Diamant Odesláno Červen 7, 2010 Sdílet Odesláno Červen 7, 2010 Ja ti tvoj názor neberiem. Ale ... 1) predzosilňovač musí byť u každej antény impedančne prispôsobený ako anténe, tak aj koaxiálnemu káblu. Teda aj u vlastnej výroby. Ba dokonca aj keby tam nebol predzosilňovač, koaxiál sa nemôže napojiť na anténu priamo, ale musí sa použiť symetrizačný člen. 2) S tou strechou síce máš pravdu, strecha tvorí protiváhu antény. Ale ani tá originálna anténa nemá optimálnu polohu. Pre najlepší príjem by mala byť kolmo na strechu a mala by byť v strede antény. Takto je aj v praxi horší príjem keď si k vysielaču natočený zadkom auta v porovnaní k natočení predkom. 3) Anténa na streche je tiež pravdepodobne polvlnovým dipólom (čo je super), akurát tam ten cca 1m drôtu nie je priamy, ale je nahusto natočený okolo dutého jadra v anténe. Takže určite nemá taký dobrý príjem, ako keby bol ten vodič priamy. 4) Čím je vodič dipólu tenší, tým má menšiu šírku pásma. Teda niektoré frekvencie prijíma vynikajúco a niektoré o čosi slabšie. V originálnej anténe je tenký vodič. 5) Čím je anténa viac smerová, tým má vyšší zisk. Do nárazníka ide použiť aj zložený dipól, ktorý má o niečo vyšší zisk v porovnaní s jednoduchým otvoreným polvlnovým dipólom. 6) Samozrejme aj dipól by mal mať predzosilňovač. Ja som použil najslabší, aký bol k dostaniu a v porovnaní so signálom z originálnej antény som si polepšil. Meral som aj vonku, aj s rôzne natočeným autom a aj v zatvorenej garáži. 7) Anténa potrebuje svoj priestor. Ak je obtočená okolo nejakého stredu, tak má nepochybne nižší zisk. Tá dĺžka vodiča tam ale musí byť z dôvodu prispôsobenia prijímanej vlnovej dĺžke. Ale čím je celkový rozmer antény menší, tým je aj jej zisk menší. P.S.: Ja som robil antenára 10 rokov. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 7, 2010 Sdílet Odesláno Červen 7, 2010 No vidis, a to ti sem musim pisat slozite vyskemrane informace, tak bud proaktivni a hod sem presnej navod co si pouzil na dipol, jak dlouhej ho mas, jakej mas prumer dratu, jestli ho mas slozenej nebo ne, jakej mas typ predzesilovace a kde presne ho mas umistnenej, foto popr nakres a je to. Vsichni tu ti budou vdecni a nebudem to muset nekde tahat to info a je to. Jinak se s tebou nepru, vim ze musim mit antenu impedancne prispusobenou a proto sem taky muj zkousenej dipol impedancne prispusobil - pote sem jen laboroval s delkou, protoze jak mi bylo reseno, i idealne spocitana antena jako dipol, nema presnou impedanci, a proto i kdy dam simetrizacni clen, nebo v lepsim pripade predzesilovac kterej bude impedancce prispusobenej, budou hodnoty impedanci spise orientacni, nehlede k tomu ze ztraty v impedancnim prispusobeni jsou v porovnani se ziskem dipolu obrovske. Ja sem v tomto absolutni laik, info ktery sem splasis sem vysondoval od kolegy co dela u nas, a zabiva se timto taky par let, a info jsou s tvojemi shodne, takze pohoda. Zhodli sme se na tom, ze ta navinuta civka u predzesilovace origo skoda bude mit 100% vetsi zisk nez ploutev kterou sem pouzil. Samo ze to nebude dosahovat prijmu origo anteny, natoz pak poradnyho prutu kterej by byl na stere poradny reseni, ale my prece chcem malyho zraloka a dobrej prijem. Taky rikal a to mam odzkouseny ze dipol i skladanej je porad smerova antena, to ale vis, a taky rika ze ma bejt umistenej v urcite vejsce a ze nad zemi prijem nebude slavnej, a bude se menit zisk podle toho jak se bude menit poloha auta. Coz antena jako prut, by mela - aspon dle jeho slov, bejt vsesmerova. No a ve finale rikal ze by dipol a samo jakakoli antena mela bejt nahore aby kolem nebylo zelezo ze. A ono u predniho narazniku je motor a kastle nepocitane. Ale - kdyz ti to jede, tak bych to urco tak udelal, protoze nekdy je prakticka zkusenost odlisna od teorii panu vzdelanych, a kdyz ti to funguje tak ja to chci taky . Takze ja zkusim doladit ten origo zesik s tim na civku namotanym dratem kterej ma delku poloviny dipolu a pak budu resit dipol do narazniku, takze planek by se hodil kazdopadne. A budu mit dve anteny pro bolero a bude hotovo. Predem diky za planek za nas vsechny laiky. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Diamant Odesláno Červen 8, 2010 Sdílet Odesláno Červen 8, 2010 Dipól mám v nárazníku, je zo staniolu (pásik široký 10 mm, jeden neprerušený kus), presné rozmery si už nepamätám, veď to mám už skoro 3 roky, ale marí sa mi niečo okolo 296 cm dĺžky (zložený dipól, vzdialenosť cca 5-6 cm). Umiestnenie podľa možností nárazníka. Predzosilňovač je z klasickej vonkajšej FM antény, tuším najslabší mali 12 alebo 15 dB, už fakt neviem. Anténa má presnú impedanciu, rovnako ako koaxiálny kábel. Zložený dipól má 300ohm, kábel 75 resp. tenké vysielačkové len 50ohm. Zložený dipól je smerový, ale vyrábajú sa aj hotové dipóly z hliníkovej trúbky a tie sú zatočené do kruhu, aby neboli smerové, ale všesmerové. Takže aj v aute sa dá urobiť nejaký kompromis. A práve z dôvodu smerovosti odporúčam použiť dipól vpredu aj vzadu. Anténa by mala byť v nejakej minimálnej výške od zeme, ale prekvapivo dobre funguje aj ten dipól v nárazníku. Predsa len, je poriadne veľký. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 8, 2010 Sdílet Odesláno Červen 8, 2010 Ja jsem dneska napojil fakra gsm nalepovaci antenu na sklo do konektoru fm a trada, signal bezvadny 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Diamant Odesláno Červen 8, 2010 Sdílet Odesláno Červen 8, 2010 GSM anténu? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 8, 2010 Sdílet Odesláno Červen 8, 2010 Jj, je nalepena na okne, v aute kdysi bylo HF, tak je to pozustatek... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 8, 2010 Sdílet Odesláno Červen 8, 2010 Takze beru zpet, puvodne to nejspis byla gsm antena, ale pak mela slouzit jako druha antena pro columba, takze asi nejak upravena? Mozna jen konektor predelany 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 10, 2010 Sdílet Odesláno Červen 10, 2010 Michale, a muzes foto te anteny?? pac to zaitm vypada jako nejvic easy reseni, diky 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 10, 2010 Sdílet Odesláno Červen 10, 2010 Nasel jsem jednu fotku, jak jsem fotil celni sklo, moc to ale videt nejde ale nikde na netu jsem nenasel gsm antenu s fakra konektorem, jen FME, ale existuje redukce a neni draha.Nebo si proste nechat predelat konektor. Dokone mi i na radiu ukazuje antena ON 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Cau Michale, tak to fakt mocka videt neni, a typ ci tak neco asi znat nebudes kdyz pises ze to tam bylo ze ne?. Pac takto se neni moc ceho chytit. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Diamant Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 To je púodľa veľkosti fakt GSM anténa. Ja by som rozhodne kúpil radšej priamo nalepovaciu FM anténu. A pre lenivých: http://www.prohifi.cz/am-fm-anteny/song-vn...tena-am-fm-s120 http://www.e-xenony.cz/anteny-fm-am/song-v...ci-am-fm-antena http://www.stualarm.cz/produkt/61021-mgb-a...aci-am-fm-32cm/ http://www.stualarm.cz/produkt/s120-song-v...i-antena-am-fm/ http://shop.autoprofi.cz/mgb-antena-vnitrn...c4aed57e8f57675 http://shop.autoprofi.cz/vnitrni-antena-na-sklo-p-12142.html To som len hodil do googlu. Asi by som vybral tú poslednú, je najväčšia a má zrejme napájanie po kábli. Ale aký bude mať príjem, to treba odskúšať. A taktiež by som ju najskôr prilepil iba dočasne nejakou izolepou, či bude mať na damom mieste ideálny príjem. Asi by som ju nalepil na spodok čelného skla. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Golfino Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 ja mam pravě origo radio. je mi jedno jestli tam budu mit ploutev, prut či něco jineho hlavně at mi jede radio 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 jenze ty fm anteny jsou velke,respektive skarede... mela by to byt tahle http://www.stualarm.cz/produkt/67520-vnitr...lepovaci-patch/ ale s predelanym konektorem... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Michal: jj tak tato se mi libi jak designove tak tak cenove, pruser je jestli je to ona a jakej ma prijem vzhledem k velikosti jeji same. Diamant: dik na ty sem se taky dival, jenze mi prave neprijdou moc pohledny takze sem hledal lepsi reseni. Ta michalova se mi libi, ale otazka je prijem. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 vzdyt jsem psal, ze mam skvely prijem, druhou antenu, prut mam v A-sloupku. Chytnu vsechny stanice uplne krasne ciste a mam funkcni i TP 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Tak to zni suprove, a jeste jedna otazecka, jezdis dal od vysilace?? protoze ja po brne mam relativne dobrej prijem, neni to jak antena na strese ale neco to chytne, ale mimo nic. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Diamant Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Ja by som sa inej, než FM anténe, oblúkom vyhol. Proste to je anténa na príjem GSM signálu, ktorý je na 900 a 1800 MHz, kým FM sa vysiela v okoloí 100 MHz. Viem, že tie antény nie sú ktovie čo, práve preto odporúčam dať ju povedzme na spodnú hranu skla. Tam ju veľmi nevidieť. Komu sa chce rozoberať, tak aj pod najvyšší bod prístrojovky alebo do nárazníka (hoci tam sa zmestí aj omnoho väčšia a lepšia anténa). 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Michal K. Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Tak ja nevim, ale me chyta fakt signal suprove... Zralok na strese je odpojeny, protoze mi pri vykradacce zlomili konektor do radia, takze mi pojistovna proplatila novou kabelaz, kterou jsem vyuzil k napojeni origo prutu,ktery jsem dal do A-sloupku a druha antena je zapojena ta gsm a signal super. Zatim jsem s touhle kombinaci dal z ostravy nebyl, ale dam vedet. Nicmene Evropa2 mela vzdycky nic moc signal v ove a ted mam v pohode i tam, kde pokulhaval. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Kajman Odesláno Červen 16, 2010 Sdílet Odesláno Červen 16, 2010 Pánové, a co TATO anténa využívající výhřev zasního okna, nemá někdo vyzkoušené? A co ty deklarované parametry, v tom se já nevyznám, mělo by to nějaký význam? technický popis tady: 320889_an_01_cs_Autoantena_se_zesilovacem.pdf 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ciza Odesláno Červen 17, 2010 Sdílet Odesláno Červen 17, 2010 Taky sem na to koukal ale porad zatim vede ta nalepovaci na sklo co ma michal, teto nejako nemuzu prijit na chut. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Diamant Odesláno Červen 17, 2010 Sdílet Odesláno Červen 17, 2010 Michal - keď som to ale správne pochopil, tak predtým si mal len jednu anténu a teraz máš 2. Takže to porovnanie nie je celkom objektívne. Odpoj ten prút a skús jazdiť len s tou GSM anténou a potom poreferuj, ako to prijíma signál. Kajman - je to síce fajn, ale to najdôležitejšie tam uvedené nie je. A to je zisk samotnej antény. Lebo nie je problém tam dať megasuper zosilňovač a napísať, že je tam až 20 dB. Ale keď raz príjme anténa mizerný signál, tak je už akékoľvek zosilňovanie zbytočné, stále to bude len silný mizerný signál. Našťastie výrobca nepodľahol snahe o nereálne čísla a aspoň ten zosilňovač nie je zbytočne silný. Tak snáď to nebude úplne nepoužiteľné. Ako hlavnú anténu by som to rozhodne neodporúčal, ale ako doplnok pre dvojtunerové rádio sa to dá. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Kajman Odesláno Červen 17, 2010 Sdílet Odesláno Červen 17, 2010 Diamant: díky za vysvětlení, už jsem to objednal, až to namontím dám vědět... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doli Odesláno Červen 23, 2010 Sdílet Odesláno Červen 23, 2010 Rozdíl mezi ploutvičkou Audi a Superb II. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ol@f Odesláno Červen 24, 2010 Autor Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 ktera je ktera ? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
wrccko Odesláno Červen 24, 2010 Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 naľavo je Superb A4 je toto 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doli Odesláno Červen 24, 2010 Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 Presne tak, z SII je o dost vetsi. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ol@f Odesláno Červen 24, 2010 Autor Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 takze ted uz mame i cislo dilu zee ? muzes ho dat sem ? nakolik prisla ? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Matrix Odesláno Červen 24, 2010 Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 ktere veci (anteny) obsahuje ktera? predpokladam ze ta SII obsahuje dle kabelu radio antenu, gsm a gps antenu ta z audiny je jen radioantena... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
wrccko Odesláno Červen 24, 2010 Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 nie je náhodou tá z Audi iba GPS? a Superb všetko v jednom? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doli Odesláno Červen 24, 2010 Sdílet Odesláno Červen 24, 2010 Ta větší je tedy z nového Superba. Cislo dilu bohuzel nevim, uz ji nemam. Kazdopadne je od tohoto uzivatele. Je jasné žé má, GPS, GSM...ale nevím zdali to opravdu je FM, nezkoušel jsem to. Ani se teď nemůžu podívat do Elsy, jak je to u SII. A co mám já: GSM, GPS, FM/AM (speciálně dodělané v DE) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.