Přejít na obsah

Ethanol e85

Doporučené příspěvky

Nemám zkušenost s jinými zimáky, ale podle testů má Michelin vždy ve všech třídách nejlepší výdrž. A i ty zimáky by vydržely asi o něco déle, kdybych s nimi nedováděl na mosteckém okruhu :-). I u letních Pilot Sport, které jsou spíš dělané na to, aby držely, jsem najel až 45.000 km.

Je fajn, že jsi to takto dokázal odhalit. Sám jsem celkem zvědavý na výsledky emisí, až tam příští rok pojedu s legálně zapsanou jednotkou a nebudu tedy muset dotankovávat benzín jako minule.

Odkaz ke komentáři

To zní dobře, asi se po nich taky poohlédnu jak budu muset kupovat nový :) já kdybych si občas nezablbnul, najel bych asi taky víc, co si budeme povídat...:D

No já se na zápis mé jednotky taky chystám, takže to taky nebudu muset řešit :)

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Tak byla by škoda auta používat jen jako prostředek pro přesouvání. Ty letní jsem málokdy šetřil a využíval jsem, že mě v zatáčce podrží, takže jízda běžně na tempomat bez nutnosti před zatáčkou brzdit. O to větší překvapení, že vydržely takové zacházení tak dlouho.

Jen někoho může odradit, že velká část vzorku zmizí na začátku, ale pak se úbytek hodně zpomalí. Dělali to nejen mé Pilot Sport, ale i Primacy kámoše. Přitom i s malým vzorkem jsou ty pneumatiky bezpečné i na makru, za hustého deště.

Akorát moc nerozumím změně přístupu u nových verzí Pilot Alpin 4 a Pilot Sport 4, které na mé rozměry neudělaly a cílí s nimi do vyššího segmentu. I proto jsem zkusit aktuální vzorek nového modelu Pirelli.

Odkaz ke komentáři

Zdarec

Tak jsem dneska po 25tis.odjetých na ethanol vyměnil svíčky,které mají životnost max 30tis.Udělal jsem jejich foto a dávám ho sem.Jena něm vidět,že se podstatně zvětšil odtrh mezi elektrodama.I přesto svíčky fungovaly na autě 1,5roku naprosto bez problémů bez jediného vynechání či poškubávání.Jediné co jsem začal pozorovat byly už malinko horší s.starty.Auto dostalo také po 12letech novou baterku,která ovšem ještě nebyla zcela KO ale už vykazovala nižší kapacitu.Nebylo divu,byla originál,takže před ní smekám.

Nicméně proběhla výměna Varty za Vartu.

Jinak auto šlape na špiritus naprosto v pohodě-zkrátka pořád stejně.

post-1545-0-97447200-1387226163_thumb.jpg

post-1545-0-55445600-1387226178_thumb.jpg

post-1545-0-64539000-1387226192_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Pouzivam iridiovy, s lihem fungujou dobre (fiat i ford), uz je tam mam 85kkm a porad vypadaji v pohode. Jediny problem bylo, ze na prostrednich valcich se samy povolily (po 80k) a sly vysroubovat rukou, mozna proto fiat predepisuje vymenu po 30k, jinak to nedava smysl :/

Jsou drahy, jedna vysla na 300 penez, na druhou stranu vydrzi pres 100kkm.

Odkaz ke komentáři

No záleží na tom,jestli si svíčky děláš sám,nebo dáváš auto na servis.Já si dělal svíčky po 95tis.sám a po této akci

jsem se rozhodl,že již nikdy více.2ks jsem dělal s orosenym čelem , jak to bylo zapečeny.Jednu jsem za pomoci WD

vytáhl po 1.5h,a to s již s ulomenym porcelánem.Proto kupuju obyč.svíčky a měním před každou zimou.Vše je pak otázka 30min.Co se týká funkčnosti je vše OK.

Odkaz ke komentáři

Delam si to sam, asi zalezi na motoru.. na starym aute jsem mel taky problem to povolit a prekvapilo me jak sli tezko. Tady me naopak vydesilo, ze sly vysroubovat bez nasazeni racny. Takze plan do budoucna je to kazdych 30k zkontrolovat, ale svicky menit nebudu (jsou predepsany iridiovy...). Ty moje po 80k vypadali netknute, takze verim, ze 120k vydrzi urcite.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Mám tu zase nějaké statistiky :-). Jsou to tři roky, co jsem podnikl přestavbu, takže za tu dobu už mám celkem dost statistických údajů a drobné výkyvy by už neměly ovlivňovat celkové vyznění.

Za tu dobu jsem ujel necelých 116.000 km, z toho přes 102.000 čistě na ethanol. S autem jsem tak od pořízení najel více na ethanol, než na benzín.

Od přestavby mi spotřeba po prvotním nárůstu postupně klesá a aktuálně je na 10,05, tedy o cca 1,5 litru vyšší, než dlouhodobá na benzín.

I když šly ceny paliv za těch necelých šest let celkem dost nahoru, díky ethanolu na kilometr platím průměrně o desetník méně než předtím (i při tehdy nižších cenách benzínu než dnes), tedy 2,7 Kč/km. A výsledek je dost ovlivněn zahraničními cestami, kde ceny paliv byly ve většině případů znatelně vyšší.

Za tu dobu jsem jízdou na E85 ušetřil 81.000. Tedy cca 80 haléřů na kilometr, což není úplně zanedbatelné a "trochu" to popírá názory odborníků-teoretiků o nerentabilitě jízdy na ethanol. A množství kilometrů snad také dokazuje, že řeči podobných jedinců o neblahých účincích na motor, jsou také pouhou teorií od stolu.

A co se dískuze ohledně svíček týče, používám už vlastně od počátku přechodu na E85 Bosch Platin (BO 0242240653) a měním je po 20 - 30 tisících.

Odkaz ke komentáři

Ja jsem na tom podobne, budu slavit v kvetnu tri roky od prestavby:

- na E85 najeto 85 000km, spotreba kolem 9,8l/100, pres zimu to jde k 9l/100 podle mixu co zrovna maji.

- puvodni spotreba na benzin byla 7.5l/100, takze me uspora vychazi hodne mizerna....

- motor presto ze ma zvednutej vykon ze 120 -> 180k nejevi zadne znamky negativniho vlivu paliva, zatim nebyl jediny problem (klep klep). Naopak na E85 je vyrazne zivejsi a tissi.

- tunil jsem forda, dostal nove vyfuky. Bohuzel byly z V8 a na moji V6 vytvareji pri urcitych utackach v kabine infrazvuk, americani tomu rikaji drone, netusim jak se tomu rika v cechach. Kdo nezazil nepochopi, neni to slyset, ale clovek ma pocit ze mu prdne hlava / roztrha mu to usi. Pak jsem do toho nalil E85 a nebudete tomu verit, drone zmizelo :) Na forech doporucujou navarit na vyfuk rezonatory a pritom stacilo tak malo. Proste skvely palivo.

Premyslel jsem i nad hlavnim argumentem odporucu E85, korozivita kvuly vode. A pritom do motoru se dostane mnohem vic vody ze vzduchu nez kolik vubec muze byt v palivu:

- na kazdy litr E85 motor spotrebuje priblizne 10 kubiku vzduchu

- v tech 10 kubicich je pri normalni vlhkosti (0-4%) asi 0,2l vody!

- takze na kazdy litr paliva do motoru vleti dve decky vody ve forme vzdusne vlhkosti. Jak tomu pak muze skodit par mililitru vody z paliva?

- spalenim litru E85 vznikne priblizne dalsi litr vody

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Tak jsem teď měl poněkud delší trable s motorem, nemyslím si, že by za to mohl Ethanol a zatím mi to ani nikdo netvrdil a na jízdu na Ethanol pokračuji dále, ale kdo chce můžete si trošku počíst... Byl jsem z toho tak trošku na prášky... Takze doufám že už bude klid :)

Téma zde: http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=22390

Odkaz ke komentáři

Také ještě něco málo přidám... Jednotku jsem si pořídil před 4. lety když ceny benzínu vyskočily nad 30,- Kč a E85 za 23,- bylo velké lákadlo... Auto (FIAT MAREA) jsem tehdy využíval z 1/2 na cesty do práce (2x4km) a z 1/2 na delší jízdy... na benzín to tehdy papalo něco kolem 9,5 a na E asi 11,5l/100km. Také ještě záleželo na kvalitě E, stalo se mi že při stejném stylu jízdy si to jednou na E vzalo i 13l/100 ale pod 10,5 jsem nikdy nešel... Já mám jednotku Astes a tam jsou vlastě jen 2. režimy - N95 a E85, přičemž režim E85 je ručně programovatelný pomocí notebooku. Jelikož se mi ta spotřeba zdála přímo obrovská tak jsem nastavení jednotky několikrát změnil, až se ji podařilo úplně rozhodit... v této fázi se projevil vliv svíček, na origo NGK i iridiové BOSCH to za studena chytalo až tak na podesáté, na PULSTARy tak na potřetí... PULSTARY zase ale vydržely jen asi 10 tis. km a konec... pak jsem si nechal jednotku ručně seřídit na základě měření kyslíku ve zplodinách a od té doby startuji na poprvé, zcela vyjímečně na 2x, a to na svíčky NGK za 65,- Kč a standartní filtr vzduchu... No a žena nedávno změnila práci, auto jsem ji nakonec nechal, a ona jezdí každý den v 5. lidech 2x12km... dlouhodobá spotřeba na E rázem spadla na 9,6l/100km přičemž to měřím úplně přesně dle skutečných km a natankovaných litrů... pokud bych to měl převést na finance tak úspora je někde u 1kč na km, na to kratší ježdění to byla asi polovina. Najeto na E mám 30 tis. jednotka dávno zaplacená a motor je OK... Na delší trasy se tedy jednotka zaplatí poměrně rychle, kratší trasy jsou na zvážení, asi bych to tam už nedával...

Odkaz ke komentáři

zdravím, nedavno sem se rozhodoval jestli mam auto dát do LPG nebo E85 mam octavii 1,6mpi 75kw rok 2006. Volba byla jasná hned po tom co jsem si promluvil se skušeným automechanikem. E85 ma jednu velikánskou nevýhodua to že se motor špatně ohřívá, tím nemyslím rafičku na palubovce ale pistní skupinu a válec s blokem. To vše to má na svědomí protože hoření "lihu" není žádný zazrak. Nejlepší pro motor je LPG, který je vysoce hořlavé a vstřikujeme ho do válce v plynnem skupenství = krásně se promísí s nasátým vzduchem a váborně vzplane a schoří+motor jde tiše a lehce. Benzin ma stejne vlastnosti jako benzím ale problem je že ho do válce vstřikujeme v kapalném skupenství=horší promísení , .......ale i tak je to palivo na které motor vydrží statisíce km . Na E85 motor taky běží i jede s relativně dobrými výsledky ale motor vydrží max 150000km a je po nem (hlavně kroužky, válce, i šály celkem dostavají zabrat). Smes vzduchu s E85 se špatně mísí což vede ke špatnemu prohořívání, ovšem řídící jednotka si s tím hravě poradí poladí předstřik a žažeh a motor jede. Proč myslíte že žádná automobilka to nemontuje hned ve výrobě do aut, a že se to věčinou montuje až do starých ojetin které mají majitelé jen na popojíždení do práce nejakých 15km a víc nebo mín. To kvuli cene paliva a přestavby která vyjde na cca 5000kč , oproti přestavba LPG výjde (na moji octu) 29000kč. A nakonec porovnání co se stane s dislem když do nej nalijete bionaftu-----po čase je tak zanešený a vstřiky odepsaný že v nejmenším přestane tahat a toto same se stane s bezzínovým motorem po celkem dlouhém ježdení na E85.

Odkaz ke komentáři

To srovnání Ethanolu s Bionaftou je podle mě blbost, jelikož Ethanol vstřikovače i motor naopak čistí... Měl jsem teď motor rozebranej, protože se mi seknul hydroštel, ventil zůstal viset a ohnul se, 4 válec ztratil kompresi...

Současně na dílně bylo Volvo s KO motorem na LPG, kroužky, šály ko atd... Takže sehnal raději jinej motor za 8k, tak nevím...

Navíc u mě šel karbon z pístů pěkně dolů a byla to jen slaboučká vrstva, ventily taky čistý (až na jeden ohlý samozřejmě) na rozdíl od Volva kde karbonu byla silná vrstva.

Známej co dělal opravu hlavy nevěděl že auto jezdilo na Ethanol, kdybych mu to po opravě neřekl a neptal se ho, jestli to nejak poznal, samozřejmě ho to ani nenapadlo.

Odkaz ke komentáři

"Prazdroj" - pokud toto fórum ještě občas navštívíš vyjádři se k tomu prosím ;) máš z nás na Ethanol najeto asi nejvíc, přes 100k km, měl jsi za tu dobu nějaký problém se vstřikovači nebo jestli cítíš nižší výkon po takových kilometrech atd., celkem by mě to zajímalo.

Díky.

Odkaz ke komentáři

Za poslední dobu dost příspěvků, tak postupně ...

Romix95> Velké strasti s motorem, ale hlavně, že jsi to nakonec vyřešil.

Jaryn> Jsem rád, že jsi sem zase po delší době zavítal a přidal cenné zkušenosti. To mě mrzí, že ty Pulstary moc nevydržely. Výdrž opravdu nic moc, tím spíš s ohledem na jejich cenu. By mě zajímalo, co na to pánové z Pulstar.cz, kteří je naopak pro E85 doporučovali.

Také, když se mě někdo na ethanol a zkušenosti ptá, přestavbu pro auto na krátké cesty moc nedoporučuji. Úspora není velká, vidina zaplacení daleko.

Když jsi Mareu dal ženě, čím jezdíš ty? Pochopil jsem dobře, že autem bez ethanolu?

Pohodycka> Ten tvůj "zkušený" mechanik najezdil kolik set tisíc kilometrů na ethanol s kolika vozy a kolik jednotek vyzkoušel? Přijde mi, že tyhle "zaručené" informace, které tu prezentuješ, a které tě přesvědčily k přiklonění k LPG, jak od jiných rádobyodborníků, kteří znají nějakou teorii, mají něco nastudováno, ale o praktickém provozu nevědí nic. Neříkám, že LPG je špatné, pro mě sice v praxi nepoužitelné díky zákazu vjezdu do téměř všech podzemních garáží, ale díky větší úspoře určitě zajímavá alternativa pro někoho, kdo jezdí hodně a plánuje si auto nechat delší dobu.

Ale tvé argumenty jsou dost mimo. To, že mají dvě paliva na začátku "bio" (u ethanolu se to navíc ve většině případů správně vypouští) ještě neznemená, že mají stejný vliv na motor. I o LPG se říká, že ničí části motoru. To automobilkách je informace možná tak z naší země, ve Švédsku jsou takové vozy běžně prodávané, Ford a tuším i Renault ve Francii mají FF auta. A třeba v Brazílii, kde se an alkohol jezdí ve velkém, bude také jistě hodně aut připravených od výroby. Nevím z jaké statistiky čerpáš, když tvrdíš si jednotky montují většinou do starých aut na popojíždění do práce. Neříkám, že každý, kdo jezdí na ehtanol, musí najezdit 30.000 km ročně jako já, ale na krátké popojíždění není vhodná žádná přestavba, protože než se motor zahřeje, je úspora mizivá a za ty další problémy nestojí. Důvody pro instalaci jednotky na E85 bych viděl spíše v možnosti parkovat, kde chci, v úspoře místa v kufru, samozřejmě v ceně a třeba i v tom, že když budu volit odpovídající motory, mohu jednotku přenášet do dalších aut, která si pořídím, a měnit auto třeba každý rok dva.

Romix95> Pořád téma pravidelně sleduji, neboj :-). Se vstřikovači jsem něco dělal 20 tisíc km od koupě, kdy jsem měnil gumičky a čistil jsem je. Tedy dávno před přestavbou na E85. Úbytek výkonu asi nějaký bude, každé auto ztrácí časem svůj výkon a motor už má najeto přes 300.000 a je 13 let starý. Ale pořád je ho dost na bezpečné předjíždění. Jestli se výkon ztrácí, je to postupně (nic závratného během pozorovatelné chvíle), takže to nemám šanci poznat, žádné pravidelné měření třeba na brzdě nebo měření letmého startu na stovku nedělám.

Jak psal pohodycka, motor vydrží maximálně 150.000 km, tak uvidíme za cca dva roky, jak na tom budu. Ale i kdyby vydržel tak "málo", je to pořád 15 let ježdění průměrného člověka, což je hodně slušné.

Odkaz ke komentáři

Prazdroj> Taky mě ty PULSTARy překvapily, a to dovozce sliboval výdrž 70. tis... nejřív začaly vynechávat zastudena, pak i za tepla, zkusil jsem tedy NGK s najetými 20. tis a ty šly o mnoho lépe... to už jsem ale měl po seřízení jednotky a auto startovalo tak jak má... jak jsem psal výše, od té doby staruji na poprvé, vyjímečně na 2x... Jsem rád, že se to podařilo vychytat, jelikož když s ním teď jezdí žena, tak musí být všechno OK...

Ještě k mým čtyřkolovým kamarádům... Týden v měsíci mám služební auto, nový NISSAN X-TRAIL v naftě, jezdí podle počítače za 7,3 l/100, což se mi zdá na velký auto a 225 gumy dost dobrý, akorát špatně topí... a pak jsem dostal zadarmo na dojetí postaršího FAVORITA s technickou do konce roku... takže jsem vlastně rovněž škodovkář... s ním najedu max 100 km za měsíc a pro tyto účely mi to stačí... v prosinci jede na poslední jízdu...

Jinak co jsem ještě kdy četl o E85 tak někde doporučují provádět dříve výměny oleje z důvodu větší tvorby kyselých složek v oleji... Řešíš to nějak? U Škodovek FFV zůstává interval výměny stejný, rovněž i stejný typ oleje, co třeba olej pro LPG? A také jsem ještě četl o horším mazání sedel ventilů... já měním olej normálně, ale sedla jsem začal přimazávat, ne tedy při každém tankování ale tak jednou za 1/2 roku přidám aditivum...

Pak ještě musím sdělit, že se u nás rozrostly čerpačky, cena kolem 27kč/litr ale nepotěší, radši jedu 20 km na ONO za 24,50...

Odkaz ke komentáři

To jsem rád, že se to nakonec podařilo vyladit, protože já mám s jednotkou Astes starty napoprvé. I když také to chtělo nějaké to ladění.

Jsme na tom podobně, po městě jedním dříve zmiňovanou stodvacítkou :-). A protože je to zadokolka, občas je s ní i sranda na mokrých kruháčích. Akorát ta cena paliva je děsná, a i když je nádrž malá, pořád to je celkem darda, když tankuji plnou. Ale pořád u nás prodávají special, nemusím tedy dolévat olovo, což je fajn s ohledem na to, že už někdy dva roky zpět tvrdili, že se special nebudu vyrábět.

Už dávno před E85 mi Mr.Cimbu říkal, že olej se má měnit nejlépe po 7.500, nejdéle po 10.000 a tu desítku se snažím, s výjimkou dlouhých dovolených, dodržovat. Spolu s olejem měním samozřejmě i filtr. Začínal jsem s Mogul 5W-50 (cca 1.200), pak dost podražil, tak jsem přešel na Valvoline 10W-60 (cca 1.000) a teď, když podražil i ten, jsem si koupil zásobu Shell 10W-60 za 900 Kč. Žádné aditivum jsem nezkoušel, ale možná by nebylo na škodu.

Také sleduji rozrůstající se síť stanic s E85, ale i ty, které mají levný benzín a téměř srovnatelný s TO, si za ethanol účtují velký příplatek. A já už jsem cenou TO moc zmlsaný, abych tankoval o dvě tři koruny dráže. Navíc TO rozšiřuje síť v místech, kde se pohybuji, takže už neřeším ani nějaký výpočty, jestli se mi k nim vyplatí nebo nevyplatí zajet.

Odkaz ke komentáři

On taky etanol drazsi o 2.50 znamena 10% nahoru a to je sakra hodne, kdo z vas by bral o 10% drzsi benzin nez za kolik je u TO. V pripade benzinu nejsou zdaleka takove rozdily v cenach TO vs zbytek.

To co napsal pohodycka je uplne mimo, ta nejvetsi kravina je, ze se jak benzin, tak etanol ve valci vzdy odpari - v prubehu komprese. Jinak by to vubec neslo zapalit. Pri te kompresi se to tam zaroven i velice dobre promicha. A presne tady podezrivam E85, ze se chova vyrazne lip nez benzin, ma nizsi bod varu - 10% benzinovych frakci ma bod varu nad 190C a tyhle frakce maj tendenci kondenzovat na stenach valce a tenhle zkondenzovanej benzin pak neshori.

Nezapominejme na to, ze jeden cas nabizela i skodovka oktavku v FF uprave, zrovna s motorem 1.6! 150kkm neverim, mam downsizingovej motor, kterej se mel uz rozpadnout, chipnutej, jezidici na E85. Podle techle chytraku bych tam mel mit uz treti motor....

Pro merenei vykonu mohu doporucit scanmastera, hodi se presne na sledovani kondice motoru. Dela to z akcelerace pres OBD zasuvku. Prvni mereni jsem delal v dobe kdy jsem zacal jezdit na E85, pak po 40k km a ted se blizi dalsi milnik. Zatim mereni neukazaly zadny pokles vykonu, naopak pri pouziti E85 to ukaze vyssi vykon.

3617_729_image_name1.jpg

Pro zajimavost stejne auto odbrzdene na skutecne brzde:

3284_729_p1000822.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Zdravím, už delší dobu přemýšlím, že přestavím svou O1 2004 1.6 75kW na e85. Jezdí spíš kratší trasy a město. Ročně kolem 8000km. Na stránkách FLEXCAR jsem našel tuto informaci:

"Pokud jezdíte ve městě, tak změna spotřeby bude taktéž zanedbatelná"

dá se tomu věřit?

Díky Pavlas

Odkaz ke komentáři

Pavlas:

Zdarec.No pokud můžu mluvit za sebe ze 75KW motorem tak bych tomu nulovému nárustu až tak moc nevěřil.Ze svých zkušeností po cca 31tis. na éčko jsem zjistil,že na krátké trasy to moc smyslu nemá.Jednak motoru trvá déle než se zahřeje a tím pádem si veme více paliva za studena.Ročně ujedu asi 17-20tis.Z toho 12tis do práce(58km-tam ,zpět)Spotřeba je asi 8.5l/100km průměr(zima,léto).

Jíná je pokud člověk jede v klidu delší cestu.Ted zrovna jsem zkoušel měřit spotřebu po delších jízdách a jako palivo jsem použil éčko od TANK ONO,konkrétně od pump z Mošnova a následně druhý den dotankováno v Zádveřicích u Zlína.Ujeto jsem měl od plné až do hrdla a znovu dotankováno až po hrdlo

282km.Dotankoval jsem 20.4l éčka.Spotřeba tedy byla 7.23l skutečná,což mě teda pomalu vyrazilo dech.Je pravda že jsem nikam nehnal.80km co jsem najel po dálnici jsem jel do 120km/h.

Ted je pro provoz na éčko nejlepší období co se spotřeby týká,protože tu máme zimní verzi éčka a venku je relativně teplo,takže větší procento benzínu se projeví spotřebou pomalu se blížíci k benzínu.když to vemupodle sebe těch 7.23lx24.50kč=177.A 177:100km=1.77kč/1km.To je skoro jak na LPG.

No ale at se vrátím k těm tvým 8000tis.za rok-asi se na to vyprdni,protože to asi úsporově nebude to co zrovna hledáš.Po městě a na krátké trasy se to opravdu podle mě nevyplatí.Ale tímto tě nechci od éčka odradit.Ale dávat skoro 10tis za Elotec ,to je dost.Předpokládám,že to chceš kvůli STK zapsat do TP.

Odkaz ke komentáři

Také bych se na to vykašlal při tak malém ročním nájezdu a ještě po většinou kratší trasy a po městě. Ještě záleží, co máš na mysli krátké trasy. Pro mě je dlouhá trasa 1.000 km a víc :-). Ale ty budeš mít asi jiné měřítko. A jak tu psal i Jaryn s Fiatem Marea, ani on by to už na krátké popojížďky nepředělával na E85. To, co prezentuje Flexcar, ethanolu spíše škodí, protože slibuje nereálné. Nárůst spotřeby je tam vždy, není úplně zanedbatelný, a lidi lákají na nesmysly. Pak akorát lidi naštvou a ti budou šířit po internetu špínu na ethanol.

P.S. Nechávate si někdo posílat info na email, když se tu objeví příspěvek? U staré verze fór mi to fungovalo v pohodě. Od nové verze mi to nejde vůbec a nebo to přijde dost pozdě. Jako třeba teď mi přišlo echo na příspěvek Pavlase. Což je více jak den. Šipanovu reakci jsem zjistil až tady.

Odkaz ke komentáři

Pánové šipan a prazdroj,

moc díky za rady, já jezdím do práce na kole :), auto opravdu využávám jen na jízdu po městě a okolí Uh. Hradiště pak 2X za rok dovolená. Právě mě ta informace na stránkách flexcaru překvapila. Pokud by to pravda asi bych nad tím dlouho nepřemýšlel. Dlouhodobou spotřebu benzínu dle palubního počítače mám 7,2 l/100km. To nebude asi úplně pravda že :) ale jinak se to dá. Ještě jednou díky za rady.

Odkaz ke komentáři

fakta (zdroj vesmes viki):

benzin 8.9kwh/l
lpg 6.9kwh/l
lih 5,88kwh/l
E80 6.33kwh/l

Kazdej at si z toho udela svoje zavery. Ja neverim narust ani prazdrojovi, zatim jsem nepotkal auta, ktere by tuhle tabulku popiralo. Jestli nekdo veri, ze je mozne mit stejnou spotrebu s palivem kde schazi tretina energie, tak naraz na tvrdou realitu bude bolet.

Odkaz ke komentáři

little_boy> Jak nevěříš? :-) Jsou to dlouhodobá čísla přesně podle tankování. Tak jedině, že by pumpy tankující ethanol měly nastaveno, že stojan bude ukazovat méně než se skutečně do nádrže natankuje. Ale pak bych musel mít i kanystry i nádrž větší, než se oficiálně udává. I když vlastně to sedí. Jsem schopen s trochou trpělivosti dát do 10 litrového kanystru 11 litrů a do nádrže, která má oficiálně 55 litrů nějakých 62.

Odkaz ke komentáři

No i kdyby co by,tak to rozhodně na éčko jede podstatně lépe,jak na nějaké tolueny a jiné sajrajty obsažené v benzínu.Mluvím z mnoha kolegy v práci co na éčko jezdí a situace je taková,že nikdo si na éčko nestěžuje ba právě naopak.Dříve měli problémy např z lambdami nebo vstřiky a ted mají klid.A to samé můžu potvrdit i já osobně.Berte to prosím jako můj názor a zkušenosti ostatních v mém okolí a ne jako propagaci.

A co se týká spotřeby,nebo lépe řečeno energie kterou ethanol dává, tak je to především o řidiči jak jede a jak palivo využívá.Nepopírám,že ethanol nemá větší nárust spotřeby.Ale na druhou stranu je Octávka natolik těžké auto,že se s ním dá parádně využívat kinetické energie a tím dosahovat optimální spotřeby vzhledem k ekonomice provozu.Záleží jak se potenciál předvídavou jízdou využije.Jak jsem psal výšše,při mnoha rozjezdech a couračkách to smysl mnoho nemá.Zítra jedu delší cestu do Harrachova na MS v letech tak uvidím co si to naložené s rodinou a na 300km trase pááápne.Odhaduji to na 8L éčka.

Odkaz ke komentáři

Prazdroj: no nekdy driv si zminoval narust spotreby asi o 20% kdyz jsi pocital navratnost investice. Nechci tu zakladat flamewars, ktere stejne nikam nepovedou. Me to vzdy vychazelo podle te tabulky s obsahem energii, Nejlepe se to pozna kdyz se do neupraveneho auta s palubnim pocitacem naleje mix 50/50 kterej novejsi auta zvladnou bez prestavby a spotreba vzdy vylitla o nejakych 20% nahoru. Jakmile se nainstaluje prestavbova sada, musi se spotreba merit z tankovani, tam uz muze vzniknout chyba kdyz se vychozi spotreba pouzje z palubniho pocitace ktery muze lehce kecat. Mam pocit, ze ve svete motoru delali testy s fabii htp a vyslo jim to tam taky narust kolem 35-40% nahoru :(

Jak jsem psal uz kdysi, na mustangovi fungovalo zvyseni predstihu o 2 stupne, spotreba sla citelne dolu, ale tahle uprava je narocna. Dalsi zpusob jak dostat spotrebu na e85 dolu je snizeni hlavy - zvyseni kompresniho pomeru. Tohle je cesta jak snizit narust spotreby na nejakych 10-20% nahoru oproti benzinu, ale to urcite nikdo nemate. Navic to prinasi komplikace pri provozu na benzin. Ja jsem proste skeptickej pokud nekdo tvrdi, ze ma narust spotreby o 20% nahoru, na zazraky moc neverim. Netvrdim, ze si to vymejslis, ale treba byla pouzita chybna metodika mereni spotreby - kdy jsi naposled natankoval benzin a zkusil jezdit stejnym stylem? Ja vzdy jednou za dva roky vemu nadrz benzinu kvuly emisim a uplne ziram jak malo to zere :)

Je to podobne jak s lpg, taky jsou lidi schopny se do krve hadat, ze jim to zere stejne...

Edit:

Sipan: narust spotreby je predevsim o energiich, v tohmle svete neni vubec nic zadarmo.

Edit2:

Je taky zajimave si porovnat spotreby na ruzna paliva u flexi / lpg verzi aut v nabidce automobilek. Divali jste se nekdo nekdy? Pro me ty udaje jsou mnohem duveryhodnejsi, nez fora na netu a navic jsou v souladu s ocekavanim...

Odkaz ke komentáři

little_boy> Ten nárůst spotřeby je ovlivněn řadou faktorů jako je roční období, délka tras, oblast výskytu, šířka pneumatik, vzorek pneumatik, hmotnost nákladu, počet osob .... Ale to platí jak pro ethanol, tak pro benzín. Ve Španělsku jsem měl na benzín s 205 pneumatikami skutečnou spotřebu okolo 6,5 až 7,5 litru. Prostě proto, že tam měly obchvaty měst, táhle kopce, zatáčky s velkým rádiusem, takže se jezdilo pěkně plynule na tempomat. S tím samým základem jsem ale jezdil za 9 litrů na jihu Moravy přes vesnice a různé kopečky. V Řecku jsem také jezdil většinou okolo devíti, protože tam byla velká převýšení, ale to už na pneumatikách 225. Takže kdybych bral spotřebu benzínu z Čech a Řecka a ethanol ze Španělska, klidně bych mohl mít nárůst nulový. Ale od toho je průměrování a dlouhodobé statistiky, které zahrnují jak ty úspornější cesty, tak i ty s vyšší spotřebou, a tam jsem se dostal na 8,5, což je o 0,3 více než udává výrobce (ještě z doby, kdy ta čísla celkem seděla), takže to celkem odpovídá a 83.000 km je řekl bych slušný statistický vzorek.

První celý rok po přestavbě jsem měl nárůst průměrné spotřeby o 22,62% s tím, že jde o průměr z obou paliv a ten rok jsem najel na natural cca 7.000 ze 43.000, když spotřeba na benzín se pohybovala okolo 8,5 litru. Takže čistě na E85 by spotřeba mohla ještě o něco stoupnout a dostat se na těch běžných 25%.

Druhý celý rok nárůst vycházel na 14,54%, když do toho pět promlouval benzín, na který jsem najel cca 7.000 km ze 47.400, když spotřeba byla okolo 7,5 až 8 litrů, takže opět by to procento o trochu narostlo. Jak jsem zmiňoval dříve, většinu roku jsem jezdil na zimákách s šířkou 205, což má také svůj vliv. Na druhou stranu i první roky na benzín jsem z velké části jezdil na užších pneumatikách.

Letošek ukáže, jak to se spotřebou bez vlivu benzínu bude, za čtvrt roku to sem hodím a určitě z těch čísel nebudeš nadšený :-).

Nepopírám, že kdybych úplně stejné cesty jezdil stejným stylem na benzín, že by spotřeba benzínu byla jiná než 8,5, se kterými kalkuluji. A kdybych netahal 70 litrů paliva a kanystry, byla by zase spotřeba na ethanol nižší. Kdybych netahal na dovolených 80 litrů vod, což jsem s benzínem nedělal, také bych na ethanol jezdil levněji.

Nemám srovnání z aktuální doby, ale jezdím celkem pravidelně jednu trasu, která má přes 300 km. Zahrnuje spoustu vesnic, velká stoupání, zabijácké kopce (kopec, kde na místo využití energie je nutné na jeho konci brzdit, protože je tam 50), dálnice, jedničkové třídy. I tak je ta trasa úsporná, jak na benzín, tak na ethanol a nárůst spotřeby mi na té trase vychází na 16%, zimní ethanol a V-Power Racing.

Nechce se mi věřit, že bych za tři roky změnil styl jízdy natolik, aby rozdíl dělal třeba 30 procentních bodů. Když pominu dovádění na okreskách, na okruhu, když spěchám, dálniční přesuny, tak se jinak vždy snažím jet svižně a úsporně, tedy podle předpisů 50-90 (dle navigace), ale díky stavbě auta si mohu dovolit řadu zatáček, kde ostatní brzdí, projet 90 na tempomat. A právě díky rychlejším průjezdům zatáček, dobré akceleraci, dodržování skutečných rychlostních limitů (ne podle tachometru) nebývám brzdou provozu, naopak.

Je sice pěkné, že výrobci uvádí u FF aut nějakou spotřebu, ale já těm současně uváděným údajům nevěřím. Stejně jako spotřeby benzínu nebo nafty jsou hodně vylepšené a od reálu se dost liší, podobně špatné údaje mohou být u ethanolu třeba v opačném směru.

Ale jak jsem psal dříve, je mi ukradená teorie, tabulky. Mě zajímá výsledek a ten je, že jízda na ethanol se mi vyplatí a to celkem dost. I kdybych jezdil s nárůstem dle teorie, pořád se ve srovnání s benzínem dražším o 50% ethanol vyplatí.

Odkaz ke komentáři

Zdravím chlapi. Mám Octavii 1,6, 74 kW, najeto 205 000km.

Tak jsem se taky nechal zlákat na Éčko. Koupil jsem jednotku Kit E85, Flexfuel na Ethanol shopu. Až potom co jsem měl jednotku měl nainstalovanou, sháněl jsem informace a narazil na toto vlákno.

Po počátečním nadšení a spokojenosti, přišlo zklamání a první potíže.

První nádrž s E85 byla v pohodě, byla tam ještě celá rezerva benzínu. Auto bylo krásně živý, starty v pohodě, dodavatelem nastaveno podle obsahu motoru a najetých km - režim AUTO + 16% (jezdilo krásně na +14%), studený start +150% (start bez problému +50%).

Druhá nádrž už 100% E85 a první problém, studený start a cca prvních 500m to nechtělo vůbec jet, po ohřátí motoru to jelo super. Došel jsem až k úpravě vstřiku studeného startu+200% (max. hodnota), kdy motor naskočil na 2-3 pokus a měl snahu napoprvé naskočit, předtím jen točení startéru a nic.

Katastrofa nastala, když jsem vyměnil benzínový filtr (za Champion, šipka správným směrem :D ), vzduchový filtr a nakonec i olej. Sice auto nastartuje při +150% na podruhé, ale vůbec nechce jet, nejde za plynem, dusí se. Když chci vjet do křižovatky, tak tam sotva doskáču, rychle nohu z plynu a znovu přidat. Ani po ohřátí to není o moc lepší, nechce jet, akcelerace horší než benzín.

To jsem si myslel jak to pojede když jsem vše poměnil. Benzinové čerpadlo je snad OK, žádný hluk, krásně tiše si ševelí. Svíčky mám Denso Iridium power, najeto cca 30 tisíc km, když byly venku,vypadaly krásně.

Tak nevím jestli je to E85, bráno na benzince V Hlinsku, kde předpokládám malý odběr. Je mi divný že po výměně filtrů a oleje se to zhoršilo. Jestli mám odpojit baterku aby se vymazal palubní PC a poté znovu adaptoval na nové hodnoty? Asi zkusím natankovat Natural,jestli se to zlepší. :( :( :(

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • Je tu jeste nekdo ze stary party?
    • Womens From Your City - No Verify - Anonymous Sex Dating https://SecretPrivat.com [url=https://SecretPrivat.com] Girls In Your City [/url] - Anonymous Sex Dating - No Verify New Girls [url=https://SecretPrivat.com/girl/sonya-vibe-58.html]Sonya Vibe[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/kate-blush-132.html]Kate Blush[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/samanta-lily-64.html]Samanta Lily[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/emma-47.html]Emma[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/mia-candy-43.html]Mia Candy[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/ali-cruz-32.html]Ali Cruz[/url] [url=https://SecretPrivat.com/girl/sofia-119.html]Sofia[/url]
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
  • Vytvořit...