Přejít na obsah

Ledky pro denní svícení

pym

Doporučené příspěvky

Můžu mít dotaz, viděli jste někdy auto s takovejma nesmyslama, který jelo proti vám? smile.gif Můžete si tomu říkat denní svícení jak chcete, ale to auto neni vidět...když člověk čeká, že denní svícení (jako to mají například novější auta) bude v místech a výšce světel, tak tohle je prostě neviditelný rolleyes.gif

Odkaz ke komentáři

@Sleepy

Chápeš to částečně správně :-)

Samolepící LED pásek nemůžeš použít nejenom jako denní světla,ale jako žádná světla,ani obrysová.Každé světlo je podle druhu určení homologováno a to LED pásek určitě není.

V čem je ten článek zajímavý?Pokud myslíš uvedením rozměrů pro montáž,běžně je udávají výrobci světel v návodech.Škoda,že tam chybí údaj o min.ploše denního světla,která je 25 cm2,to by mohlo pomoci při výběru,mnozí prodejci vydávají za denní světla i šidítka se čtyřmi diodami a činnou plochou pár cm2.

@Peetrs

Co myslíš těmi nesmysly :rolleyes:

Jinak většina "novějších"aut má denní svícení nikoliv ve výšce hlavních světlometů,ale v nárazníku.

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Těmi nesmysly myslím právě led pásky někde dole u silnice...možná to tak vidím (nevidím) jenom já, ale prostě je to směšná náhrada nějakého viditelného světla, asi jednou se mi stalo, že ty ledky měly takovou svítivost, že mě to praštilo při jízdě proti do očí a bylo to na první pohled jasně zřejmé. A to neřeším situace, kdy někteří na tato světýlka jezdí při horší viditelnosti, ale to už je problém jednotlivého řidiče. Chápu, že se tímto někdo snaží ušetřit nebo má nějaké takové podobné úmysly, když má např. xenony, i když by to snad šlo vyřešit i jinak, ale u halogenových světel, kde cena žárovek není tak vysoká to moc dobře nechápu, aby člověk nezapomněl zapnout světla přece stačí přepojit pár drátků a hle, denní svícení je na normálních světlech...

Samozřejmě se dá namítnout, že se např. u OII používají spodní mlhovky jako denní svícení, ale pořád tam vidím trochu jinou svítivost, i když pozice je stejná a asi taky ne úplně ideální. Ale to už by to bylo na dlouhou diskuzi, jen jsem se chtěl zeptat, jestli proti vám někdy jelo auto s těmi led pásky laugh.gif s přihlédnutím k četnosti si troufám tvrdit, že asi ano a přijde vám to bezpečné a dostačující.

Odkaz ke komentáři

Peetrs:

Nevím co se ti na tom denním svícení nezdá, ano viděl jsem mraky aut s led denním svícením co jelo proti mě a že by to svítilo málo se mi nezdá... samozřejmě jsou tací co mají nějaký levný čínský šmejdy, který možná nejsou ani homologovány jako denní světla a těm to svítilo málo (pomalu to nebylo ani vidět), ale kvalitní světla jsou dostatečně vidět a že jsou dole v nárazníku přece nevadí (když jsou dobře nasměrovány a nesvítí do země) nebo myslíš že Mercedes a jiné značky co je dávají do nárazníku to mají blbě ošéfovaný? Kdyby tyto světla nesplňovaly určitou svítivost a viditelnost, tak by to nemohli pustit přece do provozu... A proč si to dávají na auta kde mají halogeny? Jasně hodně lidí si to dá, aby nemuseli pamatovat na zapnutí světel, ale jsou i tací co mají např. žárovky s vyšší svítivostí za 500,-, které vydrží svítit max. půl roku a tímto se životnost žárovek rapidně prodlouží. Vím to z vlastní zkušenosti, mám Osram Night Breaker, které vydrží svítit okolo půl roku a díky dennímu svícení vydržely svítit přes 2 roky (včera mi jedna praskla), takže použití kvalitních led světel společně s lepšíma žárovkama nějaký smysl má... :)

Odkaz ke komentáři

@Peetrs

Jenom Ti napíšu,jak to vidím já.

V první řadě,denní svícení nebylo nařízeno proto,aby z neviditelných aut udělala auta viditelná.Bylo to nařízeno jenom ve snaze udělat provoz bezpečnější,pro příznivce spiknutí,proto,aby si někdo namazal kapsu  .Psát tedy o jakémsi nevidění auta,ať už svítí jakkoliv,nebo vůbec je dost přehnané tvrzení.

Pokud už porovnáváš způsob,jakým je denní svícení naplněno,neměj mi za zlé,ale tvrdit,že použití standardních světlometů je účinnější je hodně směšné.Denní světlo,jeho konstrukce,umístění a nařízená svítivost je vyvinuta tak,aby bylo ve den co nejúčinnější a zároveň nezpůsobovalo oslnění.Porovnávat ho se svícením je odvážné.Ale tady se dostáváme k primárnímu problému,který má za následek postoj jako máš Ty.Je to použití světel,která nemají jako denní co dělat.Proč tomu tak je?Asi ze dvou důvodů,prvním je přehnaná spořivost některých řidičů,kteří v touze „uspořit“žárovky a palivo pověsí na auto vědomě světýlka za pár korun,přeci nebudou kupovat zbytečně drahá,že?No a druhým důvodem je nezažranost prodejců,kteří nabízejí za denní světla kde co.

Zrovna v téhle době se pořádá hon na „foliáře“,policie se vybavuje měřáky a hurá na řidiče.Někde tady jsem četl,že přístroj byl zakoupen v řádném výběrovém řízení za nějaký 14.000,.Kč.No coment,ten přístroj se dá koupit pod 400 babek,no a počítat každý umí 

No a tady ba se nemuselo nic kupovat,stačilo by se na kontrolu světel jenom zaměřit.

Když se zavádělo povinně třetí brzdové světlo a mlhovka,tak každý měl taky řečí jako opice a umíš si auto bez těchto světel dneska představit,já ne.

Odkaz ke komentáři

Samozrejme se s tim stejne nic neudela, mel jsem jen rejpavej dotaz,kterej me proste zajimal :-) denni sviceni na mercedesech a celkove novych autech bych asi s temi dodelavanymi neporovnaval,ty sviti jak das,to nepopiram a ani jsem proti nim nerekl slovo...asi jsem teda dosud potkaval jen ty pripady s levnymi nahrazkami a az Vas jednou potkam,pak se Vam budu muset omluvit :-) s tim bych problem nemel. Aspon to dokazete vysvetlit a obhajit,tak preju dobrou svitivost ;-)

Odkaz ke komentáři

Nechci být rejpal, ale myslím, že taky nemáš pravdu, proč se tedy zavádělo denní svícení? Bylo to kvůli lepší viditelnosti auta přes den. Hlavně Vás, kteří máte ty skvělé na dálku viditelné barvy, jako je šedá, stříbrná, atd. Jiný důvod nevím. Co mi na denních světlech vadí, je to, že nesvítí nic vzadu. Zezadu auto není potřeba vidět? A myslím, že Besip měl i klipy o viditelnosti bez a se světly, když se zavádělo denní svícení (myslím obecně ne jen LEDky). Auto s potkávacími světly je rozhodně i ve dne lépe vidět, než bez nich. S ledkami samozřejmě, také, ale pokud jsou dole v nárazníku, a to i podle vyhlášky, tak pro chodce, který má oči v úplně jiné výšce a navíc je zvyklý se dívat na auto do určitých partiíí, nemají tato světla význam, protože je prostě i podvědomě nevidí. Navíc pokud zasvítí do očí potkávací světla a ledky, je to sakra rozdíl. Ledky na horizontu oslńují víc o tom není pochyb (zkuste se doma podívat do ledky a do klasické žárovky zhruba o stejné svítivosti). Samozřejmě xenony jsou kapitola sama o sobě, ale ty by měly být seřízeny, tak aby tak nečinily.

Co se týká úspor, tak si srovnejte náklady na zhotovení a životnost žárovek a LEDek plus ušetřené palivo? Kolik se ho vůbec ušetří? Alternátor běží pořád. bez ohledu na zaplá či nezaplá světla a v autě máme všichni spoustu jiných věcí, které spořebují daleko víc, něž ty žárovky. Nebudu jmenovat všechny, ale klimatizace, rádio atd. čili úsopra je dle mého názoru minimální. Ale to je věc názoru.

Abych to ukončil nic proti LEDkám nemám. pokud jsou homologované, tak proč ne, ale má to své mouchy a tolik předností u těch dodatečně montovaných nevidím (vyjma estetiky). Jo kdyby existovaly homologované světlomety s ledkami (něco jako Devil eyes, ale ty mají ledky jen jako obrysová světla), nebo jako jsou u dnešních aut standardem k náhradě stávajících světlometů, pak bych neměl jedinou výhradu, jako u těch sériově montovaných.

@Peetrs

Jenom Ti napíšu,jak to vidím já.

V první řadě,denní svícení nebylo nařízeno proto,aby z neviditelných aut udělala auta viditelná.Bylo to nařízeno jenom ve snaze udělat provoz bezpečnější,pro příznivce spiknutí,proto,aby si někdo namazal kapsu  .Psát tedy o jakémsi nevidění auta,ať už svítí jakkoliv,nebo vůbec je dost přehnané tvrzení.

Pokud už porovnáváš způsob,jakým je denní svícení naplněno,neměj mi za zlé,ale tvrdit,že použití standardních světlometů je účinnější je hodně směšné.Denní světlo,jeho konstrukce,umístění a nařízená svítivost je vyvinuta tak,aby bylo ve den co nejúčinnější a zároveň nezpůsobovalo oslnění.Porovnávat ho se svícením je odvážné.Ale tady se dostáváme k primárnímu problému,který má za následek postoj jako máš Ty.Je to použití světel,která nemají jako denní co dělat.Proč tomu tak je?Asi ze dvou důvodů,prvním je přehnaná spořivost některých řidičů,kteří v touze „uspořit“žárovky a palivo pověsí na auto vědomě světýlka za pár korun,přeci nebudou kupovat zbytečně drahá,že?No a druhým důvodem je nezažranost prodejců,kteří nabízejí za denní světla kde co.

Zrovna v téhle době se pořádá hon na „foliáře“,policie se vybavuje měřáky a hurá na řidiče.Někde tady jsem četl,že přístroj byl zakoupen v řádném výběrovém řízení za nějaký 14.000,.Kč.No coment,ten přístroj se dá koupit pod 400 babek,no a počítat každý umí 

No a tady ba se nemuselo nic kupovat,stačilo by se na kontrolu světel jenom zaměřit.

Když se zavádělo povinně třetí brzdové světlo a mlhovka,tak každý měl taky řečí jako opice a umíš si auto bez těchto světel dneska představit,já ne.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Zrovna v téhle době se pořádá hon na „foliáře“,policie se vybavuje měřáky a hurá na řidiče.Někde tady jsem četl,že přístroj byl zakoupen v řádném výběrovém řízení za nějaký 14.000,.Kč.No coment,ten přístroj se dá koupit pod 400 babek,no a počítat každý umí

Vyberove rizeni bylo, ale cena byla 60.000 CZK za kus. Pricemz pro soukromou osobu je cena s dopravou z USA nekde kolem 600 USD za kus. Jenom abys mela jasno, ze PCR nepreplatila o nejakych par tisic.

A ten, kdo jezdi s prednimi foliemi s propustnosti pod 65% bude hodne casto otevirat penezenku.

Ride safe.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Jak jsem psal tady někde na fóru v podobném topicu. Pánové nezdá se Vám ujeté dávat za denní svícení takové peníze? Proč? Protože je k tomu mřížka? No já nevím... Chápal bych to, kdyby se dneska všude všechno nekradlo. Dáte 2 tisíce za světla a nějaký :lol: si je během pár vteřin půjčí... Denní svícení je fajn, ale myslete ekonomicky. :palec:

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Zdar chlapi,

Mám O1, chci dodělat denní svícení. Rád bych protáhl kabel z 6. pinu. Takže sháním pouze LED světla, která splňují "všechny vyhlášky". Poraďte co mám koupit. Všude vidím jen kompletní sady se spoustou elektroniky navíc, kterou nevyužiji. Taky bych nerad jen nějakou "nacvakávací" verzi, kterou si stejně rychle někdo "vycvakne"...

Dík,

Sláva

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Po přečtení co vše chcete obětovat pro svého miláčka přidám i svůj názor...

Pokud samostatné denní svícení, pak bych se inspiroval http://aukro.cz/listing.php/search?sg=0&string=denn%C3%AD+sv%C3%ADcen%C3%AD

Pokud již dát trošku jiné peníze a vylepšit si miláčka opravdu, pak http://www.obautodily.cz/skoda_octavia_01_predni_svetla_devil_eyes_chromove-503ps031

Rozhodně se nepřikláním k názorům, že mlhovky také mohou sloužit jako denní svícení - je to sice nejméně pracné a velice rychlé řešení, ale co na to Zákony???

Odkaz ke komentáři

dakujem za odpovede, ale zrejme sme sa nepochopili..

uvazujem nad moznostou umiestnit nejake orginal okruhle denne svetla na miesto kde ma O1FL orginalne hmlovky.. ja tam hmlovky nemam, mam tam len zaslepky..

taketo nieco uz niekto riesil?

diabolske ani anielske svetla u mna nehrozia.. (je to hnusne) a denne pasiky dole v mriezke sa mi tiez velmi nepacia..

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
  • o měsíc později...
  • o 2 měsíce později...
  • o 7 měsíců později...

Tie svetla budu mat modul pravdepodobne v sebe.

Cierny na kostru.

Zlty na kabel do parkovaciek

Biely som ja dal na svorkovnicu nad spojkovym pedalom. Ked sa motor nastartuje svieti.

Niekto to dava aj na konektor od ovladania svetiel na pin c. 6 a vtedy tusim netereba napajat ani kabel na parkovacky

Niekto na alternator

Niekto na cerpadlo alebo nieco ine co sa zopne pri nastartovani

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...