Přejít na obsah

Ethanol e85

Doporučené příspěvky

Zdravím, panáčkové :-).Tak jsem se na doporučení little_boye zkusil pozeptat u těch Camp Performance. Bohužel s mojí jednotkou si neporadí, zřejmě proto, že co tak slyším ze všech stran, tak jednotky benzínových fordů nejsou žádná sranda na flashování, asi to tady v republice moc lidí neumí.Takže tímhle směrem cesta nepovede, a budu tedy dále jezdit na přestavbu. Mimochodem moe přestavba E-motion od Biopowers se už může zapisovat do TP. Jinak problém se startováním je způsobený tím, že v E85 je značně menší procento benzínu, než má být - ověřeno.Prostě Češi - ošidíme co jde :-). Každopádně teďka půjde popojíždědlo do servisu, je někde problém s chudou směsí (i s čistým benzínem, bez přestavby), což pochopitelně může být celá řada problémů,což koneckonců ukazuje i tabulka adaptací :-(. Jestli někde přisává vzduch je to nejmenší, ale může být pryč lambda, váha vzduchu nebo palivové čerpadlo.Tak uvidíme.

Jinak ke kanystrům, jezdím de facto jen po ČR a těch pump s E85 je docela dost. A Německo jen za hranice na nákup, takže to taky netřeba řešit :-)

Odkaz ke komentáři

Tak v E85 ma byt 70-85% etanolu a tech 85% mam tesne pred hranici kdy me fiat rozsviti kontrolku motoru. A za dva roky se me to nestalo ani jednou, tak to nebude tak zle. Pro predstavu co je v E85 je dobre si procist bezpecnostni listy pro E85:

https://www.ceproas.cz/bezpecnostni-listy

Vedeli jste, ze normalni benzin je slozenej predevsim (40%) z toulenu a xylenu? V tomhle kontextu zni vtipne udajna 'agresivita' lihu.

Kanystry resim kvuly velkemu rozdilu cen ONO/zbytek, ten pocit dojne kravy je me neprijmeny, nechci to podporovat.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si udělal taky udělal menší zkoušku na obsah benzínu ve směsi a nevypadá to vůbec tragicky.Toto mi vyplavalo ze 100ml E85.Odhadoval bych to na nějakých 12-13%.Beru jedině u Tank Ono Vysoké Mýto.Je to sice 25km zajížďka tam a zpět ale vyplatí se.Seberu kanystry a natankuju plnou.Nikdy jsem neměl sebemenší problém a to jezdím na líh už tři roky.Jednou jsem vyjímečně natankoval v Lanškrouně a taky bez problému.

post-29576-0-26114400-1372267984_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Pacman> Takže palivo mají v pořádku. Nedělal jsem si žádné praktické testy, ale v době, kdy jsem střídal více pump u nás, nepřišlo mi, že by se ethanol od Tank Ono nějak odlišoval od ostatních. Naopak jsem si říkal, že u nich je větší šance, že to palivo bude spíše čestvější, než u pump, kde je vyšší cena. A právě ethanolu moc neprospívá, když někde dlouho leží ladem.

Jeden maník na Skodahome, který má stejné auto (respektive měl, než tam dodělal a vyměnil půlku auta) i jednotku jako já, tvrdil, že mu to s palivem od Tank Ono blbne, žere moc:

Lidi, kdo jezdíte na E85 tak netankujte u ČS Tank ONO, mají E85 s pouhými 5% naturalu, letní směs má mít 15%. Dnes jsem byl problém s autem řešit a prý nejsem jediný kdo tankuje u nich a má problémy. Natankoval jsem po NA98 u KM Prony E85 a auto je zatím bez problémů, spotřeba je dokonce stejná jak u NA98.

Dokonce se mu ta spotřeba na ethanol zdála natolik velká, že to auto chtěl prodat :-). Ale on bere často spotřebu jen podle počítače, který hodně kecá. Je jasné, že když je v nádrži zbytek benzínu, že to auto žere méně. Ale to není tím, že by natankoval jinde.

Jestli Tank Ono někde šetří, tak to jsou daně a dle mě využívá bílé koně, co mají firmu na prodej paliv, objednají palivo a zkrachují. Tomu má zabránit nový zákon, kde už se bude platit nějaká kauce 20 milionů. A dost možná využívá i díry v zákonech, kde vyjde levněji, když se palivo vyveze ven a doveze zpět k nám, než ho kupovat přímo. Jsou s tím nějaké hrátky v podobě cel a daní. Kvůli jejich cenám tam ty kontroly jsou tak často, že moc prostoru na šizení paliva nemají. A zrovna KM Prona s ČOI měla sama problém kvůli nějakým nedodrženým normám u ethanolu.

Odkaz ke komentáři

Tak v E85 ma byt 70-85% etanolu a tech 85% mam tesne pred hranici kdy me fiat rozsviti kontrolku motoru. A za dva roky se me to nestalo ani jednou, tak to nebude tak zle. Pro predstavu co je v E85 je dobre si procist bezpecnostni listy pro E85:

https://www.ceproas.cz/bezpecnostni-listy

Vedeli jste, ze normalni benzin je slozenej predevsim (40%) z toulenu a xylenu? V tomhle kontextu zni vtipne udajna 'agresivita' lihu.

Kanystry resim kvuly velkemu rozdilu cen ONO/zbytek, ten pocit dojne kravy je me neprijmeny, nechci to podporovat.

Kde jsi přišel na těch 40%?

post-27980-0-89965300-1374777381_thumb.png

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Trochu mimo hlavní téma, ale se Škodovkami to souvisí.

Děda už nemůže řídit, a tak jsem po něm převzal jeho stodvacítku (r.v. 1979) s tím, že ji občas protáhnu a dojezdím. Vrátil jsem se tak do časů, kdy jsem i já najezdil spousty kilometrů se svou emkovou stodvácou. Při krátkých cestách po městě je spotřeba 12 litrů, ale co mě celkem překvapilo, je spotřeba při delší cestě. I když šlo o kopcovité okresky, o spoustu vesnic, měl jsem za těch víc jak 160 km tam a 160 km zpět spotřebu 6,2. Celkem mě to překvapilo, když auto nemá pětku, významnou část cesty jel motor ve vysokých otáčkách, šlapal jsem mu hodně na krk, abych se vždy rozjel co nejrychleji, nebrzdil provoz a snažil jsem se jet vždy na limitu dovolené rychlosti. A to má ten motor najeto přes 200.000 bez generálky, i převodovka je původní. Tomu říkám vývoj, kam jsme se to za 35 let posunuli. Vlastně nikam. (Vím, že to auto je lehké, nemá žádné deformační zóny, nesedí, nebrzdí.)

Odkaz ke komentáři

Prazdroj:

Je to tak.S tímto typem stodvacky jsem najezdil kolem 80tis.Dokonce sedí i ten rok výroby který uvádíš.Byla tedy o dva roky mladší než já a měli jsme ji od novoty.Já ji jako plnoletý začal užívat od roku 1995 do 2000.V techničáku měla udávanou kombinovanou 9.2l/100km.No a já s ní jezdil taky nějak do 7l při delší cestě.V roce 1998 šla předělat na LPG a to pak papala 8.5-9l LPG.Tehdy za 9.50kč/l - nádhera.Jak píšeš bez posilovače něco ubrzdit = zázrak,za větru to byl po cestě nádherný plaváček a sem tam se v létě přehřál.Člověk to ale nějak neřešil-čůrací pauza,zkouknutí kopcovitého okolí,dolítí vody a mazalo se dál.

Seřizování motoru doma na dvoře(předstih,ventily),které trvalo 30min("bez diagnostiky jako teď")a huráá to projet jestli je to OK.Za 1000kč hromada náhradních dílů a to se to člověku zdálo drahé.Dojezdil ji pak znovu otec a zkoncila v roce 2007 na vrakáču v Přerově.

No nic konec vzpomínání.

PS:Prazdroj zkus sem hodit její foto.Odlehčíme tady trochu místní téma.

Já zatím doženu téma a pokusím se změřit poměr benzínu v éčku co mám doma v kanďáku

ať tu jedem i to podstatné.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to zvládl a výsledky měření jsou na foto.Vypadá to víc jak dobře pro tuto čerpací stanici http://www.ymapy.cz/foto/benzinka-prim-velky-tynec-1123

,kde ethanol tankuju.Odpovídá tomu i moje dlouhodobá uspokojivá spotřeba.

Palivo jsem nalil do odměrky v množství 1l doplnil 1/4l vody.Nechal cca 5min odstát a odfotil.Byl jsem až překvapen kolik benzínu vyplavalo.

Toto bylo měrení pouze jedné pumpy.Mám v plánu už delší dobu nabrat postupně více vzorků tady z okolních pump různých firem a udělat si nějaký přehled.Bude to

Unicorn,Eurooil,opět Prim,Vena Trade a Ekona Petrol Přerov.Tank Ono možná taky pokud budu mít cestu směr Ostrava.

Jinak-krásně to tu odměrku rozleptalo a rozpraskalo co!!! Bohužel nic lepšího jsem po ruce neměl.

Ale nevadí,ta už byla odměrkou pro zedničení,takže žádná škoda.

post-1545-0-02315900-1375893727_thumb.jpg

post-1545-0-53427300-1375893734_thumb.jpg

post-1545-0-59325100-1375893742_thumb.jpg

post-1545-0-49921200-1375893748_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Guest flintik

Zdravím,

sice nevlastním okřídlený šíp ale přibližovadlo Ford (Focus 1.6 74kW, automat, r.v. 2005), nicméně jsem se rozhodnul na toto fórum přihlásit a taky přidat svůj příspěvek, protože mi toto vlákno hodně pomohlo ujasnit si pár věcí ohledně E85 a problematiky přestaveb.

V pátek jsem byl v ASTESu na montáž jednotky. A zatím tedy musím jenom chválit. Montáž naprosto profesionální. V motoru není nic vidět. Všechno krásně začištěno a schováno. Jednotka nainstalována v interiéru, schovaná pod plastem, přibyl jen decentní vypínač. Dokonale čistá práce. Je vidět, že pánové umí. Pak došlo na konfiguraci a během chvilky hotovo.

V sobotu jsem dojel zbytky benzínu a natankoval první plnou E85. Bral jsem 46l do nádrže a 5l do kanystru a celková cena byla krásných 1300,- :)

Teď zbývá vyjet tři nádrže a stavit se na doladění systému a výměnu palivového filtru. Taky začínám počítat spotřebu a celkovou úsporu. Tak jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál, ale zatím naprostá spokojenost. A ten hřejivý pocit na čerpačce - 25,10/l :)

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

sipan: to je hodne pekne, ja mam u pump kde tankuju ted pres leto spotrebu strasnou (~10 l), vsichni budou mit tech letnich 85% lihu.

Projizdel jsem starsi prispevky ohledne palivoveho cerpadla, musim zaklepat, ale problemy nejsou (ma nalitano 125kkm). Sice jsi prazdroji zminoval nejaka odolna ve fiatech, ale zklamu te, ja tam mam cerpadlo od bosche. K tomu mam dve zajimavosti. Jedna je udajna vodivost, na nekolika vzorcich jsem to promeroval multimetrem (vzdy to namerilo nekonecnej odpor) a je to sledovany parametr paliva, nesmi byt nizsi nez neco. Takze to nebude tak horky jak se to na forech dela. A druha zajimavost jsou vstrikovace, prakticky cely sortiment bosche ma udavanou kompatibilitu s palivem E85, tem to rozhodne nevadi.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem zjistil,že opravdu není pumpa jako pumpa.Bral jsem v Přerově na

http://www.ceskybenzin.cz/index.php?akce=aktualiz&idp=6682

a začal jsem startovat nadvakrát.Spotřeba se zvedla o 0.6l/100km oproti ČS Prim.

Předevčírem jsem nabral - http://www.tank-ono.cz/cz/index.php?page=pumpcard&pump=32

a taky nic moc.Start tak tak napodruhé a po rozjetí za studena jsem myslel,že jedu ze 120L.Zadušení a pak dvakrát škub škub a pak už OK.Spotřeba ovšem zase nic moc(přes 9l)Takže zůstávám věrný pumpě kterou jsem uváděl výše.Zkoušel jsem brát i u Prim v Prostějově a taky vše OK.Spotřeba,výkon,start adt. v pohodě.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Poslední dobou(zhruba asi 14dní)začínám mít problémy při studených startech.A to tak že nastartuji,motor chvíly běží a pak po cca 8s. zdechne,nastartuji a zdechne,cyklus se opakuje tak 5x za sebou.Než motor zhasne mám pocit jako by běžel jen na 3.válce.Jak je motor částečně nebo úplně teplý starty jsou ok bez chcípání.A mezi 2tis až 3tis otáčkami je auto jako přibržděné,netáne,je líný.Po 3tis.už zase jede normálně.Na zkoušku jsem povyměnoval kabely a svíčky,benzínový filtr je také měněn.Vag nic nehlásí.Jezdím na čistý ethanol.Při této závadě jsem zkusil zhruba na 20litrů ethanolu vzít cca 5litrů naturalu,a problém zmizel.Takto naředěný ethanol jsem vyjezdil a natankoval opět čistý ethanol.Problém je tu znovu.

Docela bych uvítal aby se zde uvádělo u každého z vás nastavení přidaného vstřiku jak na AUTO,E85 a E70,jakou jednotku máte namontovanou a na jaké motorizaci + značka vozu.

Odkaz ke komentáři

Já mám nastaveno obohacení směsi o 23% plus spoustu nastavených hodnot podle teploty. Jinak neřeším teplo, zimu, letní směs, zimní směs. Ale to je tím, že jednotka Astes to má trochu jinak. Ale také jsem s tím měl první měsíce problémy, než mi to nastavili lépe, a pak jsem si to ještě korigoval. Auto Octavia RS.

Odkaz ke komentáři

Nevím už kdy jsi předělával auto, ale poud to bylo někdy okolo léta, tak je klidně možné, že ti auto startovalo v pohodě a teď, když jsou teploty i kolem pěti stupňů, máš problémy. Já když jsem to ještě neměl dobře nastavené, tak jsem měl také problémy pod deset stupňů, auto chytlo až třeba napočtvrté, když bylo třeba 15, chytlo hned.

Odkaz ke komentáři

Mám taky jednotku od Astesu,sycení 23%,jezdím na E85 bez dalšího pančování(na čistý ethanol bych měl asi taky problém), auto je Ford Focus mk.II 1.6 TiVCT 85kW roč.2005,startování bez problémů na poprvé i v zimě ale bylo to na úkor zvýšené spotřeby víc jak 9,2L a proto jsem po domluvě s technikem nechal nastavit na nižší sycení s menší spotřebou o dobrý litr ale při vysokých mrazech -10°C a víc nastartuju na podruhé a to u nás zase není tak často.Volil jsem kompromis.

Odkaz ke komentáři

Možná to někdo zaregistroval, že jsem tu neuvedl žádné nové zkušenosti z letošního cestování. Ne, že bych nikde nebyl, jen jsem k sepsání nemohl dostat. S tímto fórem souvisí jen jedna zmínka v textu, a konkrétně s tímto tématem souvisí jen informace, že tam ethanol nemají, takže jsme celou dobu jezdili na benzín. Přesto mi přijde škoda nepodělit se o pár informací s těmi, kteří také rádi cestují a třeba i sní o tom, že se tam někdy vypraví.

Letos jsme tedy na dva týdny vyrazili po vlastní ose na Island, ale bohužel ne vlastním autem. Letěli jsme z Prahy společností Finnair s přestupem v Helsinkách. Auto jsme nechali na jednom z parkovišť za Prahou, konkrétně Buštěhradu. Levněji vyšly přímé lety z Berlína nebo Hamburku. Berlín jsem zavrhl, protože by bylo složité parkování, muselo by se snad MHDéčkem přes celé město. Hamburk zněl lákavěji, protože úspora na letenkách by zaplatila nejen cestu tam a zpět, parkování přímo na letišti (oproti nám tam mají normální ceny) a ještě by asi dva tisíce zbyly. Ale nakonec další dva, co s námi jeli, se nechtěli trmácet tak daleko autem, takže jsme jeli z té Prahy.

Letenky a vůbec vše ostatní doporučuji naplánovat a hlavně zarezervovat, objednat, co nejdříve. Nejlépe na podzim, pokud tam jedete v hlavní sezóně. My to řešili až v únoru a dost míst bylo obsazených nebo byly volné jen termíny, které se nám moc nehodily, takže jsme pak museli různě posouvat odlet nebo přílet. A i na čtyř letenkách jsme zbytečně zaplatili o deset více, než kdybychom je objednali týden před tím. To platí i pro plavbu na ostrovy Vestmannaeyjar, kde vhodné rezervovat si místa. Pokud se nezmění letový řád, tak pozor na cestu tam. My jsme měli na přestup v Helsinkách původně hodinu. Ale díky časovému posunu z toho byla pauza jen na záchod a už jsme nastupovali do druhého letadla. Výhoda pro nás, že jsme zbytečně nečekali na letišti. Navíc v Helsinkách neprobíhala žádná kontrola, žádné velké přesuny, prostě jsme vystoupili a hned jsme byli u odletového místa. Pro nás tedy přesun fajn, problém byl až po příletu do Keflavíku, když nám a ještě několika dalším, nedorazila zavazadla. Cestou zpět už je v Helsinkách čas asi 2,5 hodiny, takže do Prahy nám zavazadla dorazila v pořádku.

Nevím, jak to funguje u nás, ale na Islandu jsme uvedli popis zavazadel, kde se budeme příští dny nacházet a telefon. Dorazili jsme před 16. hodinou a protože z Helsinek další letadlo mělo dorazit ve stejný čas až další den, chtě nechtě jsme se smířili, že minimálně jednu noc a nejspíš i další den budeme bez zavazadel. Následující den odpoledne nám volali, že už zavazadla dorazila a že nám jen během večera nebo noci doručí. A tak se také stalo, v půl jedné v noci dorazil kurýr do pustiny, kde jsme v té době byli ubytovaní. Byli jsme moc rádi, že to rozváží i takto v noci, protože za ty dva dny už byly baterky foťáků a kamer téměř vybité. Každopádně další výhoda toho Hamburku :-).

Jeli jsme ve čtyřech, což je ideální počet, jak pro cestování, tak pro ubytování. V plánu navštívení míst po celém Islandu, takže jsme jej celý dokola objeli. Téměř každou noc jsme tak spali jinde. Jako ubytování jsme volili různé chatky, kde to nešlo nebo to vyšlo výhodněji, jsme zvolili hotel nebo apartmány. Podobně jak na severu Evropy, i Island nemá zrovna lidové ceny, co se ubytování týče. Ceny se dost liší i podle lokality a ne vždy platí, že nižší cena znamená automaticky horší komfort. Měli jsme třeba chatku s 2 ložnicemi, sociálkou, sprchou, za 110 € včetně snídaně a internetu, a také chatu bez snídaně, s jednou velkou místností s postelemi a kuchyní za 190 €. Celkově jsme se vešli do rozmezí od 80 € do 190 €, když některé chatky byly opravdu luxusní, nové, jiné byly starší, malé, se společnou sociálkou a záchodem. Ale tím, že jsme přijížděli večer a vyráželi ráno, nám to na přespání často stačilo. Pro čtyři osoby ty ceny nejsou úplně nejhorší, když v Evropě je standard okolo 50 € pro dva. Ubytování jsme si hledali na http://www.booking.com/.

Když chce člověk objet celý Island, nemá smysl jiný prostředek, než auto. Naši dva spolucestující byli na Islandu už před lety s cestovkou, která je vozila terénním busem, a tak po jejich zkušenostech s místními komunikacemi jsme automaticky hledali mezi terénními 4x4 auty. Autopůjčovny vedle běžných osobáků dost nabízí auta typu Suzuki Vitara nebo Hyundai Tuscon. Tedy taková městská vozítka se zvýšeným podvozkem. Ale jejich hlavní problém není ani tak horší prostupnost terénem jako malý zavazadlový prostor. Pokud by někdo byl ubytován na jednom místě, tak by se asi dalo, ale to nebyl náš případ. My jsme tedy lovili ve vyšší kategorii a nakonec jsme vybrali Jeep Grand Cherokee. Ten má nejen dost místa pro posádku, ale hlavně se do něj vešly čtyři kufry s věcmi na dva týdny, příruční zavazadla a také petky s pitím, pivo a další jídlo. I tak byl ten kufr plný až po střechu. První den jsme byli nuceni jezdit tím menším Hyundaiem, ale to bylo bez velkých zavazadel, jinak bychom měli trochu problém. Pokud někomu přišly ceny za ubytování vysoké, tak teď bude teprve zděšen :-). My jsme za ty necelé dva týdny používání zaplatili asi 45.000 Kč včetně pojistky proti krádeži, havarijka, přistavení a odevzdání na letišti, bez nutnosti auto před odevzdáním umýt a vysát, a hlavně s pojištěním proti štěrku. Pokud se to někomu zdá hodně, tak ať si zkusí sestavit nabídku na hlavní sezónu u firem jako Europcar nebo Hertz. Naopak jde o jednu z nejnižších nabídek. Nutné je smířit se se starším vozidlem a motorem (4 litrový benzín), co žral 12 litrů (menší problém byl ještě ukazatel v mílích, což nám chvilku trvalo, než jsme to zjistili - ve městě jsme při jízdě padesátkou jeli viditelně rychleji než zbytek aut). Ale až na slabou autobaterii to auto bylo úplně v pohodě. Toyota LandCruiser by asi byla kvalitnější, ale u ní se ceny pohybovali okolo 120 tisíc. My jsme auto objednali přes firmu http://www.iceland4x4carrental.com/.

Ale až tolik bych ji nedoporučoval. Pokud byste za podobnou cenu sehnali jinou firmu a měla dobré recenze, tak by to možná byla lepší volba. Zásadní problém jsme měli s komunikací. Věděli náš přílet, a tak jsme čekali, že v příletové hale na nás bude čekat někdo s cedulkou. Nečekal. Pár lidí z půjčoven se k nám hlásilo, ale jen do chvíle, než zjistili naše jméno. I když jsme se hodinu zdrželi kvůli chybějícím zavazadlům, ani tak se nikdo v hale neobjevil. Volali jsme na jejich číslo, ale šlo jen o ústřednu, která pak někam po chvíli přepojila, ale to už člověk platil včetně marného vyzvánění. Běhali jsme po parkovišti, jestli tam někde není náš Jeep v té zaplavě aut značkových půjčoven. Nevím, jak jim ta ústředna předává zmeškané hovory, ale nikdo se neobtěžoval nám zavolat zpět. Jako kdyby neřešili, že měli před 2 hodinami předávat auto. Asi až na pátý pokus jsme se konečně dovolali. A jako kdyby se nic nestalo, neřešili jejich nekomunikaci, zpoždění. Že prý vyjedou od nich a do hodiny budou na letišti. A aby toho nebylo málo, našeho Jeepa z nějakého důvodu neměli a že nám na den zapůjčí Hyundai. Naštěstí jsme večer a dopoledne měli program v Reykjavíku, nevím, co by dělali, kdybychom rovnou jeli někam pryč. Problémy s výměnou aut a komunikací byly podobné jako den před tím. Opět marné volání a nikdo se neozval sám. Až když už jsme šli zpět k autu a potřebovali jsme jet z města, jsme se konečně dovolali (na letišti jsme od dotyčného chtěli číslo přímo na něj, ale že je to prý to, na které voláme). Pak byl ještě problém dohodnout se, kde dojde k výměně. Snažili jsme se o setkání u nejznámějšího místního kostela, ale dotyčný pořád mlel něco o "bíesaj". Když nechtěl pochopit, že nevíme, co to je, tak jsem zkusmo zadal do navigace "BS" a ono to samo nabídlo BSI, což je hlavní nádraží v Reykjavíku. Jak kdyby to znal každý turista. Když jsme na obrovské parkoviště u nádraží dorazili, zase byl problém se dovolat, jestli tam už je nebo ještě ne, a pokud ano, tak kde přesně. Nakonec k výměně došlo, dostali jsme své auto včetně navigace, kde se dala navolit čeština a mohli jsme konečně vyrazit vstříc novým zážitkům. Ale komunikace otřesná. Jsem moc rád, že ta baterka vydržela, představa, že se jim snažíme dovolat někde z pustiny a hodiny čekáme, než nám to zvednou, mě moc nelákala.

Pokud pomineme města, tak na Islandu je jedna hlavní asfaltová silnice označená jedna ("1"). Z ní vede pár asfaltek, ale často jen do nejbližší vesnice, a pak přechází v šotolinovou nebo štěrkovou cestu. Rychlosti mají podobné jako u nás, akorát na šotolině můžete jet "jen" 80 km/h. Mimo hlavní tah jsou silnice často úzké a mimo asfaltky to platí obzvlášť. Místní se poznají podle toho, že při vyhýbání aut nepřibrzdí. Dvakrát jsme narazili na značku 4×4, která označuje silnice, kam byste neměli jet jiným autem než nějakou terénní čtyřkolkou. Dle mě se to vztahuje i třeba na Octavii Scout a snaží se tím naznačit, aby tam nejezdily čtyřkolky typu BMW řady 3, které sice mají pohon všech kol, ale jde o běžné nízké auto. V jednom případě šlo o brod (dalo se před ním zastavit a těch 200 metrů dojít, což také většina i ty s Vitarama, udělali), ve druhém o hodně strmé stoupání po kamenité cestě. Na Islandu jsme ujeli asi 3 000 km a když pominu to stoupání, které se dalo objet jinudy (ale i osobák by ho vyjel, pokud by nebyl nucen v kopci zastavit) a ten brod, před kterým se dalo zastavit, nenarazili jsme na žádnou silnici, kde by se nedalo jet osobákem (ani jednou jsme nezapnuli druhou poháněnou nápravu). Což dokládala spousta malých aut městských aut z půjčoven, které jsme cestou potkávali. Nevím jestli mají v podmínkách, kam všude s tím mohou jet, ale očividně si z toho nic nedělali. Samozřejmě takové auto trpí mnohem více než Jeep, takže nejspíš i proto jsou ceny půjčovného tak drahé. Ještě na jedno místo se běžným autem nedostanete - do Thórsmörku. Ale tam se všude psalo, že se tam nedá projet ani Jeepem, že je nutné jet busem. Takže jsme v ten den nechali naše auto odpočívat a využili místní dopravu. Neberte to za 5.400 Kč pro 4 lidi. Je pravda, že tam bychom Jeepa asi pořádně využili a možná by měl problém těch několik brodů projet, ale jinak by nám všude stačila třeba Octavia se svým velkým kufrem. A místo toho busu na den půjčit některé z upravených terénních aut s velkými koly. Bus byl totiž brán jako vyhlídkový, který vždy na chvíli zastavil u zajímavostí, a pak zase pokračoval dál v okružní jízdě. A do toho z reproduktorů zněl výklad, tak asi proto tak vysoká cena. Jeep je tak vhodným vozidlem pokud chcete poznat vnitrozemí Islandu, kdy vyloženě naplánujete trasy přes střední oblasti, kde toho není tolik k vidění, ale jde spíš o požitek z terénní jízdy, který jen tak nezažijete. Ostatní atrakce dokola jsou dobře přístupné a řada míst, kde dřív byla špatná silnice má nový asfaltový povrch.

Už si přesně nepamatuji ceny paliva, ale mám pocit, že benzín stál pod 40 Kč. Vždy jsme tankovali u samoobslužných pump, kde se buď dalo natankovat určité množství nebo plná nádrž. Bez problémů se dalo jako všude jinde platit našimi kartami. Vlastně po celou dobu jsme se obešli bez místní měny. Po příletu měla směnárna na letišti zavřeno, a pak už jsme žádnou nepotkali. Ale nebyl problém kartou platit i pohledy nebo jiné drobnosti. Zaujalo mě obutí. Nejen naše auto mělo zimáky. Letní pneumatiky v tom červenci byly vzácnost. Co se aut týče, je celkem známé, že nejprodávanější značkou na Islandu je Škoda a na silnicích to je vidět. Čekal bych především modely Yeti a Octavia Scout. Namísto toho bylo nejvíce klasických Octavii, většinou s pohonem čtyř kol. Občas to byla Octavia každé druhé třetí auto, které jsme potkali. Také dost Superbů 4×4, a překvapivě hodně Rapidů. Rapidů jsme tam potkali více, než jsem v té době potkával u nás. Pár modelů Yeti tam bylo, Scouta jsme nepotkali žádného. Policajty jsme potkali jen jednou, a to zrovna měřili na té jedničce na jihu, tedy v oblasti s větším provozem. Na devadesátce se většinou jezdí stovkou, ale zrovna v tu chvíli jsme jeli něco málo přes 90. Tím, že se na místních komunikacích pohybuje spousta turistů, tak se těžko odhaduje, jací jsou místní řidiči.

Nemohu se nezmínit o pití, respektive o pivu. Podobně jako ve Švédsku, i tady mají omezený prodej alkoholu. Věděli jsme, že v běžných supermarketech je k dostání nějaká 6% s asi 2,5% alkoholu. Ostatní alkohol se prodává ve zvláštních (asi státních) obchodech nazvaných Vínbúðin (http://www.vinbudin.is). Problém byl s jejich četností. Po příletu do Keflavíku nás přivítala reklama Pilsner Urquell. A přímo v supermarketu na letišti se dalo koupit pivo, kde jsme vedle místního koupili i plechovky Plzně. Jedno vyšlo na cca 50 Kč, což celkem jde. Vědět, že najít Vínbúðin bude takový problém, koupili bychom těch piv více. Nakonec jsme v jednom městě na daný obchod natrefili a nakoupili zásoby (od té doby jsme pak tento typ obchodů viděli téměř všude, i když už jsme jej nepotřebovali). I když na daných stránkách mají uveden Prazdroj, my jsme ve dvou natrefili z českých piv jen na lahváče Budvaru a plechovky se značkou Staropilsen (nějaké české pseudopivo, které má s Plzní společného jen sídlo firmy, která si to nechávat vyrábět kdovíkde). Ale my jsme stejně nejčastěji pili místní pivo Viking, které bylo celkem dobré. O dost lepší než vodovatá europiva vyráběná ve většině Evropy. Vikinga jsme si dávali i točeného v hospodě, kde vyšel na cca 160 Kč. Měli dokonce na výběr dvě verze. My jsme zvolili "klasik", který oproti nějaké novější verzi byl tmavší, jinak to všechno byly dvanáctky s 5% alkoholu. Když jsem u těch restaurací, tak těch jsme (když neberu v potaz hlavní město) moc nepotkali. Zajít odpoledne nebo večer do hospody pokecat s kámoši asi nepatří mezi místní zábavu.

S nakupováním jídla nebo ostatního pití není problém. Větší města mají supermarkety, v menších se často nakupuje na pumpě, většinou se značkou N1. Jen ceny jsou cca dvojnásobné proti našim. Ale protože jsme si vařili sami a do letadla toho jídla moc narvat nejde, museli jsme kupovat suroviny na místě. Jako jinde v Evropě je nutné dávat pozor, aby se nekoupilo sladké pečivo, jinak s chutí nebyl problém. Co zde mají vynikající, je zmrzlina právě od pumpy N1. Buď měli do plastového kelímku s polevou (med, karamel, …), ale my si dávali do kornoutu s různými čokoládovými polevami (tmavá, světlá, bílá, …). Základ byl všude stejný, dobrá hodně hustá vanilková zmrzlina, kterou po natočení otočila obsluha vzhůru nohama a namočila do polevy. Lišily se ceny, velikosti, množství. Velká většinou vyšla na cca 50 Kč, ale byla opravdu velká. Nenapadlo by mě, že zrovna na Islandu budu jíst zmrzlinu (i když na místní poměry jsme měli kliku na počasí, svítilo slunce, bylo okolo 15 stupňů a téměř pořád jsem chodil v tričku a kraťasech), stal se z toho pak každodenní rituál. S pumpami souvisí i možnost umytí auta zdarma. Prašné komunikace způsobují, že jsou auta hodně špinavá, a tak u spousty pump si můžete umýt hadicí celé auto.

Kromě hodně aut z půjčoven jsme potkávali i jiné, než místní poznávací značky. Šlo především o obytná auta, dokonce i někdo s karavanem se tam po kamenitých cestách motal. A dokonce jsme viděli jednu českou jedničkovou Octavii z Libereckého kraje. A také jeden český spací autobus (lidi v něm cestují i spí) nějaké cestovky tuším z JČ. Na Island se dá totiž dojet i trajektem z Dánska přes Faerské ostrovy. Většinou se pár dnů stráví na ostrovech cestou tam a zpět se tam jen na chvíli zastavuje. A tento způsob bych po zkušenostech volil i já. Je pravda, že je to značně časově náročnější. Tuším, že cesta tam a zpět (včetně pár dnů na Faerských ostrovech) zabere asi týden, tedy o cca pět dnů více než cesta letadlem. Náklady jsou plus mínus stejné, trajekt pro čtyři a osobní auto vyjde jen o něco dráže jak letenky. Na druhou stranu si můžete do auta naložit spoustu věcí, nejste limitováni velikostí zavazadel ani hmotností. Není tak problém si nabalit pivo, jídlo, vařič, nebo třeba stan a ušetřit tak za potraviny a ubytování v místě. Nemluvě o úspoře za půjčovné vozidla.

Až se konečně dostanu k probrání fotek, tak jich sem pár nahraji. Omlouvám se zase za dlouhý román a slibuji, že co se cestování týče, letos už nic takového psát nebudu :-).

Odkaz ke komentáři

Tak majitelé jednotky od firmy Astes si ji mohou nechat zapsat do TP. Jsem rád, že nebudu muset vymýšlet, jak jednotku schovat nebo tankovat benzín před technickou. A vyhnutí silniční dani se také někomu může hodit.

http://astes.cz/prestavby-na-e85

Po neděli si nechám zapsat jednotku do techničáku.Už jsem se informoval u prodejce.Zápis mi provede on do velkého TP a já si budu muset zajít na úřad pro vystavení nového malého TP.A za to si nechá zaplatit 500.To jsou paradoxy.Prodejce mi zapíše zdarma ale stát si to pěkně nechá zaplatit.Aspoň že na emise nemusím.

Odkaz ke komentáři

Mám jiný ale předtím byly starty jakštakš dobrý,začalo to blbnout až ted a s nastavením jsem nic nedělal.jeden fakt je ten že je čím dál větší zima.........ale zkusím na jednotce přidat.........

Ahoj, tvuj hlavni problem je, ze tvoje jednotka nema teplotni senzor. Ted je po ranu kolem 0 a to znamena, ze lih ze smesi E85 motor jen prohodi a nespali ho - jede jen na benzin. Konkretne moje rucne delana jednotka pri teplote 0C a rezimu E85 davkuje pri startu 4x tolik nez co chce ECU. Obohaceni je tedy 400%!!! Pro E70 je pak obohaceni jen 200%, je tam dvakrat tolik benzinu. Bez teplomeru to musis holt porad rucne menit.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • Prodám ojetou Škodu Superb 2.0 TDI 103kW CFFB, r.v. 2012, najeto 248 tis.km, Ambiente+, tažné, pravidelný servis, výměna LL oleje co 15 tis. km, kompletní dokumentace, 2 klíče s DO, TK do 10/2026, DZ do 2/2027, nebouráno, jen 2014 odřen přední nárazník Kupováno jako roční auto u Škoda Plus s 19 tis. km Výbava Ambiente plus - bixenony (loni na podzim dány nové výbojky Osram Xenarc Originál), automatická klimatizace, vyhřívaná přední sedadla, multifunkční volant,senzor deště, el. nastavitelná, vyhřívaná a sklopná vnější zpětná zrcátka s automatickým stmíváním, vnitřní zrcátko s automatickým stmíváním, přední a zadní parkovací senzory, handsfree s BT, navigace Amundsen+, originální tažné zařízení (dodělávané), 17" originál kola s letními pneu Goodyear (teď 2. sezóna- najeto 13 tis.km) Stav vozu odpovídá stáří a najetým kilometrům. Exteriér již má oděrky z provozu a poruchy laky. Interiér je zachovalý a celou dobu nekuřácký. Vozidlo běžně jezdí, všechny prvky výbavy jsou funkční. Rozvody mají 96 tis. km a 5 let, dělány v autorizovaném servisu. 5/2023 v 194 tis. km nové tlumiče a komplet nové brzdy 8/2023 198 tis. km nová spojka a setrvačník V 2/2026 v 245 tis.km měněn olej, palivový filtr a brzdová kapalina. K autu druhá sada litých kol 16" origo Škoda se zimními pneu Hankook (jeté dvě zimy - 13 tis. km), příčníky Neumann, originální gumové koberce, originální gumová vana do kufru a síťový program. Cena za vše 169 tis. Kč.  Vozidlo k vidění, dle domluvy, v Olomouci a okolí nebo v Ostravě a okolí. 
    • Nevím detaily, asi se nehýbal pístek.  Tak mě napadlo ( a říká to i 1. mechanik jako poslední možnost) , jestli  není špatný ABS: - občas zafunguje krátce system proti protočení předního kola - ale tak jednou z 20 rozjezdů ( na suchém asfaltu, na rovině) - po brzdění jsou zadní kotouče hodně horký, přední jen vlažný ( rozdělovač brzdného tlaku?)
    • Snad ten AI spam nebude moc zlobit.... zase to bylo nějaké rozbité.... 😞
  • Vytvořit...