sicce na STK se tím týpek chvilku zabýval, ale nakonec řekl, že to je pěkný i když to neodpovídá a nemělo by to být a v roce 2000 jsem měl na feldě píchnutý mlhovky k brzdovým a taky žádný problém, ale opět to orporovalo vyhlášce 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Zavodnik Odesláno Březen 17, 2014 Sdílet Odesláno Březen 17, 2014 Nevím,komu se to nelíbí a je proti tomu tak ať si to nedělá ne ? Já osobně si myslím,že je to dobrý nápad,je to pěkné a účelové. Takže Konnyho chválím,že se s námi podělil o svůj nápad. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ritchie Odesláno Březen 17, 2014 Sdílet Odesláno Březen 17, 2014 toto jsem měl již před 7 lety na O1, sice jen zdvojený obrysovky a neměl jsem problém, sicce na STK se tím týpek chvilku zabýval, ale nakonec řekl, že to je pěkný i když to neodpovídá a nemělo by to být a v roce 2000 jsem měl na feldě píchnutý mlhovky k brzdovým a taky žádný problém, ale opět to orporovalo vyhlášce Taktéž to mam od r. 2008 a od té doby to funguje bez zásahu. http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=891 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vlastaaa Odesláno Září 1, 2014 Sdílet Odesláno Září 1, 2014 vypadá to supr, zkoušel sem to, obrysový světla sem propojil v pohodě, ale nepovedlo se mi zprovoznit ty brzdy 0 Citovat Odkaz ke komentáři
HunGry Odesláno Červen 3, 2015 Sdílet Odesláno Červen 3, 2015 Kluci, u předface světel to chci píchnout přímo. Obrys i brzdu použiju dvouvlákno, 21W obrysovýho na 21W brzdy a stejně 5W obrys a 5W brzda. Nevyhodnotí přístrojovka velkej odběr nerozsvítí se mi mlhovky na palubovce? Myslím si že to budu muset taky vyřešit diodou.. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Nebo jste to nechali jen propojený a neřešily to diodou? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
tomashme Odesláno Červenec 28, 2015 Sdílet Odesláno Červenec 28, 2015 Kluci, u předface světel to chci píchnout přímo. Obrys i brzdu použiju dvouvlákno, 21W obrysovýho na 21W brzdy a stejně 5W obrys a 5W brzda. Nevyhodnotí přístrojovka velkej odběr nerozsvítí se mi mlhovky na palubovce? Myslím si že to budu muset taky vyřešit diodou.. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Nebo jste to nechali jen propojený a neřešily to diodou? Nevyhodí ti nič, ja to mám na svojej zdvojené obrysovky ako aj brzdy 5W/21W žiarovkami. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Jaro827 Odesláno Srpen 9, 2015 Sdílet Odesláno Srpen 9, 2015 ja to mam na combi a nelutujem mne osobne sa to paci :-) samozrejme inspiracia z tade z fora! :-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
HunGry Odesláno Září 28, 2015 Sdílet Odesláno Září 28, 2015 Nevyhodí ti nič, ja to mám na svojej zdvojené obrysovky ako aj brzdy 5W/21W žiarovkami. Máš pravdu, už to mám zhruba půl roku hotový a nemůžu si stěžovat.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
bobanek66 Odesláno Září 28, 2015 Sdílet Odesláno Září 28, 2015 A co na to STK ? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Září 28, 2015 Autor Sdílet Odesláno Září 28, 2015 S obrysovkama by neměl být problém, ale s těma brzdama by problém být mohl. Já jsem s takto upravenýma světlama byl 2x na STK, ale vždy jsem je dal do origo stavu a po STK jsem je zase vrátil do upravenýho stavu (je to práce na pár minut), ale příští rok, kdy jdu zase na STK, tak jen zruším ty brzdovky, ale obrysovky a ostatní diodové žárovky co mám nad SPZ a v předních světlech, tak ty tam nechám, protože na motorce jim diody nevadily ;) . Jinak už mě několikrát zastavovali PČR a nikdy nic neříkali, takže tady by problém taky být neměl... ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
HunGry Odesláno Říjen 10, 2015 Sdílet Odesláno Říjen 10, 2015 Do STK ještě rok a půl a policajti mě ještě od té doby nestavěli.. mám nachystaný nový objimky s klasickým zapojením tak to jenom přehodim ;-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mikone Odesláno Listopad 4, 2016 Sdílet Odesláno Listopad 4, 2016 Zdravím, asi úplně pro někoho divná otázka, ale chci se zeptat jestli jde nějak zjistit bez připojování žárovky na zdroj, který kontakt je pro 21W a který pro 5W? Díky :-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Listopad 6, 2016 Autor Sdílet Odesláno Listopad 6, 2016 Nejlepší je žárovku vyzkoušet na zdroji, ale díval jsem se na fotky a u žárovky 21/4W je vlákno obrysovky připojeno na kontakt, co je u toho vyššího výstupku na patici žárovky, viz. foto. Pozor, žárovka 21/5W by měla mít kontakty obráceně, ale pro OI se používají žárovky 21/4W ;) Jinak, za 100% správnost kontaktů co jsem ti napsal neručím, ale předpokládám, že by ty kontakty měly sedět u všech výrobců žárovek ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mikone Odesláno Listopad 7, 2016 Sdílet Odesláno Listopad 7, 2016 Diky radeji to zkusim. A k tem zarovkam, mam combika a v navodu kde je seznam zarovek tak je psana 21/5W (je spolecna pro brzdove a obrysove) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Listopad 7, 2016 Autor Sdílet Odesláno Listopad 7, 2016 Lepsi bude ten kontakt zkusit, at mas jistotu. No je mozny, ze kombik ma zarovky 21/5W, kratka octa ma prave 21/4W, ale ve vysledku je to jedno, kazdopadne v tomto pripade ten kontakt vyzkousej treba na baterce nebo trafu, protoze jak uz jsem psal, tak zarovka 21/5W by mela mit ty kontakty opacne nez ma zarovka 21/4W, tak at mas jistotu ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mikone Odesláno Listopad 7, 2016 Sdílet Odesláno Listopad 7, 2016 jasny super,dik :-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Garrett Odesláno Prosinec 31, 2016 Sdílet Odesláno Prosinec 31, 2016 Díky Marťo za návod, taky už jezdím s dvojitýma obrysovkama, ale udělal jsem si ještě navíc malou úpravu, pokud by byl někdy problém při kontrole nebo STK, přidávám fotku: 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Prosinec 31, 2016 Autor Sdílet Odesláno Prosinec 31, 2016 Nemáš zač Pěťo, jsem rád, že patříš mezi další lidi s dvojitýma obrysovkama, hned to auto vypadá líp, že? ;) Nad tím rozpojením jsem taky přemýšlel, ale ono stačí ten káblík jen vytáhnout z toho nosiče světel a pak zase vrátit, ale toto je taky dobré řešení. Co se týká kontrol, tak PČR to nevadí (x kontrol i v noci a nikdy nic neříkali) a tak to stačí před STK odpojit a pak je zase na 2 roky klid ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Tomasino Odesláno Leden 6, 2017 Sdílet Odesláno Leden 6, 2017 Dotaz combi to má stejně? Dělal jsem to asi před deseti lety, ale vrtal jsem díru a dával objímku tohle mě přijde o dost jednoduší. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.