Přejít na obsah

Poruchy a problémy 1,8 TSI

Doporučené příspěvky

Ahoj.1.8tsi Potřeboval bych radu na co se zaměřit.Syn měl auto a supermarketu už nenastartoval.Nemohl sehnat nabíjecí kab. tak auto roztlačil a chytlo a dojel domů. Teďka hledám co to může dělat.Baterka nabitá a ani ťuk.Jen cvaknutí relé pod palubovkou. Vyměnil jsem pojistku č 14 v motoru jestli to je tedy správně.Diagnostika čistá. Bude špatné třeba nějaké relé,nebo ještě nějaké pojistky nebo startér nebo třeba spínací skříňka? Nějaká rada co zkusit?

Odkaz ke komentáři

než bych začal řešit startér připojil bych na startovací kabely další baterku/auto aby se ověřilo že opravdu má baterka ještě nějakou kapacitu, nebo aspoň změřit napětí při pokusu o start.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem dnes na tom dělal 3 hoďky.Očistil kostry.Moc se mi nezdál ten konektor uprostřed na startéru byl tam dost volně.Nakonec jsem ho tam zatlačil pořádně,ale lehkou silou ho zas klidně vytáhnu bez mačkaní zajištovací pojistky.A raději jsem ještě poklepal startér kladívkem a start hned na poprvé.

Screenshot_20250114-172831.png

Odkaz ke komentáři

Jo díky.Ale hned co se nového vyskytlo,že vrtule sahary( klíč v zapalování na kontrolkách) se sekavě se cvakáním se otáčely vrtule tak o 0,5 cm( studený motor).Po nastartování už ne jen v té poloze na kontrolkách.

Upraveno uživatelem Dan.P
Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Ahoj mám problém se saharou před nastartováním se oba začnou točit na plné obrátky.Po nastartování se už netočí ani,když pustím klimu( bylo +5 °c).    

No a nevím jaký relé. Mám tam osazený 2x 100 a 2x 373 + v motoru 2x100.

8D0 951 253A ,7M0 951 253A.

Když chci kouknout co objednat tak někde to jsou psané jako multifunkční někde zas jako pracovní proud a různé Ampéry. Ale co jsem tak pochopil tak by tam mělo být relé 40A a 70A. Ani nevím jestli už nejsou za ně náhrady jako za 100 relé je 644 relé.Nemáte někdo foto jaký tam máte relé u 1.8tsi cdaa? 

IMG_20250201_100425019.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Já mám taky tovární mapu ale zadnyho cukani jsem si nevšiml. Taky se teda snažím nejezdit pod 2000 otáček. A co diag, nějaká chyba? Co třeba škrtící klapka? Možná by stačila vyčistit a udělat základní nastavení. To je asi to první co bych zkusil. Minimum nákladů a občas může problém dělat i úplná maličkost. A to cvakani těžko říct dokud to člověk neslyší. Cvaka to jen po startu nebo pořád? Co hydraulický zdvihatka? (Hydrostely) Co tlak oleje, v pořádku?

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Zdravím všechny.

1.8 TSI, CDAA, 2010, 208tis km najeto, GO motoru ("nežere" motorový olej) někdy v 90tis km, rozvody (Febi) měněny v 170tis km (2020) a začátkem tohoto března rozvody (SKF) měněny znova + elektromagnet (N205) pro držák uložení ložisek vačky+ klínový řemen. 

Důvod: chod motoru v nízkých otáčkách (800 - cca 1500 ot/min) zněl dunivě, "dieselově", rachotivě až jakoby kovově (nehledě na teplotě motorového oleje) při sešlápnutí pedálu plynu při stání na neutrál.             Po březnové výměně rozvodů a kliňaku --> projev motoru v nízkých otáčkách na sešlápnutí plynu byl kultivovaný, hladký, klidný a tichý v NEZAHŘÁTÉM stavu (<50°C motorového oleje). Spotřeba na volnoběh klesla zpět na 0,7l/hod, motor "ožil" při jízdě.  Nicméně, po ZAHŘÁTÍ motoru se jeho hrubý a dunivý/rachtavý zvuk opět objevil. Když motor vychladnul, tak projev opět krásný (tichý) v nízkých otáčkách.

Za dva dny a ujetí cca 100km od vyzvednutí vozidla se vše podělalo --> vyskočila hláška na MaxiDotu "Porucha motoru. Do servisu", vrtulník na palubovce nesvítí, diagnostika ukazuje chybu "P0341 - obvod snímače polohy vačkového hřídele, přerušovaný". Spotřeba na volnoběh stoupla na 0,9l/hod, motor jede opět ztěžka jako bych táhnul karavan. 

Netuším v jakém stavu je škrtící klapka.  Nevěřím moc tomu, že výměna snímače za nový origo vyřeší tuto situace.  Co myslíte?

IMG_20250306_192057~2.jpg

IMG_20250307_153748.jpg

IMG_20250307_154114~3.jpg

Upraveno uživatelem GiBi
Odkaz ke komentáři

Ahoj, nejpravděpodobnější příčina je v "ložiskové stěně" vaček přes kterou jde olej do nastavovače vačky, po zahřátí olej zřídne a tlak už není dostatečný jelikož tudy uniká, motor pak zní jako diesel... vyšší otáčky vyšší tlak takže to pak zase ztichne a funguje... bohužel to často nikdo nezkontroluje když dělá rozvody, ale na výměnu je to naštěstí jednoduché, zkontroloval bych to jako první věc... 

https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/06h103144k-drzak-ulozeni-lozisek-skoda-25815.html

Odkaz ke komentáři
před 20 minutami, Luke napsal:

Snímač nebo si to po rozvodech třeba skončilo o zub. A chyba P0441 nejspíš evap ventil. 

Chyba P0441 byla vymazána z ŘJ a již se neobjevila v rámci najetí těch cca 100km od převzetí vozidla. 🙂

Děkuji za reakci, Luke.

P.S.: říkám si, jestli lze identifikovat "skočení rozvodů o zub" v diagnostice (AutoCom)?

Upraveno uživatelem GiBi
Odkaz ke komentáři

Pokud by šlo o ložiskovou stěnu a s ní spojený problém s tlakem oleje, tak by ti to auto určitě zahlasilo. Určitě můžeš zkusit změřit tlak oleje po startu za studena a na zahratem autě ať máš jistotu že je to ok. Výměna stěny zase tak jednoduchá není řekl bych ale asi jak pro koho. Asi bych to v první řadě zavezl zpět tam, kde ti to dělali no.

Odkaz ke komentáři
před 8 minutami, Luke napsal:

Pokud by šlo o ložiskovou stěnu a s ní spojený problém s tlakem oleje, tak by ti to auto určitě zahlasilo. Určitě můžeš zkusit změřit tlak oleje po startu za studena a na zahratem autě ať máš jistotu že je to ok. Výměna stěny zase tak jednoduchá není řekl bych ale asi jak pro koho. Asi bych to v první řadě zavezl zpět tam, kde ti to dělali no.

Děkuji moc za podněty. Ano, v nadcházejícím týdnu bude aktuální situace řešena se servisem, kde byly rozvody měněny.

Čili, jestli to říkám dobře, tak možnosti jsou následující:

-- výměna snímače polohy vačkové hřídele

-- kontrola tlaku motorového oleje při studeném a zahřátém motoru -> možná výměna držáku uložení vačkových hřídelí 

-- přeskočené rozvody -> oprava/nové 

Odkaz ke komentáři

Snímač stojí 1800kc origo na skoda díly. To není žádná hrůza. Tlak oleje můžeš změřit zadarmo, sám.. stačí vysroubovat jedno ze dvou čidel a napojit místo něj manometr. Na přístrojovce ti pak bude vyskakovat jedná ze dvou hlášek o tlaku oleje,podle toho které čidlo vyndas. Ta stěna už stojí 4600kc a vymena je trošku složitější. Pokud to skočilo, tak to určitě řešit s tím servisem. Určitě ale dej vědět čím to bylo az to vyřešíš.

Odkaz ke komentáři

Olej by to právě nehlásí protože není zas tak nízký tlak aby blikala kontrolka, to až v extrémech když se to dlouho neřeší... naposledy sup 2 kde nevěděl sevis co s tím tak se s tím odjela i dovolená protože přece v otáčkách to nedělá tak co, blázni... 😄 taky to bylo tím a to bylo vyměněno zas klasicky milion věcí kolem, stačí pár minut s diagnostikou logovat správné věci a zjistíte to i bez demontáže a čehokoliv jestli to je v tom nastavování vačky... řeším to často a je to z 90% tou stěnou, výměna je banalita za chvíli hotové... pokud bude po demontáži stěny vidět proražené sítko ventilu na olej/vydřené uložení vačky je naprostá jistota že to je tím... neřešit to pravidelně nepsal bych to 🙂

Jinak samozřejmě jak píšeš řešil bych to se servisem co rozvody dělal, pak napiš jak se to vyřeší. 

Upraveno uživatelem roman95
Odkaz ke komentáři

Tak ok, pokud s tím máš takové zkušenosti.. chapu taky ze nekdo sikovnej, kdo vi na co se podívat zjisti pres diag jestli se správně natáčí vačka. A souhlasím s tebou, že to síto rádo praská a už sem taky viděl pěkně pěkně vydreny uložení vačky. Předpokládám ale taky ze by tohle servis při rozvodech zkontroloval a případně doporučil výměnu? Já sem se tu stěnu právě taky pokoušel vyměnit ale nepodařilo se mi to, protože sem nepovolil ten řídící ventil. I když jsem na to měl ten spešl ořech. Asi to je pěkně zarvany. Ted hledam nrkoho kdo mi to udela a nikomu se do toho nechce. Mimochodem, ten ventil by to třeba nemohl bejt? Už se taky viděl že byl zaseklej, nebo byl špatný ten magnetický solenoid. To jsou věci které se dají taky jednoduše zkontrolovat.

Odkaz ke komentáři

Ještě mě napadla jedna věc. GiBi píše že byl vyměněn nastavovac vačky. Tomu po pravdě moc nerozumím protože jsem měl za to, že ten nastavovac samostatně vyměnit nejde, jen s celou vackou.. může mi to někdo vysvětlit? Co se tam teda mění.. jestli jen ty "lopatky " vevnitř?

Odkaz ke komentáři
před 2 hodinami, Luke napsal:

Ještě mě napadla jedna věc. GiBi píše že byl vyměněn nastavovac vačky. Tomu po pravdě moc nerozumím protože jsem měl za to, že ten nastavovac samostatně vyměnit nejde, jen s celou vackou.. může mi to někdo vysvětlit? Co se tam teda mění.. jestli jen ty "lopatky " vevnitř?

Ahoj Luke,

pokud jsem se nespletl, tak nastavovač vačky je díl, který je zakroužkovaný červeně na fotce.

IMG_20250304_150714~2.jpg

Odkaz ke komentáři

Jo tak tohle je ten magnetický solenoid N205. Tohle ovládá ventil který je nasroubovany skrz tu loziskovou stenu do sací vačky. Všechny tyhle věci pak tlakem oleje ovládají samotný nastavovač, který je součástí sací vačky.

Odkaz ke komentáři
před 4 minutami, Luke napsal:

Jo tak tohle je ten magnetický solenoid N205. Tohle ovládá ventil který je nasroubovany skrz tu loziskovou stenu do sací vačky. Všechny tyhle věci pak tlakem oleje ovládají samotný nastavovač, který je součástí sací vačky.

Díky Luke za objasnění.

Upravil jsem to ve výčtu výměn komponent, aby nedocházelo k mýlce. 

Odkaz ke komentáři

Hodím tady grafy live dat co se mi podařilo najít z videí pro majitele jak se chová nastavovač když ten tlak uniká a po výměně té stěny, jde tam vidět že nastavovač neudrží jinou pozici než minimum a maximum a stále to skáče mezi tím, proto vyskočí nesmyslný signál vačky a ten naftový zvuk (nastavovač mlátí o dorazy), na tomto superbu byla nová origo vačka, origo snímače vačky a kliky, rozvody, olejové čerpadlo, magnet vačky i ventil co je do ni našroubený a stěnu nikdo nezkontroloval, majlant peněz v tom, 4 měsíce to stálo na reklamaci a pak se to vyřešilo do druhého dne... 🙂 

IMG_3002.jpeg

IMG_3003.jpeg

Odkaz ke komentáři
před 2 minutami, roman95 napsal:

Hodím tady grafy live dat co se mi podařilo najít z videí pro majitele jak se chová nastavovač když ten tlak uniká a po výměně té stěny, jde tam vidět že nastavovač neudrží jinou pozici než minimum a maximum a stále to skáče mezi tím, proto vyskočí nesmyslný signál vačky a ten naftový zvuk (nastavovač mlátí o dorazy), na tomto superbu byla nová origo vačka, origo snímače vačky a kliky, rozvody, olejové čerpadlo, magnet vačky i ventil co je do ni našroubený a stěnu nikdo nezkontroloval, majlant peněz v tom, 4 měsíce to stálo na reklamaci a pak se to vyřešilo do druhého dne... 🙂 

IMG_3002.jpeg

IMG_3003.jpeg

Nádhera.

Až mě zamrazilo při té představě "majlant peněz" z toho, co se vše vyměnilo :))

Hmm, doufám, že se AutoCom diagnostika pochlapí a také ukáže relevantní data (v grafu) 🙂

Díky za navedení, Romane.

Odkaz ke komentáři

No právě proto jsem se rozhodl reagovat když jsem na to narazil, ať z toho není další majlant a nešťastný majitel náhodou 😄 když se to dá zjistit jednodušeji než metodou pokus omyl, tak snad ti to pomůže bylo by to supr... 🙂 

V Autocomu to půjde také najít když se ví co hledat měly by tam ty hodnoty být, každopádně pak dej vědět jak to dopadlo, případně kdyby jsi náhodou byl z ol. kraje mohl bych na to mrknout ale nejlepší je aby to vyřešil jeden servis když už na tom dělal co si budem, držím palce 

Upraveno uživatelem roman95
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...