Přejít na obsah

1.6 74 kW + 75 kW Nejčastější problémy a závady

Doporučené příspěvky

i ja dneska pokrocil,zacal jsem zkusebni jizdy vzdy s jednim odpojenym cidlem a hle:

odpojim cidlo otacek na klikovce a prestane skakat-okamzite pri povoleni plynu a seslapnuti spojky-bleskem se vraci na volnobeznou hodnotu.

odpojim cidlo otacek na vacce -necham jen to na klikovku a samovolne zase pridava

-uz nevim jaky bod mam dalsi ale-vymeneno cidlo otacek na klikovce-original,kabelaz bez prurazu az k RJ.a zadna zmena

pri obou zapojenych cidlech zase pridava,obe podle VAG davaji co maji

a ted babo rad! :blink: :blink:

Odkaz ke komentáři

i ja dneska pokrocil,zacal jsem zkusebni jizdy vzdy s jednim odpojenym cidlem a hle:

odpojim cidlo otacek na klikovce a prestane skakat-okamzite pri povoleni plynu a seslapnuti spojky-bleskem se vraci na volnobeznou hodnotu.

odpojim cidlo otacek na vacce -necham jen to na klikovku a samovolne zase pridava

-uz nevim jaky bod mam dalsi ale-vymeneno cidlo otacek na klikovce-original,kabelaz bez prurazu az k RJ.a zadna zmena

pri obou zapojenych cidlech zase pridava,obe podle VAG davaji co maji

a ted babo rad! :blink: :blink:

Test akčních členů jsi dělal?

Pak můžeš zkusit udělat kontrolu volnoběžných otáček - VAG skupina 056 - kontrola hodnoty pole 1 s polem 2 - měli by souhlasit.

Komentář z dílenské příručky:

Jsou-li volnoběžné otáčky příliš vysoké nebo příliš

nízké, je třeba provést následující kontroly:

♦ Zkontrolovat přisávaný vzduch v systému sání

⇒ Kap. 24-2.

♦ Zkontrolovat jednotku ovládání škrticí klapky ⇒ Kap.

24-5.

♦ Zkontrolovat elektromagnetický ventil nádobky s aktivním

uhlím -N80- v diagnostice akčních členů

⇒ Kap. 01-1.

♦ Provést přizpůsobení jednotky ovládání škrticí klapky

⇒ Kap. 24-6.

♦ Kontrola provozních stavů motoru: Načíst blok

naměřených hodnot, zobrazovaná skupina 005

⇒ Kap. 01-5.

♦ Provést přizpůsobení ventilu pro zpětné vedení výfukových

plynů ⇒ Kap. 24-6.

Přizpůsobení ventilu zpětného vedení výfukových plynů

Základní nastavení a zvolit zobrazovanou skupinu 074 - ve čtvrtém poli by se mělo zobrazit ADP. OK.

Odkaz ke komentáři

nn,to u me neklapne.mam 1.6 ale 74kw,ten nema -VAG skupina 056 ani ventil zpětného vedení výfukových plynů ani VAG skupinu 074 je to trochu jiny motor nez 75kw,a problem s volnobehem neni,ten je v pohode viz me predchozi prispevky --problem:vyskoceni otacek pri vyslapnuti spojky pri jizde-motor dale 2sec. pridava nez spadne na volnobeh--

Odkaz ke komentáři

nn,to u me neklapne.mam 1.6 ale 74kw,ten nema -VAG skupina 056 ani ventil zpětného vedení výfukových plynů ani VAG skupinu 074 je to trochu jiny motor nez 75kw,a problem s volnobehem neni,ten je v pohode viz me predchozi prispevky --problem:vyskoceni otacek pri vyslapnuti spojky pri jizde-motor dale 2sec. pridava nez spadne na volnobeh--

Aha, sorry. Ten údaj o 74kw jsem přehlédnul. No musím říct, že jak si tady prohlížím tu dílenskou příručku, tak je to totálně jiný. Ty máš teda mechanicky ovládanou klapku, tak mě napadá, možná je to hloupost, kontroloval jsi lanko? Popřípadě promazal?

Odkaz ke komentáři

Právě si tady prohlížím dílenskou příručku k tomu tvému motoru a našel jsem jak se dá zkontrolovat poloha vačkový hřídele vůči klikovému hřídeli, tak jsem udělal screen. Jestli ti to pomůže a zjistil by jsi, že je něco v nepořádku, dej vědět, podíval bych se co k tomu píšou dál.

post-32354-0-39591500-1383321547_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

nu prave ze mam za sebou kompletni VAG,blokove hodnoty jednu po druhe.jak pri volnobehu tak pri jizdach taktez manualne podle DP prozkouseny vsechny soucastky a taktez vse v normach.hodnoty na rozvodech mam 88 a 28,nedavno jsem delal nove rozvody jak jsem psal a sedi to na znackach,i skoro vsechna cidla vymeneny viz predchozi prispevky a pretesneni i podtlaky a klapka nova a ted i vyfuk.lanko jsem taktez zkousel ale to bych vyloucil,pri volnobehu nevyskakuje,na podvalech za simulovane jizdy taky ne,jen kdyz to jede po svych kolech na zemi a hlavne pri couvani to se samovolne vytaci az do aleluja aniz bych na to vubec slapal

Odkaz ke komentáři

nu prave ze mam za sebou kompletni VAG,blokove hodnoty jednu po druhe.jak pri volnobehu tak pri jizdach taktez manualne podle DP prozkouseny vsechny soucastky a taktez vse v normach.hodnoty na rozvodech mam 88 a 28,nedavno jsem delal nove rozvody jak jsem psal a sedi to na znackach,i skoro vsechna cidla vymeneny viz predchozi prispevky a pretesneni i podtlaky a klapka nova a ted i vyfuk.lanko jsem taktez zkousel ale to bych vyloucil,pri volnobehu nevyskakuje,na podvalech za simulovane jizdy taky ne,jen kdyz to jede po svych kolech na zemi a hlavne pri couvani to se samovolne vytaci az do aleluja aniz bych na to vubec slapal

Tak to už bych viděl jen na vadnou řj???? :(

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Ahojte chlapi poradte mam oktavku kombi s mototem 1.6, 74KW Behem jizdy když uberu plynu motor škubne jak by byl bez paliva citelne je to při menši rychlosti 50-60 km. Čim to muže byt. Dik za radu.

Odkaz ke komentáři

Ahojte chlapi poradte mam oktavku kombi s mototem 1.6, 74KW Behem jizdy když uberu plynu motor škubne jak by byl bez paliva citelne je to při menši rychlosti 50-60 km. Čim to muže byt. Dik za radu.

To může být spousta věcí, nejdřív by to chtělo dát na diagnostiku. Bez diagnostiky je to opravdu střílení od boku. Může vynechávat zapalování, nebo vstřik, nebo čerpadlo, to se takhle fakt nedá říct.

Odkaz ke komentáři
Guest Milanovič

Zdravím. Mám Octaviu 1,6 74KW niekedy neštartuje,je to jedno či za studena alebo za tepla. V servise mi vymenili sviečky,benz, filter, vzduchový filter, vyčistili klapku, a nove čidlo snímania teploty vody, a po cca 3 dňoch mi zase toto robí, ale nie stále, napojili ho na PC a nič neukazuje, štartér točí ale nechytí. Za vaše rady vám vo pred Ďakujem !

Odkaz ke komentáři

octavani,tento vuz me jiz prestal bavit

--problem:vyskoceni otacek pri vyslapnuti spojky pri jizde-motor dale 2sec. pridava nez spadne na volnobeh--1.6 74 kw 97 rok jedna z prvnich

na rady servisu reseno vymenou novych veci original:

cidlo teploty nasavaneho vzduchu

elektrom.ventil na nadobce

regulator tlaku paliva-zmeren tlak na obou stupnich,hodnoty v poradku

cidlo klepani

zapalovaci civka

svicky

kabely 2x

snimac otacek klikovky

cidlo teploty kapaliny 3x

vaha vzduchu 2x

skrtici klapka

vlnovec ke klapce

lambda sonda

novy vyfuk,vlnovec bez zavad

lanko plynu

rozebrany a promazany plynovy pedal

pretesnene cele sani a vstriky,rozvody,filtry,naplne,pojistky

rozbalena kabelaz bez zavad,promerene kabely bez zavad

SAKRA to stalo penez :smich:

zkusmo natazen spojkovy spinac k ridici jednotce ale 06A 906 019 AJ spinac nezna a neregistruje ho.

dle vagu za jizdy-povoleni plynu okamzite registruje v blokovych hodnotak jako sepnuti koncoveho spinace volnobehu,nicmene stale motor krmi a vytaci cca 2 vteriny dal a jedno v jakych otackach,a me vytaci uz taky :wallbash:

jedine reseni kdy prestal je odpojeni cidla otacek kliky ale bez nej jede jak shnila babovka a starovani taky nic moc super ale jde,vrchni cidlo otacek na vacce funkcni,na ten to s bidou jede a pres 5200 se dostanu.na cidle klikovky jsou 3 vodice.dva vcetne stineneho mi na test zkratu piskaji proti kostre a proti sobe,pri nenastartovanem motoru a zapojeni v RJ!!ale kabelaz neni prostrelena az k jednotce,to je v pohode?nicmene podle Vagu pocita cidlo dobre,v blokovych hodnotach ma cislo 88 coz je v norme.Skoda servis krci rameny,servismani krci rameny ze to jeste nevideli.ja uz krcim rameny taky.mate jiny napad nez to prodat?

Odkaz ke komentáři

zdravim octavaci, mam octu 1,6mpi 75kw rok 2006 (tour), nedavno sem to dal do plynu (LPG) nemohu vynachválit auto jede o 60% líp ale jedna věc mi na tomto autě vadí a to že žere olej a to extremně 1litr na 1000km. Na tachometru je 270 000km (doloženo serviska +cebie) Tak prosím o pomoc či nejakou dobrou radu. Předem dekuji za odpovědi

Odkaz ke komentáři

Pomoc je jediná, zajet do servisu a nechat si vyměnit pístní kroužky a gufera na ventilech. Já a několik zdejších lidí mělo u 1.6 stejný problém a vždy bylo řešení to co jsem napsal. Já jsem dělal kroužky při cca 197 000km, kdy jsem měl spotřebu oleje 1-1,5l/1000km a po rozdělání motoru mechanik zjistil, že jsou komplet zapečený pístní kroužky (byly i porušený stírací kroužky). Nyní mám na tachometru 225 000km, olej dávám plnou sintetiku 5W-40 a motor olej nežere žádný a má dokonce i větší výkon, než před opravou, takže jen samé pozitiva :palec:

Ohledně těch tlaků, nejdřív si v servisu nech změřit tlaky válců a pokud budou nízké (tuším pod 10 barů), tak jsou to 100% zapečený kroužky

Odkaz ke komentáři

octavani,tento vuz me jiz prestal bavit

--problem:vyskoceni otacek pri vyslapnuti spojky pri jizde-motor dale 2sec. pridava nez spadne na volnobeh--1.6 74 kw 97 rok jedna z prvnich

na rady servisu reseno vymenou novych veci original:

cidlo teploty nasavaneho vzduchu

elektrom.ventil na nadobce

regulator tlaku paliva-zmeren tlak na obou stupnich,hodnoty v poradku

cidlo klepani

zapalovaci civka

svicky

kabely 2x

snimac otacek klikovky

cidlo teploty kapaliny 3x

vaha vzduchu 2x

skrtici klapka

vlnovec ke klapce

lambda sonda

novy vyfuk,vlnovec bez zavad

lanko plynu

rozebrany a promazany plynovy pedal

pretesnene cele sani a vstriky,rozvody,filtry,naplne,pojistky

rozbalena kabelaz bez zavad,promerene kabely bez zavad

SAKRA to stalo penez :smich:

zkusmo natazen spojkovy spinac k ridici jednotce ale 06A 906 019 AJ spinac nezna a neregistruje ho.

dle vagu za jizdy-povoleni plynu okamzite registruje v blokovych hodnotak jako sepnuti koncoveho spinace volnobehu,nicmene stale motor krmi a vytaci cca 2 vteriny dal a jedno v jakych otackach,a me vytaci uz taky :wallbash:

jedine reseni kdy prestal je odpojeni cidla otacek kliky ale bez nej jede jak shnila babovka a starovani taky nic moc super ale jde,vrchni cidlo otacek na vacce funkcni,na ten to s bidou jede a pres 5200 se dostanu.na cidle klikovky jsou 3 vodice.dva vcetne stineneho mi na test zkratu piskaji proti kostre a proti sobe,pri nenastartovanem motoru a zapojeni v RJ!!ale kabelaz neni prostrelena az k jednotce,to je v pohode?nicmene podle Vagu pocita cidlo dobre,v blokovych hodnotach ma cislo 88 coz je v norme.Skoda servis krci rameny,servismani krci rameny ze to jeste nevideli.ja uz krcim rameny taky.mate jiny napad nez to prodat?

Koukám taky zajímavá porucha.

Trochu jsem pátral ve schématu a nikde tam není, že by některý z drátů měl jít na kostru. Všechny dráty jdou do řídící jednotky. Snímač G 28 ;)

snimac otacek kliky.pdf

Odkaz ke komentáři

Pomoc je jediná, zajet do servisu a nechat si vyměnit pístní kroužky a gufera na ventilech. Já a několik zdejších lidí mělo u 1.6 stejný problém a vždy bylo řešení to co jsem napsal. Já jsem dělal kroužky při cca 197 000km, kdy jsem měl spotřebu oleje 1-1,5l/1000km a po rozdělání motoru mechanik zjistil, že jsou komplet zapečený pístní kroužky (byly i porušený stírací kroužky). Nyní mám na tachometru 225 000km, olej dávám plnou sintetiku 5W-40 a motor olej nežere žádný a má dokonce i větší výkon, než před opravou, takže jen samé pozitiva :palec:

Ohledně těch tlaků, nejdřív si v servisu nech změřit tlaky válců a pokud budou nízké (tuším pod 10 barů), tak jsou to 100% zapečený kroužky

na kolik taková výměna pístních kroužku a gufer výjde cca? je mi jasné že každý autoservis si učtuje jinou častku ale nejakej zlatej střed by mě zajímal ;)

Odkaz ke komentáři

Koukám taky zajímavá porucha.

Trochu jsem pátral ve schématu a nikde tam není, že by některý z drátů měl jít na kostru. Všechny dráty jdou do řídící jednotky. Snímač G 28 ;)

snimac ma kostru,ale pres ridici jednotku.viz obrazek kabelaz od snimace,kdyz je propipnu tak 67 reaguje na kostru ale jeste mi pipne jeden z tech dvou taky na kostru ale vubec netusim jestli to tak ma byt nebo ne jestli to neni pokakane v RJ

post-25906-0-87823800-1391770702_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

snimac ma kostru,ale pres ridici jednotku.viz obrazek kabelaz od snimace,kdyz je propipnu tak 67 reaguje na kostru ale jeste mi pipne jeden z tech dvou taky na kostru ale vubec netusim jestli to tak ma byt nebo ne jestli to neni pokakane v RJ

Koukám, máš pěknou dílenskou příručku, já to mám všechno černobílé.

No jelikož tam máš barevně vyznačen pouze jeden drát jako kostru, viděl bych problém v tom druhém, který Ti píská taky jako kostra. V tomhle případě bych asi odpojil konektor od řj a zkusil propískat znova dráty, jestli jde stále kostra do obou drátů. Pokud ano, je v háji drát, pokud ne, viděl bych to na problém v řídící jednotce.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Zdravím, mám problém s motorem 1.6 MPI, 75 kw BFQ. I když tady o spotřebě oleje je hodně, přímo k tomuhle (k mému problému) jsem nic nenašel, takže se zkusím zeptat (omluvte případný laický popis. Delší dobu nám auto žralo olej (cca 1l na 1500 km), což jsem přisuzoval špatným guferám ventilů. Protože jsme plánovali, že si auto nějaký ten rok necháme, nechal jsem gufera vyměnit.

Před výměnou proběhlo měření tlaků ve válcích, při kterém byly stejné tlaky ve všech čtyřech válcích, a v servise mi řekli, že kroužky jsou v pořádku a není třeba je měnit. Tudíž se vyměnili gufera, zabrousili se ventily, vyčistila se hlava zanesená zbytky spáleného oleje. Týden jsem jezdil v pohodě a pak začalo auto hrozně kouřit a během cca 60 km zmizelo asi 0,5 oleje. Olej jsem dolil, druhý den auto nekouřilo a na stejné trase (stejnou rychlostí) jako předchozí den si olej nevzalo. Pak v dalších dnech byly dvě jízdy dohromady 50 km a opět 0,5l oleje pryč. Nyní auto zhruba po 5 minutách od nastartování opět začne kouřit. Ve vodě jsme olej nenašli, při nastartovaném motoru je v nalévacím hrdle podtlak.

Zatím mi nikdo nebyl schopný říct, kde by mohl být problém. V servise mi toho zatím taky moc neřekli. Kvůli kroužkům to prý není, protože tlaky byly v pořádku a při běžícím motoru by údajně stříkal olej z otvoru měrky. Momentálně čekám, až bude mít směnu mechanik, co mi motor skládal, abychom dořešili co dál.

Poradí mi někdo, na co se zaměřit, co by mohlo tenhle problém způsobit a proč se objevil po výměně gufer? Může být někde nějaká fatální závada? Díky za případné rady. Láďa

Odkaz ke komentáři

Bude to chtít asi sundat hlavu a celou ji zkontrolovat, jestli je tam vše v pořádku. Je možné, že nějaké gufero prasklo nebo netěsní tak jak má a pak by to mohlo dělat takový bordel. Kdyby to byly špatný pístní koužky, tak by to bralo olej pořád před i po výměně gufer ventilů. Jinak nevíš, jaký hodnoty tlaku naměřili při měření? :)

Odkaz ke komentáři

Bude to chtít asi sundat hlavu a celou ji zkontrolovat, jestli je tam vše v pořádku. Je možné, že nějaké gufero prasklo nebo netěsní tak jak má a pak by to mohlo dělat takový bordel. Kdyby to byly špatný pístní koužky, tak by to bralo olej pořád před i po výměně gufer ventilů. Jinak nevíš, jaký hodnoty tlaku naměřili při měření? :)

Bohužel jsem se zpoměl zeptat. Údajně se lišili o setiny, ale přesné hodnoty neznám.

Odkaz ke komentáři

No co se dá dělat, ono se hodnoty mezi sebou můžou lišit o setiny, ale jde o výsledný tlak, tím myslím že když bude tlak např. 8 bar, tak to už je málo a tím pádem kroužky dobře netěsní. Já jsem musel pístní kroužky měnit, protože mi naměřili hodnoty 7,5-8,5 nebo 8,5-9,5 bar, teď nevím přesně, ale jedno z toho to bude a to už bylo málo. Po rozborce motoru mechanik zjistil, že byly zapečený všechny kroužky a na dvou pístech byly i porušeny stírací kroužky. Po výměně motor olej nežere žádný... U tebe ale asi bude něco špatně v hlavě, když to začalo tak blbnout po opravě... :(

Odkaz ke komentáři

kdyby bylo prasklé to nové gufero jak se tu zminujete, tak silně pochybuji že by to žralo tolik toho oleje, pač dřívejsí motory at v traktorech nebo ve starých autech se gufera na ventyly nedavaly a tolik oleje to nežralo.

Ja bych se podíval na odfuk z motoru jestli tam tudma se to nejak nestrací (odfuk je spojen se saním ). Nebo což pochybuji ale stava se to, že když se pístní kroužky příliž vychodív drážce ve které jsou v pistu umýstěné, tak mají samočerpací učinek , proste rečeno při pohybu pístu zhora dolu a naopak tak se kroužek kýve a vatváří čerpadlo a olej se dostavá nad píst a spaluje se, ale to y musela být velká shoda nahod s tou opravou hlavy, jinak newím . :)

Odkaz ke komentáři

Já už taky nevím. Ohledně té hlavy nemám představu co by to mohlo být. Kamarád mi tvrdil že může být prasklá, ale proč by to začlo takhle zničehonic žrát olej po té opravě. Ještě mně napadlo, jestli nemůžou být třeba špatně zabroušený ventily - to už jsou jsou ale opravdu takový zoufalý nápady. Tu hadici odfuku motoru a sání jsme měli dole. Škrtící klapka byla suchá, nevypadala že by skrz ní protekl litr oleje. Hadice z filtrboxu byla vevnitř trochu mastná, ale to mi přišlo jako normální jev.

Další názor byl ten, že by mohla být prasklá vložka válce. Předpokládám ale, že by se to projevilo buď ve vodě nebo stříkáním oleje, takže jsme to zavrhli.

Odkaz ke komentáři

Ještě mě napadá, hlava se rovnala? Každopádně to bude chtít asi hlavu sundat a pořádně ji prohlédnout. Pokud by byla prasklá vložka válce nebo něco, co jse spojené přímo se spalovacím prostorem, tak by se to projevilo na tlaku ve válci, takže pro klid duše by se mohly tlaky znovu přeměřit :)

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem si opět všimnul, že pokud je motor studený, auto nějak abnormálně nekouří a kouřit začne po cca 5 minutách jízdy.

ted me napadlo co hydraulický zdvihátka na ventalech jak vymezují vule? kdyby bylo nejak poškozené nemohl by se olej od tamtud dostat do válce? je to jen blbý napad ale co kdyby ;)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...