Jump to content

Rozměry alu kol a pneu

Dakie

Recommended Posts

Ahoj chci se zeptat jaky typ pneu mužu narvat na Škoda octavia 1.. Chci si pořídit Spider R17 ale když to koupím i s gumama chci vědět že vše bude v pořádku a ujistit se že budu moct jezdit jako bych tam měl pořád R15...

Co jsem se bavil s kamarádem říkal ať tam R17 nervu že to nějak na předku něco rozháže nějak jsem to nepochopil co by se mohlo stát dát tam R17 :)

Děkuju :)

• 3 weeks later...

-kdo má hodně nalítáno na "17" dejte radu ohledně ZNAČKY pneu(na "15" Opel)sem si chválil Hankook=počet km+cena popř.Kumho

-na octě byli 215/45 Nexen 6000.... :( nic moc na výdrž,na vodě ani v zatáčkách a to prý mají sport.vlastnosti asi je zapoměli přibalit :lol:

• 2 weeks later...

Hmm nějak mi vrtá hlavou něco co mi tvrdí 2 lidé...Když jsem se zmínil jednomu o kolech R17 řekl mi něco o předku že se něco muže stát a přitom mi chtěl prodat R16, dalšímu jsem se otom zmínil a ten zase řekl že budu muset každou sezonu měnit puky v zadu(nějak jsem nepobral co to je :D )...

A přitom tu beztak na O1 jezdí 60% lidí na 17ctkách...

Tak řekl by mi někdo kdo má z roku 98 O1 a jezdí na R17 kolik na nich najezdil bez jakých koliv potíží? :D

Protože já su z toho tak trocha jelen :D

Guest houmik

Nic se tomu nestane. Dej nejaky casty rozmer kol a gum a mas to bez problemu. Lidi toho nakecaj.

Puky --> silentbloky ramen

Edited by houmik

Ahojte ,ja takisto uz zacinam rozmyslat, co kupim buduce leto. Ja tam dam s najvacsou pravdepodobnostou DUNLOP,este neviem konkretne ,ze ktore. Boli mi viac odporucane ako continental, tak neviem :/

Mam uz minimalne vzorky skoro :D Vzadu tak do 3mm, vpredu do 4mm, a to teraz isto zderiem . A rozmyslam, ci zobrat tie R16 ,alebo R15. Je to aj o uspore, lebo R15 je jedna guma lacnejsia tak o 20eur. Alu disk R15 je lacnejsi od R16 o 25 eur. Cize uspora pri R15 vsetko dokopy je cca 180 - 200 eur.

Otazka je, ci to ma vyznam dat R16 - nepozeram na esteticke vlastnosti, ako to bude vyzerat, ale na to,ake to ma jazdne vlastnosti a ci sa az nejako velmi lisia vlastnosti R16 od R15.

PS: od povodneho majitela mam na aute doteraz plechace R14 a to auto plava v zatackach ako prasa. Kvoli tym balonom.Tak aj preto menim rozmer

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

snad ti to pomůže ;)

ET (einpresstiefe=zális) v milimetrech, vzdálenost dosedací plochy kola od pomyslné roviny dělící šířku kola - neboli jak hluboko zapadne kolo do blatníku (čím větší je hodnota ET, tím více kolo zapadne ke středu vozu), hodnota u většiny alu kol pro evropské vozy se pohybuje okolo 35mm

rafek.gif

• 2 weeks later...

Zdravim, potřeboval bych od Vás zjistit v jaký míře se změní vlastnosti auta a řízení když prohodim svoje kola 6j x 15 ET 38 s gumama 195/65 r 15 za 7j x 17 5x100 ET38 s gumama 215/45 r 17.Popřípadě poraďte jiný rozměr a hlavně jestli jsou potřeba pro tuto výměnu úpravy blatníků...Všude čtu že většina z Vás na nich jezdí a mě osobně se na autě taky moc líbí ale nechci do nich investovat jenom kvůli vzhledu :-)Je to na mojí 1.9 TDi 66 kw kterou chci následně čipnout na 120 kw.Tak jenom jestli má tohle všechno nějakej smysl :-D :-D THX za všechny co poradí...a hlavně prosím neposílejte odkaz na ty tabulky pro porovnání rozměrů :-) potřebuju poradit!!Díkyy

Pokud zvolíš pouze výměnu tak jak píšeš,nic zásadního se nezlepší a nezmění po stránce technické,dle mně ani po estetické.Auto bude vypadat jako koza a při ostřejší jízdě bude Okta stjně nejistá jako na 15" ráfcích.

Použil bych ráfek o šíři min 7,5 a spíše 8" a určitě ve spojení se snížením.

Rozměr pneu i ET ráfku je v pohodě a bez úprav,ET bych volil asi 35 ráfek víc popoleze ven a bude to hezčí :palec:

Ať už zvolíš jakoukoliv cestu,širší pneu povede k nepatrně vyšší spotřebě,spíš zanedbatelné.Auto bude náchylnější k táhnutí při jízdě ve vyjetých kolejích,na to se dá brzy zvyknout.

Super dík moc za rady.A když se zeptám uplně laicky jaká změna v podobě kol by mi tedy prospěla?Tedy abych dosáhnul lepších jízdních vlastností a samozřejmě i těch estetických?Se snížením nepočítám,protože občas jezdim na venkov a tam nevim nevim.Spíš mě napadla alternativa tedy podle toho co jsi psal a to tyhle kola http://www.e-pneumatiky.cz/dotz-mugello-8x17-5x100-et32-lestena-celni-plocha-a-limec--cerny-lak.html Myslíš že tam by už se dalo mluvit o nějakym zlepšení?Nechci do toho cpát zbytečně keš když s tim nemám až takový zkušenosti takže si nechám rád poradit co tam hodit aby to nelítalo jako ta koza :-) :-)

To co se týká estetiky je tak individuální,že je těžké radit.Osobně si myslím,že ráfky o průměru větším než 16" vyžadují snížení,prospěje to estetice i jízdním vlastnostem.

Pokud nesnížíš,třeba se Ti to bude líbit,to je samozřejmě věc názoru,technicky ale mnoho nezískáš.

Píšeš,že chceš výrazně nakopnout výkon,to nebude také levná záležitost,určitě bych přemýšlel zároveň o podvozku.Nemusíš hned kupovat drahý štelovák a auto stáčet až k zemi,stačí pevný podvozek se snížením cca 30-35 mm,který se dá pořídit nový za slušný koruny.Pokud by si investici chtěl snížit,poohlédl bych se po jetých kolech,nabídka je velká a ceny většinou příznivé.

Ty DOTZ Mugello mají ET 32,tam už hrozí,že budou dřít o nadkolí.Není to zase tak velký problém a dá se lehce upravit,píši jenom proto,aby Tě to nepřekvapilo sám mám ET 32.Jistota,že ráfek sedne bez úprav je ET 35 a 38.